Στο Lord of The Rings, λέει στο The Two Towers κάποια στιγμή ο Γκάνταλφ, αφού έχει επιστρέψει ως Γκάνταλφ ο Λευκός, ότι ένα πετραδάκι αρκεί για να αρχίσει η κατολίσθηση. Στο πρώτο Hobbit λέει ότι είναι πάντα κάτι μικρό που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η επιρροή στη χώρα και η ιδέα της Μεγάλης Ρωσίας, είναι η μεγάλη εικόνα. Κάτω απ΄αυτή κρύβεται κάτι άλλο, που σχετίζεται σαφώς με την επιρροή που έχει ο Vladimir Putin στην Ουκρανία.

Όλη η ανθρώπινη Ιστορία έχει δείξει ότι πάντα πρέπει να υπάρχει μια αφορμή, η οποία πολλές φορές δεν είναι τόσο επιφανειακή όσο την παρουσιάζουν. Η επίθεση στον Αρχιδούκα Φραγκίσκο στη Σερβία οδήγησε στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να έχει ως αιτία κάτι που ξεκίνησε το 2014 και είχε ως ενδιάμεσους σταθμούς το 2019 και το 2021.

Εδώ η αφορμή είναι η βαφτιστήρα του Putin και κόρη ενός ανθρώπου που είναι από τους πιο κοντινούς του. Η Daria Medvedchuk, ένα κορίτσι με ντροπαλό χαμόγελο και μεγάλα καστανά μάτια, γεννήθηκε το 2004 και τότε οι γονείς της ζήτησαν από τον νέο ακόμα στην προεδρία της Ρωσίας Putin, να τη βαφτίσει. Ο μπαμπάς της Viktor ήταν και είναι κοντινός, αδελφικός φίλος του Putin για δεκαετίες. Έχουν περάσει πολλά καλοκαίρια διακοπών στη Μαύρη Θάλασσα μαζί. Έχουν μαζί επιχειρήσεις. Τους ενώνουν δεσμοί και το όραμα της επανένωσης των χωρών τους απέναντι στις δυνάμεις της Δύσης.

Η ιστορία της φιλίας τους ξεκινάει στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Putin. Ο Medvedchuk ήταν επικεφαλής του επιτελείου του στο Κίεβο και συναντιόνταν συχνά σε επίσημες συζητήσεις. Εκείνη την εποχή η Ρωσία είχε του χεριού της την Ουκρανία και η οικονομία της βασιζόταν στη Ρωσία για φθηνό αέριο και φθηνά επιτόκια στα δάνεια. Οι τότε ηγέτες της Ουκρανίας δεν είχαν καμία πρόθεση να χτίσουν γέφυρα επικοινωνίας με τη Δύση.

Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη»

Putin και Medvedchuk συνδέονται με δεσμούς αδελφικής φιλίας

Η βάφτιση της κόρης του ήταν το επιστέγασμα του δεσμού τους. Ο Medvedchuk αναφέρει κατά καιρούς διάφορα περιστατικά ως δείγμα του δεσμού τους, όπως όταν ο Putin τους επισκέφτηκε στο σπίτι τους στην Κριμαία με ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα λούτρινο αρκουδάκι για να τα δώσει στη Daria.

Στην κρίση του 2014, με τις χώρες τους να είναι σε σύγκρουση, οι δυο τους καθόριζαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Το καθεστώς της Ουκρανίας κατέρρευσε μέσα σε μια μέρα και οι ηγέτες της που ήταν υπό την επιρροή του Putin, βρήκαν καταφύγιο στη Μόσχα. «Δεν υπάρχει καμία νόμιμη αρχή στην Ουκρανία τώρα. Κανένας για να μιλήσουμε. Αυτή η επανάσταση είναι ένα πραξικόπημα που υποκινεί η Αμερική», είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις τότε ο Putin. Η κατάληψη της Κριμαίας και η τοποθέτηση εκεί των αυτονομιστών-σεπαρατιστών που υπάκουαν στον Putin, ήταν αποτέλεσμα της δράσης του Medvedchuk.

Ο Medvechuk ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που είδε από κοντά και χωρίς μάσκα ο Putin στη διάρκεια των lockdowns στο ξεκίνημα της πανδημίας και από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο Sputnik για τον κορωνοϊό.

«Οι σχέσεις μας έχουν αναπτυχθεί μέσα σε 20 χρόνια. Δε θέλω να πω ότι εκμεταλλεύομαι αυτή τη σχέση, αλλά μπορείς να πεις ότι αποτέλεσε τμήμα του πολιτικού μου οπλοστάσιου», θα πει ο Medvedchuk στον δημοσιογράφο του Time Simon Shuster. Το ίδιο θα μπορούσε να πει και ο Βλαδίμηρος για εκείνον. Ο Medevedchuk αποτελεί τον θεμελιωτή των ρωσικών συμφερόντων στην ουκρανική επικράτεια και ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπροσωπεί εκατομμύρια Ουκρανούς, κυρίως από τα βόρεια της χώρας, που ασπάζονται τη Μεγάλη Ρωσία.

Η σύλληψη του Medvedchuk και ο κατ΄οίκον περιορισμός της οικογένειας του

Ο Medvedchuk είναι λοιπόν αυτό το πετραδάκι της κατολίσθησης. Στις αρχές του 2021, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Biden, η Ουκρανία προχώρησε σε σύλληψη του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, πάγωσε όλη την περιουσία του και τον έθεσε υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ τον θεωρούν υπαίτιο για μια πλεκτάνη που έφερε τη Ρωσία στο κατώφλι της εισβολής. Στις 19/2/21, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι δήμευσαν την περιουσία των Medvedchuk, στην οποία ανήκει και ένας αγωγός που φέρνει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και προσφέρει αμύθητο πλούτο στον φίλο και τη βαφτιστήρα του Putin.

Από το 2014, όταν και έγινε ο πόλεμος στην Κριμαία, ο Putin έχει εξαπολύσει ένα σχέδιο επανάκτησης της εμπιστοσύνης του ουκρανικού λαού. Απέναντι στην εκλογή του πρώην κωμικού Volodymyr Zelensky στην προεδρία της χώρας, που κρίθηκε ως φυτευτός από τις ΗΠΑ, ο Putin έβαλε τον Medvedchuk που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Η επίθεση σε αυτόν, εξελήφθη ως προσωπικό ζήτημα από τον Putin και από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι σήμερα, αναπτύσσει το σχέδιο του που μπορεί να οδηγήσει σε εισβολή, μπορεί όμως να κρύβει κάτι πιο βαθύ.

Η πρώτη απόκριση του Putin ήρθε στις 21/2/21, στις 7 το απόγευμα, όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι παρατάσσει 3.000 παραστρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία για ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Στόχος της εκπαίδευσης η κατάληψη δομών του εχθρού μέχρι να φτάσουν οι κεντρικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτή ήταν η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο έφερε γύρω στους 100.000 επιπλέον στρατιώτες.

Με το πέπλο του Ψυχρού Πολέμου να απλώνεται ξανά στην Ευρώπη και τον τρόμο μιας σύγκρουσης να αυξάνεται καθημερινά, ο Putin δείχνει έτοιμος να φτάσει στα άκρα. Θέλει να επανακτήσει την περιοχή που ήλεγχε ως την πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ. και να διχάσει Αμερική και Ευρώπη.

Joe Biden: Στέλνει 3.000 στρατιώτες στην Ουκρανία – Μπορεί αυτή η κίνηση να δώσει αφορμή στον Putin;

Όσα έγιναν στην Κριμαία το 2014

Τις ημέρες  της επιδρομής στην περιουσία του Medvedchuk, ο Putin χρησιμοποίησε όλη την επιρροή του και του φίλου του στα ουκρανικά μίντια, για να παρουσιαστεί η κατηγορία της προδοσίας ως μια προσπάθεια της Αμερικής να διαλύσει τον ουκρανικό λαό με ανδρείκελο τον Zelensky.

Πίσω στο 2014 ξανά, όταν η Ουκρανία επιχειρούσε να επανορθώσει το πολιτικό καθεστώς, η Ρωσία κινητοποίησε δυνάμεις για να αποκτήσει πολιτικό πάτημα με κόμμα που θα υποστήριζε την επανένωση. «Ξέραμε ότι ο Putin δεν επιθυμούσε χάος και πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό που ήθελε ήταν ένα προτεκτοράτο, μια κυβέρνηση εμπιστοσύνης, όπως είχε και πριν. Τα πιόνια της Ρωσίας ήθελαν να έχουν το δικαίωμα εκλογής σε καίρια πόστα, να αγοράσουν βιομηχανίες και να ελέγξουν τηλεοπτικά δίκτυα», είχε εξηγήσει τότε ο Konstantin Zatulin, Ρώσος νομοθέτης.

«Αυτός θα είναι ο συμβιβασμός μας. Η Ρωσία θα έχει τους δικούς της σολίστες στη μεγάλη ουκρανική χορωδία και θα τραγουδούν για εμάς. Κάτω απ΄αυτή τη συμφωνία, δε θα έχουμε λόγο να διαλύσουμε την Ουκρανία». Αυτή η συμφωνία όμως δεν ικανοποιούσε τις ΗΠΑ και τον Obama και προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων προς τους Ουκρανούς πολιτικούς που συνεργάζονταν με τη Ρωσία.

Ο Medvedchuk βρισκόταν στην κορυφή της μαύρης λίστας. Δεν πτοήθηκε όμως. Ως το τέλος του 2018 είχε σχηματίσει το συμμαχικό κόμμα Opposition Platforma-For Life, που είχε την υποστήριξη δισεκατομμυριούχων Ουκρανών που ο πλούτος τους εξαρτάται από τη Ρωσία. Ο  Medvedchuk έγινε ο ηγέτης του.

Στις εκλογές του 2019 ο Zelensky εξελέγη μεν Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την λαϊκή απήχηση που είχε από τη συμμετοχή του στη σειρά Servant of the People, όπου υποδυόταν τον Πρόεδρο, αλλά ο Medvedchuk που ήρθε δεύτερος, είχε μια πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. «Εκατομμύρια πολίτες μας ψήφισαν. Ο Putin υποσχέθηκε να τους προστατεύσει». Και το έκανε. Στην αρχή των εμβολίων, ήταν ο Medvedchuk που έφερε μια συμφωνία για εκατομμύρια δόσεις του Sputnik και την άδεια για να το παράγουν δωρεάν σε ουκρανικά εργαστήρια.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απέρριψε με τις ευλογίες του State Department αυτή τη συμφωνία και η Ρωσία κατηγορήθηκε πως χρησιμοποιήσε τα εμβόλια για να αποκτήσει πολιτική επιρροή. Καθώς όμως οι θάνατοι από την πανδημία αυξάνονταν, ο Zelensky έχανε ψηφοφόρους και έφτασε το φθινόπωρο του 2020 να έχει αποδοχή στο 40%, δηλαδή 30% κάτω σε σχέση με τους πρώτους μήνες της εκλογής του. Μάλιστα, κάποια polls έφερναν τον Medvedchuk πρώτο σε προτίμηση για νέο Πρόεδρο.

Vladimir Putin: Οι ΗΠΑ αγνόησαν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας

Η επίθεση στους μεγιστάνες της Ουκρανίας

Σε αυτό το διάστημα είχε συμβεί κάτι που δεν πρέπει να αμεληθεί. Ο Donald Trump φάνηκε πως είχε απευθυνθεί στην πλευρά Medvedchuk για να του βρει ενοχοποιητικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις του γιου του Biden στην Ουκρανία. Αν θυμάστε κιόλας, το φθινόπωρο του 2019 είχε ξεκινήσει έρευνα που θα οδηγούσε στο περίφημο impeachment του Trump, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία έμεινε τότε ακέφαλη.

«Η αλυσίδα των εντολών μου πήγε τότε στα σκουπίδια. Απλά εξαφανιστήκαμε. Η ομάδα του Biden δε νοιαζόταν για τη Ρωσία. Και δεν ήθελαν να ακούσουν για την Ουκρανία μέχρι πριν λίγες ημέρες», αναφέρει η Suriya Jayanti, επικεφαλής διπλωμάτης στην πρεσβεία, που μόλις πρόσφατα απέκτησε νέα ηγεσία μετά από 2 χρόνια αδράνειας.

Από τις αρχές του 2021 ο Zelensky έχει ξεκινήσει μια απο-ολιγαρχικοποίηση της Ουκρανίας, κυνηγώντας τους μεγιστάνες και τους πολιτικούς παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Αυτό είναι πολιτική ασφυξία. Όλες μου οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν παγώσει. Δε μπορώ να διαχειριστώ την περιουσία μου. Δε μπορώ καν να πληρώσω τα πάγια έξοδα μου», θα πει ο Medvedchuk.

«Τους θεωρώ διαβόλους. Το αφήγημα τους προσπαθεί να αφοπλίσει την Ουκρανία από την αυτονομία της. Ο Al Capone σκότωσε πολλούς, αλλά μπήκε στη φυλακή για φορολογία. Νομίζω ότι αυτά τα κανάλια σκότωσαν πολλούς ανθρώπους μέσα από τον πόλεμο παραπληροφόρησης», υποστηρίζει ο Zelensky στον δημοσιογράφο του Time για τα μέσα επιρροής του Medvedchuk.

Κάποιοι από τους συμβούλους του έκριναν ως λάθος την φουλ επίθεση απέναντι του. «Τουλάχιστον αυτός είναι ένας διάβολος που γνωρίζουμε. Έχει άμεση πρόσβαση στον Putin. Αυτού του είδους η πρόσβαση είναι σπάνια», αναλύει ένας πρώην επικεφαλής κατασκοπείας στο Κίεβο. Ο Medvedchuk ήταν μεσάζοντας σε πάρα πολλές συζητήσεις για την ειρήνη στην Κριμαία και χάρη σε αυτόν είχαν απελευθερωθεί.

Αυτό το επιχείρημα δεν  έπεισε τον Zelensky που στις 12 Μαΐου ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Medvedchuk, με την κατηγορία της προδοσίας και της κερδοφορίας από την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους. Ο Medvedchuk έμεινε και μένει έγκλειστος στο σπίτι του και δεν έχει δικαίωμα να παραστεί στο κοινοβούλιο. Λίγες εβδομάδες μετά, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη σύλληψη του Oleh Voloshyn, μέλους του κόμματος του Medvedchuk, ο οποίος μόλις είχε πατήσει το πόδι του στο Dulles International Airport στην Ουάσινγκτον και για 3 ώρες τον ανέκριναν, δίχως πρόσβαση στο κινητό του. Πήραν μάλιστα ό,τι αρχεία και πληροφορίες είχε στο κινητό του.

Οι αυλικοί του Putin τον πιέζουν

Στις 20 Ιανουαρίου, πριν 2 εβδομάδες δηλαδή, η κυβέρνηση Biden ισχυρίστηκε ότι Voloshyn και Medvedchuk δολοπλοκούν για να ρίξουν την κυβέρνηση Zelensky με σκοπό να τοποθετήσουν μια δική τους μαριονέτα που θα υπακούει στις εντολές του Putin. Υποστήριξε δε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να επιστρατεύει πρώην Ουκρανούς αξιωματούχους για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Καθώς λοιπόν το Κρεμλίνο δεν έχει πια καθαρό μονοπάτι επιρροής στην Ουκρανία μέσω του Medvedchuk, ο Putin φαίνεται να μην έχει άλλη επιλογή απ΄αυτό που έχει επιλέξει. Ο Voloshyn όμως αποκαλύπτει και κάτι άλλο που δεν θα φανταζόταν κανεις ως σήμερα για τον Putin. Είναι κι αυτός πιεσμένος. Από πού; «Υπάρχουν αρπακτικά γύρω του που θέλουν αυτή την κρίση. Είναι έτοιμα να εισβάλουν. Πάνε σε αυτόν και του λένε “Πού είναι τώρα ο Medvedchuk σου; Πού είναι η ειρηνική σου λύση; Βρίσκεται σε κατ΄οίκον φυλακή. Θα περιμένουμε μέχρι να συλληφθούν όλες οι φιλορωσικές δυνάμεις;”».

Κάτω απ΄αυτή την πίεση, με αυτόν τον περίγυρο, ο Putin επέλεξε την κρίση. «Είναι το κατάλληλο timing για να πάορυμε ανταλλάγματα, να αρθούν οι κυρώσεις, να μιλήσουμε για ζητήματα ασφάλειας. Η λογική είναι απλή: αν δεν τους γεμίσουμε με φόβο, δε θα έχουμε ποτέ μια καθαρή λύση. Έτσι λειτουργεί το σύστημα της Δύσης. Είναι δύσκολο για αυτούς να λειτουργήσουν αλλιώς. Ο στόχος είναι να τους παρουσιάσουμε μια απειλή με τεράστιες συνέπειες, ώστε να πιεστούν όλοι να συμφωνήσουν».

Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει δουλέψει. Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν τρόμαξαν, αλλά απάντησαν με 12.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και με αποκλεισμό της ρωσικής οικονομίας. Ο Putin είναι κι αυτός αποκομμένος απ΄όλους. Σαν τους ναρκέμπορους που βλέπουμε στις σειρές του Netflix, έρχεται σε επαφή με ελάχιστους ανθρώπους, έχει απορροφηθεί στις σκέψεις του και στη διάρκεια των Χριστουγέννων δεν έδωσε το παρόν στον Καθεδρικό της Μόσχας.

Αντιθέτως, σε ένα βίντεο τον είδαν να κρατάει ένα κερί και να μπαίνει στο εκκλησάκι που έχει στην οικία του και να μιλάει με τον προσωπικό του εξομολογητή-ιερέα.

Πηγή: TIME