Οι Μαλδίβες φημίζονται για τα μικρά, πολυάριθμα νησιά τους και τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται πάνω σε αυτά. Βέβαια, αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι τα δημοφιλή νησιά απειλούνται από την διαρκώς αυξανόμενη στάθμη του νερού της θάλασσας. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές της NASA, έως το 80% αυτών των νησιών θα μπορούσε να είναι μη κατοικήσιμο μέχρι το 2050.

Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη περιβαλλοντική απειλή. Κάθε χρόνο οι τουρίστες, που όπως υπολογίζεται ξεπερνούν τα 1,7 εκατομμύρια, αφήνουν απορρίμματα τα οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Το ευαίσθητο οικοσύστημα των κοραλλιογενών υφάλων, έχει υποστεί μαζική ζημιά. Μία επιστημονική έρευνα το 2016 διαπίστωσε ότι η λεύκανση των κοραλλιών που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, είχε καταστρέψει περισσότερο από το 60% των υφάλων της χώρας.

«Σημαντικό κομμάτι για τον τουρισμό είναι το υγιές ωκεάνιο περιβάλλον που έρχονται να δουν οι επισκέπτες. Είναι σαφές ότι αυτό το είδος περιβάλλοντος πρέπει να διατηρηθεί για να συνεχίσει να προσελκύει τουρισμό υψηλών δαπανών» λέει ο James Ellsmoor, Διευθύνων Σύμβουλος της Island Innovation, ενός οργανισμού που βοηθά τους κατοίκους μικρών, νησιωτικών περιοχών να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Και ενώ οι Μαλδίβες βιώνουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη την ίδια στιγμή, αυτή προκαλεί την καταστροφή τους. Συνεπώς, το να στραφούν σε βιώσιμες λύσεις όπως η μείωση των αποβλήτων και η καθαρή ενέργεια δεν είναι επικοινωνιακό τρικ αλλά ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα.

«Το υψηλό κόστος εισαγωγής καυσίμου για θορυβώδεις, ρυπογόνες γεννήτριες απλά δεν έχει νόημα σε σύγκριση με το πολύ χαμηλότερο κόστος αποθήκευσης ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων» λέει ο Ellsmoor.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεσπίζει πολιτικές που προωθούν και ενισχύουν τον βιώσιμο τουρισμό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν φιλοδοξίες για εθνική ουδετερότητα άνθρακα έως το 2030 ενώ θα εφαρμοστεί απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2023.

Μαλδίβες

Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης

Μεγάλο μέρος των απορριμμάτων, δεν διαχειρίστηκε σωστά, θάφτηκε σε λάκκους ή απορρίφθηκε στην θάλασσα δημιουργώντας καταστροφή του οικοσυστήματος. Για τον λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί πρωτοποριακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η Soneva Resorts, για παράδειγμα, η οποία διαχειρίζεται ακίνητα στις Μαλδίβες, έχει ένα ισχυρό πρόγραμμα κομποστοποίησης . Επίσης, το Eco Centro είναι μια επιτόπια εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων που ανακυκλώνει περίπου το 90% του πλαστικού, του γυαλιού και του αλουμινίου των θερέτρων.

.Εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας

Οι τροπικές Μαλδίβες όπως ήταν φυσικό, έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια κάτι που τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια ως μία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 2018, το Kudadoo Maldives Private Island έγινε το πρώτο θέρετρο στη χώρα που λειτουργεί πλήρως με ηλιακή ενέργεια, χάρη στα σχεδόν 1.000 ηλιακά πάνελ που καλύπτουν την ταράτσα του.

Άλλα ακίνητα που έχουν ενσωματώσει σημαντικά ηλιακά έργα είναι το Dusit Thani Maldives, όπου ηλιακά πάνελ καλύπτουν τις στέγες των κύριων κτιρίων του θέρετρου, το Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands, το οποίο λειτουργεί κυρίως με ηλιακή ενέργεια και το LUX South Ari Atoll, το οποίο διεκδικεί τη μεγαλύτερη πλωτή ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στον κόσμο στη θάλασσα.

Επιπλέον, το αεροδρόμιο Gan ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να γίνει το πρώτο αεροδρόμιο των Μαλδιβών που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Μαλδίβες

Διατροφή

Οι γεωργικές υποδομές είναι ελάχιστες, το τροπικό κλίμα και η μικρή έκταση δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να μεταφέρονται με αεροπλάνο. Για να αντισταθμιστεί μέρος αυτού του αποτυπώματος άνθρακα, να μειωθούν τα σχετικά απορρίμματα συσκευασίας και να εξοικονομηθεί κόστος, πολλά θέρετρα έχουν φτάσει στην ανάπτυξη τοπικών λύσεων όπως υδροπονικούς κήπους, εγκαταστάσεις επεξεργασίας καρύδας, κοτέτσι και φυτείες με μπανάνες.

Οι ταξιδιώτες αναζητούν περισσότερες τοπικές εμπειρίες, καθώς θέλουν να αισθάνονται ότι συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές ώστε να συνεχίσει να είναι ένα μέρος θελκτικό για ξένους επισκέπτες.

Άλλα εντυπωσιακά προγράμματα διατήρησης του θέρετρου είναι το ORP Marine Turtle Rescue Centre στο οποίο ηγείται κτηνίατρος και μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων υπεύθυνων για την αποκατάσταση των ωκεανών. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδρομές φύτευσης κοραλλιογενών δέντρων, να συμμετάσχουν σε καθαρισμούς υφάλων ή ακόμα και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση διασωσμένων χελωνών.

Ακόμα, πρόκειται να εγκαινιαστεί το Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικό ερευνητικό χώρο και πρόγραμμα αναγέννησης κοραλλιών.

Συνεπώς, οι Μαλδίβες χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν. Τόσο οι τουρίστες όσο και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το μέρος με τον πρέποντα σεβασμό καθώς το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Η NASA έγραψε διαστημική ιστορία: Εμβόλισε αστεροειδή ως πλανητική άσκηση άμυνας για την ανθρωπότητα

Times: Το κορυφαίο ελληνικό νησί για να ηρεμήσεις και να γεμίσεις μπαταρίες

https://www.intronews.gr/life/travel/4-theretra-stis-maldives-pou-ta-vlepeis-kai-sou-fevgei-i-magkia/