Από τα πρώτα πράγματα που σχολίασαν οι Βρετανοί στο άκουσμα της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Rishi Sunak, ήταν η περιουσία του. Ο Sunak μπορεί να προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια Ινδών που ζει στο Σαουθάμπτον, αλλά δε θα μπορούσε ποτέ μόνος του να βγάλει 730 εκατομμύρια λίρες. Ο γάμος με τη γυναίκα του Akshata Murthy, κόρη ενός εκ των πλουσιότερων Ινδών, ήταν που μεγάλωσε το πορτοφόλι του.

Ο Narayana Murthy είναι ένας ευφυέστατος άνθρωπος που πίσω στο 1981 συνίδρυσε την εταιρεία software Infosys, που σήμερα είναι μια εταιρεία με αξία 9.6 δισ. λιρών, που απασχολεί πάνω από 345.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Το μερίδιο του Narayana απ΄αυτό το τεράστιο ποσό, είναι το 1/3 σχεδόν, δηλαδή περίπου 3.9 δισ. λίρες.

Θα περίμενε κανείς, μια τέτοια περιουσία να οδηγήσει σε μια διαφορετική ζωή, μια ζωή με ιδιωτικά γιοτ, με αεροπλάνα, με βίλες ανά τον κόσμο, με ταξίδια σε πολυτελή ξενοδοχεία, με ακριβά αυτοκίνητα. Κι αν όχι όλα μαζί, έστω κάτι από αυτά. Κι όμως, ο Narayana Murthy και η γυναίκα του, όχι μόνο δεν ξέφυγαν, αλλά είναι στο ακριβώς αντίθετο άκρο.

Μένουν ακόμα στο ίδιο διαμέρισμα που έμεναν και το 1981, οδηγούν ένα μικρό αυτοκίνητο και δεν έχουν καν οικιακή βοηθό. Μόνοι τους πλένουν τα πιάτα, μόνοι τους καθαρίζουν την τουαλέτα τους.

Όντας στην 8η δεκαετία της ζωής τους, οι Murthy περιγράφονται ως ένα κλασσικό ζευγάρι μεσοαστικής τάξης στη νότια Ινδία, με απλότητα στο φαγητό, στα ρούχα και στα έπιπλα τους, με ισχυρές οικογενειακές αξίες, που αγαπούν τη γνώση και τη σκληρή δουλειά, την ειλικρίνεια και την μετριοπαθή στάση.

Ποια είναι η μόνη διαφορά του φτωχού Narayana με τον μεγιστάνα Narayana; Η βασική του «σπατάλη» ήταν και είναι να αγοράζει βιβλία. Έχει μέσα στο διαμέρισμα μια βιβλιοθήκη που σε λίγο θα καταλάβει όλο τον χώρο.

Πώς εξηγείται να έχει ένας τύπος 3.9 δισ. και να παραμένει τόσο ταπεινός; Σίγουρα η μία εξήγηση είναι στην καταγωγή του. Το ότι είναι Ινδός, το ότι ζει σε αυτή τη χώρα, ότι γνωρίζει τι υπάρχει γύρω του σε φτώχεια, αλλά και οι δικές του ταπεινές καταβολές, δείχνουν πως τα λεφτά, κάποιες φορές, σπάνιες, δεν αλλάζουν τον άνθρωπο. Ο Narayana Murthy παρουσιάζεται ως ένας αρκετά εσωστρεφής άνθρωπος που θέλει να διαβάζει στην ησυχία του. Έτσι τον έχει παρουσιάσει και η γυναίκα του Sudha στο βιβλίο που έγραψε το 2017.

Οι υπάλληλοι του στην Infosys που τον έχουν γνωρίσει, μιλούν για έναν αξιοσέβαστο άνθρωπο, με αξιοπρέπεια, που έχει την ψυχή του εργάτη μέσα του. Τον έχουν δει μάλιστα να μαστορεύει με ηλεκτρολογικά. Επίσης, τον ακολουθεί η φήμη πως δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να δωροδοκήσει.

Ο Murthy περιγράφεται ως ένας άνθρωπος της ρουτίνας, του προγράμματος, έχει μια γερμανική πειθαρχία. Μέχρι να παραιτηθεί, το 2011, είχε φτιάξει ένα ημερήσιο πρόγραμμα που καθοριζόταν ανάλογα με τους περιπάτους του. Πήγαινε κάθε μέρα στο γραφείο του στις 6 και 20 το πρωί και τόνιζε πως «αυτό θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στους νεότερους για το να είναι συνεπείς στη δουλειά τους».

Εκτός από τα βιβλία, ο Murthy έχει και πάθος με την αλληλεγγύη. «Η αληθινή δύναμη του χρήματος, είναι να το δίνεις», είναι μια από τις ατάκες που λέει συχνά και το κάνει πράξη, αφού κάθε χρόνο δίνει εκατομμύρια σε φιλανθρωπίες.

Το ταξίδι της Infosys

Πίσω στο 1981, ο Murthy ήταν μαζί με άλλους 6 μηχανικούς, όλοι μια παρέα, και καθόντουσαν σε ένα διαμέρισμα και έψαχναν έναν τρόπο να δημιουργήσουν μια εταιρεία που θα παρέχει κωδικούς για software. Μια μικρή λεπτομέρεια: δεν είχαν υπολογιστή στην κατοχή τους. Αναγκάστηκαν τότε να δανειστούν 10.000 ρουπίες(περίπου 100 λίρες) από τη Sudha για να ξεκινήσουν την εταιρεία και χρησιμοποίησαν ένα δωμάτιο στο σπίτι του Murthy ως γραφείο.

Μέσα σε 4 δεκαετίες αυτό το γραφείο έγινε ένας κολοσσός, παρέχοντας υποδομές software, consulting, υπηρεσίες τεχνολογίας και outsourcing και είδαν την τύχη να τους χαμογελάει στις αρχές του αιώνα. Τότε, οι αμερικανικοί κολοσσοί αποφάσισαν να μεταφέρουν τον κύκλο εργασιών τους στην Ινδία για φθηνότερα εργατικά χέρια και η Infosys έγινε κάτι σαν μονοπώλιο.

Από το 1999 ως το 2004 τα έσοδα πήδησαν στο 1 δισ. δολάρια. Μόνο τότε επέτρεψε ο Murthy στον εαυτό του να απολαύσει κάποια πολυτέλεια και όταν ταξίδευε με αεροπλάνο, το έκανε στη business class.

«Ήταν μια διαρκής έμπνευση, ένα πρότυπο. Ήταν μοναδικός στο να δείχνει στην μεσαία τάξη στην Ινδία ότι μπορείς να πετύχεις διατηρώντας την ηθική σου. Είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου και η ταπεινότητα του είναι αυθεντική», λέει ο Suhe Seth, ένας ειδικός στο μάρκετινγκ που έχει συνεργαστεί με τον Murthy.

Ενδεικτικό του πόσο αγαπητός και αξιόπιστος είναι ο Murthy, είναι ότι συνταξιοδοτήθηκε στα 65 του το 2011, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της Infosys, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τον καλέσει πίσω το 2013. Εκείνη τη χρονιά έφερε στην εταιρεία τον γιο του Rohan, διδάκτορα του Harvard. Αυτή του η κίνηση προκάλεσε κριτική γιατί ένας άλλος κανόνας της εταιρείας, που ο ίδιος ο Murthy εισήγαγε, ήταν η πάραξη του νεποτισμού, να μην προσλαβάνεται κανένας συγγενής από τους επικεφαλής, ιδίως τα παιδιά τους.

Το 2014 ο Murthy έφυγε για δεύτερη και τελευταία φορά το 2014 από την Infosys και μαζί αποχώρησε και ο γιος του. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει διακριτικός, δεν εμφανίζεται συχνά και δεν συμμετέχει στον δημόσιο λόγο. Μια φορά μόνο έκανε δημόσια κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας πριν 2 χρόνια.

Κι από κει που απέφευγαν την δημοσιότητα, ο γαμπρός τους, ο Rishi Sunak, θα γίνει τώρα η αιτία να τραβήξουν πάνω τους ανεπιθύμητα φώτα.

Ο Murthy πάντως, που το 2018 είχε έρθει και στην Ελλάδα αναζητώντας επενδύσεις, δηλώνει περήφανος για τον γαμπρό του.

* Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Wagner: Γιατί αποτυγχάνει η περιβόητη μισθοφορική μονάδα του Putin; – Επιστρατεύουν ανεκπαίδευτους για πρώτη φορά

«Spider-man» ακτιβιστές σκαρφαλώνουν τα βράδια σε κτήρια του Παρισίου και σβήνουν τους διακόπτες

Πώς η Chloe Cherry βρέθηκε από τη βιομηχανία του πορνό στην σειρά Euphoria