Όλα τα είχαμε, μια κόντρα θεσμικών ηγετών στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας έλειπε το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η Ursula von der Leyen, επικεφαλής της Κομισιόν, και ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν έχουν και ιδιαίτερη διάθεση να βλέπουν ο ένας τα μούτρα του άλλου τους τελευταίους μήνες και γι΄αυτό στην G20 που θα γίνει στο Μπαλί σε λίγες μέρες, οι παρατρεχάμενοι τους έχουν φροντίσει να μη συναντηθούν πουθενά.
Μετά από 3 χρόνια καλής «γειτνίασης», η von der Leyen και ο Michel έχουν περάσει σε μια ψυχροπολεμική κατάσταση, έχοντας απαγορεύσει τα πάρε δώσε στο προσωπικό τους με το προσωπικό του άλλου, ενώ πλέον κάνουν μόνοι τους ραντεβού με ξένους αξιωματούχους, σε συναντήσεις που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι και οι δύο ή, τουλάχιστον, έτσι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα.
Αυτή η αντιπαράθεση υψώνει τείχη στην νομοθετική ατζέντα της Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα αποσταθεροποιεί κι άλλο την θέση της στη διεθνή πολιτική σκηνή σε μια περίοδο που δεν είναι και το καλύτερο να συμβεί.
Στην επερχόμενη G20, ο Charles Michel έχει προγραμματίσει ένα ραντεβού με τον Xi Jinping, τον Κινέζο Πρόεδρο και σε αυτό κανονικά θα έπρεπε να είναι και η von der Leyen, μιας και συνολικά η Ένωση είναι σε μια διαδικασία επαναξιολόγησης της θέσης της απέναντι στην Κίνα. Δεν έχει όμως καν προκληθεί σε αυτό το ραντεβού, ως αντίποινα στο ότι δεν προσκάλεσε εκείνη τον Michel στο δικό της ραντεβού με τον Narendra Modi στην G7 που έγινε τον Ιούνιο στη Γερμανία.
Το τελευταίο διάστημα κιόλας, έχει γίνει ακόμα πιο έντονο το μπέρδεμα ρόλων και αρμοδιοτήτων που υπάρχει ανάμεσα στην Κομισιόν και το Συμβούλιο, τους δύο κυρίαρχους θεσμούς της Ένωσης. Η κόντρα ανάμεσα στους δύο χαρακτηρίζεται από αξιωματούχους ως χειρότερη απ΄αυτή που είχαν ο Jean-Claude Juncker και ο Donald Tusk, των οποίων η αντιπαράθεση είναι μνημειώδης.
Η απόσταση ανάμεσα τους έχει δημιουργήσει ένα χάσμα που ρουφάει όποιον αξιωματούχο χώρας επιθυμεί να έρθει σε συνάντηση μαζί τους ή με τον έναν εκ των δύο, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα εκπροσώπων του ΟΗΕ που είδαν ένα μέλος της Ένωσης να του απαγορεύεται η είσοδος τελευταία στιγμή.
Όλα ξεκίνησαν από το Sofagate
Ursula von der Leyen και Charles Michel προέρχονται από κοινό πολιτικό background, με τον δεύτερο να έχει τρέξει περισσότερα χιλιόμετρα στους θεσμούς της Ε.Ε., αλλά και την πρώτη να έχει περάσει από την κυβέρνηση της Merkel. Παράλληλα, είναι από οικογένειες με πολιτικό παρελθόν, αφού τόσο ο μπαμπάς της Leyen όσο και του Michel, ενεπλάκησαν στα πολιτικά Γερμανίας και Βελγίου, αλλά και σε ευρωπαϊκά ζητήματα.
Ο χαρακτήρας τους όμως είναι συγκρουσιακός με του άλλου. Η Ursula von der Leyen είναι γιατρός, μητέρα 7 παιδιών, αναλύει τα πάντα και θέλει να έχει πάντοτε τον έλεγχο. Ο Michel είναι πιο πολύ ρήτορας, πιο ποιητικός στην διαχείριση των κρίσεων και των πολιτικών ζητημάτων. Είναι ενδεικτικό πως πριν έναν χρόνο, όταν παντρεύτηκε τη σύντροφό του, κάλεσε συζύγους των Ευρωπαίων ηγετών σε δείπνο και μετά τους ξενάγησε σε μια έκθεση έργων του David Hockney στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ποτέ απόλυτα ρόδινες, αλλά δεν είχαν και μεγάλες λακκούβες. Όλα άρχισαν να στραβώνουν τον Απρίλιο του 2021, μετά από το ταξίδι τους στην Τουρκία για συνάντηση με τον Erdogan. Ήταν τότε που ο Michel πήρε τη μοναδική ελεύθερη καρέκλα και άφησε την von der Leyen όρθια και έκθετη στους παπαράτσι, για να σχηματιστεί το Sofagate.
Η κλιμάκωση ήταν έντονη από εκείνη τη στιγμή, με έναν τσακωμό τον δύο για μια συνάντηση με έναν Αφρικανό ηγέτη να δίνει ισχυρό πλήγμα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Από τότε έχει εγκαταλειφθεί και η καθιερωμένη συνάντησή τους κάθε Δευτέρα, που πλέον γίνεται σε μικρότερη συχνότητα και το ενδιάμεσο καλύπτεται από τις συμμετοχές τους σε άλλα events και fora.
Μετά το Sofagate ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο η ασέβεια του Υπουργού Εξωτερικών της Ουγκάντα που σε συνάντηση με τους δύο και τον Macron, αγνόησε την von der Leyen και έδωσε το χέρι του μόνο στους δύο άντρες, με τον Macron να του εξηγεί πως πρέπει να χαιρετήσει και την Επίτροπο. Ο Michel κοιτούσε παθητικά και σιωπηλά.
Κανείς από τους δύο δε βάζει νερό στο κρασί του
Το πιο κραυγαλέο είναι πως η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel δεν έχουν συναντηθεί ποτέ μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και το Eurogroup σε αυτή την τριετία που βρίσκονται στα αξιώματα τους.
«Είναι μια διαρκής μάχη να καταφέρουμε να τους πείσουμε να ανταλλάζουν πληροφορίες», αναφέρει αξιωματούχος του Συμβουλίου, με την Κομισιόν να υποστηρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει για τις νομοθετικές της προτάσεις το Συμβούλιο, παρόλο που είναι στη δικαιοδοσία του Michel να συζητά πρώτα αυτός με τους ηγέτες των κρατών για νομοθετικές πράξεις που προτείνονται, ώστε η Κομισιόν να τις θέσει σε εφαρμογή.
Αυτή η απουσία συνεννόησης μεταξύ των δύο θεσμών, δεν είναι μόνο όσα λέγονται σε πηγαδάκια και μεταφέρουν ανώνυμες πληροφορίες. Μόλις αυτή την εβδομάδα ο Michel κριτίκαρε την von der Leyen για τη στάση της στις προτάσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Το Politico μεταφέρει πως υπήρξε στιγμή στη διάρκεια της πανδημίας, στις πιο δύσκολες περιόδους της, όπου ένας Επίτροπος ήθελε να επικοινωνήσει με υψηλά ιστάμενο στο γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ε.Ε. και προτίμησε να κάνει ταξίδι στα προάστια των Βρυξελλών για να χρησιμοποιήσει την απόρρητη γραμμή στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, παρά να πάει στο κτήριο του Συμβουλίου και να κάνει από εκεί την κλήση.
Τη στιγμή που μιλάμε, ακόμα και ως θεσμική εικόνα, η Ursula von der Leyen βρίσκεται ψηλότερα από τον Michel και είναι η αρμόδια για τις επαφές με την Αμερική για να χαράσσεται μια κοινή γραμμή απέναντι στον Putin και τη Ρωσία. Γενικώς, υπάρχει μια εικόνα πως η Ursula von der Leyen διαπρέπει στον ρόλο της και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, ενώ ο Michel έχει πέσει κάτω από τον πήχη.
Κι αυτό είναι κάτι που ενοχλεί τον Michel, που είδε τον Justin Trudeau τον περασμένο Μάρτιο, να ζητά να συναντηθεί και με την von der Leyen, παρά το ότι ο λόγος της παρουσίας του στις Βρυξέλλες ήταν η συνάντηση με τον Michel.
«Ειλικρινά, είναι και οι δύο υπεύθυνοι. Είχαμε και στο παρελθόν εντάσεις, αλλά στο τέλος όλα κατέληγαν στις προσωπικότητες. Οι προκάτοχοι τους κατανοούσαν ότι ήταν για το καλό και των δύο να έχουν ένα κοινό έδαφος συνεργασίας», τονίζει αξιωματούχος της Ένωσης.
«Σε μια κρίση, η Ε. Ε. υποτίθεται ότι πρέπει να ενώνεται. Ναι, δομικά οι δύο θεσμοί είναι σε σύγκρουσι. Κάποιες φορές δεν είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων. Αλλά έχουμε ανάγκη τους ενήλικες στο δωμάτιο», συμπληρώνει.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
«Spider-man» ακτιβιστές σκαρφαλώνουν τα βράδια σε κτήρια του Παρισίου και σβήνουν τους διακόπτες
Το 1974 οι ΗΠΑ δοκίμασαν να κάνουν μόνιμη τη θερινή ώρα αλλά οι Αμερικανοί το μίσησαν