Η ιστορία της χήρας Chisako Kakehi είναι μια από τις πιο γνωστές στην Ιαπωνία. Η απάτη της αποκαλύφθηκε το 2013 όταν ο 75χρονος Isao Kakehi σύναψε σχέση με την τότε 67χρονη χήρα, που γνώρισε μέσω ενός ιαπωνικού πρακτορείου συνοικεσίων -κάτι σαν Tinder με λίγα λόγια -.

Μέσα σε δύο μήνες, το ζευγάρι παντρεύτηκε, συγκατοίκησαν και ξεκίνησαν μια φαινομενικά ευτυχισμένη ζωή στο Muko City του Κιότο, φτιάχνοντας κέικ ρυζιού για τις γιορτές του νέου έτους. Ωστόσο, ο Isao Kakehi δεν πρόλαβε να ζήσει το νέο αυτόν χρόνο.

Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε το τέταρτο και τελευταίο θύμα της Chisako, γνωστή και ως  “Black Widow”. Η Kakehi, η οποία είναι τώρα 74 ετών, είναι καταδικασμένη και βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, για τη δολοφονία τριών συντρόφων και την απόπειρα δολοφονίας ενός τέταρτου.

Οι δολοφονίες ξεκίνησαν το 2007, όταν ήταν 61 ετών, αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει από τις υποψίες. Ο θάνατος του Isao Kakehi, όμως, ήταν αυτός που ώθησε την αστυνομική έρευνα, η οποία κατέληξε στη σύλληψή της το 2014.

Το 2017, καταδικάστηκε σε θάνατο σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες της Ιαπωνίας. Η έφεση για την ανατροπή της απόφασης απέτυχε τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον δικαστή, που πήρε την απόφαση του Ιουνίου, η χήρα χρησιμοποιούσε το γραφείο γνωριμιών για να προσελκύει τα ηλικιωμένα θύματά της, τα οποία δηλητηρίαζε αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. «Είναι ένα αδίστακτο έγκλημα που βασίζεται σε μια προγραμματισμένη και ισχυρή δολοφονική πρόθεση».

Η υπόθεση καθήλωσε την Ιαπωνία και ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για τους ηλικιωμένους, που είναι ευάλωτοι σε απάτες αγάπης. Έχει επίσης κάνει τη χώρα να αναρωτιέται γιατί μια γυναίκα σε μια τόσο νέα ηλικία, αρχίζει να σκοτώνει τους άντρες που υποτίθεται ότι αγαπούσε.

Ποια είναι η Chisako Kakehi

Λίγα έχουν γίνει γνωστά για την γυναίκα αυτή, παρότι είναι από τις πιο κακόφημες στην Ιαπωνία. Γεννημένη στο νοτιοδυτικό νομό Saga της Ιαπωνίας, η Kakehi εργάστηκε σε τυπογραφείο και παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο το 1969, όταν ήταν 23 ετών, σύμφωνα με το Asahi News, συνεργάτη του CNN.

Με αυτόν ήταν παντρεμένοι για 25 χρόνια, καθώς εκείνος κατέληξε το 1994 από μια αρρώστια. Μέχρι το 2007, είχε συνάψει σχέση με τον 78χρονο Toshiaki Suehiro. Το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου 2007, η Kakehi γευμάτισε με τον Suehiro και τα παιδιά του.

Ο Suehiro πήρε συμπληρώματα για την υγεία του, κάτι που διευκόλυνε την Kakehi να μεταμφιέσει μια κάψουλα κυανίου ως ένα από τα χάπια του και να του την δώσει. Περίπου 15 λεπτά μετά το μεσημεριανό, ο Suehiro κατέρρευσε χωρίς τις αισθήσεις του στο δρόμο. Όταν έφτασε ένα ασθενοφόρο, σχεδόν είχε σταματήσει να αναπνέει, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η Kakehi τον συνόδευσε στο νοσοκομείο – αλλά έδωσε ένα ψευδώνυμο στον εαυτό της, το “Hiraoka”, όταν μιλούσε με το προσωπικό του ασθενοφόρου και την οικογένεια του Suehiro. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν κοντά στο θάνατο αφού υπέφερε από εσωτερική ασφυξία.

Ο Suehiro επέζησε και αποτελεί το μόνο από τα τέσσερα θύματα της Kakehi που το κατάφερε. Ωστόσο, έμεινε με «ανίατη δυσλειτουργία και προβλήματα όρασης», όπως ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Πέθανε ενάμιση χρόνο αργότερα από ασύνδετη ασθένεια, σύμφωνα με το Asahi News.

Το επόμενο θύμα της Kakehi

Ο Masanori Honda ήταν σε καλή κατάσταση για τα 71 του χρόνια. Μέχρι το 2011, ο διαβήτης του είχε υποχωρήσει σε «ήπια κατάσταση» και συχνά σύχναζε σε αθλητικούς συλλόγους.

Αν και δεν είναι σαφές πώς γνωρίστηκαν ή πόσο καιρό έβγαιναν ραντεβού με την Kakehi, το ζευγάρι μέσα σε λίγο καιρό αποφάσισε να παντρευτεί. Την επόμενη άνοιξη, η Kakehi έκανε την κίνησή της.

Στις 9 Μαρτίου 2012, συνάντησε τον Honda σε ένα κατάστημα και στη συνέχεια οι δυο τους πήραν χωριστούς δρόμους. Γύρω στις 5 μ.μ. εκείνη την ημέρα, έχασε τις αισθήσεις του ενώ οδηγούσε μοτοσικλέτα. Μετά από δύο ώρες στο νοσοκομείο, οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Τα στοιχεία έδειξαν αργότερα ότι η Kakehi δεν είχε σχέδια να ζήσει όλα τα χρόνια της με τον Honda. Δύο μήνες πριν από τον θάνατό του, τον Ιανουάριο του 2012, είχε ήδη ξεκινήσει να βγαίνει κρυφά με άλλους άντρες μέσω ενός γραφείου γνωριμιών.

Ο Minoru Hioki πάλεψε με τη μοναξιά και την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα στα τελευταία του χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 ο καρκίνος του είχε σχεδόν αντιμετωπιστεί πλήρως με ακτινοθεραπεία και «ήταν σε καλή κατάσταση».

Στην συνέχεια όλα επρόκειτο να αλλάξουν, καθώς ο 75χρονος είχε ένα νέο ρομαντικό ενδιαφέρον. Μέχρι τον Αύγουστο του 2013, ο Hioki αφοσιώθηκε στην Kakehi, γράφοντας της σε ένα email ότι ήθελε να “μείνουν μαζί για πάντα”. Συχνά έτρωγαν μαζί και ξενυχτούσαν στα σπίτια του άλλου.

Το ειδύλλιο ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου όταν το ζευγάρι βγήκε για φαγητό. Ο Hioki, όπως και ο δεύτερος σύζυγος της Kakehi, Suehiro, έπαιρνε συχνά συμπληρώματα υγείας σε μορφή χαπιού – έτσι ήταν εύκολο για εκείνη να του δώσει ένα χάπι κυανίου.

Μόλις είχαν τελειώσει το γεύμα τους όταν ο Hioki έχασε τις αισθήσεις του. Μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο, άρχισε να «αναπνέει οδυνηρά και να λαχανιάζει», σύμφωνα με την απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι είχε παιδιά και είχε αναρρώσει από τον καρκίνο του, η Kakehi είπε ψέματα στο πλήρωμα του ασθενοφόρου, ισχυριζόμενη ότι δεν είχε οικογένεια και έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα. Όταν προσέφεραν τη διαδικασία ανάνηψης, εκείνη αρνήθηκε την άδεια να τον αναστήσει. Πέθανε μέσα σε δύο ώρες.

Το τελευταίο της θύμα

Τον Νοέμβριο του 2013, μόλις δύο μήνες μετά το θάνατο του Hioki, είχε ήδη παντρευτεί τον επόμενο και τελευταίο στόχο της – τον Isao Kakehi. Και μόλις ένα μήνα μετά τον γάμο τους, άρχισε να βγαίνει κρυφά με έναν άλλο άντρα, σύμφωνα με την απόφαση.

Αλλά ο Isao Kakehi δεν ήταν ο σοφότερος και φαινόταν ανανεωμένος με ενθουσιασμό για τη ζωή. Σε μηνύματα είπε στη νέα του σύζυγο ότι ήθελε «να κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για να απολαύσουν μια λαμπρή δεύτερη ζωή και να ζήσουν πολύ».

Μέσα σε εβδομάδες από το γάμο τους, ο νεόνυμφος υπέστη καρδιοπνευμονική ανακοπή λίγο μετά το δείπνο στο σπίτι με τη νέα του σύζυγο. Κάλεσε το ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο – αλλά πέθανε μόλις μία ώρα αργότερα. Ο θάνατος του ήταν καθοριστικός για την Kakehi.

Ο θάνατος του Isao Kakehi θεωρήθηκε αρκετά ύποπτος ώστε να δικαιολογηθεί αυτοψία, η οποία αποκάλυψε θανατηφόρες ποσότητες κυανιούχων ιόντων στην καρδιά, το αίμα και το στομάχι του, καθώς και διάβρωση στο στομάχι του.

Λίγες μέρες μετά το θάνατό του, οι αρχές βρήκαν χάπια συμπληρώματος υγείας και άδειες κάψουλες στο διαμέρισμα του Kakehi – υποδηλώνοντας ότι είχε αδειάσει τα συμπληρώματα υγείας και τα είχε ξαναγεμίσει με κυάνιο που είχε αλεσθεί σε σκόνη.

Πώς ανακάλυψαν την δράση της

Τον Αύγουστο του 2014, οι ερευνητές ανακάλυψαν θαμμένη σε μια κατσαρόλα που είχε πετάξει η γυναίκα του μια πλαστική σακούλα που περιείχε ίχνη κυανιούχου. Το χρώμα της τσάντας και το περιεχόμενό της υποδηλώνουν ότι το κυανιούχο ήταν θαμμένο για αρκετούς μήνες.

Ο ίδιος τύπος πλαστικής τσάντας με φερμουάρ βρέθηκε στο διαμέρισμα της Kakehi. Είχε πάρει το κυανιούχο από τη δουλειά της στο τυπογραφείο, σύμφωνα με την απόφαση. Τελικά παραδέχτηκε ότι δηλητηρίασε του συντρόφους της.

Η αστυνομία πίστευε επίσης ότι η Kakehi συνδέεται με τις δολοφονίες τεσσάρων άλλων ανδρών, πέραν των τεσσάρων που της απαγγέλθηκαν – αλλά οι εισαγγελείς τελικά αποφάσισαν να μην της απαγγελθούν κατηγορίες λόγω ανεπαρκών στοιχείων, σύμφωνα με το NHK.

Ποιο ήταν το κίνητρο

Οι τέσσερις άνδρες ζούσαν σε διαφορετικές πόλεις, είχαν διαφορετικές δουλειές και δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους – εκτός από ένα πράγμα που ήταν κοινό: όλοι είχαν αποταμιεύσεις και περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ηλικία και την κατάσταση τους, τους έκανε τέλειους στόχους. Η πρώτη από τις τέσσερις δηλητηριάσεις προκλήθηκε από χρέος: η Kakehi χρωστούσε στον Suehiro 48 εκατομμύρια γιεν (περίπου 437.000 δολάρια), αναφέρεται στην απόφαση.

Δύο μήνες μετά το θάνατο του Suehiro, τον Φεβρουάριο του 2008, η Kakehi έγραψε ένα γράμμα στα παιδιά του λέγοντας ότι είχε επιστρέψει τα χρήματα χρησιμοποιώντας “την κληρονομιά ενός άλλου άνδρα”, σύμφωνα με την απόφαση.

Η επιστολή συγκλόνισε τα παιδιά του Suehiro, τα οποία δεν είχαν επίγνωση του δανεισμού του πατέρα τους και γνώριζαν ελάχιστα για την Kakehi. Δεν ήξεραν καν το όνομά της. Όταν προσπάθησαν να τη ρωτήσουν περισσότερο, εκείνη αρνήθηκε.

Η Kakehi πήρε περίπου 16 εκατομμύρια γιεν (145.000 δολάρια) από τον Honda, σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δεν διευκρινίζει πόσα τσέπωσε από τους άλλους άνδρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Asahi News, η Kakehi κέρδισε περίπου 500 εκατομμύρια γιεν (4,5 εκατομμύρια δολάρια) συνολικά από την κληρονομιά, τα πολύτιμα αντικείμενα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των συντρόφων της. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός φτάνει τα 800 εκατομμύρια γιεν (7,3 εκατομμύρια δολάρια).