Περιεχόμενα
- To Μυστικό Διαμέρισμα Στην Κορυφή
- Ο Γκουστάβ Άιφελ δεν σχεδίασε τον πύργο
- Ο Πύργος του Άιφελ θα γκρεμιζόταν μετά από 20 χρόνια
- Ο Χίτλερ διέταξε να καταστραφεί ο Πύργος του Άιφελ
- Ο Πύργος του Άιφελ φιλοξενούσε στο παρελθόν τόσο ταχυδρομείο όσο και θέατρο
- Ο Πύργος του Άιφελ μετακινείται
- Χρειάζεται πολλή δουλειά για να διατηρηθεί η ομορφιά του
- Τα λαμπερά φώτα του Πύργου προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα
Στις 30 Μαρτίου του 1889 πραγματοποιείται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών. Μην φανταστείτε πως όλη η πόλη γιόρταζε, όμως! Σε αυτά τα δύο χρόνια οι επικριτές της κατασκευής του -το οποίο συμβόλιζε τη δύναμη της βιομηχανοποιημένης Γαλλίας, ήταν και πολλοί και διάσημοι. Όπως για παράδειγμα ο συγγραφέας Γκι ντε Μοπασσάν -που η ιστορία τον θέλει να τρώει καθημερινά στο εστιατόριο του Πύργου αφού, «ήταν το μόνο σημείο από το οποίο δεν θα τον έβλεπα», ενώ ο ποιητής Πολ Βερλάν κινούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγει κάθε οπτική επαφή.
Είχε κατασκευαστεί για να είναι η πύλη της Έκθεσης Universelle, αλλά και επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση. Με αρχικό ύψος 324 μέτρα, ήταν το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου μέχρι το 1931, όταν και τον ξεπέρασε το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.
Στη διάρκεια των 134 ετών ζωής του πύργου – συμβόλου της Γαλλικής πρωτεύουσας έχουν γίνει πολλά και αξιοπερίεργα πράγματα, αφού «με ιστορίες παράξενες ο θρύλος το έχει ζώσει» που θα περιέγραφε και ο Καββαδίας. Ας δούμε μερικές από αυτές!
To Μυστικό Διαμέρισμα Στην Κορυφή
Όταν σχεδίαζε τον ομώνυμο πύργο του, ο Γκουστάβ Άιφελ συμπεριέλαβε μυστικά ένα ιδιωτικό διαμέρισμα για τον εαυτό του, εκεί όπου θα φιλοξενούσε κάποιους διάσημους καλεσμένους, όπως ο Τόμας Έντισον. Το διαμέρισμα αυτό πλέον έχει μετατραπεί σε ανακαινισθεί και αποτελεί πιστό αντίγραφο του γραφείου του Άιφελ, με κέρινα ομοιώματα του ίδιου, της κόρης του και του Έντισον, και είναι ανοιχτό για το κοινό στις ξεναγήσεις.
Ο Γκουστάβ Άιφελ δεν σχεδίασε τον πύργο
Ενώ ο Άιφελ κέρδισε τα δικαιώματα ονομασίας για τον Πύργο, ήταν στην πραγματικότητα δύο μηχανικοί που εργάστηκαν για την εταιρεία του – ο Μορίς Κεκλίν και ο Εμίλ Νουγκέρ – που εργάστηκαν στο αρχικό σχέδιο. Ανέθεσαν επίσης στον Γάλλο αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre να εργαστεί για την εμφάνιση του έργου, προκειμένου να καταπνίξουν τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τη σκληρή, χρηστική φύση του αρχικού σχεδίου. Τελικά κέρδισαν άλλα 106 έργα σε έναν διαγωνισμό για να επιλέξουν το κύριο αξιοθέατο της Παγκόσμιας Έκθεσης.
Ο Πύργος του Άιφελ θα γκρεμιζόταν μετά από 20 χρόνια
Ο Πύργος χτίστηκε με σκοπό να επιδείξει τη βιομηχανική ικανότητα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης, αλλά το σχέδιο ήταν να γκρεμιστεί μετά από 20 χρόνια. Ωστόσο, ο Άιφελ έβαλε έξυπνα μια κεραία ραδιοφώνου και έναν ασύρματο τηλεγραφικό πομπό στον Πύργο και η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά ότι ήταν πολύ χρήσιμο να κατεδαφιστεί.
Ο Χίτλερ διέταξε να καταστραφεί ο Πύργος του Άιφελ
Όταν η Γερμανία κατέλαβε τη Γαλλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χίτλερ διέταξε να γκρεμιστεί ο Πύργος του Άιφελ, αλλά η διαταγή δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Οι Γάλλοι μαχητές της αντίστασης πήραν την εκδίκησή τους, κόβοντας τα καλώδια του ανελκυστήρα του Πύργου. Έτσι οι Ναζί αναγκάστηκαν να ανέβουν τις σκάλες για να υψώσουν τη σημαία τους.
Ο Πύργος του Άιφελ φιλοξενούσε στο παρελθόν τόσο ταχυδρομείο όσο και θέατρο
Υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις και υπηρεσίες που έχουν στεγαστεί στον Πύργο. Για παράδειγμα τα γραφεία των εφημερίδων της «Le Figaro» στον δεύτερο όροφο (για έξι μήνες το 1889), ένα κατάστημα ταχυδρομείου κρυμμένο στον πρώτο όροφο και ένα ξύλινο θέατρο, επίσης στον πρώτο όροφο, το οποίο και είχε σχεδιαστεί από τον Στεφάν Σοβέστρ.
Ο Πύργος του Άιφελ μετακινείται
Η τεράστια σιδερένια κατασκευή είναι ανθεκτική στον αέρα και κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ταλαντεύεται. Ο άνεμος δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τον τεράστιο Πύργο να κινηθεί, ωστόσο – η θερμότητα του ήλιου τον επηρεάζει επίσης, προκαλώντας το σίδερο να διαστέλλεται. Αυτό προκαλεί τη μεγέθυνση του Πύργου, ο οποίος μεγαλώνει κατά μέσο όρο έξι ίντσες κατά τους ζεστούς μήνες.
Χρειάζεται πολλή δουλειά για να διατηρηθεί η ομορφιά του
Κάθε επτά χρόνια, ο Πύργος βάφεται –όχι μόνο για την καλαισθησία, αλλά και γιατί κρατά μακριά τη σκουριά από το σίδερο. Για την υπόθεση αυτή απαιτούνται περίπου 60 τόνοι μπογιάς.
Τα λαμπερά φώτα του Πύργου προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα
Ο φωτισμός ήρθε για πρώτη φορά στον Πύργο το 1985 με την προσθήκη 336 κίτρινων-πορτοκαλί προβολέων. Ο φωτισμός του, όμως, άλλαξε και έγινε διάσημος λόγω των 20.000 λαμπτήρων, φώτισε για πρώτη φορά τον νυχτερινό ουρανό την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999.
Ενώ ο Πύργος υπάγεται στον δημόσιο τομέα, ο φωτισμός του προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Αυτό ισχύει, βέβαια, μόνο για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν για επαγγελματική χρήση.