Καθώς ο ραβίνος Ντάνιελ Λίτβακ βγήκε από το ταξί στο αεροδρόμιο του Πόρτο ένα πρωί της Πέμπτης τον περασμένο Μάρτιο, μια ομάδα Πορτογάλων αστυνομικών με πολιτικά ρούχα τον περικύκλωσε. Ο γιος του, Μάλκιελ, παρακολούθησε σοκαρισμένος καθώς περισσότεροι από δώδεκα άντρες σταμάτησαν την κυκλοφορία, άρπαξαν τσάντες και έβαλαν τον πατέρα του σε ένα όχημα, φεύγοντας με ταχύτητα χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση. Για τον Μάλκιελ, έμοιαζε με απαγωγή. Πώς μπορεί να σχετίζεται με αυτήν την επιχείρηση ο Ρόμαν Abramovich;

Abramovich

Οι αξιωματικοί ήταν ομοσπονδιακοί πράκτορες της Polícia Judiciária (Δικαστική Αστυνομία). Οδήγησαν τον Λίτβακ νότια στην έδρα τους, στη Λισαβόνα, όπου τον κράτησαν, τον φωτογράφισαν και τον έβαλαν σε ένα κελί για τη νύχτα, σύμφωνα με τον Λίτβακ, μαζί με έναν άνδρα από το Πακιστάν που συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας και έναν ντόπιο που συνελήφθη για ένοπλη κλοπή. Οι ενδεχόμενες κατηγορίες εναντίον του Λίτβακ περιλάμβαναν πλαστογραφία εγγράφων, αθέμιτη άσκηση επιρροής και ξέπλυμα χρήματος—και συνελήφθη, όπως του είπαν, με βάση μια ανώνυμη πληροφορία ότι προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Το επόμενο πρωί, η ομάδα της Λισαβόνας επέκτεινε τις έρευνές της στο Πόρτο, αναζητώντας πολλά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της συναγωγής Kadoorie Mekor Haim της πόλης, που ονομάστηκε από μια πλούσια εβραϊκή δυναστεία της οποίας τα μέλη είχαν βοηθήσει στη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της συναγωγής στα τέλη της δεκαετίας του 1930, λίγο πριν χιλιάδες Εβραίοι πρόσφυγες αρχίσουν να περνούν από την ουδέτερη Πορτογαλία προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις ναζιστικές διώξεις.

Abramovich

Μετά τον πόλεμο, η φασιστική δικτατορία της χώρας υποστήριξε μια πολιτική γνωστή ως «Επανεκχριστιανισμός» που άφηνε ελάχιστο χώρο στις μειονοτικές θρησκείες. Το κτίριο ερειπώθηκε μέχρι αυτόν τον αιώνα, όταν η νομοθεσία για την παροχή υπηκοότητας σε άτομα με πορτογαλική εβραϊκή καταγωγή επιτάχυνε την αναβίωση της εβραϊκής κοινότητας. Η Comunidade Israelita do Porto αριθμεί τώρα 1.000 άτομα, με ένα αρχηγείο και ένα μικρό μουσείο να βρίσκεται στη γωνία της μπροστινής πύλης της συναγωγής.

Ο Γιοέλ Ζεκρί, ένας νεαρός Γάλλος Ισραηλινός οδοντίατρος που μετακόμισε στην πόλη το 2015, ήταν στη συναγωγή εκείνη την Παρασκευή, προετοιμάζοντας το γεύμα Shabbat. Γύρω στις 9 το πρωί εμφανίστηκαν αρκετές δεκάδες αξιωματικοί, κάποιοι από αυτούς οπλισμένοι, και κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν τις σκάλες προς την είσοδο. Ο ευγενικός χαιρετισμός του Ζέκρι —«Oui, bonjour» («Ναι, καλημέρα»)— απαξιώθηκε με μια αυστηρή απάντηση—«Ένταλμα έρευνας»— καθώς οι αστυνομικοί άρχισαν να κραδαίνουν ένα σωρό έγγραφα.

(Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Πορτογαλίας, το οποίο επιβλέπει τη δικαστική αστυνομία, είπε στο Vanity Fair ότι οι δικαστές δεν επιτρέπεται να σχολιάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις και ότι οι έρευνες «καλύπτονται από το νομικό απόρρητο»)

Ο Ζεκρί εντόπισε ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο όνομα στα χαρτιά, το οποίο αναφερόταν στις βάσιμες υποψίες, αν και το άτομο δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στη συναγωγή. Ανήκε σε έναν Εβραίο που είχε πρόσφατα λάβει την πορτογαλική υπηκοότητα: τον Ρόμαν Abramovich.

Roman Abramovich: Το πορτοφόλι του Πούτιν

Την ημέρα της σύλληψης του Λίτβακ, τον Μάρτιο του 2022—14 ημέρες μετά επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία—η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στον Abramovich, γνωστό ως «το πορτοφόλι του Πούτιν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε το παράδειγμά της πέντε ημέρες αργότερα. Αλλά ο Abramovich ήταν πολύ πιο μπροστά. Τον Ιούλιο του 2020, ο ολιγάρχης είχε πιστοποιήσει την κληρονομιά του ως απόγονος Εβραίων που είχαν εκδιωχθεί εδώ και πολύ καιρό από την Πορτογαλία. Ως τον επόμενο Απρίλιο, είχε, κατά συνέπεια, αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα—και συνεπώς τη δυνατότητα δια βίου διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν. (Ένας εκπρόσωπος του Abramovich είπε ότι δεν «θέλει να σχολιάσει» αυτή την ιστορία)

Ο Abramovich, ο οποίος μεγάλωσε ορφανός στον παγωμένο βορρά της Ρωσίας, έκανε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του αγοράζοντας φθηνά έναν κρατικό ενεργειακό όμιλο από το ρωσικό κράτος της εποχής Γέλτσιν πριν τον πουλήσει πίσω στην κυβέρνηση Πούτιν, μια δεκαετία αργότερα για πάνω από 50 φορές την αξία του αρχικού ποσού. Τρεις φορές παντρεμένος με επτά παιδιά, η ζωή του ήταν απίστευτα πολύχρωμη, με καμάρι το θρυλικό Boeing 787 Dreamliner του, αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά η παγκόσμια αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία εμπόδισε σοβαρά την ικανότητά του να πετάει ανάμεσα σε μεγάλα γιοτ και πολυτελή ακίνητα όπως το Château de la Croë στο Cap d’Antibes της Γαλλίας.

Abramovich

Τον Απρίλιο του 2022 οι γαλλικές αρχές σφράγισαν τη βίλα που κάποτε φιλοξενούσε βασιλικά μέλη από τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο. Ο Abramovich είχε ενεργήσει ως περιστασιακός μεσολαβητής μεταξύ του Κρεμλίνου και του Κιέβου, υπέστη ακόμη και μια ύποπτη δηλητηρίαση εκεί, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Κατόπιν εντολής των Ουκρανών, οι ΗΠΑ δεν του επέβαλαν κυρώσεις, παρά τις απαιτήσεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου.

Η κατάθεση της αίτησης υπηκοότητας του Abramovich σε ένα μικρό, ηλιόλουστο έθνος της δυτικής Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, ήταν δημόσια γνωστή προτού ο Πούτιν ξεκινήσει την εκστρατεία του. Όμως, οι ασυνήθιστες λεπτομέρειες πίσω από την αίτηση υπηκοότητας του Abramovich και την έγκρισή της από τις πορτογαλικές αρχές, πολλές δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν, αποκαλύπτουν ανησυχητικές αλήθειες για τη γοητεία του πλούτου, την υπόσχεση της εθνικότητας και τη δύναμη του εθνικισμού.

Σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αναταραχής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η ταχεία έκδοση υπηκοότητας του Abramovich από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει αμηχανία στις αρχές της Πορτογαλίας, σύμφωνα με νυν και πρώην πολιτικούς. Αλλά η ιστορία του Λίτβακ εγείρει επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης της χώρας και την ισχυρή εμμονή του αντισημιτισμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ο Λίτβακ, 63, μεγάλωσε περίπου 15.000 χλμ μακριά από τον Abramovich -την ίδια περίοδο, στο Μπουένος Άιρες, όπου είχαν εγκατασταθεί οι παππούδες του εγκαταλείποντας την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Ως νέος είχε μετακομίσει στο Ισραήλ για να τελειώσει τις ραβινικές του σπουδές. Άρχισε να εργάζεται στο Πόρτο το 2007 και από τότε είναι ο ραβίνος εκεί.

Η σύζυγός του, Ρουθ, και τα έξι παιδιά του ζουν μόνιμα στο Ισραήλ, όπου κατευθυνόταν πριν τη σύλληψή του. Με τα χρόνια, ο ρόλος και οι ευθύνες του στο Πόρτο διευρύνθηκαν σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας την ανάπτυξη της κοινότητας που υπηρετεί, στην πόλη όπου η εβραϊκή πίστη του είχε -για πολύ καιρό- σχεδόν εξ’ ολοκλήρου εξαφανιστεί.

Η ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων

Στα τέλη του 1400, αυτό που κάποτε ήταν ένα συνονθύλευμα φέουδων στην Ιβηρική χερσόνησο είχε περιοριστεί μέσα από αιώνες συγκρούσεων και συμβιβασμού σε δύο μόνο μεγάλες δυνάμεις: το βασίλειο της Πορτογαλίας και το ενωμένο βασίλειο της Καστίλλης και της Αραγονίας, πρόδρομο της σύγχρονης Ισπανίας.

Abramovich

Το 1492, οι ηγεμόνες του τελευταίου, Φερδινάνδος και Ισαβέλλα, εξέδωσαν ένα διάταγμα που ζητούσε την εκδίωξη των εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων κατοίκων της χώρας τους.
Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στη δύση, όπου ένας Πορτογάλος βασιλιάς τους υποσχέθηκε προστασία. Αλλά μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας νέος βασιλιάς διέταξε την απέλαση, μέρος μιας προγαμιαίας συμφωνίας με τη μέλλουσα γυναίκα του, κόρη του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας.

Οι ιστορικοί λένε ότι ενώ διενεργήθηκε ένας μικρός αριθμός απελάσεων, ο βασιλιάς Μανιουέλ δεν ήθελε οι επιτυχημένοι Εβραίοι να εγκαταλείψουν το βασίλειο για οικονομικούς λόγους. Έτσι, τους έκανε να ασπαστούν με τη βία των Χριστιανισμό, αν και κάποιοι διατήρησαν την πίστη τους ιδιωτικά, ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αυτές οι οικογένειες έγιναν γνωστές πολύ αργότερα ως «κρυπτοεβραίοι» ή με τον εβραϊκό όρο Bnei Anusim (περίπου «απόγονοι εξαναγκασμένων»).

Αλλού, κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ρωμαιοκαθολική Ιερά Εξέταση κυνηγούσε κάθε conversos που θεωρούνταν ανειλικρινές. Η παλιά εβραϊκή γειτονιά του Πόρτο έγινε γνωστή ως Βιτόρια, ή Νίκη – υπονοώντας την κατάκτηση της αιρετικής Ιουδαϊκής πίστης από τον Χριστιανισμό. Εκατοντάδες εβραϊκές οικογένειες εύλογα κατέφυγαν αλλού, είτε σε πιο φιλόξενες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης όπως η Αμβέρσα και το Άμστερνταμ είτε σε υπάρχουσες κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (πολλοί από αυτούς στη Θεσσαλονίκη) και τη Βόρεια Αφρική. Έγιναν γνωστοί ως Σεφαραδίτες, από την εβραϊκή λέξη για την Ιβηρική χερσόνησο, Σεφαράντ.

Είναι πολλά τα λεφτά και μικρός ο κόπος

Πέντε περίπου αιώνες αργότερα, οι διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις άφησαν τη μικροσκοπική Πορτογαλία γονατισμένη—δεν μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί τον πλούτο των πρώην αποικιών, αντίθετα στηριζόταν σε μια διάσωση σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011.

Abramovich

Απελπισμένη για ξένες επενδύσεις και με γηρασμένο πληθυσμό, οι πολιτικοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη μεταναστευτική πολιτική. Το 2012 η κυβέρνηση της Λισαβόνας εισήγαγε ένα πρόγραμμα που πρόσφερε άδειες παραμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς εάν επένδυαν περισσότερα από 600.000 δολάρια σε ακίνητα.
(Περισσότεροι από 5.000 Κινέζοι αιτούντες και περισσότεροι από 500 από τις ΗΠΑ έχουν λάβει αυτές τις λεγόμενες «χρυσές βίζες»)

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Ζοσέ Ριμπέιρο – Κάστρο, οραματίστηκε ένα παρόμοιο πρόγραμμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει όχι μόνο επενδύσεις αλλά και καλή θέληση. Είχε έρθει σε επαφή μαζί του, μέσω Facebook, αρκετά χρόνια νωρίτερα, ένας Εβραίος της Νέας Υόρκης, εκεί όπου είχε ιδρυθεί η παλαιότερη κοινότητα των Σεφαραδιτών στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1650.

Ο άνδρας, ένας άγνωστος, είχε ρωτήσει εάν υπήρχε κάποιος νόμος που θα μπορούσε να προσφέρει σε εκείνον και ανθρώπους της κοινότητάς του την υπηκοότητα, είπε ο Ριμπέιρο – Κάστρο. Ο πολιτικός στράφηκε στα νομικά του κιτάπια και όντως ανακάλυψε μια λεωφόρο, αλλά ήταν μπερδεμένη και μη δοκιμασμένη.

Καθώς οι ισπανικές αρχές άρχισαν να αναπτύσσουν έναν παρόμοιο «νόμο της επιστροφής», αρκετοί Πορτογάλοι νομοθέτες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότειναν νομοθεσία. Ο Ριμπέιρο και Κάστρο —ένας Χριστιανοδημοκράτης— υποστήριξε εγκάρδια τη «διαδικασία που τιμά την Πορτογαλία», όπως την έθεσε σε ένα άρθρο του εκείνη την εποχή. «Ήταν μια συμβολική επανόρθωση», είπε στο VF, και ένας τρόπος για να αποκατασταθεί «η σύνθεση του εθνικού ιστού της χώρας».

Στις αρχές του 2015 η Πορτογαλία άνοιξε το μονοπάτι για την πολιτογράφηση της υπηκοότητας. Εν ολίγοις: απλώς ένα καθαρό ποινικό μητρώο και απόδειξη της σεφαραδίτικης καταγωγής, η οποία θα απαιτούσε συνήθως έλεγχο ταυτότητας από συμβούλια που αντιπροσωπεύουν μία από τις δύο μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες της χώρας, στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Μόνο από τη στιγμή που είχε πιστοποιηθεί η σεφαραδίτικη κληρονομιά μπορούσε ένα άτομο να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα.

Για τα εθελοντικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στις δύο κοινότητες, αυτό αντιπροσώπευε μεγάλη ευθύνη. Οι ισραηλινές αρχές είχαν αναπτύξει τεράστια κυβερνητικά τμήματα εδώ και δεκαετίες για να προσδιορίσουν την εβραϊκή καταγωγή, αλλά δεν υπήρχε αναγνωρισμένο νομικό ή επιστημονικό πρότυπο για την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης σεφαραδίτικης καταγωγής ως διαφορετικής, ας πούμε, των Ασκενάζι, Μιζράχι ή Αιθιοπικής Εβραϊκής καταγωγής. Επιπλέον, οι πορτογαλικές κοινότητες έλαβαν μόνο μήνες προθεσμία για να εγκαταστήσουν τα συστήματά τους.

«Στην Πορτογαλία αδελφές μου…»

Η κυβέρνηση δεν παρείχε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων παγκοσμίως που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις και οι νέοι κανονισμοί ήταν ασαφείς σχετικά με το όριο για να αποδειχθεί η σεφαραδίτικη ρίζα ενός ατόμου, δίνοντας στους ηγέτες της κοινότητας σημαντική διακριτική ευχέρεια. Στη Λισαβόνα, το συμβούλιο άρχισε να προσλαμβάνει μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες για να περιηγηθούν στα αρχεία της Ιεράς Εξέτασης και να συγκρίνουν τα ευρήματά τους με τα γενεαλογικά δέντρα των υποψηφίων.

«Είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο ιστορίας στην Πορτογαλία, μεγαλύτερο από τα πανεπιστήμια», είπε ο Ζοσέ Ρουά, ο ταμίας και μακροχρόνιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινότητας της Λισαβόνας, του οποίου η οικογένεια επέστρεψε στην Πορτογαλία από τη Βόρεια Αφρική, περίπου την ίδια στιγμή που τελικά η Ιερά Εξέταση σκόρπισε τη δεκαετία του 1820. Στη Λισαβόνα, τα άτομα που ζητούσαν πιστοποίηση σεφαραδίτη δεν χρειαζόταν να ταυτοποιηθούν ως Σεφαραδίτικοι Εβραίοι, μόνο να αποδείξουν ότι είχαν σχέση με την οικογένεια που ήταν κάποτε, κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες ή χρόνια.

Οι ηγέτες του συμβουλίου στο Πόρτο επέλεξαν να ερμηνεύσουν τα κριτήρια του νέου νόμου μάλλον διαφορετικά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ταυτοποιηθούν ως Εβραίοι ή να είναι παιδί Εβραίο γονέα και να προσκομίσουν βεβαίωση από τον τοπικό ραβίνο τους ότι «είχαν παράδοση να ανήκουν σε μια σεφαραδίτικη κοινότητα πορτογαλικής καταγωγής», μαζί με στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνουν την ετυμολογία του επωνύμου τους, η χρήση στην οικογένειά τους μιας γλώσσας που ονομάζεται «Λαντίνο» (που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα παλιά καστιλιάνικα ισπανικά και πορτογαλικά) ή άλλη απόδειξη άμεσης καταγωγής.

Η τελική έγκριση όλων των αιτούντων θα βαρύνει τον Λίτβακ και άλλους που εργάζονται σύμφωνα με τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές — και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την ελάχιστη καθυστέρηση.

Στα μάτια του Κράτους, τουλάχιστον δημοσίως, η προσέγγιση καμίας κοινότητας δεν ήταν αναγκαστικά πιο σωστή από την άλλη, και τα πρώτα χρόνια ούτε ένας αξιωματούχος δεν ύψωσε κόκκινη σημαία ή δεν δημοσίευσε παράπονα. Μόλις 466 αιτήσεις καταγράφηκαν το 2015, το πρώτο έτος του προγράμματος. Μέχρι το 2020, ωστόσο, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 34.876. Οι Σεφαραδίτες ήταν η πρώτη πραγματικά παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο, καταλήγοντας παντού, από τη Λιβύη μέχρι το Λονδίνο, το Αμβούργο μέχρι την Πόλη του Μεξικού. Φάκελοι γεμάτοι με πολύγλωσσα πιστοποιητικά γάμου και άλμπουμ φωτογραφιών πλημμύρισαν από όλες τις γωνιές.

Ο μεγαλύτερος μακράν αριθμός Σεφαραδιτών που έχει επιζήσει βρίσκεται στο Ισραήλ. Από εκεί σχηματίστηκε η μεγαλύτερη ροή προς την Πορτογαλία, με αρκετές εταιρείες να ξεπηδούν για να εξυπηρετήσουν το ενδιαφέρον. «Ήταν σαν ένα εργοστάσιο: 100 υπάλληλοι, τηλέφωνα», θυμάται ο Λεόν Αμιράς, ο αντιπρόεδρος του Ισραηλινού Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος αρχικά ήταν δύσπιστος σχετικά με τη συμμετοχή μη δικηγόρων.

Abramovich

Είχε βοηθήσει προσωπικά μερικές εκατοντάδες Σεφαραδίτες να υποβάλουν αίτηση, μετά από στόμα σε στόμα, από το γραφείο του απέναντι από το Waldorf Astoria στην Ιερουσαλήμ. Αλλά όσο περισσότερο έβλεπε τους μεγαλύτερους χειριστές, τόσο περισσότερο θαύμαζε τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό τους. Ήταν, λέει, «τακ, τακ, τακ, πρώτο στάδιο, δεύτερο στάδιο…» Βγάζει το τηλέφωνό του και μου δείχνει αρκετές κομψές διαφημίσεις που παράγονται από μια τέτοια εταιρεία, που ονομάζεται Portugalis.

Όπως ο Λίτβακ, έτσι και ο Αμιράς γεννήθηκε στην Αργεντινή. Οι παππούδες του είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με την Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα και απέκτησε με επιτυχία την ισπανική και την πορτογαλική υπηκοότητα χάρη στους Σεφαραδίτες προγόνους των οικογενειών των δύο γονιών του.

Αλλά μου είπε ότι η πορτογαλική του πιστοποίηση από την κοινότητα του Πόρτο απαιτούσε πολύ λιγότερη τεκμηρίωση από το ατελείωτο πέρα δώθε με την καθορισμένη εβραϊκή κοινότητα στην Ισπανία. «Η διαφορά μεταξύ της πορτογαλικής διαδικασίας και της ισπανικής διαδικασίας είναι όπως όταν έχεις δύο φίλες», εξήγησε με έναν υπαινιγμό αταξίας. «Η μία λέει “Σ’ αγαπώ πραγματικά, σε αγαπώ, θέλω να είμαι μαζί σου.” Η άλλη λέει, “Δεν είμαι σίγουρη αν σε θέλω, αν θέλεις να είσαι μαζί μου, θέλω λουλούδια, θέλω ένα Rolex. Θέλω αυτό, θέλω εκείνο, θέλω το άλλο”».

«Καλησπέρα, είμαι ο Roman και είμαι Σεφαραδίτης»

Στις 16 Ιουλίου 2020, ένας αιτών με το εβραϊκό όνομα «Ναχμάν Μπεν Αχαρόν» έστειλε email στην κοινότητα του Πόρτο. «Αγαπητή Κοινότητα», έγραψε στα αγγλικά. «Είμαι Σεφαραδίτης Εβραίος μέλος της Σεφαραδίτικης κοινότητας. Ο Ραβίνος Μπορόντα μου πήρε συνέντευξη και βεβαίωσε τη Σεφαραδίτικη καταγωγή μου. Ευχαριστώ, Ρομάν».

Τα συνημμένα περιελάμβαναν ένα πιστοποιητικό γέννησης, ένα αρχείο PDF με τίτλο «Γράμμα από τον Ραβίνο», αντίγραφα ρωσικών και ισραηλινών διαβατηρίων και ένα έγγραφο του Microsoft Word με τίτλο «Roman Abramovich Οικογενειακό δέντρο». Περιλάμβανε δύο γονείς, την Ίρινακαι τον Αρκάντι, γεννημένοι στην ΕΣΣΔ, και τέσσερις παππούδες, που γεννήθηκαν στη «Ρωσική Αυτοκρατορία». Μία ώρα και 53 λεπτά αργότερα κάποιος απάντησε: «Σαλόμ. Εγκρίθηκε» και ζήτησε να αποσταλούν ορισμένες πληροφορίες σε διαφορετική μορφή.

Ο επακόλουθος κατακλυσμός αιτημάτων υπηκοότητας και διαβατηρίων -τα δεύτερα ως απόδειξη του πρώτου- άρχισε να ξεπερνά την ανεπαρκώς στελεχωμένη δημόσια υπηρεσία της Πορτογαλίας και οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν. Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα εμφανίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου για να ζητήσει αλλαγή.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που έρχονται σε αυτό το προξενείο», είπε ο Σίλβα, παραθέτοντας τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Ισραήλ, «τόσο για να προετοιμάσουν αιτήσεις όσο και για να παραλάβουν τις κάρτες ή τα διαβατήριά τους, οι οποίοι εκδηλώνουν πλήρη άγνοια για την Πορτογαλία, τον πολιτισμό της και την ιστορίας της. Δηλώνοντας ακόμη πως δεν έχουν σκοπό να επισκεφτούν τη χώρα μας».

Ισραηλινές εταιρείες, είπε στους νομοθέτες, διαφήμιζαν αιτήσεις πορτογαλικής υπηκοότητας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της Μαύρης Παρασκευής. Μια τέτοια «πορνεία» -έτσι την αποκάλεσε, της εθνικότητας της χώρας «έβλαψε τη διεθνή φήμη της Πορτογαλίας». Ένας άλλος νομοθέτης πρότεινε την προσθήκη μιας διετούς απαίτησης διαμονής. Διάφορες εβραϊκές κοινότητες άρχισαν να ανησυχούν ότι το δικαίωμα της επιστροφής δεν θα διαρκούσε πολύ περισσότερο.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, μια απόδειξη πληρωμής SWIFT δείχνει ότι ο Abramovich έδωσε εντολή στους τραπεζίτες του στην UBS στην Ελβετία να πληρώσουν μια «φιλανθρωπική συνεισφορά» 250 ευρώ στον λογαριασμό της Εβραϊκής Κοινότητας του Πόρτο, στο τοπικό υποκατάστημα του ισπανικού τραπεζικού κολοσσού Santander. Ήταν το τυπικό τέλος, το οποίο είχαν καταβάλλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες όλα αυτά τα χρόνια και είχε βοηθήσει την εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο να πετύχει πολλά, συμπεριλαμβανομένων ταινιών μεγάλου μήκους για την Ιουδαϊκή ιστορία στην Πορτογαλία, ένα συγκινητικό μουσείο Ολοκαυτώματος και περιηγήσεις για μαθητές.

Roman Abramovich: Γεννημένος… Σεφαραδίτης

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Abramovich παρείχε τις αναδιαμορφωμένες πληροφορίες και την απόδειξη πληρωμής. Έγραψε επίσης, «Σκοπεύω να σας δωρίσω σε μόνιμη βάση και μακροπρόθεσμα». Η αίτησή του διαβιβάστηκε αμέσως στα κεντρικά της κοινότητας του Πόρτο.

Abramovich

Ο Γκάμπριελ Σεντέροβιτς, ο σημερινός πρόεδρος της κοινότητας —χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μπέρελ Ροζενστάιν, όπως έκανε συνήθως για να αποφύγει την ταλαιπωρία από πιο πιεστικούς αιτούντες, μου εξήγησε — ειδοποίησε άλλα μέλη της «επιτροπής υποστήριξης». Πρότεινε στην ομάδα να στείλει ένα ευχαριστήριο email, το οποίο γράφτηκε δεόντως και απεστάλη. («Όσοι αμφιβάλλουν για την σεφαραδίτικη καταγωγή του Abramovich δεν γνωρίζουν το νόμο, δεν γνωρίζουν την υπόθεση ή δεν γνωρίζουν και τα δύο», είπε ο Σεντέροβιτς στο Vanity Fair.)

Η «Επιστολή από τον Ραβίνο» του Abramovich είχε γραφτεί από τον Αλεξάντερ Μπορόντα, τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Το 2018 ο Μπορόντα είχε αναγνωρίσει επίσημα τον Abramovich για δύο δεκαετίες —και μισό δισεκατομμύριο δολάρια— συνεισφορών στην ομοσπονδία. Οι δύο άντρες είναι δεμένοι εδώ και πολλά χρόνια: Φωτογραφήθηκαν να απολαμβάνουν το μεσημεριανό γεύμα μαζί στο Basil Pizza & Wine Bar στο Μπρούκλιν το 2013.

Ο Μπορόντα έγραψε στην επιστολή πιστοποίησης ότι η κληρονομιά του φίλου του «βασίστηκε στη γνωριμία μου με τις μαρτυρίες του Ρόμαν Abramovich και σε μια προσωπική συνέντευξη που έκανα». Πρόσθεσε ότι ο δισεκατομμυριούχος «διατηρεί τα σεφαραδίτικα τελετουργικά, τον τρόπο ζωής, τις παραδόσεις και τα έθιμα των τροφίμων». Όταν ρωτήθηκε ποια έθιμα διατροφής διακρίνουν μια οικογένεια Σεφαραδιτών στη Ρωσία, είπε στο VF, μιλώντας από ένα θορυβώδες εστιατόριο στη Ρώμη, «Δεν ξέρω ακριβώς».

Ο Μπορόντα πρόσθεσε ότι είχε προσφέρει σεφαραδίτικη διαβεβαίωση για «20, 30, όχι περισσότερους» Ρώσους Εβραίους που αναζητούσαν πορτογαλική υπηκοότητα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ο ίδιος είχε κάνει ένα τεστ καταγωγής που έδειξε πως κατά 0,6% η γενετική του κληρονομιά είναι ισπανική και πορτογαλική.

Ωστόσο, ο Μπορόντα δεν ανέφερε κάτι που έκανε ο Σεντέροβιτς: ότι αναζήτησε την πιστοποίηση του Πόρτο για τον εαυτό του, μόλις λίγους μήνες μετά τον Abramovich. Όταν ρωτήθηκε για αυτό αργότερα, ένας εκπρόσωπος είπε ότι ο Μπορόντα ήταν σε «προσωπικές διακοπές» και δεν μπορούσε να σχολιάσει.

Σε ένα υπόμνημα προς το διοικητικό συμβούλιο, ένα μέλος του δήλωσε ότι η πιστοποίηση των σεφαραδίτικων ριζών του Abramovich από τον Μπορόντα ήταν «αξιόπιστη». Το σημείωμα συνέχιζε λέγοντας ότι παρόλο που η κοινότητα του Πόρτο «ήταν πάντοτε αντίθετη να δεχτεί ανάλογες περιπτώσεις, βασικά λόγω της δυσκολίας διαχείρισης», εν τούτοις ο Abramovich όχι μόνο άξιζε ένα πιστοποιητικό χάρη καταγωγή του, αλλά και επειδή ήταν αρκετά πλούσιος για να αγοράσει υπηκοότητα αλλού. Αντίθετα επέλεξε να γίνει μέρος μιας «μικρής αξιοπρεπούς χώρας δυστυχώς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Τον Αύγουστο του 2020, η κοινότητα του Πόρτο έγραψε στο γραφείο του πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο Roman Abramovich ήταν ένα παράδειγμα Σεφαραδίτικου Πορτογάλου Εβραίου που «θα προσπαθούσε να κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την Πορτογαλία». Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Abramovich έστελνε email σε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πόρτο ότι «έχω ακούσει πολλά καλά πράγματα για την κοινότητά σας από τον Ραβίνο Μπορόντα», προσθέτοντας ότι σχεδίαζε «να γίνω μέλος της κοινότητάς σας και να συμμετάσχω σε όλες τις δραστηριότητες».

Roman Abramovich, ένας πολίτης του κόσμου

Στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο Abramovich κατέθεσε την αίτησή του για πορτογαλική υπηκοότητα στο Conservatória dos Registos Centrais στη Λισαβόνα, όπου παρέμεινε στάσιμη, για αρκετούς μήνες, μαζί με χιλιάδες άλλους.

Όποιο κι αν ήταν το κίνητρο, η επιθυμία του Abramovich για πορτογαλική υπηκοότητα εμφανίστηκε στο πλαίσιο κάποιων πολύ συγκεκριμένων γεωπολιτικών συνθηκών. Στις αρχές του 2018, δύο Ρώσοι αξιωματικοί του στρατού που παριστάνουν τους τουρίστες προσπάθησαν να δηλητηριάσουν έναν πρώην Ρώσο κατάσκοπο στην πόλη του αγγλικού καθεδρικού ναού του Σάλσμπερι, πλήττοντας τη σχέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Μόσχα.

Ο Abramovich – του οποίου η βρετανική βίζα επενδυτών ήταν υπό διερεύνηση – απέσυρε το αίτημά του για ανανέωση της βίζας -η αρχική είχε λήξει τον Μάιο. Τον ίδιο μήνα, σε μια επίσκεψη στη Μόσχα, ο Λίτβακ έμαθε από τον αρχιραβίνο της Ρωσίας, Μπερέλ Λαζάρ, ότι ο Ο Abramovich μπορεί να έχει Σεφαραδίτικη κληρονομιά. Στα τέλη Μαΐου, ο Abramovich πέταξε στο Τελ Αβίβ αφού το Ισραήλ επιβεβαίωσε την καταλληλότητά του για την υπηκοότητα. Σχεδόν εν μία νυκτί, από 13ος πλουσιότερος κάτοικος της Βρετανίας έγινε ο πλουσιότερος πολίτης του Ισραήλ (τώρα είναι δεύτερος μετά τη χήρα του μεγιστάνα καζίνο Σέλντον Άντελσον, Μίριαμ). Ο Abramovich συνέχισε να επιδιώκει επιλογές διαμονής στην Ευρώπη.

Abramovich

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ένα δικαστήριο στη Λωζάνη, στην Ελβετία, διέταξε τη δημοσιοποίηση μιας αστυνομικής αναφοράς που εμπόδιζε τη διετή προσπάθεια του Abramovich να εγκαταστήσει τη διαμονή του στο Verbier.

Τοπικοί αξιωματούχοι τον είχαν περιγράψει ως «έναν πολύ ελκυστικό φορολογούμενο για την κοινότητα» και ενέκρινε την αίτησή του, αλλά η αστυνομία τελικά αποφάσισε ότι η παρουσία του θα αποτελούσε ρίσκο – και πιθανό κίνδυνο ασφάλειας – για την Ελβετία, επικαλούμενοι ισχυρισμούς της δεκαετίας του 1990 για ξέπλυμα χρήματος καθώς και για φερόμενους δεσμούς με εγκληματικές οργανώσεις. Ο Ελβετός δικηγόρος του Abramovich εξέδωσε μια απάντηση επιμένοντας ότι «ο κ. Abramovich έχει υποβληθεί σε πολυάριθμους, ενδελεχείς ελέγχους ιστορικού από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς εταίρους όλα αυτά τα χρόνια και τέτοιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί δεν έχουν τεθεί ποτέ».

Abramovich; Να περάσει!

Τον Φεβρουάριο του 2021, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πόρτο έγραψε στη Μαρία ντε Λούρδες Σεράνο, επικεφαλής του κεντρικού γραφείου μητρώου στη Λισαβόνα, ζητώντας μια «δήλωση επείγοντος» για την επεξεργασία της αίτησης του Abramovich, επικαλούμενος λόγους που ήταν προς το εθνικό συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης της «πορτογαλικής εβραϊκής διπλωματίας στον κόσμο», «ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας» και «το κύρος των πορτογαλικών κρατικών θεσμών». Τίποτα σχετικά με την επιστολή δεν ήταν παράνομο, ούτε υπάρχει καμία απόδειξη για ένα οικονομικό ποσό που να αφορά την κοινότητα του Πόρτο.

Αλλά ίσως φοβούμενος αυτή την αντίληψη, η επιστολή ανέφερε: «Δεδομένης της βίαιης αύξησης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και της βεβαιότητας ότι οι ακόλουθες πληροφορίες θα προκαλούσαν πρωτοσέλιδα και κατακραυγή κατά των Εβραίων, όπως διδάσκεται από την εβραϊκή ιστορία στην ευρωπαϊκή επικράτεια, παρακαλούμε την Εξοχότητά σας να λάβετε όλα τα μέτρα ώστε οι εν λόγω πληροφορίες να μην βρεθούν ποτέ στη δημόσια σφαίρα».

Τόσο η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας όσο και η Polícia Judiciária – που ακόμη ερευνούν τον Λίτβακ και πολλά άλλα μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Πόρτο – επιβεβαίωσαν απαντώντας της ότι δεν είχαν καμία αντίθεση, («Νada Consta»), στην αίτηση του Abramovich. Κανονικά, οι υπάλληλοι περιμένουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για μια απάντηση της αστυνομίας. Η υπόθεση του Abramovich αντιμετωπίστηκε μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ένας εκπρόσωπος της Polícia Judiciária δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Vanity Fair σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Συνήθως, όπως ορίζει ρητά η εφαρμογή αίτησης υπηκοότητας της Πορτογαλίας, οι υποψήφιοι μπορούν να περιμένουν 24 έως 29 μήνες, αλλά ο Abramovich περίμενε μόνο εννέα εβδομάδες από εκείνον τον Φεβρουάριο που το διοικητικό συμβούλιο του Πόρτο επισήμανε την αίτησή του στη Λούρδες Σεράνο μέχρι τη στιγμή που του χορηγήθηκε «Πιστοποιητικό γέννησης πολιτογραφημένου πολίτη», στις 30 Απριλίου.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Λούρδες Σεράνο επιβεβαίωνε στο διοικητικό συμβούλιο ότι είχε χορηγηθεί η υπηκοότητα του Abramovich: «Σας ενημερώνω ότι η αντίστοιχη εγγραφή εθνικότητας έχει ήδη πραγματοποιηθεί». Ένας σπάνιος επιζών δισεκατομμυριούχος από την εποχή του «γκανγκστερικού καπιταλισμού» της Ρωσίας, ο οποίος διατηρούσε ακόμη μια απευθείας γραμμή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα κατείχε την υπηκοότητα της ΕΕ. Ακόμη και ο τοπικός του δικηγόρος είπε στο Vanity Fair ότι είχε «αιφνιδιαστεί» με την ταχύτητα. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Vanity Fair, η πορτογαλική κυβερνητική υπηρεσία που επιβλέπει το κεντρικό γραφείο μητρώου είπε ότι «οι πειθαρχικές διαδικασίες» βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο τέλος εκείνου του μήνα, ο Abramovich επισκέφθηκε το Πόρτο για να παρακολουθήσει την ποδοσφαιρική του ομάδα, την Τσέλσι, να κερδίζει στον τελικό του Champions League τη Μάντσεστερ Σίτι. (Αυτό έγινε πριν η κυβέρνηση του ΗΒ τον αναγκάσει να πουλήσει τον σύλλογο εν μέσω κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο.) Στη συνέχεια, στο γήπεδο, ο Abramovich έγνεψε στους οπαδούς, αγκάλιασε τους παίκτες και πόζαρε με το τρόπαιο, αν και δεν ανέφερε τη νέα του υπηκοότητα.

Πορτογαλία: Εκεί που συναντιούνται οι εκατομμυριούχοι

Ήταν τελικά ο Αλεξέι Ναβάλνι -ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα σε φυλακή της Σιβηρίας- που έστρεψε την παγκόσμια προσοχή στην υπηκοότητα του Abramovich τον Δεκέμβριο του 2021, λίγο αφότου την επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ο πορτογαλικός Τύπος.

Επέκρινε τις πορτογαλικές αρχές ότι «κουβαλάνε βαλίτσες με χρήματα» και έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο ολιγάρχης «κατάφερε επιτέλους να βρει μια χώρα όπου μπορείς να δώσεις δωροδοκίες και να κάνεις κάποιες ημιεπίσημες και επίσημες πληρωμές για να καταλήξεις στην ΕΕ. ” Ο Σάντος Σίλβα, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών που το 2020 είχε υποστηρίξει αλλαγές στον νόμο, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Η άποψη ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα της Πορτογαλίας κουβαλούν βαλίτσες με χρήματα είναι προσβλητική» απάντησε ο Σάντος Σίλβα, επιμένοντας ότι ο ισχυρισμός «δεν ήταν αλήθεια. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν η κριτική δεν έχει βάση, δεν έχει επίσης καμία σημασία».
(Το Vanity Fair δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Πόρτο ή οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο Conservatória dos Registos Centrais έλαβαν οποιαδήποτε πληρωμή πέρα από το τυπικό τέλος επεξεργασίας.)

Ένας εκπρόσωπος διευκρίνισε στο Vanity Fair ότι ο Σάντος Σίλβα δεν είχε σκοπό να υπονοήσει ότι η διαδικασία αίτησης του Abramovich ήταν νόμιμη, ωστόσο, την εποχή της σύλληψης του Λίτβακ, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Σάντος Σίλβα υποστήριξε ότι χρειαζόταν δράση για να αποτραπεί η «χειραγώγηση» του νόμου. Η πορτογαλική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, έχει αναγνωρίσει ότι ο Abramovich δεν θα χάσει την ιθαγένειά του ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ, ούτε μπορεί να του αποτραπεί η επίσκεψη στην Πορτογαλία (εκτός και αν η έρευνα για τον Λίτβακ φανερώσει κάτι εκπληκτικό).

Την ημέρα πριν από τη σύλληψη του Λίτβακ, ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα πρότεινε επίσημα μια νέα σειρά κανονισμών για την σεφαραδίτικη ιθαγένεια: Οι αιτούντες θα πρέπει να αποδείξουν την κληρονομιά περιουσίας ή εταιρικές μετοχές στην Πορτογαλία ή να αποδείξουν τακτικά ταξίδια στην Πορτογαλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να «αποδείξουν αποτελεσματική και διαρκή σύνδεση».

Ο Νταβίντ Μεντόζα, ο πρόεδρος της Sephardic Genealogical Society με έδρα το Λονδίνο, θεωρεί ότι αυτό αποτελεί άσεμνη υπονόμευση της αρχικής προσφοράς. «Ο τελευταίος εν ζωή συγγενής μου στην Πορτογαλία κάηκε ζωντανός το 1732 και έχουν απογραφή όλων όσων του κατάσχεσαν», λέει. «Πώς μπορούμε να κληρονομήσουμε περιουσία αν όλα κατασχέθηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια;»

Η Πορτογαλία έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για μια σειρά ανθρώπων με επιρροή, του στάτους του Abramovich, επιβαρύνοντας την αγορά κατοικίας σε μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα μέσα εισοδήματα στην Ευρώπη. Ο Ταμίρ Ντιν Πάρντο, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, είναι πλέον πολίτης χάρη στη σεφαραδίτικη κληρονομιά του. Άλλοι έχουν βρει την εθνικότητα μέσω διαφορετικών πορτογαλικών εξαιρέσεων μετανάστευσης.

Ο Αγά Χαν, ο 49ος κληρονομικός επικεφαλής των σιιτών μουσουλμάνων Ιμάμι Ισμαϊλί και δισεκατομμυριούχος, έλαβε την υπηκοότητα ακόμη πιο γρήγορα από τον Abramovich μετά από ένα επείγον αίτημα του Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Δύο παιδιά του πρώην ισχυρού άνδρα της Αγκόλας, Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος, είναι Πορτογάλοι στα χαρτιά.

Τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα με διάφορα διεθνή ονόματα που κατέχουν πορτογαλικά ακίνητα, αν και ορισμένοι είναι ήδη Ευρωπαίοι ή απλώς ξένοι επενδυτές: ο σχεδιαστής Φίλιπ Σταρκ και ο διάδοχος της Fiat, Λάπο Έλκαν, έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες κατά μήκος της ακτής. Ο Έλκαν, ο οποίος προσηλυτίστηκε στην ιουδαϊκή πίστη του πατέρα του το 2009, φέρεται να φιλοξένησε πρόσφατα, μαζί με την Πορτογαλίδα σύζυγό του, τον Τζεφ Μπέζος και τη Λόρεν Σάντσες, ενώ η Μαντόνα έχει ένα σπίτι κοντά στη Λισαβόνα.

Το πρόωρο τέλος

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έξι μήνες μετά τη σύλληψή του, ο Λίτβακ κέρδισε μια έφεση για άρση ορισμένων από τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον του: την κατάσχεση του διαβατηρίου του, που τον κατέστησε ανίκανο να φύγει από τη χώρα, και την εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι δικαστές επέκριναν έντονα τη συμπεριφορά των εισαγγελέων και των αρχών επιβολής του νόμου. «Τι ποσά, ποιος πλήρωσε, πότε, σε σχέση με ποια διαδικασία πολιτογράφησης;» έγραψαν στην απόφασή τους, επικαλούμενοι έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. «Δεν υπάρχει τίποτα στον φάκελο που να μας λέει ότι αυτές οι πληρωμές ήταν εγκληματικής προέλευσης». Οι δικαστές ολοκλήρωσαν με μια ρητορική ερώτηση: «Πώς υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του μόνο από γενικότητες;» Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, με «ανάλυση της εκτεταμένης συλλογής εγγράφων που κατασχέθηκε».

Τον Μάρτιο, το κοινοτικό συμβούλιο του Πόρτο έγραψε μια επιστολή στον Ρεμπέλο ντε Σόουζα ζητώντας τον να συζητήσει συγγνώμη για τις επιδρομές και τη σύλληψη, η οποία διαβιβάστηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού. τη στιγμή της δημοσίευσης, δεν υπήρξε απάντηση από τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο.

Ο Λίτβακ με κάλεσε στο σπίτι του στο Ασντότ του Ισραήλ, όπου μαζί με τη σύζυγό του έφτιαξαν ένα απλό μεσημεριανό γεύμα με λευκό ρύζι και σπιτικά ζυμαρικά με κρέας, ακολουθούμενο από στιγμιαίο καφέ. «Αν πιστεύουν ότι η δουλειά δεν ήταν σωστή, έχουν το δικαίωμα να το σταματήσουν: «Δεν θέλουμε το νόμο, τον αλλάζουμε.» Είναι η χώρα σας, κάντε το αν θέλετε», μου είπε σε ελαφρώς διστακτικά αγγλικά. Τόνισε ότι η τελική διαμάχη βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της κυβέρνησης: «Δεν δώσαμε την εθνικότητα στον Abramovich».

Στις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να τερματίσει εντελώς τον νόμο περί ιθαγένειας των Σεφαραδιτών στα τέλη του 2023. «Ο σκοπός της επανόρθωσης», δηλώνει η πρόταση, «εννοείται ότι έχει εκπληρωθεί».