Gennady Timchenko. Roman Abramovich. Alisher Usmanov. Igor Shuvalov. Mikhail Fridman. Oleg Deripaska. Αυτοί είναι οι 5 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι με επιχειρήσεις και περιουσία στη Βρετανία που εδώ και μερικά 24ωρα έχουν αποκλειστεί από το Νησί και τα περιουσιακά τους στοιχεία έρχονται σιγά σιγά στην κατοχή του δημοσίου μέχρι νεωτέρας. Συνολικά, 69.1 δισεκατομμύρια λίρες είναι η περιουσία των 5, ενώ υπάρχουν και μερικά μικρά ψάρια με περιουσίες του «πεταματού», που δύσκολα αγγίζουν το 1 δισ. λίρες.

Για να το σπάσουμε κιόλας: 17.1 δισ. λίρες ο Timchenko, 14.3 ο Abramovich, 13.4 ο Usmanov, 11.4 ο Shuvalov, 10.4 ο Fridman και 3.2 ο Deripaska. Μαζί με αυτούς υπάρχουν ακόμα τα αδέρφια Rotenberg και μερικοί ακόμα που συνολικά οι περιουσίες τους φτάνουν στα 3-4 δισεκατομμύρια λίρες.

Αν τα προσθέσει κανείς όλα αυτά, πάει στα περίπου 75 δισ. λίρες, ένα ποσό που μπορεί και να αποτελεί τη συνολική οικονομία του 50-60% των χωρών του πλανήτη. Σε συνδυασμό με τα 100 δισεκατομμύρια λίρες που έχουν φύγει από ιδιωτικά brands από τη Ρωσία, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως και το χτύπημα στον Putin είναι μεγάλο, αλλά και ότι η Δύση παίρνει μεγάλα οικονομικά ρίσκα που είναι αναγκαία για να τιμωρηθεί ο Ρώσος.

Στη Βρετανία, ο Roman Abramovich βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο επίκεντρο, καθώς μετά την ανακοίνωση για πώληση της Τσέλσι με 3 δισεκατομμύρια λίρες (υπάρχουν ήδη 3 ενδιαφερόμενοι, ένας απ΄αυτούς ο Conor McGregor), ψάχνει τρόπο να πουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στο Νησί, ανάμεσα στα οποία σπίτια, αυτοκίνητα, ιδιωτικά σκάφη και αεροπλάνα κοκ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Abramovich έχει μια έπαυλη στο Κένσινγκτον αξίας 150 εκατομμυρίων, ένα πολυτελές διαμέρια 22 εκατομμυρίων λιρών και σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα και πολυτελή οχήματα συνολικής αξίας 1.2 δισεκατομμυρίων. Τα αυτοκίνητα του αξίζουν συνολικά 16 εκατομμύρια λίρες, ενώ το καινούργιο του ιδιωτικό Boeing-Jet 780, έχει αρχικό κόστος 264 εκατομμύρια λίρες συν 40-50 εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τις προσαρμογές του. Μπορεί να μεταφέρει πάνω από 220 επιβάτες  και το κόστος ενοικίασης ανά ώρα ξεπερνάει τις 50.000 λίρες.

Abramovich

Ο Abramovich είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος που αποκλείστηκε από τη Βρετανία

Ο Usmanov, που ήταν για χρόνια μικρομέτοχος στην Άρσεναλ και πριν από 4 χρόνια προχώρησε στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Έβερτον, έχει στο Λονδίνο την εταιρεία MegaFon, που ασχολείται με τηλεπικοινωνίες, εκεί βρίσκεται το σπίτι του, στο Beechwood House στο βόρειο Λονδίνο, ενώ στην ιδιοκτησία του είναι και το Sutton Place, μια έπαυλη από την εποχή των Τυδώρ στο Σάρεϊ, που κάποτε ανήκε στον Jean Paul Getty.

Γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν, ο Usmanov ήθελε να γίνει διπλωμάτης, όμως το 1980 φυλακίστηκε για διαφθορά. Μετά από 6 χρόνια σε ουζμπεκική φυλακή, απελευθερώθηκε και έφτιαξε μια αυτοκρατορία.

Η περιουσία του Usmanov έγινε μέσα από επενδύσεις σε εταιρείες μεταλλευμάτων και ορυκτών. Ήταν άλλωστε επικεφαλής στην Gazprom Investholding από το 2000 ως το 2014 και έχει μετοχές ως και σήμερα στην Metalloinvest. Στην κατοχή του βρίσκονται και η εφημερίδα Kommersant και μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μόσχα. Στα 68 του ο Usmanov είναι στενός φίλος με τον Putin και είχε πει γι΄αυτόν ότι «το γεγονός πως δενν αρέσει σε κανέναν, δεν είναι δικό του πρόβλημα».

Ο Usmanov έχει τιμηθεί με μετάλλια όπως το μετάλλιο του Τάγματος για την Υπηρεσία της Πατρίδος, του Τάγματος Alexander Nevsky και του Τάγματος Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τέλος, έχει λάβει μετάλλιο για τη συμβολή του στη διεθνή συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Abramovich

Ο Mikhail Fridman, με καταγωγή από το Ισραήλ και με συνολική περιουσία 10.4 δισ. λίρες, είναι ένας επενδυτής και φιλάνθρωπος που συνίδρυσε την Alfa-Group μαζί με τους δισεκατομμυριούχους German Khan και Alexei Kuzmichev, ένα διεθνές ρωσικό τραστ επιχειρήσεων που απασχολείται στις τηλεπικοινωνίες και στους φυσικούς πόρους. Το 2017 ήταν ο 7ος πλουσιότερος Ρώσος.

Ο Gennady Timchenko, ο πλουσιότερος όλων με 17.4 δισ. λίρες, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς Ρώσους, με στενούς δεσμούς με τον Putin. Κατέχει θέση στο Δ.Σ. της εθνικής λίγκας χόκεϊ της Ρωσίας, της KHL, και είναι πρόεδρος της ομάδας SKA Saint-Petersburg Hockey Club στην Αγία Πετρούπολη. Η περιουσία του διαμοιράζεται σε μετοχές σε εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, όπως η Novatek και η Sibur Holding. Στη Ρωσία έχει και επιχείρηση με νερά, ενώ καλλιεργεί και μήλα.

Στη Βρετανία σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τις επαύλεις των Ρώσων για φιλοξενίες σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Όλοι οι παραπάνω, μαζί με αυτούς που δεν αναφέρθηκαν διεξοδικότερα, αποτελούν τη βασική στόχευση της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Michael Gove, η πρόταση που εξετάζεται είναι όλα τα σπίτια που ανήκουν στους Ρώσους ολιγάρχες, να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία, καθώς η Βρετανία αναμένεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς. Συνολικά 9 ολιγάρχες μπορεί να δουν τα σπίτια τους να έρχονται στην κατοχή του κράτους, ανάμεσα τους και του Kirill Shamalov, πρώην γαμπρού του Putin.

Επίσημο: Ο Roman Abramovich πουλάει την Τσέλσι – Διαθέτει μέρος των χρημάτων στους πληγέντες του πολέμου

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το κράτος να καταβάλλει ένα ποσό στους Ρώσους, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή νόμος που θα επιτρέπει να γίνει αυτό δίχως έξοδα, αν και θεωρείται δύσκολο πως θα ψηφιστεί κάτι τέτοιο. Πάντως, δεν πρόκειται να γίνει κάτι οριστικό άμεσα, καθώς θα χρειαστούν εβδομάδες για να υπάρξει μια κατάληξη στη χρήση τους. Άλλοι υποστηρίζουν πως ίσως είναι καλύτερο να πωληθούν τα σπίτια και να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα έχει το κράτος από τις πωλήσεις, για να αγοράσει άλλες οικίες φιλοξενίας.

Πάντως, πολλοί Ρώσοι που βλέπουν τα κράτη της Δύσης να τους κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία, όπως συνέβη στη Γαλλία και τη Γερμανία με την κατάσχεση πανάκριβων ιδιωτικών γιοτ, στρέφονται σε επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα και κυρίως τα λιγότερο γνωστά, μιας και υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί και μπορούν να κάνουν επενδύσεις εκεί με ανωνυμία και χωρίς να δείξουν κάποια ταυτότητα. Κι εκεί ίσως αρχίσουν να βλέπουν κλειστές πόρτες, με τα Coinbase και Binance να έχουν συμφωνήσει να αποκλείσουν οποιονδήποτε έχει ενεργές κυρώσεις εις βάρος του.

Στον αχανή κόσμο του blockchain όμως, οι καθημερινές συναλλαγές είναι χιλιάδες και οι Ρώσοι ολιγάρχες μπορούν να μεταφέρουν εκεί τα χρήματα τους μέχρι να λήξει ο συναγερμός. Καμία κυβέρνηση δε διαθέτει την τεχνολογία για να μπλοκάρει ανθρώπους από τις κρυπτοσυναλλαγές. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να στέλνει προειδοποιήσεις σε εταιρείες όπως τη Binance.

* Με πληροφορίες από Dailymail