Περιεχόμενα
Πέντε εκλογές σε δύο χρόνια. Σαν πολλές δεν είναι; Στη δημοκρατία, μας λένε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά όσο να το πεις η κατάσταση στη Βουλγαρία προσομοιάζει σε τέτοιο. Θα είναι η Μαρίγια Γκαμπριέλ αυτό το κάτι που θα οδηγήσει στην πολιτική σταθερότητα; Αυτός είναι, πάντως, ο στόχος, η ελπίδα αρκετών.
Το μεγαλύτερο κόμμα της γειτονικής χώρας (GERB) την έχρισε υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού. Αν όλα πάνε όπως κατ’ ευχήν, κάτι πάντως διόλου δεδομένο, τότε θα γίνει η πρώτη γυναίκα που ανεβαίνει στο εν λόγω αξίωμα στη Βουλγαρία.
Μέσω Βρυξελλών στη Σόφια; Θα μπορούσε να τεθεί κι έτσι. Η Γκαμπριέλ, τη δεδομένη στιγμή, είναι Επίτροπος για την Καινοτομία, την Ερευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού νωρίτερα κατείχε τη θέση της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Τεχνολογία, υπό τον πρώην πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Η μόνη λύση; ‘Η μια «ξένη» που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ουσιαστικά;
Αποτελεί προσωπική επιλογή του Μπόικο Μπορίσοφ. Ο πρώην πρωθυπουργός, από το κεντροδεξιό κόμμα του GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), δήλωσε πως πρόκειται για την ιδανική υποψήφια, η οποία θα ήταν μια «αδιαμφισβήτητη πρωθυπουργός» και ικανή να «βάλει τάξη στο χάος».
Το θέμα είναι: Θα την αντιμετωπίσουν οι συμπατριώτες της σαν δική τους; Ή θα τη δουν ως «ξένη»; Η 43χρονη Βουλγάρα έχει περάσει σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της καριέρας στη δυτική Ευρώπη. Έχει επίσης αλλάξει το επώνυμό της (Μαρίγια Ιβάνοβα Νεντέλτσεβα είναι το πατρικό της) μετά το γάμο της με τον Γάλλο Φρανσουά Γκαμπριέλ – αυτό μπορεί να φαίνεται τελείως άσχετο, δεν είναι όμως πάντα σε μια χώρα που είναι συντηρητική σε αρκετά σημεία της.
Η Μαρίγια Γκαμπριέλ έγινε πρώτα ακαδημαϊκός στη Γαλλία και από το 2009 στράφηκε στην πολιτική, όταν και εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής ξεκινώντας μια σημαντική πορεία, με συνεχή άνοδο. Η Κομισιόν της έδωσε την άδεια να μεταβεί στην πατρίδα της για να κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις – διαπραγματεύσεις. Αν και παραμένει Επίτροπος προς το παρόν, τους φακέλους της έχουν αναλάβει οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Μαγκρέτε Βεστάγκερ και Μαργαρίτης Σχοινάς.
Με τις ευλογίες των Βρυξελλών
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του χαιρετίζει «θερμά» την υποψηφιότητα της Γκάμπριελ για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας. «Έχει την εμπειρία και το διεθνές κύρος για να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο στη Σόφια.», δήλωσε.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη επίσης, σε ανάρτησή της χαιρέτισε υποψηφιότητα της Μαρίγια με την οποία είχε φιλία και συνεργασία. «Είναι μια γυναίκα με δύναμη, γνώση και ευαισθησία. Επιστήμονας και μητέρα, δύο θητείες ευρωβουλευτής πριν οριστεί επίτροπος της Βουλγαρίας και πάντα έτοιμη να δώσει τη μάχη για την πρόοδο και τις αξίες που εκπροσωπούμε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Με τη Μαρίγια Γκάμπριελ η Βουλγαρία μπορεί να αλλάξει εικόνα στην Ευρώπη, να προχωρήσει στο δρόμο της σταθερότητας, της παραγωγής με ποιότητα, της καινοτομίας και της διαφάνειας. Με καταγωγή λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η γυναίκα που έσπασε τη γυάλινη οροφή με τη γνώση και τη δουλειά της μπορεί επίσης να συμβάλει στην διεύρυνση και την εμβάθυνση των ήδη ισχυρών ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και να ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να κάνουν ένα κρίσιμο βήμα προς την Ευρώπη».
Η Βουλγαρία πάει από το κακό στο χειρότερο
Από το 2021 κι ύστερα, τίποτα δεν στεριώνει πολιτικά στη Βουλγαρία. Δεν έχει καταστεί δυνατό να προκύψει μια στέρεη κυβέρνηση, καθώς τα κόμματα αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, παραμένοντας θεμελιωδώς διαιρεμένα μεταξύ τους.
Η Βουλγαρία αποδεικνύεται ο κακός μαθητής της ΕΕ. Με δυσλειτουργικό και διεφθαρμένο σύστημα δικαιοσύνης, ανικανότητα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που ορίζονται από τις Βρυξέλλες, καθυστέρηση στην προγραμματισμένη για το προσεχές έτος υιοθέτηση του ευρώ ως νομίσματος καθώς και την είσοδο στη ζώνη των χωρών του Σένγκεν.
Θα καταφέρει η Γκαμπριέλ να βρει τα λόγια και τον τρόπο να ενώσει; Να γίνει αυτή που θα βάλει τέλος στη διχόνοια και να εμπνεύσει μια νέα εποχή, προόδου και εξέλιξης; Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν. Θα μιλήσει με όλους όσους είναι πιθανόν να συνεργαστούν μαζί της για το σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.
Τα δομικά προβλήματα που θα συναντήσει η Μαρίγια Γκαμπριέλ – Ποια η ελπίδα της να πετύχει
Το θέμα είναι όμως: Θα πειστούν τα κόμματα που δεν θέλουν να βλέπουν το GERB πως επειδή άλλαξε ένα πρόσωπο άλλαξε και η βασική πηγή των διαφωνιών τους; Με άλλα λόγια το πρόβλημα περισσότερο από πολιτικό, είναι προσωπικό. Είναι θέμα αρχής. Δεν εμπιστεύονται τον Μπορίσοφ, που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για διαφθορά, ούτε θεωρούν πως η Γκαμπριέλ θα μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει, χωρίς εξαρτήσεις, ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μετά το GERB. «Συνέχεια της Αλλαγής» (PP) και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (DB) θεωρείται απίθανο να μπουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας όποια μορφή κι αν είχε αυτή. Υπάρχει πάντως ακόμα μαθηματική ελπίδα να βγουν τα κουκιά. Με κόμματα της «παλιάς φρουράς», όπως οι Σοσιαλιστές και το Εθνοτουρκικό Κόμμα (DPS), αμφότερα με ιστορικό διαφθοράς. Αυτή είναι μάλλον η καλύτερη, αν όχι η μοναδική, επιλογή για το GERB. Χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια εγγύηση υλοποίησης.
Θα μπορέσει η εμπειρία και το διεθνές κύρος της Γκαμπριέλ να φέρει σταθερότητα στη Βουλγαρία; Θα χρειαστεί, ίσως, και μια καλώς εννοούμενη τρέλα. Όπως αυτή που επέδειξε ο σύζυγός της όταν της έκανε πρόταση γάμου στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Σχεδόν χειροκρότησαν οι πολλοί μάρτυρες της ρομαντικής σκηνής, βλέποντάς τον να γονατίζει με ένα δαχτυλίδι στα χέρια.
Με καταγωγή από το Στρασβούργο ο άντρας της, δούλευε στο γραφείο του Ζοζέφ Ντολ όταν γνωρίστηκαν. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν άλλωστε και κουμπάρος στο γάμο τους.
Να πούμε επίσης πως η 43χρονη πολιτικός λατρεύει το θέατρο και το μπαλέτο. Κολλάει γάντι, θα λέγαμε. Θα χρειαστεί γαρ και μια κάποια υποκριτική τέχνη και υπό μία έννοια χορευτικές κινήσεις υψηλής τέχνης για να λύσει το αδιέξοδο που βρέθηκε στο διάβα της…
* Photo credits: Getty Images