Πριν ένα χρόνο περίπου, ο Jay-Z κέρδισε μία δίκη για να πάρει τα δικαιώματα αρωμάτων. Τον Σεπτέμβριο, o Κάνιε Γουέστ τερμάτισε τη συνεργασία του με την αλυσίδα ένδυσης της Gap, εξαπολύοντας κατηγορίες εις βάρος της εταιρείας. Αργότερα, ο Ίλον Μασκ προσπάθησε να διακόψει τη συμφωνία των 44 εκατ. δολαρίων για την αγορά του Twitter. Κοινός παρονομαστής των τριών ανδρών ήταν ο δικηγόρος Alex Spiro. Αν και ποτέ δεν κατέληξε να εκπροσωπεί τον Ye, η μετεωρική άνοδος του Spiro έχει γίνει αισθητή τη τελευταία δεκαετία. 

Η λίστα των πελατών του 40χρονου δικηγόρου το αποδεικνύει περίτρανα. Εκτός από τον Jay-z και τον Ίλον Μασκ, εκπροσωπεί τους Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Οσάκα, Μπόμπι Σμούρντα, Ρόμπερτ Κραφτ, καθώς και παίκτες του NBA και του NFL, συμπεριλαμβανομένων των Τσαρλς Όκλεϊ και Άαρον Χερνάντεζ. Από τον Φεβρουάριο, στη λίστα αυτή προστέθηκε και το όνομα του Άλεκ Μπάλντουιν, μετά την κατηγορία εναντίον του για ανθρωποκτονία από αμέλεια της Χαλίνα Χάτσινς, στα γυρίσματα της ταινίας Rust. Αναντίρρητα, λοιπόν, ο Alex Spiro είναι κεντρικό πρόσωπο της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο στο Vanity Fair, ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του «δικηγόρο των διασήμων», -προσωνύμιο που του έχουν προσάψει πολλοί- γιατί όπως είπε «δεν είμαι προφανώς ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί διασημότητες». Το 95% της δουλειάς του δεν σχολιάζεται στα μέσα ενημέρωσης, κι αυτό επειδή δεν αφορά κάποιο πρόσωπο της επικαιρότητας. Πρόσθεσε όμως, πως «εκπροσωπώ αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο αθλητή που έζησε ποτέ», αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος είναι.

Όποιος και να είναι αυτός ο αθλητής, το σίγουρο είναι πως κανένα από τα κορυφαία ονόματα που εκπροσωπεί δεν έπαιξαν τόσο καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του όσο αυτό του Ίλον Μασκ. Ο Alex Spiro τον εκπροσώπησε πρώτη φορά το 2019, όταν ο CEO της Tesla χαρακτήρισε τον Βέρνον Άνσγουορθ, «pedo guy» (φρικιό) στο Twitter. O Άνσγουορθ μήνυσε τον Μασκ για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά τα μαγικά του Spiro τον έσωσαν.

H πραγματική απογείωση του ονόματός του, πάντως, ήρθε αργότερα, όταν ο Spiro βοήθησε τον Μασκ να ακυρώσει τη συμφωνία που είχε κλείσει με την Twitter. Άλλο που τελικά αποφάσισε να αγοράσει την εταιρεία, η οποία αναπολεί πλέον τη χαμένη δόξα της, από τότε που βρέθηκε στο τιμόνι ο δισεκατομμυριούχος.

Μαζί με τον Μασκ, κέρδισε όμως και ο Spiro. Ώρες αφότου έκλεισε η συμφωνία και οι πρώτες του κινήσεις ήταν να απολύσει τον διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter και τρία άλλα ανώτατα στελέχη, ο 40χρονος δικηγόρος απέκτησε την επίβλεψη των ομάδων νομικών, μάρκετινγκ και εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter. Καθόλου άσχημα για τον Alex Spiro, δηλαδή.

Alex Spiro

Ποιος είναι ο Alex Spiro: Από την ψυχολογία στη Νομική

Μεγαλωμένος στα προάστια της Βοστώνης, σπούδασε ψυχολογία στο Tufts. Μετά το πέρας των σπουδών στο Πανεπιστήμιο, «φλέρταρε» με την ιατρική, ενόσω εργαζόταν σε μια ψυχιατρική μονάδα για εφήβους στο νοσοκομείο McLean. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως δεν είχε την απαραίτητη υπομονή για την Ιατρική Σχολή. Η νομική δεν ήταν στο πλάνο του, αλλά χάρη ενός ψυχιάτρου ονόματι Σερί Φράζιερ, πέρασε από τη διαδικασία εξετάσεων για να μπει στη σχολή δικηγόρων. Όπως του είχε πει «σου αρέσει να κάνεις ερωτήσεις και να μαλώνεις, πρέπει να δώσεις εξετάσεις». Ακολούθησε την συμβουλή του και αποφοίτησε από τη Νομική του Χάρβαρτ, το 2008. 

Ξεκίνησε την πρακτική του στο γραφείο του εισαγγελέα, στο Μανχάταν. Η ακόρεστη πείνα του, όμως, για περισσότερες δίκες, τον οδήγησε στο Μπεν Μπράφμαν, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Μάρτιν Σκρέλι, τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, τον Πίτερ Γκάτιεν και πολλούς ακόμη. Το 2013 έγινε μέλος της εταιρείας του Μπράφμαν, με τις πρώτες υποθέσεις του να περιλαμβάνουν κατηγορίες για οπλοκατοχή, ναρκωτικά, καθώς και τις κατηγορίες δολοφονίας είς βάρος του Μπόμπι Σμούρντα, το 2014, και την παράνομη σύλληψη του πρώην παίκτη του NBA, Τάμπο Σεφολόσα, ένα χρόνο αργότερα. 

Επιπροσθέτως, τον Φεβρουάριο του 2017, ο Spiro έγινε δικηγόρος του Τσαρλς Όκλεϊ, πρώην παίκτη του NBA. Ο ίδιος συνελήφθη μετά από επίθεση προς τον ιδιοκτήτη των Νικς, κατά τη διάρκεια αγώνα με τους Κλίπερς. Το βράδυ της σύλληψης του Όκλεϊ, ο Spiro ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα. Οι κατηγορίες για επίθεση και παρενόχληση αποσύρθηκαν το επόμενο έτος. 

Ο Alex Spiro έχει μια αξιοζήλευτη καριέρα. Ακόμα όμως κι αν η δημοφιλία του ανεβαίνει, δεν παύει να αποτελεί μία φιγούρα που έχει δημιουργήσει μία πόλωση γύρω από το όνομά του. Ο λόγος; Ο Ίλον Μασκ. Οποιοσδήποτε βρίσκεται στο στενό του περιβάλλον, βρίσκεται εξίσου στο επίκεντρο. Πόσω μάλλον ο Spiro που είναι το δεξί του χέρι. Πρώην συνάδελφος του δικηγόρου τον χαρακτήρισε ως «διχασμένη προσωπικότητα», ενώ ακόμα κι εκείνοι που τον υπερασπίζονται αναρωτιούνται «τι κάνει με τον Ίλον».

Τον Δεκέμβριο, υπήρξαν αναφορές πως ο Spiro σταμάτησε να εργάζεται στο Twitter, μετά από διαφωνίες που είχε με τον Μασκ. «Προφανώς, δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα», είπε ο Spiro. Αλλά αμφισβήτησε τον επικρατέστερο χαρακτηρισμό ότι δηλαδή είχε επιβλέψει νομικά και πολιτικά ζητήματα, λέγοντας πως «δεν είχα κανέναν επίσημο ρόλο εκτός από το να βοηθήσω στη μετάβαση και έκανα το καλύτερο δυνατό». Εξάλλου, είχε να ασχοληθεί και με άλλα θέματα που σχετίζονταν με τον Μασκ. Τον Ιανουάριο, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter πήγε σε δίκη με τον Spiro, ως δικηγόρο του ξανά, για ένα tweet που ανήρτησε χρόνια πριν αγοράσει την εταιρεία ο Μασκ.

«Σκέφτομαι να πάρω την Tesla ιδιωτική στα 420 δολάρια», είχε γράψει ο Μασκ το 2018. Οι επενδυτές της Tesla τον μήνυσαν, ισχυριζόμενοι ότι η ανάρτηση τους κόστισε δισεκατομμύρια, αφού η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η μετοχή της εταιρείας έπεσε. Στην τελική του δήλωση, ο Spiro περιέγραψε τελικά τον Μασκ ως «κάποιο που μερικές φορές δεν είναι συμπαθητικός» και παραδέχτηκε ότι «κάποια από τα tweets του δεν μου αρέσουν ούτε εμένα». 

(Photos: Getty)