Τι είναι αυτό που κάνει μερικές γυναίκες να λατρεύουν κακοποιούς που έγιναν διάσημοι για τα εγκλήματά τους; Να τους θαυμάζουν σαν rock stars; Να τους στέλνουν ερωτικές επιστολές, να περιμένουν ώρες ατελείωτες έξω από τις ακροαματικές διαδικασίες τους; Καταδικασμένοι για ληστείες, δολοφονίες, βιασμούς, ένα γοητευτικό προφίλ αρκεί για να τις κάνουν να τους «συγχωρήσουν».

Ό,τι τον «συγχωρεί» αναφέρει η φανατική θαυμάστρια του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, του φερόμενου ως δολοφόνου της Καρολάιν Κράουτς. «Είμαι ερωτευμένη μαζί του, είναι γλυκιά προσωπικότητα» αναφέρει με περηφάνια στις κάμερες που έχουν στηθεί έξω από το δικαστήριο για να καλύψουν την πολύκροτη δίκη. Αν και η ίδια δεν αγνοεί το έγκλημά του να σκοτώσει την γυναίκα του και το σκυλί τους για να καλύψει τα ίχνη του, δηλώνει ότι τον συγχωρεί για αυτό και πως κάθε γυναίκα θα μπορούσε να ερωτευτεί τον καταδικασμένο με ισόβια πιλότο για την εμφάνιση και την προσωπικότητά του.

Η συμπεριφορά αυτή γυναικών δεν είναι πρωτοφανής ούτε για τον Τύπο ούτε για τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις γυναικών που έχουν ερωτευτεί εγκληματίες μετά την έκθεσή τους στα ΜΜΕ, όταν οι περιπτώσεις τους έχουν απασχολήσει αρκετά την κοινή γνώμη.

Πίσω στην δεκαετία του ’80, δεκάδες γυναίκες είχαν ερωτευτεί παράφορα τον Κυριάκο Παπαχρόνη, ο οποίος καταδικάστηκε για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες και δύο βιασμούς. Τότε, οι ψυχολόγοι που μελέτησαν το φαινόμενο το απέδωσαν σε ένα σύνδρομο που έχει τις ρίζες του στο μίσος των γυναικών για το ίδιο τους το φύλο, στον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, όπως ονομάζεται σήμερα.

Ακόμη, σύμφωνα με το American Psychological Association, υπάρχει και ο όρος Hybristophilia από την αρχαία ελληνική λέξη «ύβρις». Ο όρος αυτός περιγράφει το φαινόμενο όπου γυναίκες ελκύονται από άντρες που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Οι γυναίκες αυτές παρουσίασαν, όπως έγραψαν οι ψυχολόγοι που τις παρατήρησαν, χαμηλή αυτοπεποίθηση και έλλειψη πατρικής φιγούρας στην ζωή τους. Επίσης, πολλές φάνηκαν να βλέπουν το «μικρό, αθώο αγόρι» που ήταν κάποτε οι άντρες αυτοί και τους βγαίνει η ανάγκη τους να τον φροντίσουν ή να τον βάλουν στον «σωστό δρόμο». Τέλος, οι άντρες αυτοί μπορούν να αποτελέσουν τον «τέλειο σύντροφο» για εκείνες. Ξέρουν που βρίσκεται κάθε στιγμή, τον επισκέπτονται μόνο στο ελεγχόμενο χώρο των φυλακών όπου εκείνοι δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Έχουν μόνο εκείνες και αυτό τους κάνει να εκφράζουν συνέχεια την λατρεία τους προς εκείνες, ενώ εάν δείξουν άσχημη συμπεριφορά προς το μέρος τους, μπορούν απλά να κόψουν τις επαφές τους μαζί τους.

Στην ιστορία έμεινε και το κύμα θαυμασμού που είχε εκδηλωθεί από γυναίκα κατά την δράση του «ληστή με τις γλαδιόλες». Ο Θεόδωρος Βενάρδος, είχε πραγματοποιήσει δύο ένοπλες ληστείες τράπεζας όπου έκρυβε το όπλο του μέσα σε ένα μπουκέτο από 10 γλαδιόλες. Αργότερα συνελήφθη αλλά δραπέτευσε, για να συλληφθεί λίγο αργότερα άλλη μία τελευταία φορά στην Νορβηγία.

Οι γυναίκες λάτρευαν τον Βενάρδο σαν να ήταν ο Jim Morrison. «Είδατε τον ληστή;» ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τις αεροσυνοδούς από την πτήση με την οποία επέστρεψε στην Ελλάδα ο Βενάρδος. «Τον είδαμε, είναι κούκλος, ευγενικός, ομορφάντρας». Όταν πια συνελήφθη οριστικά και μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, συντροφιά του είχε τα δεκάδες λουλούδια, τις φωτογραφίες και τα  από τις φανατικες του θαυμάστριες.

Το κοινό όλων αυτών των κακοποιών ήταν η γοητευτική τους εμφάνιση. Ο Παπαχρόνης, υπενθυμίζεται, ότι φόραγε σε όλες του τις επιθέσεις την στρατιωτική του στολή, όπως και στις εμφανίσεις του στα δικαστήρια, κάτι που τον έκανε να φαίνεται πιο γοητευτικός στα μάτια των θαυμαστριών του.

«Πιστεύω ότι πολλές είναι ερωτευμένες μαζί του» καταλήγει για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η θαυμάστριά του.

 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Brazilian Butt Lift: Μια «αθέατη» βιομηχανία στην καρδιά της Αμερικής

Η τραγική ιστορία των αδερφών McDonald: Πώς έκαναν την αυτοκρατορία του fast food

Καμίλα Πάρκερ: Πώς από «ερωμένη» θα γίνει η επόμενη βασίλισσα της Αγγλίας