Είκοσι οχτώ μήνες μετά το μυστικό ναυπηγείο στα βάθη του Αμαζονίου, τελείωσε ένα από τα πιο εγκληματικά ταξίδια όλων των εποχών, με εφτά καταδίκες που δόθηκαν από το δικαστήριο της βορειοδυτικής Ισπανίας. Ο Agustín Álvarez, ένας 31χρονος πρώην ερασιτέχνης πρωταθλητής μπόξινγκ, φυλακίστηκε για 11 χρόνια επειδή πιλοτάριζε ένα υποβρύχιο γεμάτο ναρκωτικά, το οποίο κουβαλούσε 3.068 κιλά κοκαίνης, αξίας 123 εκατομμυρίων ευρώ κατά μήκος του Ατλαντικού ωκεανού.

Οι δυο συνέταιροι του, δύο ξαδέλφια από το Εκουαδόρ, οι Luis Tomás Benítez Manzaba και Pedro Roberto Delgado Manzaba, έλαβαν την ίδια ποινή, ενώ τέσσερις ισπανόφωνοι που συνεργάστηκαν με τον Álvarez για να βοηθήσουν το υποβρύχιο να φτάσει στην ακτή, δέχτηκαν φυλάκιση μεταξύ εφτά και εννέα ετών.

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, η ιστορία του πρώτου υποβρυχίου γεμάτου ναρκωτικά που εντοπίστηκε σε ευρωπαικά ύδατα, δημιούργησε ένα νέο είδος ερευνών στη δίωξη ναρκωτικών.

Ο συγγραφέας του βιβλίου που ιστορεί το πρωτότυπο συμβάν, Javier Romero, θυμάται να τρέχει να δει το πλοίο εκείνο το πρωί της Κυριακής, αφότου αστυνομική πηγή τον ενημέρωσε για την πρωτοφανή ανακάλυψη. Κατέφτασε στην ακτή Ría de Aldán, όπου, κατά σύμπτωση, εκείνος και ο Álvarez είχαν περάσει τα καλοκαίρια τους ως παιδιά, για να δει το βυθισμένο περίγραμμα του Che, να ξεπροβάλει μισό μέτρο από το νερό.

«Μια μέρα, ένα ναρκο-υποβρύχιο εμφανίστηκε στην ακτή μας- το πρώτο στην Ευρώπη. Πώς να μην σου τραβήξει την προσοχή; Μιλάμε για άλλο επίπεδο εμπορίας ναρκωτικών», εξηγεί ο ρεπόρτερ.

Ο Romero, ο οποίος πέρασε δύο χρόνια στην έρευνα της υπόθεσης, μιλώντας στην αστυνομία και σε ανθρώπους που γνώριζαν κατάδικους, τελικά κατάφερε να συμπληρώσει το παζλ του μοιραίου ταξιδιού. Έμαθε, πως ο Álvarez, ήταν η δεύτερη επιλογή για καπετάνιος. Η πρώτη τους επιλογή, είχε ταξιδέψει στην Βραζιλία για να εξετάσει το υποβρύχιο, ωστόσο αρνήθηκε τη δουλειά επειδή αποφάσισε πως πρόκειται για μια αποστολή – αυτοκτονία.

Το βιβλίο, επικεντρώνεται στον ίδιο τον Álvarez και τους τρεις φίλους του, ένας εκ των οποίων κάλεσε τον πατέρα του για βοήθεια, αλλά και στο πως μια φιλία που δημιουργήθηκε στο σχολικό προαύλιο, συνεχίζεται στην φυλακή.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας του, η ιστορία δεν αφορά κάποιους sicarios (εγκληματίες), προκαταλήψεις και υποβρύχια. Μιλάει για τρία παιδιά, που κατέστρεψαν τη ζωή τους,

Σήμερα, και οι εφτά συνεργοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και το υποβρύχιο Che, εκτίθεται στο μουσείο Εθνικής Ακαδημίας της Αστυνομίας, στην Ávila, το οποίο τυχαία ή προσχεδιασμένα, βρίσκεται όσο πιο κεντρικά γίνεται στην Ισπανία.

Πηγή: The Guardian