Ανάμεσα στις ουκρανικές περιοχές στις οποίες εισέβαλαν οι Ρώσοι, είναι και το Chernobyl, η πιο ραδιενεργή πόλη του κόσμου. 36 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που μόλυνε την περιοχή για αιώνες, οι Ρώσοι στρατιώτες που έμειναν εκεί για ένα μήνα, συνέβαλαν στην… αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας. Τις αυξημένες μετρήσεις έκαναν οι Ουκρανοί που πήραν ξανά τον έλεγχο της πόλης μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Πως η εισβολή των Ρώσων οδήγησε σε ανεβασμένες μετρήσεις ραδιενέργειας στο Chernobyl

Τα ρωσικά στρατεύματα έδειξαν ανεύθυνη συμπεριφορά όσο διέμεναν στο Chernobyl, αφού δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στον αντίκτυπο που θα έχει η μετάδοση ραδιενέργειας στην περιοχή. Μπήκαν στο Κόκκινο Δάσος (όπως ονομάζεται η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο) και έφεραν ραδιενεργό υλικό πίσω στις εγκαταστάσεις που έμεναν αυτόν τον ένα μήνα.

«Οι άλλες εγκαταστάσεις δείχνουν σταθερές μετρήσεις αλλά τα κτήρια που διέμεναν δείχνουν εξαιρετικά ανεβασμένη συγκέντρωση ραδιενέργειας» αναφέρει ο Ουκρανός στρατιώτης Ihor Ugolkov.

Εάν εκτεθεί κανείς μία φορά στην συγκεκριμένη ποσότητα ραδιενέργειας, δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα. Ωστόσο, συνεχής έκθεση μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα υγείας.

«Σίγουρα, πήραν και ραδιενεργή σκόνη μαζί τους, η οποία μόνο αθώα δεν είναι» συνεχίζει.

Chernobyl

Υψηλές μετρήσεις ραδιενέργειας σε κουτί στρατιωτικού εξοπλισμού που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι. (πηγή: CNN)

Η άγνωστη μοίρα των Ουκρανών φρουρών του Chernobyl που κράτησαν ομήρους οι Ρώσοι

Στο Chernobyl τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν και έρχονται μόνο οι εργαζόμενους που φροντίζουν να παραμένει καλυμμένη η σαρκοφάγος και να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν διαρροές ραδιενέργειας. Μαζί τους, και οι 169 φρουροί του ουκρανικού στρατού που φύλαγαν τις εγκαταστάσεις.

Όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Chernobyl έναν μήνα πριν, κλείδωσαν τα μέλη της φρουράς σε ένα οχυρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τους κράτησαν εκεί χωρίς φως, καθαρό αέρα και με ελάχιστη τροφή για 30 μέρες. Έπειτα, τους μετακίνησαν καθώς αποχώρησαν από την περιοχή. Έκτοτε, δεν έχουμε νέα τους. Υποθέτουμε ότι τους μετέφεραν πίσω στην Ρωσία ώστε να κρατηθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου» αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Denys Monastyrskyy.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τα χάπια καφεΐνης της Le Pen και το ολόγραμμα του Melanchon: Τα μυστικά των Γάλλων πολιτικών στις προεκλογικές εκστρατείες

Zarifa Ghafari: «Δεν θα μας εξαφανίσουν οι Ταλιμπάν» αναφέρει με πυγμή η πρώην Δήμαρχος της Καμπούλ

Μπούτσα: Tο πτώμα με το κόκκινο μανικιούρ – Η ιστορία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στα χαλάσματα