«Βεβαίως και είναι πολύ καλή επιλογή ο Χουμζά Γιουσάφ για Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας! Αν οι Άγγλοι επιλέγουν έναν Ινδό για πρωθυπουργό, το πιο σωστό για εμάς τους Σκωτσέζους είναι να επιλέξουμε έναν Πακιστανό να του αντιπαρατεθεί»!
Τις φράσεις αυτές τις είπε, με αινιγματικό χαμόγελο στα χείλη, μια μεσόκοπη κυρία στο κέντρο της Γλασκώβης, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ITV. Η δημοσιογράφος ρωτούσε τους περαστικούς πώς τους φαίνεται η υποψηφιότητα του Χουμζά Γιουσέφ να διαδεχτεί την Νίκολα Στέρτζον στον πρωθυπουργικό θώκο της Σκωτίας.
Η τοποθέτηση της κυρίας, ακόμα κι αν έγινε με το παραδοσιακό βρετανικό χιούμορ, είναι και ανακριβής και ολίγον τι ρατσιστική. Ο Ρίσι Σουνάκ, ο 42χρονος πρωθυπουργός της Βρετανίας, όντως έχει καταγωγή από την Ινδία, αλλά έχει γεννηθεί στο Σαουθάμπτον και έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τον εαυτό του Βρετανό και μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Χουμζά Γιουσάφ. Ο πατέρας του μπορεί να γεννήθηκε στο Πουντζάμπ του Πακιστάν, ωστόσο ο ίδιος είδε το φως του ήλιου πριν 37 χρόνια στη Γλασκώβη και, κατά δική του δήλωση, μιλάει πολύ καλύτερα αγγλικά (με τη χαρακτηριστική σκωτσέζικη προφορά) από ουρντού, τη γλώσσα των γονιών του.
Οπότε; Αν σε κάτι θα έπρεπε να εστιάσουν οι υπερεθνικιστές, που προτιμούν τον αχτένιστο ξανθό λευκό Μπόρις Τζόνσον ή την φακιδομύτα Στέρτζον, αυτό θα έπρεπε να ήταν η θρησκεία. Ινδουιστής ο Σουνάκ, μουσουλμάνος ο Γιουσάφ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βέβαια, οι συζητήσεις περί θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτικών είναι απολύτως ντεμοντέ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται και κανείς δεν επιλέγει να ψηφίσει με κριτήριο αν ο πολιτικός πάει στην εκκλησία, στο τζαμί ή το ναό του Βισνού για να προσευχηθεί.
Ο Γιουσάφ έγινε σε μια νύχτα το μεγάλο φαβορί για να πάρει τα ηνία του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), άρα και τη θέση του πρώτου υπουργού της Σκωτίας. Το μεγάλο φαβορί κατά τους μπουκμέικερ, ο Άγκνους Ρόμπερτσον, αποσύρθηκε με επίσημη δήλωση από τη μάχη. Έτσι ο Γιουσάφ έχει να αντιμετωπίσει μόνο την 32χρονη Κέιτ Φορμπς, η οποία θεωρείται μεν από τα assets του SNP, αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι έχει καιρό μπροστά της, δεν είναι έτοιμη ακόμα.
Κέρδισε πόντους ο Γιουσάφ τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνοντας το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της υγείας στην περιοχή της Σκωτίας. Η ενασχόλησή του, όμως, με την πολιτική μετράει πολλά χρόνια. Από μαθητής ακόμα συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές για την συγκέντρωση χρημάτων, που κατευθύνονταν στους άπορους και οικονομικά αδύναμους. Το 2007, φοιτητής ακόμα, ήταν μέλος του επιτελείου του Μπασίρ Άχμαντ, του πρώτου μουσουλμάνου που έσπασε τα ταμπού κι εξελέγη βουλευτής με το SNP στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος εξελέγη βουλευτής στο περιφερειακό σκωτσέζικο κοινοβούλιο το 2011, σε ηλικία μόλις 26 ετών. Και φυσικά έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που ανέλαβε υπουργείο στην περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας: Από το 2018 ως το 2021 είχε το χαρτοφυλάκιο της δικαιοσύνης και από το 2021 ως σήμερα αυτό της υγείας και κοινωνικής περίθαλψης.
Μπορεί η θρησκεία του να επιτρέπει ως τέσσερις παράλληλους γάμους, ωστόσο ο Γιουσάφ δεν εξάσκησε ποτέ αυτό το δικαίωμα. Από το 2010 ως το 2016 ήταν παντρεμένος με την Γκέιλ Λίθγκοου, η οποία ήταν υπάλληλος στα γραφεία του SNP. Το 2019 παντρεύτηκε τη Νάντια Εν Νάκλα, ψυχοθεραπεύτρια από το Νταντί και κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων.
Ακόμα και οι… ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις ταιριάζουν στο ενωτικό προφίλ που θέλει να περάσει. Δεν είναι οπαδός μιας εκ των μεγάλων δυνάμεων της Γλασκώβης, της Ρέιντζερς ή της Σέλτικ, αλλά της Πάρτικ Θιστλ, ενός συλλόγου με μεγάλη ιστορία (ιδρύθηκε το 1876), ο οποίος όμως τα τελευταία πολλά χρόνια δεν πρωταγωνιστεί. Προκάλεσε αίσθηση, πάντως, όταν το 2007, στην πρώτη εμφάνισή του στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, φορούσε ένα παραδοσιακό σερβάνι (η παραδοσιακή ινδο-πακιστανική ενδυμασία, κάτι ανάμεσα σε ρόμπα και καμπαρντίνα) με τα χρώματα και το έμβλημα της Πάρτικ Θιστλ.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του SNP έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου. Ο Γιουσάφ δίνεται φαβορί απ’ όλες τις στοιχηματικές εταιρείες, όμως ακόμη δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για να καταγράψουν έστω μια τάση.