Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Οι εκλογές δεν αργούν και τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν σύντομα, πλήρως. Εξ ου και τα κόμματα καταρτίζουν ήδη τους σχετικούς καταλόγους. Οι διπλές εκλογές και η απλή αναλογική πάντως καθιστούν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ένα ενδιαφέρον σταυρόλεξο, για κάθε κόμμα.

Σημειωτέον πως στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, οι σταυροί προσμετρώνται από αυτούς της πρώτης Κυριακής.

Από τη Νέα Δημοκρατία, απ’ όπου εκ νέου δεν λείπουν οι δημοσιογράφοι. Εκεί όπου στην ομάδα που έχει αναλάβει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων μετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.

Οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι της ΝΔ

Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε, από τον δημοσιογραφικό κλάδο (επαν)εκλέξει 14! Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπς Παπαδημητρίου, Φωτεινή Πιπιλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Αννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Αδριανός, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Μακάριος Λαζαρίδης, Γιώργος Αμυράς, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γιάννης Λοβέρδος.

Ο Μπογδάνος έχει, ως γνωστόν, διαγραφεί και άπαντες οι υπόλοιποι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι εκτός κι αν υπάρξει κάποια έκπληξη, ήτοι μετακύλιση στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου 2023 ως υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι. Ή κάποια άλλη αλλαγή, όπως στο θέμα με τη Μαρία Σπυράκη καθώς όδευε για την Α’ Θεσσαλονίκης αλλά εντέλει μάλλον μένει εκτός κούρσας.

Για τη Σάμο συζητούνται τα ονόματα του πρώην δημάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου και του δικηγόρου, Γιώργου Νούλα, όχι όμως του Γιώργου Αυτιά, για τον οποίο ακούγεται ότι θα είναι εντέλει υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες Ευρωεκλογές. Για τη Λέσβο όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ιάσωνας Πιπίνης.

Ερωτήματα αποτελούν όσοι, προερχόμενοι από τον χώρο των ΜΜΕ, ήταν υποψήφιοι το 2019 αλλά δεν εξελέγησαν. Όπως ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, αλλά και οι Φώτης Καρύδας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Χαρά Ξάνθη, Γρηγόρης Ψαριανός, Νικολέττα Σφακιανάκη, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνα Ταράντου, Αργυρή Κατωπόδη, Γιώργος Κοντογιάννης, Έμυ Λιβανίου ενώ δύσκολα θα κατέλθει πάλι ο Αντώνης Πανούτσος.

Αντίθετα, υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Βενιέρης που είχε κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης και είναι αδερφός του… Κυριάκου Βελόπουλου!

Από την πένα και τα μικρόφωνα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι και λίγοι ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσιογράφοι που από την… πένα και τα μικρόφωνα μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στο βήμα της Βουλής. Και αρκετοί εξ αυτών διεκδικούν εκ νέου την ψήφο στις προσεχείς, όποτε γίνουν, εκλογές.

Ξεχωρίζουν ο πρώην υπουργός Παιδείας και άλλοτε διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης στην Α’ Αθήνας, ο Νάσος Αθανασίου στην Ανατολική Αττική που έχει περάσει από πολλές εφημερίδες αλλά κανάλια ενώ ο εξίσου έμπειρος Γιώργος Βαρεμένος θα είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία.

Τέσσερις νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από την ΕΡΤ3. Ο Χρήστος Γιαννούλης, που εκλέχθηκε το 2019 θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Α’ Θεσσαλονίκης. Την τρίτη θητεία του στο κοινοβούλιο θα επιδιώξει στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης, θα είναι ξανά υποψήφια η Δώρα Αυγέρη και στην περιφέρεια Χαλκιδικής η Κυριακή Μάλαμα.

Την εκλογή του για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική θα επιδιώξει και ο δημοσιογράφος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος ενώ υπάρχουν και οι πρώην βουλευτές και πρώην δημοσιογράφοι που θέλουν να επιστρέψουν στη Βουλή. Παράδειγμα, ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος θα διεκδικήσει την επιστροφή του μετά από μια τετραετία απουσίας στο Νότιο Τομέα Αττικής, η Αννέτα Καββαδία στον Βόρειο Τομέα Αττικής και ο Γιώργος Κυρίτσης στην Α’ Αθήνας.

Δέκα δημοσιογράφοι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Εγκρίθηκαν ομόφωνα και ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της επιτροπής των ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη η σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου.

Μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ανακοινώθηκε το 82% των ψηφοδελτίων (350 από τους 400 υποψήφιους). Δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι σε 6 εκλογικές περιφέρειες (Σάμου, Ζακύνθου, Καστοριάς κι Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας).

Τα ψηφοδέλτια έχουν και πολλούς δημοσιογράφους. Στο Κιλκίς θα δώσει τη μάχη η Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου, στην Άρτα ο Χρήστος Μέγας, στην Αχαΐα η Δήμητρα Ανάργυρου και ο Γιώργος Καρβουνιάρης, στο Ρέθυμνο ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, στην Α’ Αθηνών η Ράνια Αγγελίδου, στον Βόρειο Τομέα της Αττικής ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, στον Δυτικό Τομέα ο Γιάννης Κανελλάκης και στη Δυτική Αττική ο Δημήτρης Στάμου και ο Αντώνης Υψηλάντης.