Τα έχεις χορέψεις, τα έχεις τραγουδήσει και σίγουρα τα ξέρεις σχεδόν όλα. Αυτά τα τραγούδια που αποτελούν για εσένα απόλαυση, για κάποιος άλλους ίσως να είναι μια μορφή βασανιστηρίου. Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που θεωρούνται τόσο επώδυνα στο άκουσμα που φέρεται να χρησιμοποιούνται ευρέως σε σκηνικό βασανιστηρίων. Από pop και heavy metal μέχρι θεματικές μελωδίες από παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ένα ρεπορτάζ του New Yorker εξηγεί πώς, τις τελευταίες δεκαετίες, επιβάλλουν σε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, που είναι δεμένοι στις καρέκλες, να ακούν κάποια heavy metal, ραπ και παιδικά τραγούδια. Σύμφωνα με την Guardian, τα τραγούδια που φέρεται να χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό σε στρατόπεδα κράτησης περιλαμβάνουν υλικό των Metallica, AC/DC, Drowning Pool and Deicide, του Eminem, του Bruce Springsteen, του Βρετανού τραγουδιστή David Gray και του παιδικού Barney the Dinosaur.

Τα τραγούδια είναι σχεδιασμένα να υπενθυμίζουν στον κρατούμενο τη ματαιότητα της κατάστασής του. Στις Αμερικανικές Στρατιωτικές Φυλακές έχουν συγκεκριμένη λίστα, για να «προκαλέσουν στέρηση ύπνου, να παρατείνουν το σοκ της σύλληψης, να αποπροσανατολίσουν τους κρατούμενους κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και επίσης να πνίξουν τις κραυγές τους».

Με βάση ένα ημερολόγιο ανακρίσεων που διέρρευσε από λογαριασμούς στρατιωτών και κρατουμένων, η επιλογή περιελάμβανε τα πάντα, από τον Eminem μέχρι την Christina Aguilera. Τα τραγούδια που επέλεξαν οι φρουροί και οι ανακριτές ήταν: «F*** Your God» του Deicide. «Die MF Die» και «Take Your Best Shot» των Dope. «White America» και «Kim» του Eminem. Το θεματικό τραγούδι από τον Barney & Friends, το «Bodies» από Drowning Pool.

Κορυφαία επιλογή είναι το Enter Sandman των Metallica. Επίσης βάζουν το εμπορικό σήμα της τροφής για γάτες Meow Mix. Ένα κεφάλαιο από το Feel This Audiobook , όπως διαβάζεται δυνατά από τους Janeane Garofalo και Ben Stiller. Το θεματικό τραγούδι από το Sesame Street, το «Babylon» του David Gray. Τα “Shoot To Thrill” και “Hell’s Bells” των AC/DC. Το «Stayin’ Alive» των Bee Gees το «All Eyez On Me» του Tupac, το «Dirty» της Christina Aguilera. Ακόμα, το «America» του Neil Diamond και τραγούδια από τους Rage Against The Machine. Τέλος, στη λίστα είναι τα «American Pie» του Don McLean, ‘Click Click Boom’ από το Saliva και «Raspberry Beret» του Prince. 

Η CIA έβαζε τραγούδια για να ψυχολογήσει τους κρατούμενος

Yπάρχει και το «Born In The USA» του Bruce Springsteen, στο οποίο υποβλήθηκε ο πρώην μεταφραστής του αμερικανικού στρατού, Shaker Aamer, ενώ βρισκόταν στο Γκουαντάναμο για 14 χρόνια. Είπε στο NBC News πώς οι φρουροί έβαζαν ροκ μουσική στα κελιά των κρατουμένων καθώς πλησίαζε η ώρα της προσευχής, με την επιτυχία του Springsteen να είναι σταθερή επιλογή.

Και πρόσθεσε: «Στόχος τους είναι να σε τρομάξουν, να σε κάνουν να υποταχθείς, να σε κάνουν να καταλάβεις ότι αν αρνηθείς να συμμορφωθείς με τις εντολές, σημαίνει ότι θα τιμωρείσαι συνεχώς. Σε καταστρέφουν πνευματικά και ψυχικά».

Πρόσφατα αναφέραμε ότι η CIA συνήθιζε επίσης να παίζει ένα τραγούδι του Westlife σε επανάληψη κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων για να προσπαθήσει να «καταστρέψει ψυχολογικά» κάποιον κρατούμενο. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Out of the Darkness» το 2015, η οποία περιγράφει ένα πρόγραμμα βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA κατά την ανάκριση του Σουλεϊμάν Αμπντουλάχ στο Αφγανιστάν. 

Ένα κομμάτι με το όνομα «My Love», από το άλμπουμ  Coast to Coast των Westlife, παιζόταν ολοταχώς επί ώρες, ειδικά για τον Σουλεϊμάν. Η έκθεση ισχυριζόταν ότι υποβλήθηκε σε τεχνικές που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να τον «ψυχολογήσουν».