Έναν αιώνα μετά την βύθιση του πλοίου Ernest Shackleton στα νερά της Ανταρκτικής, που οδήγησε σε μια από τις πιο τραγικές ιστορίες επιβίωσης στην ιστορία των εξερευνητών, μια ομάδα σύγχρονων περιπετειών, που αποτελείται από τεχνικούς και επιστήμονες, έβαλε πλόρη για να βρει το ναυάγιο. Με πλήρωμα 46 ατόμων και 64 ερευνητές, ένας παγοθραύστης από την Νότια Αφρική, έχει προγραμματιστεί να φύγει από την Cape Town το Σάββατο. Μόλις φτάσουν εκεί, η ομάδα ελπίζει να βρει το ναυάγιο και να εξερευνήσει με δύο υποβρύχια drones.

Το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο. Κατεστραμμένο από πάγο το 1915, το πλοίο μήκους 144 ποδιών, είναι καθηλωμένο στα 10.000 πόδια κάτω από τη θάλασσα. Και όχι σε απλά νερά. αλλά στη Θάλασσα Weddell, της οποίας η σύσταση αποτελείται από σκοτεινά νερά με τεράστιες μάζες πάγου, που αποτελούν πρόκληση ακόμα και για έναν σύγχρονο παγοθραύστη.

Boeing 314: Το αεροπλάνο που έκανε τον γύρο του κόσμου – Η πτήση που έμεινε στην ιστορία

Ο ίδιος ο Shackleton, του οποίου το πλάνο του να γίνει ο πρώτος που θα διασχίσει την Ανταρκτική αναβλήθηκε λόγω της βύθισης του πλοίου, είχε περιγράψει την τοποθεσία ως το χειρότερο κομμάτι της χειρότερης θάλασσας του κόσμου.

«Πρόκειται για το πιο απροσπέλαστο ναυάγιο του κόσμου», δήλωσε ο Mensun Bound, ένας θαλάσσιος αρχαιολόγος και συντονιστής της αποστολής εξερεύνησης, με την ονομασία Endurance 22.

Είναι επίσης και ένα από τα πιο διάσημα ναυάγια της ιστορίας, ίσως το ίδιο με τον Τιτανικό. Ο λόγος είναι πως είναι συνυφασμένο με την ηρωική εποχή όπου η εξερεύνηση της Ανταρκτικής, απαιτούσε αποστολές εξαιρετικά τολμηρές, επικίνδυνες και συνάμα δημοφιλείς, σε πλούσιους εξερευνητές που ήθελαν να επισκεφθούν τους δύο πόλους. Όπως ο Roald Amundsen ο οποίος έφερε την αποστολή εις πέρας με επιτυχία. Άλλοι πάλι όπως οRobert Falcon Scott, πέθαναν προσπαθώντας.

O Shackleton, αν και απέτυχε να φτάσει στον στόχο του, όταν επέστρεψε στην Βρετανία έχοντας καταφέρει να σώσει όλο το πλήρωμα του, ύστερα από έναν τεράστιο γολγοθά στις άγριες θάλασσες, ανακυρήχθηκε ήρωας. Μέχρι και σήμερα, θεοποιείται σε βιβλία, ταινίες, ακόμη και σε σχολικά μαθήματα εμπορίου, όπου η αποστολή θεωρείται περίπτωση αποτελεσματικής ηγεσίας.

Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε για 10 εκατομμύρια δολάρια, από ανώνυμο δωρητή, και θα έχει λιγότερο από δυο εβδομάδες καιρό να εντοπίσει το ναυάγιο, με το που ο παγοθραύστης φτάσει την Θάλασσα Weddell.

Αν τελικά βρεθεί το Endurance, τα drones θα πάρουν φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και ακριβή σκαν με λέιζερ του ναυαγίου. Ωστόσο, δεν θα πειραχτεί καθόλου, καθώς έχει ανακυρηχθεί ιστορικό μνημείο, βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 1959 και είχε ως στόσο να διατηρήσει την περιοχή ήρεμη.

Το ναυάγιο, αναμένεται να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση εξαιτίας του παγωμένου νερού και την απουσία οργανισμών που τρώνε το ξύλο, στις θάλασσες της Ανταρκτικής.

Χάρη στην δουλειά του καπετάνιου και οδηγού του Endurance, Frank Worsley, ο οποίος με απολύτως βασικά εργαλεία πλοήγησης υπολόγισε την ακριβή τοποθεσία του πλοίου την στιγμή της βύθισης του, η αποστολή είναι σίγουρη πως το ναυάγιο βρίσκεται σε ζώνη 7 με 14 μιλίων στο δυτικό τμήμα της Θάλασσας.

Μια προηγούμενη αποστολή, τρία χρόνια πριν, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία, όταν ένα πλοίο παλαιότερης τεχνολογίας ξέφυγε από την πορεία του, πριν οι τεχνικοί καταφέρουν να υπολογίσουν αν είχαν εντοπίσει το βυθισμένο πλοίο. Οι νέοι εξερευνητές, θα συνδέσουν την επιφάνεια με ένα καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

Η ιστορία του Endurance

Ο Shackleton, έβαλε πλώρη στα τέλη του 1914, με πλήρωμα 27 αντρών, με τελικό προορισμό την ακτή Vahsel, στο ανατολικό κομμάτι της Θάλασσας Weddell. Το σχέδιο ήταν μια μικρή ομάδα του πληρώματος να ταξιδέψει κατά μήκος των αχανών παγετώνων της Ανταρκτικής, μέχρι τον Νότιο Πόλο, μετά τον Amundsen, που ήταν ο πρώτος που το κατάφερε το 1911, αλλά μετά συνέχισε με άλλες αποστολές.

Το υπόλοιπο της ιστορίας αποτελεί πια μύθο. Τον επόμενο Απρίλη, όταν ο πάγος άρχισε να λιώνει, και οι 28 άντρες του πληρώματος έφυγαν με σωσίβιες λέμβους, για το Νησί των Ελεφάντων. Από εκεί, ο Shackleton, ο Worsley και άλλοι τέσσερις, άντεξαν τον παγερό καιρό και τις δύσκολες θάλασσες, και μπάρκαραν με ένα πλοίο μήκους 22 ποδιών στο πιο κοντινό κατοικημένο νησί, την Νότια Τζιόρτζια.

Πηγή: The New York Times