Στις 3 και 4 Μαρτίου 2022, μετά από γύρο διαβουλεύσεων, ο Roman Abramovich και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να έχουν συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, κόκκινα μάτια, και ξεφλούδισμα στο δέρμα τους. Τα συμπτώματα ήταν αρκετά έντονα και ο Abramovich ρώτησε τον άνθρωπο που τον εξέταζε, αν θα πεθάνει, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι ειδικοί που τους εξέτασαν υποστήριξαν ότι «η δόση και ο τύπος της τοξίνης ήταν πιθανότατα ανεπαρκής για να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή βλάβη και πιθανότατα είχε σκοπό να τρομάξει τα θύματα σε αντίθεση με την πρόκληση μόνιμης βλάβης», σύμφωνα με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter από το Bellingcat.

Πάντως, εκπρόσωπος του επιβεβαίωσε εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία με απώλεια όρασης, όπως αποκάλυψε δημοσιογράφος στην Guardian. Και οι τρεις, που εμφάνισαν συμπτώματα, είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανάρρωσαν μέσα σε μια εβδομάδα. Ένας άλλος που είχε καταναλώσει το ίδιο, δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Αμερικανός αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση. «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», είπε στο Reuters, χωρίς να κατονομάζεται.

Μπορεί ο Abramovich να την γλίτωσε ή να μην είχαν ποτέ σκοπό να τον δολοφονήσουν, ωστόσο η Ρωσία έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι δηλητηρίασε επικριτές του Κρεμλίνου.

Δηλητηριάσεις που συνδέονται με την Ρωσία

Georgi Markov

Ο Βούλγαρος αντιφρονούντας συγγραφέας και δημοσιογράφος του BBC, ο οποίος είχε ξεκινήσει εκστρατεία σαρκαστικής κριτικής κατά του κατεστημένου του καθεστώτος της Βουλγαρίας. Δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1978, ενώ επέστρεφε στο γραφείο του BBC στο Λονδίνο. Ενώ περίμενε ένα λεωφορείο στη γέφυρα Βατερλό, το πόδι του Markov χτυπήθηκε από μια ομπρέλα με δηλητηριώδη μύτη.

Το BBC σημειώνει ότι ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο, είπε στο προσωπικό για την πεποίθησή του ότι ήταν έργο της KGB και αυτός που τον χτύπησε ήταν μέρος της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας υπό το Ζίβκοβ. Η «βουλγάρικη ομπρέλα», όπως έμεινε γνωστό το όπλο, περιείχε ρικίνη, ένα θανατηφόρο δηλητήριο για το οποίο εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αντίδοτο.

Το 1978, η Βουλγαρία, η οποία είναι μέρος του ΝΑΤΟ τώρα και αργότερα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρήθηκε ότι ήταν η «δέκατη έκτη δημοκρατία» της Σοβιετικής Ένωσης, ένα μπλοκ 15 χωρών.

Alexander Litvinenko

Ο πρώην κατάσκοπος Litvinenko, ο οποίος πληρωνόταν από την MI6 και ερευνούσε τις ισπανικές συνδέσεις με τη Ρωσία, σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 2006 αφού κατάπιε μια θανατηφόρα δόση πολώνιου 210, ενώ έπινε τσάι στο ξενοδοχείο Millenium στο Λονδίνο. Είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πολιτικό, Andrei Lugovoy, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος και τον συνεργάτη του, Dmitri Kovtun.

Μέχρι και σήμερα η Ρωσία, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό. Ο Litvinenko ήταν αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), μέλος της KGB, από την οποία απολύθηκε το 1998 με εντολή του Vladimir Putin, αφού έκανε δημόσιες καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα εντός του FSB. Κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο, Boris Yeltsin, ότι μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σκόπευε να οργανώσει δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του. Έφυγε από τη Ρωσία το 2000 και το 2001 έλαβε άσυλο στη Βρετανία.

Μια έκθεση έρευνας για τον θάνατό του που κυκλοφόρησε το 2016 από τις βρετανικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα: «Λαμβάνοντας  υπόψιν όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις που έχουμε την διάθεσή μας, διαπιστώνουμε ότι η επιχείρηση της FSB για τη δολοφονία του Litvinenko πιθανώς εγκρίθηκε από τον Patrushev και επίσης από τον Πρόεδρο Putin».

Viktor Yushchenko

Το 2004, έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του ευνοημένου από το Κρεμλίνο κατεστημένου για την προεδρία της Ουκρανίας, δηλητηριάστηκε με διοξίνη, κάτι που του παραμόρφωσε το πρόσωπο. Απευθείας, μεταφέρθηκε σε κλινική της Βιέννης για θεραπεία. Διαγνώστηκε με οξεία παγκρεατίτιδα, με σοβαρές οιδηματώδεις μεταβολές, λόγω ιογενούς λοίμωξης. Ανιχνεύτηκαν επίσης χημικές ουσίες και τα επίπεδα διοξινών στο αίμα του ήταν 6.000 υψηλότερα από το κανονικό όριο.

Υποστηρίζει ότι η δηλητηρίαση προκλήθηκε μετά από γεύμα που είχε στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 με ανώτατα στελέχη των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς παρότι το φαγητό βρισκόταν σε κοινό πιάτο, το επιδόρπιο σερβιρίστηκε σε ξεχωριστά πιάτα. Μετά το γλυκό, ανέφερε ότι τον έπιασε σφοδρός πονοκέφαλος. Το πρόσωπό του άρχισε να πρήζεται και να γίνεται μπλε, καθώς το δηλητήριο επέδρασε άμεσα.

Vladimir Kara-Murza

Το 2017, ο δημοσιογράφος και ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Putin, o Kara-Murza έπεσε σε κώμα μετά από ύποπτη απόπειρα δηλητηρίασης. Το 2015, ο Kara-murza παραλίγο να πεθάνει και υπέστη ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια μετά από άλλη μια υποτιθέμενη απόπειρα δηλητηρίασης. Σύμφωνα με δημοσίευμα των The New York Times, μετά την απόπειρα του 2015, ένα γαλλικό εργαστήριο βρήκε αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων στο αίμα του. Ο Kara-Murza έχει αναρρώσει από τότε και μένει στη Μόσχα.

Pyotr Verzilov

Ακτιβιστής και μέλος της ρωσικής ομάδας διαμαρτυρίας που ονομάζεται Pussy Riot. Ο Verzilov αρρώστησε μετά από απόπειρα δηλητηρίασης, που πραγματοποιήθηκε από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με εκείνον. Αφού αρρώστησε τον Σεπτέμβριο του 2018, μετέβη στο Βερολίνο από τη Μόσχα, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι τα συμπτώματά του ήταν συμβατά με δηλητηρίαση.

Πιστεύει ότι ένα από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν μπορεί να είναι η εισβολή στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018, μετά τον οποίο ο Verzilov και τρία άλλα μέλη των Pussy Riot φυλακίστηκαν για λίγο. Ο άλλος λόγος, που επικαλέστηκε, ήταν για τη διερεύνηση της υπόθεσης τριών Ρώσων δημοσιογράφων που «δολοφονήθηκαν» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR).

Sergei Skripal

Στις 4 Μαρτίου 2018, ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος και η κόρη του, Yulia Skripal, εντοπίστηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στη βρετανική πόλη Σάλσμπερι, αφού δηλητηριάστηκαν από ένα νευροδραστικό φάρμακο Novichok. Από τότε έχουν αναρρώσει, αλλά η υπόθεση είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την Βρετανία. Μετά τη δηλητηρίαση, όλοι οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες εκδιώχθηκαν.

Η έρευνα υπό την ηγεσία της βρετανικής κυβέρνησης αποκάλυψε αργότερα ότι οι δηλητηριάσεις ήταν μια απόπειρα δολοφονίας που πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που ονομάζεται GRU.

Το 2006, είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκιση αφού κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και ότι δούλευε για την Βρετανία. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 του είχε δώσει 100.000 δολάρια για την αποκάλυψη της ταυτότητας των Ρώσων μυστικών πρακτόρων στην Ευρώπη.

Aleksei Navalny

Μια από τις πιο πρόσφατες απόπειρες δηλητηρίασης είναι αυτή του Aleksei Navalny. Το 2020, ο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας και φυσικά επικριτής του Putin, επέζησε από δηλητηρίαση από νευροδραστικό. Ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές αρχές, κάτι που οι ίδιες αρνούνται.

Τον Αύγουστο του 2020, η εκπρόσωπος του, Kira Yarmysh, έγραψε στο Twitter ότι ενώ ο Navalny επέστρεφε στη Μόσχα αεροπορικώς, ένιωσε αδιαθεσία με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί αναγκαστικά στο Omsk. «Υποθέτουμε ότι δηλητηριάστηκε με κάτι ανακατεμένο στο τσάι. Ήταν το μόνο πράγμα που ήπιε το πρωί. Οι γιατροί λένε ότι η τοξίνη απορροφήθηκε γρηγορότερα μέσω του ζεστού υγρού. Ο Alexey είναι πλέον αναίσθητος». Αν και επέζησε, μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2021, συνελήφθη.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Μυστήριο με τη δηλητηρίαση του Roman Abramovich: Τι συνέβη πραγματικά;

Ουκρανία, η χώρα της παρένθετης μητέρας: 19 μωρά γεννήθηκαν «χωρίς γονείς» στον πόλεμο

Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ