Η ιταλική ειδησεογραφική σελίδα Fanpage, ξεκίνησε ως facebook page με νέα από την showbiz και μετατράπησε σε οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας με εκατομμύρια αναγνώστες τη μέρα. Ξεκινώντας από την Νάπολη, τα γραφεία της Fanpage, έχουν πια επεκταθεί σε Ρώμη και Μιλάνο.

Ήταν 7.55 το πρωί, Φεβρουάριος του ’18, όταν μέλη της ιταλικής αστυνομίας, εισέβαλαν στα γραφεία της ενημερωτικής σελίδας στη Νάπολη. Την προηγούμενη ημέρα, δημοσιογράφοι της, έδωσαν στη δημοσιότητα διασυνδέσεις εκλεγμένων πολιτικών με οργανωμένες ομάδες παράνομης ρίψης απορριμμάτων.

Την ώρα της εισβολής, οι δημοσιογράφοι που μόλις είχαν αποκαλύψει κρατικά μυστικά, καθόντουσαν στα γραφεία της μέχρι τότε, μικρής εμβέλειας ενημερωτικής σελίδας που φιλοξενούσε κυρίως θέματα κίτρινου τύπου.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, ανατάραξαν την πολιτική ζωή της χώρας και μετέτρεψαν την Fanpage αυτό που είναι σήμερα: στην πιο επιτυχημένη ενημερωτική ιστοσελίδα της Ιταλίας.

«Αυτή η μέρα ήταν καθοριστική για εμάς», αναφέρει ο Sacha Biazzo, ο δημοσιογράφος πίσω από την εν λόγω έρευνα, ο οποίος με κρυφή κάμερα και την βοήθεια ενός πρώην μαφιόζου, κατέγραψε συναντήσεις μεταξύ της ναπολιτάνικης μαφίας και των πολιτικών.

«Έκτοτε, όλοι κατάλαβαν πως δεν ήμασταν απλά μια μικρή ειδησεογραφική και κουτσομπολίστικη σελίδα. Ξεκίνησαν να μας θεωρούν ερευνητικό δίκτυο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις πολιτικές δυνάμεις. Αναγνώστες, μας έστελναν πίτσα στα γραφεία μας, ως μια κίνηση ευγνωμοσύνης για ότι κάναμε».

Εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας πια στο ενεργητικό της 67 δημοσιογράφους και αρθρογράφους, η Fanpage, αποτελεί αγκάθι για τους πολιτικούς, τους μαφιόζους και τους μικροεγκληματίες και λαμβάνει επισκεψιμότητα 3 εκ. αναγνωστών σε καθημερινή βάση.

Όταν ιδρύθηκε, στις αρχές του 2000, το δίκτυο ήταν αρκετά διαφορετικό. Ο Francesco Cancellato, αρχισυντάκτης της Fanpage, εξηγεί πως αρχικά λειτουργούσαν μια σελίδα στο Facebook που περιλάμβανε νέα γενικής φύσεως και βιντεάκια ποικίλου περιεχομένου.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο εκδότης μας, πίστεψε πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε διαφορετικά. Αρχίσαμε να προσλαμβάνουμε δημοσιογράφους που έγραψαν κάποια πρώτα ενημερωτικά άρθρα. Ετσι, μετατράπηκε σε ενημερωτικό δίκτυο με κάποια άρθρα γνώμης και αρκετή ειδησεογραφία που περιείχε από κουτσομπολιό μέχρι αστυνομικό ρεπορτάζ.

Συνέχισε, λέγοντας πως στη συνέχεια ίδρυσαν ερευνητική ομάδα με στόχο να φέρουν ειδήσεις που θα απασχολήσουν τις αρχές και θα αναδείξουν την διαφθορά και την εγκληματικότητα στη χώρα.

Στην ψηφιακή εποχή που έχει προσφέρει αρκετές προκλήσεις στα παραδοσιακά δημοσιογραφικά μοντέλα, η Fanpage, κάνει τη διαφορά, αποκαλύπτοντας μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εκκλησίας, του πολιτικού στερεώματος, της επιχειρηματικότητας και του υποκόσμου.

Πηγή: The Guardian