Τι λέτε; Ψήνεστε για μια creepy χριστουγεννιάτικη αφήγηση; Απ’ αυτές που αγαπάμε να ακούμε, με τον τόσο ιδιαίτερο τρόπο που μας έλκει το μεταφυσικό, καθισμένοι δίπλα στο τζάκι, με μια στεντόρεια φωνή να μας τα διηγείται; Αν μη τι άλλο, έχει τη φάση της η ιστορία με το φάντασμα του Τζέφρι Ντε Μάντεβιλ…
Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να σας μεταφέρουμε νοερά σε μια ήσυχη γωνιά του βόρειου Λονδίνου. Στο Τρεντ Παρκ στο Κόκφοστερς, συγκεκριμένα. Ένα απομονωμένο από τον αστικό ιστό μεγάλο πάρκο, γεμάτο δέντρα και φιδίσια μονοπάτια. Οι ντόπιοι το λατρεύουν, το προτιμούνε για τις βόλτες τους.
Ένα του σημείο, ωστόσο, είναι εντελώς ξεχωριστό. Η λεγόμενη Τάφρος του Κάμλετ. Ένα γαλήνιο φαινομενικά τοπίο. Μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο, το κάνει λίγο διαφορετικό. Τα πράσινα νερά της λιμνούλας αποπνέουν μία αίσθηση μυστηρίου, ενώ πάνω στα δέντρα βρίσκει κανείς γράμματα που άγνωστοι έχουν σκαλίσει καθώς και γούρια σφηνωμένα, δεμένα στα κλαδιά.
Οι Δρυίδες έλεγαν ότι είναι ένα πνευματικό μέρος, όπου μπορεί κανείς να βιώσει την ενέργεια της γης. Είναι σίγουρα απόκοσμο. Ειδικά για τον επισκέπτη που θα πατήσει το πόδι του χειμώνα, τότε που το φως του ήλιου είναι λιγοστό και οι σκιές θεριεύουν.
Ο σκληρός κόμης και η τιμωρία του
Είναι ένα μέρος όπου νιώθεις πως μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, πως ο υλικός μας κόσμος είναι «φθαρτός». Μια ατμόσφαιρα πολύ ιδιαίτερη. Τόσο που ακόμα και οι πιο ορθολογιστές αισθάνονται ένα ρίγος στην πλάτη αν βρεθούν εκεί. Ακόμα κι αν δεν ξέρουν το όνομα του Τζέφρι Ντε Μάντεβιλ.
Είναι η ώρα για τις συστάσεις. Άλλοτε κόμης του Έσσεξ και του Χέτφοντσαϊρ, είχε εκεί το σπίτι του, τον 12ο αιώνα μ.Χ. – ο θρύλος λέει πως παλαιοτέρα, στην ίδια περιοχή, βρισκόταν το παλάτι του θρυλικού βασιλιά Αρθούρου.
Ζόρικος και αυταρχικός άνθρωπος, το καλό δεν το ήξερε ως λέξη. Μοιραία έκανε εχθρούς. Κάποια στιγμή ο Τζέφρι Ντε Μάντεβιλ κατηγορήθηκε για προδοσία και κυνηγήθηκε, όχι όμως χωρίς πρώτα να κρύψει το θησαυρό του – άγνωστο πού. Σκοτώθηκε τελικά από ένα βέλος ενώ τον είχαν εντοπίσει και προσπαθούσε να ξεφύγει.
Είπαν οι χωρικοί τότε πως μετά το θάνατό του, επέστρεψε για να στοιχειώσει το πάρκο, για να φυλάει για πάντοτε αυτό που ήτανε δικό του. Είχε και τα… νεύρα του το φάντασμα, αφού τον άφησαν άταφο, για να τον τιμωρήσουν για την αυταρχική και απάνθρωπη συμπεριφορά του. Κανείς ιερωμένος δεν δέχτηκε να του κάνει κανονική κηδεία και έτσι το πτώμα αφέθηκε να σαπίσει, κρεμασμένο από μια μηλιά.
Το φάντασμα που προτιμάει τα Χριστούγεννα
Στην πάροδο των αιώνων, ειδικά τον καιρό οι προκαταλήψεις κυριαρχούσαν, διάφοροι ισχυρίστηκαν πως είχαν δει το φάντασμά του. Να «σουλατσάρει» φορώντας την πανοπλία του στο πάρκο – άρα μάλλον το θησαυρό τον… ξέχασε.
Ο φόβος των πιο εύπιστων σε τέτοια ζητήματα Λονδρέζων φούντωσε περί το 1920, όταν και έγιναν κάποιες εργασίες στο πάρκο, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας. «Δεν έπρεπε να το κάνετε, ταράξατε το φάντασμα», είπαν κάποιοι τότε προς τους εργάτες, σοβαρά μιλώντας να σπεύσουμε να προσθέσουμε.
Κι έχει κι άλλο. Σύμφωνα με το θρύλο το φάντασμα του Τζέφρι Ντε Μάντεβιλ εμφανίζεται κάθε παραμονή Χριστουγέννων ανά 6 χρόνια. Το 2022 ήταν η τελευταία τέτοια φορά. Άρα ως το 2028 το πνεύμα του θα ξεκουράζεται μακριά από τα βλέμματα των θνητών.
Ή μήπως όχι; Οι ντόπιοι λάτρεις των μεταφυσικών φαινομένων πάντως, μια βόλτα από την περιοχή θα την κάνουν αυτές τις μέρες…Και να μην δουν τίποτα, που δεν θα δουν δηλαδή αλλά κουβέντα να γίνεται, το μέρος είναι υπέροχο μια βόλτα.