To όνομα Αλεξάντερι Τζούλιους Κιβιμάκι πιθανότατα δεν σου λέει τίποτα. Το παρατσούκλι Zeekill, με το οποίο κυκλοφορούσε επί 11 χρόνια στον κόσμο των χάκερς, πιθανότατα να μην το έχεις ακούσει καν αν δεν ασχολείσαι με τον συγκεκριμένο χώρο. Κι όμως, αυτός ο τύπος έκανε μια ολόκληρη χώρα, τη Φινλανδία, να ασχοληθεί μαζί του ως καταζητούμενος, και τώρα να συζητάει σοβαρά να αλλάξει νόμους και διατάξεις.
Ο 27χρονος σήμερα Κιβιμάκι καταδικάστηκε πριν λίγες ημέρες σε φυλάκιση 6 χρόνων και 3 μηνών για εκβιασμό. Μια ποινή που στο άκουσμά της μοιάζει δίκαιη, ως και μεγάλη, για κάτι που έγινε στο διαδίκτυο. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρή, ως και ελάχιστη: Διότι ο Zeekill εκβίασε όχι έναν και δύο, αλλά 33.000 ανθρώπους (!) και απέσπασε απ’ αυτούς ένα αδιευκρίνιστα μεγάλο χρηματικό ποσό πριν συλληφθεί από τις αρχές της Φινλανδίας.
Έτσι έλαβε τέλος (προσωρινά;) μια διαδρομή σχεδόν 14 χρόνων στο διαδικτυακό έγκλημα του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος ξεκίνησε την «καριέρα» του ως χάκερ στα 13 του χρόνια και εξελίχθηκε ως ένας διαβόητος καταζητούμενος όχι μόνο στη Φινλανδία, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού των πρώτων μηνών για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19, αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά εγκλήματα στον χώρο του διαδικτύου. Ο Κιβιμάκι κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους προσωπικούς φακέλους ακριβώς 33.000 ασθενών, που είχαν νοσηλευτεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ψυχοθεραπευτικά κέντρα της Φινλανδίας στο Βαστάμο.
Με εγκληματική μεθοδικότητα, ο Κιβιμάκι έστειλε e-mail σε όλους! Με μια διατύπωση, που πολλοί εκβιαζόμενοι περιέγραψαν ως «πολύ ευγενική», τους ζητούσε να του καταθέσουν 200 ευρώ σε συγκεκριμένο λογαριασμό μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αλλιώς όλα τα προσωπικά τους δεδομένα και οι ιατρικοί τους φάκελοι θα δημοσιεύονταν στο διαδίκτυο! Αν πλήρωναν αργότερα από το 24ωρο, τότε το ποσό θα αυξανόταν στα 500 ευρώ.
Το πράγμα ήταν πολύ σοβαρό και πολύ μαζικό για να μείνει κρυφό. Οι εκβιαζόμενοι γρήγορα συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλο ήταν το μέγεθος του εγκλήματος, σύστησαν συλλόγους κι έβαλαν κοινούς δικηγόρους. Κάποιοι, βέβαια, πλήρωσαν, είτε 200 ευρώ, είτε 500. Τα στοιχεία, βέβαια, δημοσιεύτηκαν αυτούσια στο dark web εκεί βρίσκονται ακόμα. Ο καταζητούμενος ακόμα παρέμενε άγνωστος.
Μέσα στα στοιχεία των συνεδριών ψυχοθεραπείας βρίσκονταν πολλά και διάφορα, τα οποία αποκαλύπτονταν σιγά-σιγά και προκάλεσαν βαθιές τομές στην κοινωνία της Φινλανδίας: Από εξωσυζυγικές σχέσεις και περιπτώσεις κλεπτομανίας μέχρι κακοποιήσεις γονέων και παιδιών, αλλά και ομολογίες εγκλημάτων! Τις πιο «πιπεράτες» υποθέσεις ο Κιβιμάκι θέλησε να τις διαπραγματευθεί με άλλα ποσά.
Η έρευνα για να αποκαλυφθεί ο καταζητούμενος Κιβιμάκι κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια. Μέχρι την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, τα φινλανδικά ΜΜΕ τον ονόμαζαν «ransom man», δηλαδή «άνθρωπο των λύτρων», από τα ποσά που ζητούσε. Υπήρξαν, όμως, και περιπτώσεις που κάποιοι από τους εκβιαζόμενους δεν άντεξαν και προτίμησαν την αυτοκτονία από τον εξευτελισμό της δημοσιοποίησης απορρήτων στοιχείων. Γι’ αυτούς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο δικαστήριο.
Οι έρευνες για να εντοπιστεί ο βασικός καταζητούμενος επικεντρώθηκαν στην Φινλανδία, δεδομένου ότι το μήνυμα που στάλθηκε στους εκβιαζόμενους ήταν σε εξαιρετικά φινλανδικά, με φράσεις που δεν θα μπορούσαν να μεταφραστούν π.χ. από Google Translate.
Ο καταζητούμενος Κιβιμάκι μπήκε στο στόχαστρο σχεδόν αμέσως, δεδομένου ότι δεν ήταν άγνωστος στις αρχές. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν ήταν άγνωστος, αλλά υπήρξε και διάσημος χάκερ ως έφηβος! Υπήρξε μέλος των διάσημων εφηβικών ομάδων χάκερς Lizard Squad και Hack the Planet και μάλιστα, με αυτή την ιδιότητα, είχε φτάσει να δώσει και συνέντευξη στο Sky News! Από τότε ήταν καταζητούμενος, μάλιστα από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο καταζητούμενος που έδωσε συνέντευξη στο Sky News
Το «παράσημο», πάντως, ήταν σύλληψή του το 2014 και καταδίκη του για 50.700 αδικήματα που έχουν σχέση με το hacking. Προς γενική κατάπληξη, δεν φυλακίστηκε! Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή, κι αυτό δεν τον πτόησε καθόλου, όπως αποδείχτηκε. Μπορεί να έγινε περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο φανφαρόνος (όντας έφηβος δεν δίσταζε να υπερηφανεύεται για τις… επιδόσεις του), αλλά και πάλι άφηνε ίχνη που ήταν εύκολο να εντοπιστούν. Μέχρι και σοβαρές τηλεφωνικές φάρσες έκανε και δεν αλλοίωνε τη φωνή του.
Η φινλανδική αστυνομία μετά από διετή έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων Εξέδωσε μια μια κόκκινη ειδοποίηση της Interpol. Ο Κιβιμάκι αυτομάτως έγινε ο πιο γνωστός καταζητούμενος εγκληματίας της Ευρώπης. Εντοπίστηκε κατά λάθος τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αστυνομία στο Παρίσι πήγε στο διαμέρισμά του μετά από μια ψευδή κλήση για οικιακή αναστάτωση. Τον βρήκαν να ζει εκεί με πλαστά έγγραφα ταυτότητας με ψεύτικο όνομα.
Η δίκη του Κιβιμάκι ήταν μια σημαντική ιστορία για τη χώρα με δημοσιογράφους εκεί καθημερινά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης παρόντα. Αυτό που πρόδωσε τελικά τον Κιβιμάκι κι από καταζητούμενος έγινε καταδικασμένος ήταν ο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο είχε ζητήσει να μπουν τα χρήματα. Ο αριθμός λογαριασμού ήταν συνδεδεμένος με τον διακομιστή που χρησιμοποιείται για τη λήψη των κλεμμένων δεδομένων.
Ο Κιβιμάκι, βεβαίως, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο, όμως, τον έκρινε ένοχο παμψηφεί για περισσότερα από 30.000 εγκλήματα. Καταδικάστηκε για διακεκριμένη παραβίαση δεδομένων, απόπειρα επιβαρυντικού εκβιασμού, 9.231 περιπτώσεις επιβαρυντικής διάδοσης πληροφοριών που σχετίζονται με την ιδιωτική ζωή, 20.745 απόπειρες επιβαρυντικού εκβιασμού και 20 επιβαρυντικές εκβιάσεις.
Για τόσα πολλά εγκλήματα, η ποινή είναι πολύ μικρή. Τα θύματα και οι συγγενείς τους περιμένουν κάποια αποζημίωση, όμως το κέντρο ψυχοθεραπείας έχει πλέον καταργηθεί και ο ιδρυτής της καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή επειδή δεν προστάτεψε τα δεδομένα των ασθενών. Ο δε Κιβιμάκι δεν έχει πει στην αστυνομία πόσα χρήματα έχει σε bitcoin και ισχυρίζεται ότι έχει ξεχάσει τα στοιχεία του ψηφιακού πορτοφολιού του.
Ξέχωρα απ’ αυτό, οι δικηγόροι των θυμάτων ελπίζουν ότι το κράτος μπορεί να παρέμβει, αλλά λέει ότι μπορεί να χρειαστούν πολλοί ακόμη μήνες, αν όχι χρόνια, για να περάσουν από κάθε μεμονωμένη περίπτωση για να εκτιμηθεί πόση ζημιά προκλήθηκε. Υπάρχουν ακόμη και εκκλήσεις για αλλαγή του νόμου για να βοηθηθεί η αντιμετώπιση μελλοντικών υποθέσεων. Το νομικό σύστημα της Φινλανδίας, όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τόσο μαζικά διαδικτυακά εγκλήματα.
** Με πληροφορίες από BBC.