Περιεχόμενα
- Χρυσή Αυγή: Το χρονικό των 15 ημερών της ιστορικής απόφασης
- Χρυσή Αυγή: Οι τρεις βασικές υποθέσεις που εξετάστηκαν
- Δολοφονία Παύλου Φύσσα
- Ενδεικτικά αποσπάσματα από καταθέσεις μαρτύρων
- Επίθεση κατά Αιγύπτιων αλιεργατών
- Ενδεικτικά αποσπάσματα από καταθέσεις μαρτύρων
- Επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
- Ενδεικτικά αποσπάσματα από καταθέσεις μαρτύρων
- Χρυσή Αυγή: Συσχετισμένες δικογραφίες
- Χρυσή Αυγή: Το σκεπτικό
Ένα μόλις λεπτό μετά τις 12 το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου του 2020 η Μάγδα Φύσσα έξω από την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, υψώνει τα χέρια της στον ουρανό και φωνάζει: «Γιε μου, τα κατάφερες…». Η Χρυσή Αυγή είχε μόλις καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση.
Λίγα λεπτά πριν, στις 11:45 το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αποτελούμενο από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και τους τακτικούς δικαστές εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέα Ντόκο, είχε ανακοινώσει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
Μέσα στην αίθουσα ξεσπούν χειροκροτήματα, ο κόσμος αγκαλιάζεται με δάκρυα στα μάτια και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας σείεται στο άκουσμα του εμβληματικού «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση». Λίγη ώρα μετά, το πλήθος διαλύεται από την αστυνομία.
Ο Παναγιώτης Αντωνίου, είναι ο άνθρωπος που εκείνη τη μέρα πήρε το μικρόφωνο και ενημέρωσε το πλήθος. Η φωνή του ακούγεται στα συγκλονιστικά βίντεο εκείνης της ημέρας με τον κόσμο, να ζητοκραυγάζει στο άκουσμα της απόφασης.
«Δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνω εγώ την ανακοίνωση. Πήρα το μικρόφωνο κατά τύχη. Είχα πολύ ψηλούς καρδιακούς παλμούς, δεν ήταν σαφές αν χτυπουσε η καρδια η το στομάχι ήταν τόσο μεγάλο το σφίξιμο. Όσο περνούσε η ώρα αυτό κλιμακωνόταν. Περίμενα την ενημέρωση μέσα από το δικαστήριο και έλεγα στον εαυτό μου ”έλα μια ανάσα είναι ακόμα”», λέει ο Π. Αντωνίου μιλώντας στο intronews.gr και προσθέτει περιγράφοντας τα όσα ένιωσε τη στιγμή της ανακοίνωσης:
«Όταν μας ενημέρωσαν από μέσα ότι αναγνώρισαν την εγκληματική οργάνωση και ενώ είχα όλο το αγχος και τους παλμούς απλά με θυμάμαι να παίρνω μια ανάσα, να κάνω μια παύση και να λέω ”την προσοχή σας” και το είπα γιατί γινόταν χαος και δεν ήξερα αν μου έφτανε η φωνη για να το πω δεύτερη φορά. Με το που λέω την απόφαση και ξεσπάει ο κοσμος μου έφυγε ένα τεράστιο βάρος, ενιωσα οτι αδειασα.
Τις μεγάλες χαρες όταν τις μοιράζεσαι είναι πάντα καλύτερα. Κοβονται τα ποδια σου αλλά κοβονται με την έννοια της απόλυτης ανακούφισης. Στα 42 δευτερολεπτα εμφανίστηκαν αυρες και ΜΑΤ, δεν με ένοιαζε καθόλου. Ένιωθα ότι πια μπορώ να κάνω τα πάντα. Είναι σαν η φωνή σου να ενώνεται με το παλαϊκό αίσθημα. Η φωνη μου ενώθηκε με τα ουρλιαχτα του κόσμου και έγινε ένα. Ένιωσα ανακούφιση. Ηταν μια πληροφορια γεματη με τοση δύναμη και τοσο φως.
Αυτή η πληροφορία είχε τόση δίνη που έπρεπε να βγει από μέσα μου και να γίνει ένα με την ιστορία του λαού. Το ότι ήμουν το δοχειο επικοινωνιας που μετέφερε αυτή την πληροφορία στον κόσμο με γεμισε ενεργεια. Δεν φαντάζομαι πως μπορώ ποτέ να ξεχάσω αυτή τη στιγμή. Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η υπέροχη αντίθεση ότι αμέσως μετά έλαβα μήνυμα από άτομο που εκτιμώ και είχε περάσει άδικο χρόνο στη φυλακή».
Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης, ο φυρερίσκος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όπως και οι πρώην βουλευτές που συμμετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης και αποτελούσαν τη στενή ομάδα γύρω από τον Αρχηγό, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
«Τρία χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και των φυσικών αυτουργων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα βρισκόμαστε ως κοινωνία προ των ευθυνών μας, καθώς όπως δυστυχώς φαίνεται, αφήσαμε τον αντίκτυπο αυτής της θεσμικής νίκης να ατονήσει», σημειώνει στο intronews.gr η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.
Και συμπληρώνει πως, «παρόλα αυτά και αναμένοντας το αποτέλεσμα της δίκης σε δεύτερο βαθμό έχουμε ευκαιρία να μεταφέρουμε την, όπως αναμένουμε δεύτερη φορά, νίκη εντός της δικαστικής αίθουσας και στους δρόμους, θέτοντας στο περιθώριο τα φασιστικα μορφωματα που είτε απροκάλυπτα είτε με δούρειους ίππους επιχειρούν να εισχωρήσουν στην κοινωνία και στους θεσμούς».
Χρυσή Αυγή: Το χρονικό των 15 ημερών της ιστορικής απόφασης
Οι πιο πολλοί ίσως πίστευαν ότι η 7η Οκτωβρίου θα αποτελούσε και το τέλος της εμβληματικής αυτής δίκης, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς το πολυπόθητο «λύεται η συνεδρίαση» ακούστηκε δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες μετά, σημειώνοντας έτσι ρεκόρ συνεδριάσεων για την έκδοση δικαστικής απόφασης.
Η δίκη ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου με τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες να οδηγούνται στη φυλακή.
Αρνητικό πρόσημο είχε για ακόμα μία φορά η στάση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία χαρακτηρίστηκε μάλιστα από την Πολιτική Αγωγή ως «εισαγγελέας υπεράσπισης». Η εισαγγελική λειτουργός απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για την πρότασή της επί των ελαφρυντικών, η οποία δεν άρεσε καθόλου στην πλευρά των κατηγορουμένων οι οποίοι και την επέκριναν – ίσως και για πρώτη φορά.
Συγκεκριμένα απολογούμενη η Αδαμαντία Οικονόμου είπε ότι παρά την πρότασή της σχετικά με τα ελαφρυντικά, «δεν λιγοψύχησε» και παραμένει «πιστή» στην αρχική της πρόταση περί αθωότητας των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών, προκαλώντας έτσι σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της αίθουσας.
Χρυσή Αυγή: Οι τρεις βασικές υποθέσεις που εξετάστηκαν
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Τα μεσάνυχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος τον μαχαιρώνει επαγγελματικά στην καρδιά.
Αυτή η δολοφονία στάθηκε η αφορμή για να οδηγηθεί η ναζιστική οργάνωση ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της τοπικής και κατευθύνθηκε συντεταγμένα προς την καφετέρια Κοράλλι, όπου οπλισμένοι με κοντάρια, ρόπαλα, λοστούς και σιδερογροθιές επιτέθηκαν στον Παύλο και στην παρέα του.
Λίγο αργότερα ο Γ. Ρουπακιάς έφτασε με αυτοκίνητο στο σημείο, κατέβηκε και επέφερε τρία θανατηφόρα χτυπήματα στον Παύλο, ο οποίος προτού ξεψυχήσει υπέδειξε τον δολοφόνο του.
Ενδεικτικά αποσπάσματα από καταθέσεις μαρτύρων
«Είδα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο. Για αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξε. Το παιδί μου κοιμότανε. Ήταν ένας άγγελος. Κοιμότανε. Προσπαθώ λοιπόν να τον ζεστάνω. Να τον ζεστάνω. Να σηκωθεί, να φύγουμε από εκεί». Μάγδα Φύσσα (μητέρα Φύσσα)
«Δέχτηκα πισώπλατα ένα χτύπημα στα πλευρά, πρέπει να με κλότσησαν, έπεσα κάτω. Οι άλλοι χτυπούσαν συνεχώς τα πόδια τους, σαν να εμψύχωναν αυτούς που μας χτυπάγανε… Βλέπω να έρχεται το αμάξι του Ρουπακιά, ανάποδα στο ρεύμα, πήγαινε κατευθείαν στον Παύλο. Μόλις τον είδανε οι άλλοι κάνανε χώρο στον Ρουπακιά. Τον είδα να τον μαχαιρώνει δύο φορές, με το δεξί του χέρι. Μετά κατάλαβα ότι κρατούσε μαχαίρι. Δεν υπήρχε συμπλοκή, τον χτύπησε κατευθείαν. Ο Παύλος κάθισε δυο τρία λεπτά όρθιος, κάθεται στο σκαλάκι, του λέω “θέλεις νερό;”, μου κάνει “ναι”, παίρνω ένα μπουκάλι νερό, το έφτυσε μόλις ήπιε και άρχισε να καταρρέει». Δημήτρης Μελαχροινόπουλος (φίλος Φύσσα)
«Βλέπουμε έναν να βγαίνει από το αυτοκίνητο. Ο Παύλος γύρισε να κοιτάξει. Ο οδηγός που βγήκε κάνει δυο τρία βήματα, πλησιάζει τον Παύλο και τον παίρνει αγκαλιά. Δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Παύλος, ήταν πολύ κοντά. Είδα μόνο δύο κινήσεις του χεριού του οδηγού του αυτοκινήτου. Οι άλλοι τρεις τού είχαν κάνει κλοιό… Ο οδηγός γύρισε και προσπάθησε να μπει ξανά στο αυτοκίνητο. Εκείνη την ώρα φωνάζει ο Παύλος “με μαχαίρωσε”. Τότε καταλάβαμε πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχε γίνει». Δήμητρα Ζώρζου (αυτόπτης μάρτυρας).
Επίθεση κατά Αιγύπτιων αλιεργατών
Το βράδυ της 12ης Ιουνίου 2012 οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες Αμπουζίντ Εμπάρακ, Αμπού Χάμαντ Σάαντ, Αμπού Χάμαντ Μοχάμεντ, Αμπού Χαμάντ Αχμεντ κοιμούνταν στο σπίτι όπου διέμεναν στο Ικόνιο Περάματος. Λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα το 20μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τους επιτέθηκε. Ο Αμπουζίντ κοιμόταν στην ταράτσα και ξύπνησε χωρίς να μπορεί να αποκρούσει τα αλλεπάλληλα, δολοφονικού τύπου χτυπήματα με ξύλα και σιδερένιους λοστούς. Οταν σταμάτησαν πίστευε ότι θα πεθάνει. Οι υπόλοιποι τρεις κατάφεραν να αποφύγουν τις σωματικές βλάβες.
Οι δράστες αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους.
Σημειώνεται ότι σε βίντεο με ομιλία του στο Πέραμα λίγες ώρες πριν από την επίθεση ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός τους στοχοποιεί: «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν απ’ όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε λοιπόν εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…».
Ενδεικτικά αποσπάσματα από καταθέσεις μαρτύρων
«Εβγαλα την κουβέρτα από το πρόσωπό μου και είδα περίπου 15-17 άτομα με μαύρες μπλούζες. Ενας που κρατούσε σίδερο με χτύπησε στο πρόσωπο. Οι υπόλοιποι με χτυπούσαν με ξύλα, με κλοτσιές, με τα χέρια. Άκουσα κάποιον να λέει “πάμε”, ήταν από τις λέξεις που ήξερα τότε στα ελληνικά. Πρέπει να νόμιζαν ότι πέθανα και έφυγαν. Με χτύπησαν σε όλο το σώμα, ήμουν σαν πεθαμένος», Αμπουζίντ Εμπάρακ, (θύμα)
«Ξαφνικά όλο το σπίτι χτυπιόταν, από την πόρτα και το παράθυρο… Άκουσα τον αδερφό μου τον Αχμέτ να βρίζει κάποιους, δύο ήταν, που τον έβριζαν κι αυτοί έξω από το παράθυρο. “Ανοίξτε, ρε μαλάκες, να σας μάθουμε ποια είναι η Χρυσή Αυγή για να ξέρετε”. Με ξύλα και σίδερα χτυπούσαν το παράθυρο. Κρατούσαμε τα παράθυρα [ήταν κουφωτά] για να μην τα ανοίξουν. Τα μικρά παιδιά μπήκαν κάτω από τα κρεβάτια. Το παράθυρο έσπασε σε ένα σημείο, από την πόρτα έπεσε το τζάμι. Ηταν κλειδωμένη. Ανοιξαν τον πυροσβεστήρα και τον άδειασαν μέσα». Αμπού Χάμαντ Σάαντ (θύμα)
«Ήταν 3 το ξημέρωμα, κοιμόμασταν στο σπίτι. Άκουσα χτυπήματα, κουνιόταν το σπίτι σαν να γινόταν σεισμός. Ηταν χτυπήματα με ξύλα, στην πόρτα και στα παράθυρα. […] Κατάλαβα ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μας σκοτώσει. […] Αν είχαν καταφέρει να μπουν μέσα, θα είχαμε την τύχη του Αμπουζίντ. Εφυγαν μόνο αφού νόμιζαν ότι ήταν πεθαμένος. […] Τα μάτια του έγιναν άσπρα, μόνο το λευκό φαινόταν, είχε αίματα παντού, στο κεφάλι, στα ρούχα» Αμπού Χάμαντ Μοχάμεντ (θύμα)
Επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δολοφονία Φύσσα, τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με περισσότερα από 30 άτομα επιτέθηκε κατά συνεργείου του ΚΚΕ στο Πέραμα που έκανε αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ανάμεσα στους αφισοκολλητές βρίσκονταν μέλη και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου που ανήκαν στο ΠΑΜΕ.
Οι χρυσαυγίτες βγήκαν οργανωμένα από τα γύρω στενά και επιτέθηκαν στα μέλη του ΠΑΜΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα. Ένα μήνα νωρίτερα ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός σε εμφάνισή του εντός της ζώνης του Περάματος απειλούσε ανοιχτά ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα», ενώ ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος δήλωνε ότι «το απόστημα που υπάρχει εδώ, το ΠΑΜΕ, πολύ σύντομα θα τελειώσει».
Το τάγμα εφόδου επιτέθηκε στους Σωτήρη Πουλικόγιαννη, Παναγιώτη Γκούτη, Δημήτρη Διαμαντάκη, Μιχάλη Βαξεβάνη, Σταύρο Λεκοδημήτρη, Αθανάσιο Καραμπέρη, Νίκο Ζύμαρη, Θεόδωρο Τηλιακό, Γιώργο Σκλαβόλια, Ιορδάνη Πουντίδη.
Ενδεικτικά αποσπάσματα από καταθέσεις μαρτύρων
«Βρίσκομαι ξαφνικά κολλημένος στους δικούς μου, είχα δεχτεί το χτύπημα [στο κεφάλι]. Δεν μπόρεσα να δω ποιος χτύπησε. Ευτυχώς δεν με πέτυχε το μεταλλικό αντικείμενο, τώρα δεν θα μιλούσαμε εδώ… Έχασα εντελώς τις αισθήσεις μου, έπεσαν κάποιοι επάνω μου να με προστατέψουν. Είχαμε συνολικά εννέα τραυματίες. Το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα ήταν αυτό σε χέρι κάποιου, η νοσοκόμα αργότερα διαπερνούσε με όλο της το δάχτυλο το τραύμα. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε σηκώσει το χέρι του να προστατευτεί και έτρωγε το καρφί στο μάτι», Σωτήρης Πουλικόγιαννης (θύμα)
«Χτυπούν και φεύγουν με τα τάγματα εφόδου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το φονικό αποτέλεσμα νόμιζαν ότι το είχαν πετύχει. Ο Πουλικόγιαννης ήταν αναίσθητος και φαινόταν σαν νεκρός». Ιορδάνης Πουντίδης (θύμα)
«Εβλεπες άνθρωπο με θυμό να θέλει να προκαλέσει κάτι. Βγήκε μπροστά ο Πουλικόγιαννης και άρχισαν να βρίζουν και αυτοί και το πλήθος. “Παλιοκομμουνιστές, εδώ θα πεθάνετε, θα σβήσετε από το λιμάνι, θα σας γαμήσουμε τις μάνες. Απόψε εδώ θα πεθάνετε”» Αθανάσιος Καραμπέρης (θύμα).
Χρυσή Αυγή: Συσχετισμένες δικογραφίες
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση δεν βασίστηκε μόνο στη συμμετοχή στελεχών της σε αυτές τις τρεις υποθέσεις. Το δικαστήριο βρέθηκε μπροστά σε πλήθος συσχετισμένων δικογραφιών.
Σε αυτές ανήκουν μεταξύ άλλων:
- δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν (2013),
- επιθέσεις στα στέκια Αντίπνοια (2008), Συνεργείο (2013) και Ρεσάλτο (2014),
- απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του μαθητή Φ.Δ. στο Παλαιό Φάληρο (2013),
- αντιποίηση αρχής σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι (2012),
- εμπρησμός μπαρ Cointreau,
- επιθέσεις και εμπρησμός σε σπίτι Πακιστανών στην Ιεράπετρα,
- πογκρόμ Μαΐου 2011 στο κέντρο της Αθήνας,
- ληστεία Μπανγκλαντεσιανού με κατηγορούμενο τον Παναγιώταρο (2010),
- επίθεση σε δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή (2012),
- επιθέσεις κατά γυναικών από την Αλβανία (2011 και 2012),
- επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ Λαγκαδά (2012), ληστεία κατά δύο γυναικών στη Δράμα (2011),
- επίθεση κατά δύο αντρών στις Σέρρες (2012),
- εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν (2013),
- πογκρόμ κατά Ρομά στο Αιτωλικό (2012),
- επίθεση και πυρκαγιά από πρόθεση σε μουσουλμανικό χώρο προσευχής με 40 άτομα μέσα,
- μαχαίρωμα του Αφγανού πρόσφυγα Αλί Ραχίμι στον Αγιο Παντελεήμονα.
Χρυσή Αυγή: Το σκεπτικό
Η απόφαση του δικαστηρίου καθαρογράφτηκε 17 μήνες μετά και ήταν 12.746 σελίδες. Από αυτές, οι 500 αποτελούσαν το σκεπτικό του δικαστηρίου.
Στην πολυσέλιδη απόφαση βασικό στοιχείο που, σύμφωνα με τους δικαστές καθιστά την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση είναι η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων και τέλος τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πυρηνάρχες.
Όπως αναφέρουν οι δικαστές «η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της».
Αναλυτική είναι η περιγραφή όμως και για επιχειρησιακή δράση της εγκληματικής οργάνωσης έναντι τρίτων, αλλά και την ύπαρξη ομάδων ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα, μαχαίρια, κοντάρια, ξύλα και σίδερα.
«Η δημόσια ρητορική μίσους του αρχηγού, της ηγετικής ομάδας και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος απέναντι σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μετανάστες απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν στους χαρακτηρισμένους εχθρούς τους, καλλιεργούσαν την ιδέα και πράξη της φυλετικής υπεροχής, διαμόρφωναν σκόπιμα και όχι τυχαία σε ορισμένους οπαδούς στελέχη και μέλη αντίστοιχη συνείδηση, εξουδετέρωναν τους ενδοιασμούς, ηθικούς φραγμούς και αναστολές τους και εξοικειώνουν αυτούς με τη χρήση βίας και με το έγκλημα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστορική απόφαση.
Αναφορικά μάλιστα με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γίνεται λόγος για δολοφονία με ιδεολογικό – πολιτικό κίνητρο και περιγράφεται πως «ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του και αυτοβούλως, αλλά πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής».
Σχετικά με τη ναζιστική ιδεολογία οι δικαστές αναφέρονται στη Χρυσή Αυγή ως μία ολιγάριθμη ομάδα εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή.
Οι δικαστές μάλιστα, παραθέτουν και στοιχεία που τεκμηριώνουν τα όσα υποστηρίζουν τα οποία κατατέθηκαν τα 5,5 χρόνια της αποδεικτικής διαδικασίας όπως για παράδειγμα ένα άρθρο του Ν. Μιχαλολιάκου με τίτλο «Χίτλερ για χίλια χρόνια», την ιδεολογική διακήρυξη που είναι κείμενο αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό, αρκετές φωτογραφίες, έγγραφα και βίντεο με ναζιστικά σύμβολα, τάγματα των SS, σημαίες αλλά και τον ίδιο τον Χίτλερ.
Τέλος όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές «η ναζιστική αυτή ιδεολογία, δεν άλλαξε από το 1992, ούτε οι υποστηρικτές αυτής απομακρύνθηκαν, όπως αβάσιμα οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται. Τούτο άλλωστε σαφώς προκύπτει από δηλώσεις, έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικό χαιρετισμό, ομιλίες εντός των γραφείων αλλά και δημόσια, όπως ενδεικτικά αποσπάσματα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Χρυσή Αυγή του 2006 δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου ομιλίες του και άλλα».