Της αρέσει το ποδόσφαιρο της Κιμ Τζου Άε;

Κι αν της αρέσει, το γουστάρει περισσότερο από το μπάσκετ, με το οποίο είναι τρελός και παλαβός ο πατέρας της, ο Κιμ Τζονγκ Ουν;

Ζήτησε η ίδια να τον συνοδέψει στο ποδοσφαιρικό ματς πριν λίγες μέρες; Ή μήπως την ανάγκασε να βρίσκεται δίπλα του; Μήπως την δελέασε με κάποιο ακριβό δώρο, απ’ αυτά που κάνουν οι μπαμπάδες όταν θέλουν να «ρίξουν» τις 10χρονες κόρες τους;

Αν σας φαίνονται σαχλά ή ανούσια τα ερωτήματα που αφορούν την 10χρονη κόρη του Βορειοκορεάτη δικτάτορα, μάθετε ότι αυτά ακριβώς απασχολούν όχι κάποιο κουτσομπολίστικο πρωινάδικο ή κάποια gossip στήλη, αλλά τις σημαντικότερες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του πλανήτη.

Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Με το που έσκασε μύτη η Κιμ Τζου Άε στο πλευρό του πατέρα της πριν λίγους μήνες, σήμανε συναγερμός. Στη Βόρεια Κορέα, ως γνωστόν, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Έτσι και η παρουσία της «πολυαγαπημένης» (σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ) κόρης του Κιμ Γιονγκ Ουν δίπλα του, γίνεται αντικείμενο έρευνας. Εξονυχιστικής έρευνας. Κάποιοι ειδικοί έφτασαν στο σημείο να τη χρίσουν και διάδοχο.

Για να λέμε την αλήθεια, η τελευταία δημόσια παρουσία της Κιμ Τζου Άε, η έκτη μέχρι στιγμής, ήταν και η πιο ανώδυνη. Παρακολούθησε με τον μπαμπά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα για να τιμηθεί η μνήμη του παππού της, του Κιμ Τζονγκ Ιλ. Σημειωτέον, πιθανότατα δεν τον γνώρισε τον παππού της. Ο Κιμ Τζονγκ Ιλ εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 2011. Η Κιμ Τζου Άε γεννήθηκε «μάλλον» το 2013.

«Μάλλον». Παράξενη λέξη όταν έχει να κάνει με ημερομηνίες γέννησης τον 21ο αιώνα. Κι όμως. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη, οι πληροφορίες για την συγκεκριμένη οικογένεια έρχονται με το σταγονόμετρο. Κι αν δεν ήταν ο Ντένις Ρόντμαν, ο βετεράνος σταρ του ΝΒΑ (με τον οποίο ο Κιμ είναι κολλητός), μπορεί να μην γνωρίζαμε ούτε την ύπαρξή της, ούτε το όνομά της.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αναφέρει ακόμα επισήμως το όνομα της Κιμ Τζου Άε. Σε όλες τις εκδηλώσεις που συνοδεύει τον πατέρα της είναι η «πολυαγαπημένη», η «χαριτωμένη», η «πανέξυπνη». Από επίθετα, άλλο τίποτα.

Το όνομά της πιστοποιήθηκε, πάντως, και επιβεβαιώθηκε από μια έμμεση κρατική παρέμβαση: Όσες γυναίκες στη Βόρεια Κορέα είχαν το ίδιο όνομα επισκέφτηκαν, λέει, την περασμένη εβδομάδα τα κατά τόπους Τμήματα Καταγραφής Κατοίκων του Υπουργείου Ασφαλείας και άλλαξαν τα ονόματά τους στα πιστοποιητικά γέννησης! Οπότε, η Κιμ Τζου Άε είναι πια η μία και μοναδική, όχι μόνο στην καρδιά του μπαμπά, αλλά και της χώρας ολάκερης.

Στις προηγούμενες πέντε δημόσιες εμφανίσεις της, η πιθανότατα 10χρονη Τζου Άε παρακολούθησε στρατιωτικές παρελάσεις, ασκήσεις με άρματα μάχης και δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Και χειροκροτούσε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, είναι αλήθεια. Αυτό δείχνουν οι φωτογραφίες. Τώρα, αν όντως της αρέσει το θέαμα, αν συνειδητοποιεί πού βρίσκεται και τι κάνει, κι αν όντως αυτές οι εμφανίσεις στέλνουν ένα μήνυμα ότι προορίζεται για διάδοχος, καλύτερα να μην ρωτήσουμε κανέναν. Απάντηση σίγουρη δεν θα λάβουμε.

Προς το παρόν, πάντως, αυτό που καταγράφεται είναι ένα προβάδισμα. Η 10χρονη είναι το μοναδικό παιδί του Κιμ Τζονγκ Ουν που έχει εμφανιστεί δημόσια. Οι συγκεχυμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δικτάτορας έχει άλλα δύο παιδιά, ένα αγόρι στην προεφηβεία κι ένα ακόμα παιδί, αγνώστου φύλου, που γεννήθηκε πιθανότατα το 2017.

Αν όντως ισχύουν οι φήμες, προκαλεί εντύπωση γιατί το αγόρι δεν εμφανίζεται ποτέ. Η Βόρεια Κορέα είναι συντηρητική πατριαρχική κοινωνία, και ο πρωτότοκος γιος θεωρείται ο φυσικός διάδοχος σε μια οικογένεια. Κι άλλα ερωτήματα, λοιπόν: Μήπως ο γιος είναι ο αληθινός διάδοχος κι απλά ο Κιμ προσπαθεί να στρέψει αλλού τα βλέμματα, για να μπερδέψει τον κόσμο;

Το σίγουρο με την Κιμ Τζου Άε είναι ότι η δημοσιότητα που απολαμβάνει την κλείνει ακόμα περισσότερο σ’ ένα χρυσό κλουβί. Η πιθανότητα πια να σπουδάσει στο εξωτερικό, όπως έκανε ο πατέρας της ινκόγκνιτο στην Ελβετία, είναι πια μηδαμινή. Βεβαίως κανείς δεν ξέρει αν λαμβάνει εκπαίδευση και τι είδους. Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι η μικρή έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και πιθανότατα γνωρίζει αγγλικά, όπως άλλωστε και ο μπαμπάς της. Άρα δεν είναι τόσο απομονωμένη, όσο νομίζουμε.

Διάδοχος, πάντως, είναι μια βαριά λέξη για να χρησιμοποιηθεί από τώρα. Ο Κιμ Τζονγκ Ουν είναι μόλις 39 ετών. Μοιάζει πολύ παράξενο να ετοιμάζει από τώρα το μέλλον.

Εκτός αν θέλει να στείλει και τα μηνύματά του στην αδελφή του, την Κιμ Γιο Τζονγκ. Την οποία οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες παρουσιάζουν ως πανίσχυρη στο παρασκήνιο και πολύ φιλόδοξη. Λεπτομέρεια σημαντική: Στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο πατέρας με την κόρη βρίσκονταν στην πρώτη σειρά των επισήμων και η αδελφή καθόταν πιο πίσω. Όλα (μπορεί να) έχουν τη σημασία τους.