Έντονα χρώματα και αντιθέσεις. Φωτεινά τοπία που αγαλλιάζουν την ψυχή στο θέαμά τους. Αυτή είναι η τεχνοτροπία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του Βρετανού ηγέτη που τόσο επηρέασε την πολιτική σκηνή της Αγγλίας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Μπορεί ο Τσώρτσιλ να ήταν ένας αυστηρός και αποφασιστικός χαρακτήρας όσον αφορά την πολιτική του δράση, ωστόσο στην προσωπική του ζωή λέγεται ότι ήταν ήρεμος, στωικός και αγαπούσε πολύ την φύση.

Έτσι, ένα από τα αγαπημένα του χόμπι ήταν να ζωγραφίζει. Οι περίτεχνοι πίνακες που άφησε πίσω του ως «κληρονομιά», απεικονίζουν συνήθως τοπία της φύσης και ανήκουν στο ρεύμα του ιμπρεσιονισμού.

Μάλιστα, αγαπούσε τόσο πολύ τα εξωτερικά τοπία που συνήθιζε να παίρνει τα καβαλέτα του και να βγαίνει έξω για να ζωγραφίσει.

Εκτός από τοπία, του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει και τη νεκρή φύση.

Πάνω από 500 πίνακες του Τσώρτσιλ έχουν σωθεί και εκτίθενται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, μέχρι και σήμερα.

Κάποιοι από αυτούς πωλούνται σε δημοπρασίες σε ποσά που ξεκινούν από $500.000 και αγγίζουν και τα δύο εκατομμύρια δολάρια ενώ ο πιο «ακριβός» Τσώρτσιλ δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο σε Βέλγο συλλέκτη για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $11.5 εκατομμυρίων.

Πρόκειται για τον πίνακα «Τζαμί και Μιναρές Κουτούμπια» του 1943, τον οποίον είχε στην κατοχή της για κάποια χρόνια και η Angelina Jolie, καθώς της τον είχε κάνει δώρο ο πρώην σύζυγός της, Brad Pitt.

Τσώρτσιλ

Ο πίνακας «Τζαμί και Μιναρές Κουτούμπια» που ολοκλήρωσε ο Γουίνστον Τσώρτσιλ το 1943.

Ο Τσώρτσιλ, ο οποίος αποτέλεσε πρόσωπο-κλειδί στην διπλωματία που επηρέασε την έκβαση του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, συνήθιζε να κάνει δώρα τους πίνακές τους στους φίλους του.

Μέχρι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε έναν «Τσώρτσιλ». Πρόκειται για τον πίνακα «The Moat, Breccles» τον οποίον έδωσε στον Έλληνα μεγιστάνα το 1961 για να επισφραγίσει την φιλία τους.

Τσώρτσιλ

Ο Τσώρτσιλ ολοκλήρωσε τον πίνακα «The Moat, Breccles», το 1921, 40 χρόνια πριν τον κάνει δώρο στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Τέλος, είχε ζωγραφίσει μέχρι και τον Παρθενώνα, σε ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος πίνακας ανακαλύφτηκε και ταυτοποιήθηκε το 2017 και έχει ολόκληρη ιστορία από πίσω του.

Σύμφωνα με τον «μύθο», ο Τσώρτσιλ έκανε την βόλτα του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και αποφάσισε να ζωγραφίσει ό,τι έβλεπε. Όταν τελείωσε η ώρα του επισκεπτηρίου, οι φύλακες προσπάθησαν να τον διώξουν, παρά το γεγονός ότι εκείνος τους έλεγε συνεχώς ποιος είναι. Εκείνοι, πολύ απλά δεν τον πίστεψαν και τον απομάκρυναν από τον χώρο με την βία.

Τσώρτσιλ

Άλλες περιοχές που επισκέφτηκε και αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς από τους πίνακές τους, ήταν η Σκανδιναβία, η Ιταλία ενώ πάνω από 130 πίνακες απεικονίζουν την Γαλλία.

Δείτε μερικούς ακόμη από τους εμβληματικούς πίνακες του Γουίνσον Τσώρτσιλ: