Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε ούτε μια συνέντευξη σε δημοσιογράφο του CNN. Τις περισσότερες από τις φορές που αναφέρθηκε στο δίκτυο το χαρακτήριζε Fake News, ενώ μια φορά το χαρακτήρισε και «εχθρό του λαού». Τι και αν ο -τότε- ηγέτης του καναλιού, Τζεφ Ζάκαρ, ήταν εκείνος που είχε δώσει τον ρόλο του παρουσιαστή του σόου, The Apprentice, στον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, κατά τη θητεία του στο δίκτυο του NBC…

Η απόφαση, επομένως, του νέου CEO Κρις Λιχτ για να γίνει η συνέντευξη, αποτέλεσε μια πρώτου μεγέθους έκπληξη, για όσους δεν γνωρίζουν τη νέα στρατηγική του δικτύου. Υπό την ηγεσία του, ο Λιχτ θέλει να διεισδύσει το δίκτυο και πάλι στα συντηρητικά κοινά των Ρεπουμπλικανών, τα οποία μαζικά παρακολουθούν το Fox News. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, ο Τραμπ θεωρήθηκε ιδανικός, μόνο που…


Invite a clown, Expect a Circus (Κάλεσε ένα κλόουν, περίμενε ένα τσίρκο)

Το CNN υποτίμησε για άλλη μια φορά τον Ντόναλντ Τραμπ -δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για αυτήν την απονενοημένη πράξη. Αντίθετα, ο εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να ήταν ενθουσιασμένος από το αναπάντεχο δώρο. Ήταν στην προεδρική κούρσα του 2016 όταν το ίδιο δίκτυο του είχε κάνει σχεδόν το ίδιο δώρο, να του δώσει την πλατφόρμα να απευθυνθεί σε διαφορετικά ακροατήρια -από αυτά του Fox News και των άλλων Μέσων που πρόσκεινται στον ίδιο ή το κόμμα.

Ήδη, με την ανακοίνωση της συνέντευξης, πολλοί Δημοκρατικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν τους φόβους τους, αφού ο πρώην πρόεδρος επιμένει στο ψέμα πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές του 2020 και για αυτό δεν εκλέχθηκε.

Το CNN τοποθέτησε την Κέιτλαν Κόλινς, μια σκληρή και βαθιά γνώστρια της πολιτικής κατάστασης. Για εκείνη θα ήταν το απόλυτο τεστ επάρκειας και αντοχής, έχοντας απέναντί της έναν πρώην πρόεδρο, ο οποίος στο καλύτερο των σεναρίων θα εμφανιζόταν απλά ερειστικός. Είχε διατελέσει ανταποκρίτρια του δικτύου στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, διατηρώντας πάντοτε την ψυχραιμία της -ακόμη και υπό υψηλή πίεση, ενώ ήταν πάντοτε πολύ διαβασμένη.

Το Βατερλό του Ενός, είναι ο Θρίαμβος του Άλλου

«Δεν υπήρξε νοθεία στις εκλογές, κύριε Πρόεδρε», είπε η Κόλινς κάποια στιγμή στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Δεν μπορείς να το λες αυτό όλη τη νύχτα». Κι όμως, μπορούσε. Είναι ο Τραμπ, μπορεί να λέει ό, τι θέλει.

Το κοινό που γέμισε την αίθουσα που γινόταν η συνέντευξη, στο Saint Anselm College του Νιού Χαμσάιρ, ήταν όλοι οπαδοί του. Φώναζαν και ζητωκραύγαζαν στις κορώνες του, γελούσαν δυνατά στα αστεία του.

Η Επικοινωνιακή Νίκη του Τραμπ - Το Βατερλό του CNN

Ο Τραμπ συχνά αγνοούσε ή μιλούσε πάνω στην Κόλινς καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Δεν άφησε κανένα από τα ψευδή του επιχειρήματα ανεκμετάλλευτο. Είπε ψέματα για τις εκλογές του 2020, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο -που αυτά ακριβώς τα ψέματα υποκίνησαν. Δεν έχασε την ευκαιρία να χλευάσει τους ισχυρισμούς του Τζιν Κάρολ περί σεξουαλικής επίθεσης, για την οποία το δικαστήριο τον έκρινε υπεύθυνο την Τρίτη.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει αν επιθυμεί η Ουκρανία να νικήσει στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για την έκτρωση… Βέβαια, εκείνοι που παρακολουθούσαν από το σπίτι τους τη συνέντευξη παρέμεναν αποσβολωμένοι με τον τρόπο που ο πρώην πρόεδρος έκανε κατάχρηση της φιλοξενίας. Κάποια στιγμή, μάλιστα, πρόσβαλε ακόμη και την Κόλινς, αποκαλώντας την «κακό άτομο», χαρακτηρισμός που έκανε το κοινό που βρέθηκε στη συνέντευξη να ξεσπάσει σε ζητωκραυγές.

«Δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να ελέγξουμε κάθε ψέμα που είπε», είπε ειλικρινά ο παρουσιαστής Τζέικ Τάπερ μετά το τέλος της συνέντευξης.

Η ομάδα του Τραμπ ήταν, φυσικά, ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. «Οι σύμβουλοι του Τραμπ είναι ενθουσιασμένοι», ανέφερε ο Τζόναθαν Σουάν των NYT. «Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι πήρε μια ώρα στο CNN με ένα κοινό που επευφημεί κάθε γραμμή του και γελάει με κάθε του αστείο».

Προς το παρόν, το CNN αμύνεται.

«Απόψε η Κέιτλαν Κόλινς έδειξε τι σημαίνει να είσαι δημοσιογράφος παγκόσμιας κλάσης. Έκανε σκληρές, δίκαιες και αποκαλυπτικές ερωτήσεις», είπε ένας εκπρόσωπος του δικτύου. «Και ακολούθησε και έλεγξε τον Πρόεδρο Τραμπ σε πραγματικό χρόνο για να εξοπλίσει τους ψηφοφόρους με κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του καθώς εισέρχεται στις εκλογές του 2024 ως ο πρωτοπόρος των Ρεπουμπλικάνων. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη του CNN: να πάρει απαντήσεις και να ζητήσει από τους ισχυρούς να λογοδοτήσουν».

Είναι τόσο απολαυστικά παράδοξο να προσπαθούν να κοιτάζουν κάτι πέρα της οθόνης στελέχη της τηλεοπτικών καναλιών…

Διαβάστε εκτενώς για τη συνέντευξη του Τραμπ στο CNN πατώντας εδώ.

Με πληροφορίες από CNN, AP