Η μίνι φούστα έχει μια πλούσια ιστορία, που ξεκινάει πολύ πριν τον 20ο αιώνα, όταν και έγινε γνωστή με τη μορφή που έχει σήμερα.
Ειδώλια και αιγυπτιακές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται μεταξύ 5400 και 4700 π.Χ., δείχνουν άντρες να φορούν κοντές φούστες μαρτυρώντας την ύπαρξη του συγκεκριμένου ενδύματος. Επίσης, η κοντή φούστα είχε χρησιμοποιηθεί και ως πολεμικό ένδυμα από τον στρατό της Κίνας για περίπου 200 χρόνια από το 476 π.Χ. έως το 221 π.Χ.
Η μίνι φούστα προκαλεί σκάνδαλο
Τι κι αν υπήρχε από την αρχαιότητα. Μια εμφάνιση της Ζοζεφίν Μπέικερ, τη δεκαετία του ’20 ήταν αρκετή για να προκαλέσει τον πουριτανισμό του ακροατηρίου, που συγκλονίστηκε όταν είδε την εμβληματική πλέον χορεύτρια να εμφανίζεται στη σκηνή με μίνι φούστα από μπανάνες για να ερμηνεύσει το “Folies Bergère” στο Παρίσι.
Εκείνη την περίοδο, είχαν κάνει την εμφάνιση τους και τα flapper φορέματα, τα οποία ήταν διάσημα για δύο πράγματα: Τα κρόσσια, που τους έδιναν κίνηση και τα το μήκος τους, που ήταν πιο κοντό από αυτό που μπορούσε να αντέξει ο συντηρητισμός της τότε εποχής. Αυτό, όπως είναι φυσικό, έφερνε αντιδράσεις, που βεβαίως δεν ήταν μόνο αρνητικές.
Κι όμως, ο κόσμος της μόδας, αλλά και οι καθημερινές γυναίκες, περίμεναν μια Βρετανίδα με κοντοκουρεμένα κόκκινα μαλλιά και εκφραστικά μάτια να άλλαξε μια για πάντα την ιστορία της μόδας, καθιστώντας τη μίνι φούστα την πιο θηλυκή και διαχρονική τάση.
Οι γυναίκες, οφείλουμε στη Μαίρη Κουάντ, την απελευθέρωση της γυναικείας μόδας τη δεκαετία του ’50 και την εκλαΐκευση της μίνι φούστας, της οποίας το όνομα «mini» προήλθε από το αυτοκίνητο της σχεδιάστριας.
Η βρετανίδα σχεδιάστρια, αφουγκράστηκε το κλίμα της εποχής για αλλαγή και περισσότερη ελευθερία. Μέσα από τα ρούχα της, προσπάθησε να απαλλάξει τις γυναίκες από την περιττή τυπικότητα και να δώσει στο αναδυόμενο street style την θηλυκότητα που επιζητούσε.
Μετά το θάνατό της, η οικογένειά της σημείωσε ότι ο Κουάντ «ήταν ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς σχεδιαστές μόδας του 20ου αιώνα και ένας εξαιρετικός καινοτόμος της δεκαετίας του 60 Swinging».
Μίνι φούστες σε παλαιότερες πασαρέλες
Οι κοντές φούστες, πρωταγωνίστησαν στις εβδομάδες μόδας σε Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο και Νέα Υόρκη. Το 1964, ο σχεδιαστής Αντρέ Κουρέζ και τα εκμοντερνισμένα, φουτουριστικά του σχέδια, ανέβασαν κι άλλο το ύψος του στριφώματος και μαζί και τις προσδοκίες των γυναικών για φούστες και φορέματα που θα απελευθέρωναν τα πόδια τους.
Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι μίνι φούστες γινόντουσαν όλο και πιο τολμηρές και πολύχρωμες. Ο Ζαν Πωλ Γκοτιέ στη συλλογή του 1979, παρουσίασε μια νέα χρωματιστή εκδοχή της μίνι φούστας διακοσμημένη με τρίγωνα.
Ωστόσο, έπρεπε να φτάσουμε στη δεκαετία του ’80 προκειμένου οι Αμερικανοί σχεδιαστές μόδας να πάρουν στα σοβαρά τη μίνι φούστα. Το 1980 ο Πέρι Έλις παρουσίασε μια άκρως φορέσιμη εκδοχή της μίνι φούστας την οποία συνδύασε με πουλόβερ, πουκάμισα και σακάκια με ζώνη.
Αντίστοιχα, ο Μάικλ Κόρς, αποθέωσε το μικρό αυτό κομμάτι υφάσματος μέσα από μια επαναστατική συλλογή από κομψά γυναικεία ρούχα εμπνευσμένα από καθημερινές γυναίκες.
Γυναίκες που συνδέθηκαν με τη μίνι φούστα
Οι μίνι φούστες είναι από εκείνα τα ρούχα, που όχι μόνο αποδείχθηκαν ανθεκτικές στο χρόνο, αλλά παράλληλα αγαπήθηκαν από όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής θέσης. Η μίνι φούστα ήταν ίσως το μόνο κοινό που ένωνε μια εργαζόμενη μητέρα από επαρχία της Γαλλίας με τη Τζάκι Κένεντι.
Εξάλλου, η πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής, αγαπούσε τόσο τα κοντά ρούχα που στο γάμο της επέλεξε ένα κοντό λευκό φόρεμα Valentino, που αποτέλεσε ένα από τα πιο διάσημα κοντά νυφικά στον κόσμο.
Στη μουσική σκηνή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, το ροκ συγκρότημα Blondie με επικεφαλής την Debbie Harry είδε τη διάσημη τραγουδίστρια να φοράει μίνι φούστες για πολλές από τις ζωντανές εμφανίσεις και τις συναυλίες τους.
Η τάση της μίνι φούστας διαδόθηκε περαιτέρω στη δεκαετία του ’80 χάρη στις pop τραγουδίστριες Madonna και Cyndi Lauper, οι οποίες είχαν κάνει εκρηκτικές εμφανίσεις τόσο σε συναυλίες όσο και σε video clips.
Η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό θεωρείται η πρώτη ηθοποιός που φόρεσε μίνι φούστα στον κινηματογράφο στην ταινία του Ροζέ Βαντίμ το 1956 «And God Created Woman».
Τέλος, από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές σε ταινία είναι εκείνες όπου η Τζούλια Ρόμπερτς στο “Pretty Woman” περπατάει με αυτοπεποίθηση, μέσα στη μίνι φούστα και τις ψηλές μπότες της, αδιαφορώντας για τα αδιάκριτα βλέμματα.
Η Micro Mini και η Miniskirt από το 2000 έως σήμερα
Ο Saint Laurent, που είναι γνωστός για τις καθαρές, αυστηρές, ανδρόγυνες γραμμές του, υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στις μίνι φούστες, όταν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Τομ Φόρντ κυκλοφόρησε τις πρώτες κοντές του φούστες. Στη συνέχεια αυτού, ο Εντί Σλιμάν, σημερινός creative director του οίκου Celine, επιμελήθηκε μια συλλογή από κοντές φούστες σε μαύρο, με μια υφέρπουσα rock’n’roll αισθητική.
Πρόσφατα, και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2022 ο οίκος Miu Miu, πατουσίασε μια ακόμα πιο κοντή εκδοχή της μίνι φούστας που έγινε αμέσως viral, κατακτώντας το ενδιαφέρον των social media, αλλά και τις σελίδες των περιοδικών μέσα από fashion editorias.
Άραγε τι άλλο να περιμένουμε από το πιο επιδραστικό και δημοφιλές γυναικείο ρούχο όλων των εποχών;