48… και σήμερα για τις εκλογές

Εκλογικές ιστορίες #6 – 7 Μαρτίου 2004

Έπειτα από 11 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή επιστρέφει στην εξουσία.

ΓΑΠ αντί Σημίτη

Το κλίμα: η οριακή ήττα της ΝΔ στις εκλογές-θρίλερ του 2000 είχε προλειάνει το έδαφος για τη νίκη, η οποία… άργησε τέσσερα χρόνια και την επανέφερε στην εξουσία για πρώτη φορά από το 1993 και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ, βυθισμένο στην εσωστρέφειά του, στάθηκε ανήμπορο να αντιδράσει στο ρεύμα ενώ η αμφισβήτηση προς τον Κώστα Σημίτη ολοένα και αυξανόταν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει δύο μήνες προ των εκλογών και να αναλάβει την αρχηγία ο Γιώργος Παπανδρέου.

εκλογές

Το εκλογικό σύστημα: η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.

Άνετη πλειοψηφία 165 εδρών

Τα αποτελέσματα: η ΝΔ εξασφάλισε άνετη πλειοψηφία 165 εδρών με ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ κατέλαβε 12 έδρες με ποσοστό 5,9% και ο Συνασπισμός 6 έδρες με 3,26%. Εκτός Βουλής έμεινε (ξανά) το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα λαμβάνοντας 1,79% και το νεοϊδρυθέν ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%.

εκλογές

Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε ένα κλίμα ευφορίας και γενικής αισιοδοξίας, η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή επιστρέφει στην εξουσία και ο δικομματισμός φθάνει στα ύψη, ξεπερνώντας το 86% (!).

Οι εκλογές του 2004 αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικές της δεκαετίας, ενώ σε αυτές σημειώθηκε και η μέγιστη συμμετοχή μεταπολιτευτικά. Το βασικότερο ρεύμα των εκλογών του 2004 αποτέλεσε η απευθείας διαπαραταξιακή μετατόπιση από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων, που το 2000 είχαν υποστηρίξει το τότε κυβερνών κόμμα. Η μαζική μεταστροφή ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων που στήριζαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ (ο 1 στους 6 εκλογείς του, το 2000 – περίπου 500.000 άτομα), αποκρυσταλλωμένη και εντυπωσιακά αμετάβλητη κατά την τριετία 2001-04, αποτέλεσε ένα ογκώδες ρεύμα διαπαραταξιακής μετατόπισης.

εκλογές

Διεύρυνε σημαντικά την κοινωνική νομιμοποίηση της συντηρητικής παράταξης, η εκλογική επιρροή της οποίας επανήλθε στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ‘90. Oι βουλευτικές εκλογές του 2004 αποτέλεσαν τομή για το γενικό πολιτικό κλίμα, τη δημοτικότητα της κυβέρνησης και την εικόνα τουΚαραμανλή. Κατά τη διάρκειά της, υπήρξε περαιτέρω ενίσχυση της νέας κυβέρνησης και περαιτέρω αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, που υπέστη το σοκ της ήττας και της απομάκρυνσης από την εξουσία.

Οι επιτυχίες και τα σκάνδαλα

Το μετά: ο Καραμανλής έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 8 και ορκίστηκε στις 10 Μαρτίου μαζί με την κυβέρνησή του, διατηρώντας ο ίδιος και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Πολιτισμού καθώς ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.. Παρουσιάστηκε στη νέα βουλή στις 20 Μαρτίου 2004 και διάβασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

εκλογές

Ήταν η απαρχή μιας πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά και τη νίκη του 2007 και τη φθορά που υπέστη, ούτε κατόρθωσε να αντιμετωπίσει προβλήματα και σκάνδαλα όπως οι φωτιές στην Ηλεία και το Βατοπέδι, ούτε να χειριστεί με επιτυχία την οικονομία – άλλωστε αμέσως μετά την ήττα της το 2009 ήρθε το ΔΝΤ και τα μνημόνια…

Κύρια θέματα που χειρίστηκε αυτή η κυβέρνηση, ήταν η επιτυχής διεξαγωγή των Αγώνων της Αθήνας και δεύτερο η συναινετική (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εκλογή του παλαιού στελέχους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Καρόλου Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή 2005. Στην πρώτη σοβαρή πολιτική δοκιμασία της ως νέα κυβέρνηση, δηλαδή τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 βγήκε νικήτρια. Επίσης στις 15 Οκτωβρίου 2004 η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δυο χρόνια, του οποίου ανέλαβε την 1 Σεπτεμβρίου 2006 την περιοδική (μηνιαία) προεδρία (υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη).

Όλες οι εκλογικές ιστορίες, στο Intronews.gr