Περιεχόμενα
H Σον Σκέλι δεν φαντάστηκε ποτέ τον εαυτό της ως σύμβολο για οτιδήποτε. Ήθελε απλά να κάνει καλά την απαιτητική δουλειά της και να ζήσει μια χαρούμενη ζωή. Η μοίρα, όμως, είχε τελείως διαφορετικά σχέδια γι’ αυτήν. Σήμερα η Σκέλι αποτελεί το ισχυρότερο σύμβολο κατά του αποκλεισμού της διαφορετικότητας στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η 57χρονη Σκέλι είναι από το 2021 υφυπουργός άμυνας της Αμερικής, αρμόδια για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι μέχρι σήμερα το υψηλότερο διοικητικό πόστο, στο οποίο έχει αναρριχηθεί ένα τρανς άτομο. Η Σκέλι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της αμερικανικής αεροπορίας ναυτικού, αποκάλυψε δημοσίως τον προσδιορισμό της το 2006 και το 2008 υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, ώστε να γίνει ακριβώς αυτό που αισθανόταν.
Η τοποθέτησή της στην θέση αυτή έχει ανοίξει μια μακρά συζήτηση στις ΗΠΑ, σχετικά με το αν και κατά πόσο ωφελεί ή βλάπτεις τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να δέχονται τρανς πρόσωπα στις τάξεις τους. Το γεγονός, πάντως, ότι η Σκέλι δεν τοποθετήθηκε σ’ αυτό το πόστο με μια προσωπική απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, αλλά με την αποδοχή της σε ψηφοφορία του Κογκρέσου (όπως γίνεται με όλες τις ανάλογες θέσεις) δίνει υψηλότερο συμβολισμό στη διαμάχη αυτή. Και ωθεί την Σκέλι να μετατραπεί, παράλληλα με τα καθήκοντά της, και σε ακτιβίστρια υπέρ της LGBT+ κοινότητας και του δικαιώματός της να υπηρετεί την πατρίδα, αν το επιθυμεί.
Σύμβουλος του Ομπάμα, υφυπουργός του Μπάιντεν
H Κέλι, γεννημένη ως Σον Γκρέιαμ Σκέλι, αποφάσισε να απομακρυνθεί από τις ένοπλες δυνάμεις μόλις αποφάσισε και να βαδίσει το δύσκολο μονοπάτι της αποκάλυψης. Της πήρε δύο χρόνια προετοιμασίας, από το 2006 ως το 2008. Σαν πολίτης πια, άρχισε να εργάζεται για τον αμυντικό εργολάβο ITT Exelis, πάλι στον ίδιο τομέα. Εντάχθηκε στην κυβέρνηση Ομπάμα το 2013, υπηρετώντας σε πολλαπλούς ρόλους, μεταξύ των οποίων και ως ειδική βοηθός του υφυπουργού Άμυνας για εξαγορές, τεχνολογία και επιμελητεία. Αφού ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020, ο Skelly εντάχθηκε στη μεταβατική ομάδα του υπουργείου Άμυνας.
Πριν δύο χρόνια, η Σκέλι επέστρεψε στο Πεντάγωνο, με την πολιτική της ιδιότητα. Η αρμοδιότητά της είναι να επιβλέπει τη στρατιωτική ετοιμότητα για πολεμικές μάχες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης, ασφάλειας εξοπλισμού και προμηθειών πυρομαχικών. Περισσότερο, όμως, από τη δουλειά της, είναι η παρουσία της αυτή που προκαλεί ερωτηματικά.
Η Σκέλι είναι η δεύτερη τρανς που υπηρετεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με έγκριση από το Κογκρέσο. Η πρώτη ήταν η υφυπουργός υγείας Ρέιτσελ Λεβίν. Ο διορισμός τους χαιρετίστηκε ως ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από τις τρανς που υπηρετούν τώρα ανοιχτά (χωρίς, δηλαδή, να χρειαστεί να το κρύβουν με το γνωστό σύνθημα «μη ρωτάς, μη μιλάς») από τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέτρεψε την απαγόρευση της εποχής Τραμπ για τις τρανς μέλη της υπηρεσίας.
Σκληρή αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους
Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο προσπαθούν να ανακαλέσουν αυτές τις αλλαγές μέσω της προτεινόμενης νομοθεσίας για την απαγόρευση των τρανς ατόμων να υπηρετούν στο στρατό. Οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κόμματος υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές προσωπικού όπως η εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα, η εκπαίδευση για τη φυλετική δικαιοσύνη και γεγονότα όπως ένα πρόσφατο σόου σε στρατιωτική βάση αποξενώνουν ορισμένους πιθανούς νεοσύλλεκτους και αποσπούν την προσοχή από την κύρια αποστολή των ενόπλων δυνάμεων.
Τα διεμφυλικά άτομα στον στρατό σήμερα μπορούν να υπηρετήσουν ανοιχτά. Δεδομένου ότι το υπουτγείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν παρακολουθεί επίσημα τον αριθμό των τρανς στρατεύσιμων, δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη ομάδα αποτελούν. Η SPARTA, μια μη κερδοσκοπική ομάδα μελών της υπηρεσίας τρανς και βετεράνων, υπολογίζει τον πληθυσμό σε αρκετές χιλιάδες.
Στο δρόμο για την ανατροπή της τροπολογίας Τραμπ για τα τρανς άτομα στο στραύτευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικαλέστηκε μια μελέτη του υπουργείου άμυνας του 2016, η οποία διαπίστωσε ότι η δυνατότητα στους τρανς Αμερικανούς να υπηρετούν ανοιχτά θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στο κόστος ετοιμότητας και υγειονομικής περίθαλψης. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν επίσης ότι, με τον στρατό να αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στρατολόγησης των τελευταίων δεκαετιών, δεν θα πρέπει να αποκλείει έναν αυξανόμενο πληθυσμό δυνητικών νεοσυλλέκτων.
Ενοχλούνται οι συντηρητικοί
Οι αντίπαλοι, ωστόσο, λένε ότι η συνέχιση της πολιτικής θέτει μια ομάδα ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας σε ένα αγχωτικό περιβάλλον και σηματοδοτεί στους αντιπάλους της Αμερικής ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική ορθότητα παρά για την πολεμική ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Κάποιοι κάνουν και περισσότερα βήματα. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι η αποδοχή των τρανς στο στρατό κινδυνεύει επίσης να αποξενώσει τους ανθρώπους από πιο συντηρητικές περιοχές όπως ο Νότος. Δύο Ρεπουμπλιάνοι γερουσιαστές, ο Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα και ο Τζιμ Μπανκς της Ιντιάνα, είναι τα κύρια πρόσωπα αυτής της αμφισβήτησης.
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί το 2024, αναμένεται ευρέως να επαναφέρει την απαγόρευση του 2017. Έχει ήδη υποσχεθεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα περικόψουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για κάθε σχολείο που πιέζει αυτό που αποκάλεσε τρανσέξουαλ παραφροσύνη και θα θέσει όρια στον τύπο ιατρικής περίθαλψης που μπορούν να λάβουν οι τρανς νέοι. Και σ’ αυτούς που αμφιβάλλουν τονίζει ότι τώρα αισθάνεται πολύ καλύτερα ψυχολογικά και αποδίδει καλύτερα από το παρελθόν, όπου ήταν «εγκλωβισμένη» στο ανδρικό σώμα.