To σωτήριον έτος 1971 ήταν στην ομάδα των ανθρώπων που ίδρυσαν την Greenpeace. Την εγκατέλειψε λίγο αργότερα, επειδή ένιωσε πως ήταν πολύ light και ελάχιστα παρεμβατική για μέτρα του. Για τον Πολ Γουότσον υπήρχε μόνο (αντι)δράση. Τον έχουν πει «Ρομπέν των Θαλασσών», τον έχουν αποκαλέσει και «οικοτρομοκράτη», είναι ένας ακτιβιστής που άλλοι θαυμάζουν και άλλοι έχουν στη μαύρη λίστα τους. Δεδομένα, ποτέ δεν έβαλε όρια προκειμένου να πετύχει το στόχο ζωής του, ήτοι την κατάργηση του κυνηγιού των φαλαινών. Το οποίο συνεχίζεται σε κάποιες χώρες, παρά τις κατά καιρούς συμφωνίες για την προστασία του είδους.
Το 1977, ο Πολ Γουότσον ίδρυσε την οργάνωση «Sea Shepherd Conservation Society» και με το πλοίο του, βάλθηκε να εντοπίζει φαλαινοθηρικά κάνοντας τα πάντα για να τα εμποδίσει, να τα μπλοκάρει. Κάποιες από αυτές τις συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίων και τον έφεραν αντιμέτωπο με τον νόμο Το σίγουρο είναι πως χρησιμοποίησε τη δύναμη της εικόνας, του εντυπωσιασμού ως όχημα για να πετύχει τους σκοπούς του.
Στα 73 του πλέον, ο Καναδός ακτιβιστής βρίσκεται υπό κράτηση σε φυλακή στη Γροιλανδία ενώ εκκρεμεί εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ιαπωνικές αρχές για επεισόδιο που προκάλεσε πλοίο της οργάνωσης του με ιαπωνικό φαλαινοθηρικό.
Το 2010, σε μια επιχείρηση «καμικάζι», ταχύπλοο της οργάνωσής του προσπάθησε να εμβολίσει ένα ιαπωνικό πλοίο με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί και μέλη του πληρώματος να τραυματιστούν. Ο Πολ Γουότσον δεν ήταν παρών στο επεισόδιο. Του απαγγέλθηκαν όμως κατηγορίες, λόγω της θέσης τους ως επικεφαλής της οργάνωσης.
Με τους Ιάπωνες έχει μεγάλο… μπιφ. Αυτός κυνηγάει τα πλοία τους, επειδή θεωρεί ότι ψαρεύουν παράνομα στα νερά της Ανταρκτικής, εκτός των εθνικών υδάτων της Ιαπωνίας. Και εκείνοι απαντάνε πως δεν κάνουν τίποτα το παράνομο και πως βρίσκονται συχνά σε μπελάδες εξαιτίας αυτού του «τρελού Γεροκαναδού», όπως τον χαρακτηρίζουν.
Ακόμα και η τωρινή σύλληψή του σχετίζεται με τον πόλεμό του ενάντια στους Ιάπωνες. Συνελήφθη στο Νούουκ της Γροιλανδίας, στις 21 του περασμένου Ιουλίου, ενώ είχε «δέσει» για ανεφοδιασμό στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό του πλοίου επικεφαλής του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού στόλου, τον οποίο ο Πολ Γουότσον κατηγορεί για τη θανάτωση περισσότερων από 1.000 φαλαινών στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Αλλά ποτέ παλαιοτέρα δεν βρέθηκε πρακτικά πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Φρόντιζε να πληρώνει τις εγγυήσεις και μετά γινόταν καπνός. Επίσης οι χώρες που τον κυνηγούσαν, όπως η Νορβηγία, ήταν πιο ελαστικές μαζί του.
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, αφού το διεθνές ένταλμα εναντίον του εκκρεμεί από το 2012 και η Ιαπωνία, χώρα που αποχώρησε το 2019 από τη συμφωνία για τον περιορισμό της φαλαινοθηρίας, είναι ο «αιώνιος αντίπαλός του».
Σε πρώτη φάση, το δικαστήριο στο Νούουκ απέρριψε το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Οι δικηγόροι του Πολ Γουότσον ζήτησαν να παρουσιάσουν στο δικαστήριο αποδεικτικά βίντεο για το περιστατικό του 2010, το οποίο, όπως είπαν, έδειχνε ότι τα μέλη του ιαπωνικού πληρώματος δεν βρίσκονταν στο κατάστρωμα όταν αυτό βυθίστηκε.
Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία, κάτι που όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι του Καναδού ακτιβιστή υποδηλώνει πως οι Ιάπωνες έχουν μεταχειριστεί κάθε μέθοδο για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Πρόσθεσαν επίσης πως στον 73χρονο ακτιβιστή δεν δόθηκε καν η δυνατότητα να έχει μεταφραστή κατά τη διάρκεια της ακρόασης. «Το βρίσκουμε σκανδαλώδες. Δεν είναι φυσιολογικό, δεν καταλάβαμε τίποτα», είπαν.
Το ερώτημα πλέον είναι αν οι αρχές της Δανίας, που έχουν τη σχετική δικαιοδοσία στην ημιανεξάρτητη Γροιλανδία, θα ενδώσουν στις ιαπωνικές πιέσεις και θα εκδώσουν τον Πολ Γουότσον. Σύμφωνα με την οργάνωσή του, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τον περιμένουν αρκετά χρόνια φυλακή. Η απόφαση αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ένα ολόκληρο κίνημα ανθρώπων είναι στο πλευρό του Καναδού ακτιβιστή. Είναι πολλοί που τον θεωρούν ήρωα, σύμβολο και παράδειγμα θέλησης και μαχητικότητας. Και ενώνουν τη φωνή τους για να αφεθεί ελεύθερος, φωνάζοντας να μην συναινέσει η Ευρώπη (μέσω της Δανίας) στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των φαλαινών και κατά της ανθρωπότητας αν το δούμε σε βάθος, που κάνουν οι Ιάπωνες.
* Κεντρική φωτογραφία: Thierry Monasse/Getty Images