Ο John Sullivan, ήταν ακόμη έφηβος όταν ο θείος του William, αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας, υπηρέτησε ως ο τελευταίος Αμερικανός πρέσβης στην Τεχεράνη και εν τέλει πιάστηκε αιχμάλωτος εντός της πρεσβείας του, κατά τη διάρκεια της μεγάλης επανάστασης στο Ιράν, το 1979. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο ίδιος ο Sullivan, ακολουθώντας τα βήματα του θείου του, είναι πρέσβης στη Ρωσία. Βρίσκεται μάλιστα στη Μόσχα, προσπαθώντας να σταματήσει τον επικείμενο πόλεμο, ενώ διευθύνει μια απομονωμένη, σχεδόν άδεια πρεσβεία, η οποία δέχεται συνεχή επιτήρηση και πιέσεις από το Κρεμλίνο.

Αν αληθεύει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτό οφείλεται εν μέρει στον θείο του, William, του οποίου η ιστορία αποτυπώθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Newsweek, που φιγουράρει περήφανα στο τωρινό του γραφείο ο ανιψιός του, John. Ο σημερινός πρέσβης, ακολουθεί τις αρχές του εκλιπόντος θείου του, ο οποίος του μετέδωσε την σημασία της δημόσιας υπηρεσίας και του σεβασμού στους Αμερικανούς διπλωμάτες. Εξαιτίας αυτών των πεποιθήσεων, ο Sullivan, αποφάσισε να μείνει στην Μόσχα όταν του το ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, παρότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος του τέως προέδρου Donald Trump.

«Μπορεί να θεωρείται πλέον ξεπερασμένο, αλλά εγώ διδάχτηκα πως όταν ένας πρόεδρος ζητάει από έναν Αμερικανό πολίτη να υπηρετήσει την χώρα του, μόνο η πιο ισχυρή δικαιολογία θα μπορούσε να αιτιολογήσει την πιθανή άρνηση του. Και εγώ δεν είχα καμία δικαιολογία, γιατί αγαπώ τη δουλειά μου και αγαπώ να εργάζομαι με τους συνεργάτες μου στην Πρεσβεία της Μόσχας».

Ο Sullivan και η συρρικνωμένη – πλέον – ομάδα του, είναι πιθανό να φτάσουν στα όρια τους τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση Biden αναμένει τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin, να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, αφότου επιστράτευσε 150.000 στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα. Η διαμάχη, θα μπορούσε να αποτελέσει τον μεγαλύτερο εδαφικό πόλεμο των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη και ο Sullivan, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη Μόσχα, ακόμα και αν το Κρεμλίνο κάνει καθημερινά τη ζωή του όλο και πιο δύσκολη.

Ουκρανία: Το Κίεβο διαψεύδει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για 5 νεκρούς σε εισβολή στα σύνορα

Εκείνος, είναι το πρόσωπο που καλεί το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όταν επιθυμεί να προβεί σε κάποια καταγγελία, οι δικές του γνώσεις είναι αυτές που αμφισβητούνται από τα κρατικά ρωσικά μίντια, ή πρόσφατα, σε εκείνον δόθηκαν γραπτές απαιτήσεις από το κράτος της Ρωσίας, σχετικά με υπό ποιες προϋποθέσεις θα σταματήσει ακόμα μια εισβολή στην Ουκρανία.

«Βρίσκεται σε απαίσια θέση. Περικυκλώνεται από περισσότερη κρατική επίθεση από κάθε άλλο πρέσβη στη Μόσχα, από την εποχή του George Kennan, όταν η Σοβιετική Ένωση τον έδιωξε το 1952», εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Daniel Fried, που εργάστηκε για δεκαετίες στην Διεθνή Υπηρεσία.

Η μακρόχρονη θητεία του Sullivan

Ο Sullivan, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως γραμματέας του κράτους επί κυβέρνησης Trump, αποτελεί σπάνιο είδος στην αμερικανική πολιτική σκηνή: μετριόφρων και ευσεβής, σε σχέση με αρκετούς του χώρου.

Όταν πήρε τα ηνία της πρεσβείας, κατά τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του Trump, οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας είχαν ήδη πάρει την κάτω βόλτα, εξαιτίας της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές και παρά τις επανηλειμμένες προσπάθειες του Trump για αρμονικές σχέσεις με τον Putin.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των υπαλλήλων στην Αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας, μειώθηκε στους 150 από τον αρχικό αριθμό των 1.200, σύμφωνα με τον ίδιο τον Sullivan. Κρίσιμες λειτουργίες της πρεσβείας, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας έκδοσης βίζας, έχουν απαγορευτεί και συνεργαζόμενες  εγκαταστάσεις εκτός Μόσχας, έκλεισαν μια για πάντα.

Ένα μεγάλο πλήγμα στις λειτουργίες της, ήρθε το 2021, όταν η Ρωσία, ανάγκασε την Αμερική να απολύσει εκατοντάδες Ρώσους υπαλλήλους της πρεσβείας. Λέγεται πως υπήρξαν κάποιες διαπραγματεύσεις για επαναπροσλήψεις τον Δεκέμβρη, ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να επαναφέρει τον οργανισμό στην πρότερη λειτουργία του.

John Sullivan

Η αμερικανική πρεσβεία αντιμέτωπη με τις ρωσικές προκλήσεις

Πριν λίγες ημέρες, ο Sullivan, ανέφερε στην εφημερίδα POLITICO, πως αν συνεχίσουν οι ρωσικές προκλήσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει με ασφάλεια η πρεσβεία. Ο ίδιος, υπηρετεί στην Μόσχα, χωρίς την γυναίκα του – την γνωστή δικηγόρο Grace Rodriguez – ή τα ενήλικα παιδιά του στο πλευρό του. Η πανδημία κατέστρεψε τα πλάνα τους για συχνές επισκέψεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις σίγουρα δεν βοηθούν την κατάσταση.

«Αν συνεχίσουν οι ρωσικές προκλήσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει με ασφάλεια η πρεσβεία».

Ο Αμερικανός πρέσβης και το προσωπικό του, βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή, γνωρίζοντας πως Αμερικανοί διπλωμάτες, δέχονται κατά καιρούς επιθέσεις από την Ρωσία, που περιλαμβάνουν ξαφνικούς ελέγχους από την αστυνομία, μέχρι πρόκληση σωματικής βλάβης.

Ως δείγμα του πόσο η κυβέρνηση Biden, εκτιμά την θέληση του Sullivan, να παραμείνει στη Μόσχα, ο εθνικός σύμβουλος ασφαλείας Jake Sullivan (καμία συγγένεια), και ο κρατικός γραμματέας Antony Blinken, έδωσαν στην εφημερίδα POLITICO, μια on-the-record αναφορά στην οποία φρόντισαν να τον εκθειάσουν.

«Έχουμε δείξει εμπιστοσύνη στην σοφία και την καθοδήγηση του στη Ρωσία, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησης Biden. Ήταν εξαιρετικά πρόθυμος να βοηθήσει να επιτευχθούν πρωταρχικά αιτήματα, όπως την εξέλιξη του New START Treaty, που στόχο του έχει να προετοιμάσει την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο Putin, τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να αντιμετωπίσουν την τωρινή απειλή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως ο Sullivan, έχει αφιερωθεί – εκτός από το ζήτημα Ουκρανίας -= Ρωσίας – και στο ζήτημα της απελευθέρωσης δύο Αμερικανών, του Paul Wheelan και του Trevor Reed. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για κατασκοπία και ο δεύτερος σε εννέα χρόνια με τις κατηγορίες επίθεσης κατά αστυνομικών. Ο Sullivan, είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει και τους δύο, από τις ρωσικές αρχές.

Τα βασικά του καθήκοντα, υπήρξαν επί κυβέρνησης των Συντηρητικών, συμπεριλαμβανομένων των εποχών διακυβέρνησης των δύο Bush. Ωστόσο, υπήρξε κρατικός σύμβουλος στον πόλεμο του Ιράκ, επί κυβέρνησης του δημοκρατικού Barack Obama.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο ακόμα σκοπεύει να μείνει στη Μόσχα, ο Sullivan, έγραψε πως θα «συνεχίσει να υπηρετεί για όσο το επιθυμεί ο Biden και για όσο η δουλειά του ικανοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο».

Πηγή: POLITICO