Περιεχόμενα
Έτη φωτός μακριά από τη δημόσια συζήτηση για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, η Julie Scully είχε δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής. Η πανέμορφη μισή ινδιάνα από το Νιου Τζέρσεϊ είχε περιέλθει ήδη σε καθεστώς λατρείας για το τοπικό αμερικανικό κοινό. Σε κατάσταση άμυνας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του θηλυκού φύλου στα μεσημεριανάδικα της εποχής και υπερασπιζόταν τη μυθική αλλά φαλλοκρατική -για τα κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών- στήλη Page 6 της New York Post αλλά και της Page 6 Girl της εφημερίδας Trentonian, στην οποία πρωταγωνιστούσε.
Τότε, το μακρινό 1992 κανείς δεν θα περίμενε πως η Julie Scully θα έχανε τη ζωή της έπειτα από εγκληματική ενέργεια με χαρακτηριστικά τα οποία αποδίδονται στη σημερινή έννοια της γυναικοκτονίας. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Γιώργος Σκιαδόπουλος σαφώς και δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως εκείνη θα βρισκόταν στο δρόμο του. Πολύ περισσότερο δεν φανταζόταν πως θα άρπαζε την Julie Scully μέσα από την αγκαλιά ενός ευτυχισμένου αλλά ίσως βαρετού γάμου, θα ζούσε έναν έρωτα παράφορο έως και εμμονικό για να καταλήξει να στραγγαλίσει, να κάψει, να τεμαχίσει και έπειτα να υποδυθεί τον αθώο, όλα για χάρη του πόθου του.
Όταν ο Γιώργος Σκιαδόπουλος γνώρισε την Julie Scully
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για την ιστορία της συνάντησης του Γιώργου Σκιαδόπουλου με την Julie Scully το 1997. Το σενάριο ακόμη και σήμερα εγείρει μία σειρά συναισθημάτων που τσαλακώνουν τον εγωισμό όλων των πρωταγωνιστών. Επικίνδυνα και εκρηκτικά συστατικά για μία περιπέτεια. Η Julie Scully παντρεμένη με τον Tim Nist, με τη μικρή τους κόρη Katie, βρίσκονται σε κρουαζιέρα στην Καραϊβική με το πλοίο Galaxy. Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος νεαρός αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, τότε στο πλήρωμα Μηχανής ως Μηχανικός Γ’, έγινε παραδόξως αυτοκόλλητος με την οικογένεια. Ήταν σαφές πως ο σκοπός του ήταν ιδιοτελής.
Η Julie Scully ήταν μοντέλο. Μεγάλη πρωταγωνίστρια στον -μάταιο- «πόλεμο των εφημερίδων» όπως χαρακτηρίζει την εποχή της ραγδαίας πτώσης των απογευματικών εφημερίδων η New York Times, είχε καταφέρει να μπει στη φαρέτρα των εκδοτών με όπλο το κορμί της. Η επανειλημμένη σεξιστική παρουσία της στα πρωτοσέλιδα της εποχής έδιναν ανάσες στις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «Κορίτσι της χρονιάς» δύο φορές.
Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αν και η Julie Scully είχε όλα τα χαρακτηριστικά ν’ αποτελεί μία πραγματική trophy wife, η συμπεριφορά του συζύγου της έδειξε το ακριβώς αντίθετο. Παρά τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες που γράφτηκαν για τον θάνατό της, κανείς δεν μπόρεσε ποτέ ν’ αποτυπώσει επ’ ακριβώς τον ψυχισμό της.
Η Julie Scully απ’ αυτή τη μοιραία συνάντηση βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι, όμοιο με αυτό που συναντούν ενδεχομένως όλοι οι άνθρωποι που έχουν φτιάξει μία οικογένεια κάποια στιγμή στη ζωή τους: Να μείνει στο πλευρό της οικογένειάς της ή να ζήσει έναν παράφορο και εξωτικό έρωτα;
Η εκδοχή Σκιαδόπουλου
Σύμφωνα πάντως με τις μετέπειτα δικαστικές καταθέσεις του Σκιαδόπουλου, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Εκείνος και η Julie είχαν συναντηθεί και γνωριστεί μόνοι τους σε νησί της Καραϊβικής. Κι αυτό το σενάριο πάλι, αναστατώνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Σ’ εκείνο το ταξίδι, η Julie φέρεται να εμπιστεύεται στον Σκιαδόπουλο πως βιώνει τη φθορά του γάμου της. Η αίσθηση που αφήνουν τα λόγια του Σκιαδόπουλου, είναι πως η Julie προσπαθεί να τον παρασύρει σε μία εξωτική περιπέτεια. Ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών αφού παραδέχεται πως γοητεύεται από την ιδέα, ωστόσο έχει δεύτερες σκέψεις:
«Γνωριστήκαμε σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον σ’ ένα νησάκι της Καραϊβικής, αναπτύξαμε αλληλογραφία, η σχέση μας εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω από συμπάθεια. Την έπεισα κι έκανε δεύτερη κρουαζιέρα με τον σύζυγό της συναντηθήκαμε στο Πουέρτο Ρίκο όπου εκεί συζητήσαμε σοβαρά για την σχέση μας», κατέθεσε στο δικαστήριο.
«Την επόμενη φορά την φιλοξένησα στο πλοίο ως αρραβωνιαστικιά μου. Μου είπε ότι θα βάλει όλη την διαδικασία για το διαζύγιο. Ήμουν επιφυλακτικός μαζί της γιατί δεν ήθελα να χωρίσει εξαιτίας μου μια οικογένεια αλλά εγώ ήμουν το κερασάκι της τούρτας. Ήρθε μαζί μου για δύο εβδομάδες κρουαζιέρα στην Αλάσκα και αυτό το διάστημα ήταν καθοριστικό για την πορεία της σχέσης μας που εξελίχθηκε σ’ ένα πάθος. Το μόνο που μ’ ενδιέφερε ήταν να την κάνω ευτυχισμένη δεν μ’ ενδιέφερε η καριέρα ή το μεταπτυχιακό μου. Ακολούθησε ακόμη μια συνάντηση στο Βανκούβερ του Καναδά», συμπλήρωσε.
Το διαζύγιο και η μεταμέλεια
Έναν ολόκληρο χρόνο χρειάστηκε φαινομενικά ο Γιώργος Σκιαδόπουλος για να εμποτίσει με την ερωτική του επιρροή την Julie Scully. Εκείνη, παρά το γεγονός πως είχε τα πάντα αδυνατούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τον πειρασμό από τη ζωή σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Εξαπάτησε τον σύζυγό της οργανώνοντας μία ακόμη επίσκεψη στον Σκιαδόπουλο, ο οποίος βρισκόταν στο Πουέρτο Ρίκο, εκτελώντας τα επαγγελματικά του χρέη. Το διαζύγιο ήταν προ των πυλών.
Οι επαφές τους συνεχίστηκαν. Υπάρχουν διάσπαρτα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως ο Γιώργος Σκιαδόπουλος και η Julie Scully αφ’ ενός επικοινωνούσαν τηλεφωνικά και επιστολικά, αφ’ ετέρου όσο ταξίδευε ο νεαρός Μηχανικός Γ’ έκαναν στο ενδιάμεσο μικρά ταξίδια.
Πλέον το είχε πάρει απόφαση. Η Julie Scully θα έπαιρνε διαζύγιο ώστε να ζήσουν με τον Σκιαδόπουλο στη γενέτειρά του την Καβάλα. Μάλιστα οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία, καθώς η Julie Scully μπορούσε να αποσπάσει ένα ποσό της τάξεως των 600.000 δολαρίων από τον σύζυγό της στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.
«Μου ζήτησε να την συμπαρασταθώ στην διαδικασία του διαζυγίου, γι’ αυτό υπέβαλα την παραίτησή μου την πρώτη φορά. Δεν έγινε δεκτή όμως, με την επιμονή μου την αποδέχθηκε η εταιρία μου», είχε καταθέσει ο Σκιαδόπουλος στο δικαστήριο.
Από την πλευρά του ο Σκιαδόπουλος είχε αποφασίσει ν’ αφήσει την υψηλά αμειβόμενη δουλειά του και το σχέδιο προέβλεπε πως θα γινόταν ταξιτζής, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συχνά κοντά στην Julie Scully.
«Είναι κάτι που επίσης μ’ έχει πληγώσει πολύ. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που λένε ότι το συμφέρον μου ήταν να ζήσει. Είναι πολύ ψυχρό να σου αποδίδουν κίνητρα οικονομικά. Δεν θέλω να το συζητώ. Είναι φτηνό σενάριο. Ο μισθός μου ήταν 4.000 δολάρια και θα αυξανόταν συνεχώς. Τα άφησα για την Τζούλι και είχα αποφασίσει ν’ αφήσω και την καριέρα μου γιατί ναυτικός και οικογένεια δεν συμβαδίζουν. Το έχω ζήσει στο οικογενειακό μου περιβάλλον και το είχα αποφασίσει. Έχουν ακουστεί πολλά για δύο βιβλιάρια με καταθέσεις. Δεν τα έχω πειράξει», έλεγε ο Γιώργος Σκιαδόπουλος σε συνέντευξή του στα «Νέα» και τον Κώστα Παπαπέτρου, λίγους μήνες μετά το θάνατο της Julie Scully και πριν την έναρξη της δίκης.
Το σχέδιο μπορεί να ήταν απλό και συγκεκριμένο, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν είχε υπολογίσει έναν άλλο αστάθμητο παράγοντα. Ο έρωτας είναι καλός, όμως η νοσταλγία για την κόρη της, την Katie ήταν μεγάλη. Παρά τις προσπάθειές της να κερδίσει την κηδεμονία του παιδιού της, η Julie Scully δεν τα κατάφερε. Το καίριο πλήγμα στο σχέδιο των δύο εραστών είχε δοθεί. Η Julie άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις…
Για εκείνη η απουσία της κόρης της ήταν σημαντική. Η κατάθεση του Σκιαδόπουλου εξηγεί το πόσο επηρεάστηκε από αυτή και πως πειράχτηκε όταν στις παραμονές του γάμου, ο Σκιαδόπουλος αποφάσισε να βρεθεί δίπλα στον μικρό του αδελφό που ήταν άρρωστος:
«Το διαζύγιο της Τζούλι βγήκε στις 18 Οκτωβρίου 1998, ήρθε στην Ελλάδα για να βγάλουμε τα πιστοποιητικά του γάμου. Το γεγονός ότι ήταν καθολική, ότι έπρεπε να μεταφραστούν τα σχετικά έγγραφα δυσκόλευε την διαδικασία του θρησκευτικού γάμου κι αποφασίσαμε να κάνουμε τον πολιτικό στην Αθήνα. Θα φεύγαμε στις 5 Ιανουαρίου για τον γάμο. Πράγματι ενώ ήμασταν στο σπίτι της νουνάς μου δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την μητέρα μου ότι ο μικρός μου αδελφός είναι άρρωστος με υψηλό πυρετό. Αποφάσισα να μην γίνει ο γάμος άμεσα να επιστρέψω για να τους συμπαρασταθώ. Αυτό το γεγονός εκνεύρισε την Τζούλι. Αισθανόταν ότι την ρίχνω ή την βάζω σε δεύτερη μοίρα όταν εκείνη είχε αφήσει το παιδί της για χάρη μου».
Το μοιραίο ταξίδι
Μόλις και μετά βίας έναν μήνα κράτησε η εν Ελλάδι περίοδος μέλιτος για τους δύο εραστές. Η μεταμέλεια της Julie Scully ήταν γεγονός αδιαμφησβήτητο και το μητρικό ένστικτο ανίκητο.
Ήταν στις 8 Ιανουαρίου όπου το ζευγάρι νοικιάζει ένα αυτοκίνητο σε πρώτη φάση για να πάει να διασκεδάσει στη Δράμα. Αντ’ αυτού όμως η Julie προτείνει να συνεχίσουν για την Αθήνα. Εκεί βρίσκει τον χρόνο και τον τόπο για να του εξηγήσει πως δεν ήθελε πλέον να παντρευτεί.
Τα διαδικαστικά ήταν τακτοποιημένα, με τη διαφορά πως εκείνη πλέον είχε «λυγίσει» μέσα της. Μπροστά στην πιθανότητα να ζήσει χωρίς το παιδί της, υπέφερε. Δεν μπορούσε να φανταστεί πως η εναλλακτική επιλογή ήταν να μη ζήσει καθόλου…
«Την στιγμή που η Τζούλι μού εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το γάμο μας, ένιωσα να φεύγει ο κόσμος κάτω από τα πόδια μου. Τη νύχτα που έγινε το μοιραίο είχαμε μια πολύ έντονη λογομαχία. Προσπαθούσα με κάθε τρόπο να την μεταπείσω ως προς την απόφασή της να μη γίνει ο γάμος κι ενώ εγώ είχα στα χέρια μου έτοιμα τα χαρτιά. Όταν είδα ότι δεν τα κατάφερνα, ότι τα επιχειρήματά μου δεν ήταν αρκετά να την μεταπείσουν, θόλωσα. Μπήκε η λογική στην άκρη. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν με ποιο τρόπο θα την κρατούσα κοντά μου», είπε ο Σκιαδόπουλος στη συνέντευξη στα «Νέα» και συνέχισε:
«Μου το είπε εκείνο το βράδυ, μέσα στο αυτοκίνητο, έξω από την Καβάλα. “Γιώργο, δεν θέλω να προχωρήσουμε σ’ αυτό το γάμο”. Πάγωσα. Η λογομαχία μας για τα επόμενα δέκα λεπτά έγινε πιο έντονη, σε σημείο που δεν μπορούσα πλέον να οδηγήσω. Εκείνη τη στιγμή, στο πρώτο δρομάκι που βρήκα μπροστά μου έστριψα και σταμάτησα το αυτοκίνητο για να το συζητήσουμε. Ήλπιζα ακόμη ότι θα την μετέπειθα».
Φρίκη και θέατρο
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν φρικτές. Ανάμεσα στη λεκτική διαμάχη είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ο Γιώργος Σκιαδόπουλος να έχει χτυπήσει τη Julie Scully, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στις πιθανότητες να την κατευνάσει και να την ελέγξει. Τα πνεύματα οξύνθηκαν. Υπάρχουν διττές αναφορές που θέλουν τον Σκιαδόπουλο να κλείνει το στόμα και τη μύτη της Julie ή να την αρπάζει από το λαιμό. Μέσα σε λίγα λεπτά η Julie ξεψύχησε.
Από εκείνη τη στιγμή οι νευρώνες του εγκεφάλου του Σκιαδόπουλου λειτουργούν υπό διαφορετικό καθεστώς. Πρέπει να κρύψει και να κρυφτεί. Κάνει δύο απόπειρες προκειμένου να κάψει τη σορό της Julie Scully. Παρά το γεγονός πως τα μέσα που χρησιμοποιεί φαντάζουν αρκετά, το αποτέλεσμα δεν τον εξυπηρετεί. Μέσα σε αυτές τις μακάβριες ώρες, πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς του, βρίσκει μία παλιά βαλίτσα και προσπαθεί να τοποθετήσει τη σορό της κοπέλας. Το κεφάλι εξέχει. Με ένα πριόνι φροντίζει την εκκρεμότητα. Πέταξε τη βαλίτσα με το ταλαιπωρημένο σώμα σε έναν βάλτο. Το κεφάλι στην παραλία Καλαμίτσα της Καβάλας. Λήξη για την πρώτη πράξη του έργου. Ακολούθησε η υποκρισία.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά δηλώνει την εξαφάνιση της Julie Scully στις ελληνικές Αρχές. Ξεκινά ένας μαραθώνιος αναζητήσεων αλλά και ανακρίσεων. Οι συγγενείς του Σκιαδόπουλου τον παροτρύνουν να πάει στον Κώστα Χαρδαβέλλα και στην Αγγελική Νικολούλη. Μέσα σε ένα σκάρτο 20ήμερο από τον θάνατό της, ο Σκιαδόπουλος δίνει μία εντυπωσιακή παράσταση. Από τη μία εμφανίζεται σε πανελλήνια μετάδοση ως ο τεθλιμμένος σύντροφος, από την άλλη, αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο, ένας άνθρωπος στο χείλος του γκρεμού.
Κατά την ακροαματική διαδικασία ισχυρίστηκε πως έκανε απανωτές απόπειρες δολοφονίας. Με χάπια, με αυτοτραυματισμό στις φλέβες των χεριών του, με αεροβόλο (;) όπλο, με την απόφαση να πέσει στην Εθνική οδό.
Στις 26 Ιανουαρίου του 1999 παραδέχεται στις ελληνικές Αρχές πως σκότωσε την Julie. Υποδεικνύει που πέταξε τη σορό της, που πέταξε το κεφάλι της. Οι δύτες εντοπίζουν τη βαλίτσα, ποτέ όμως το κρανίο της. Έναν μήνα μετά, τα απομεινάρια της Julie παραδίδονται στον πρώην σύζυγό της. Στις ΗΠΑ ακολουθεί η αποτέφρωσή της, ενώ οι στάχτες της αποτέθηκαν στη λίμνη Dennisville, ένα σημείο που αγαπούσε όταν ήταν μικρή.
Η δίκη, η έφεση και η κατάληξη
Το… προεόρτια της πολύκροτης δίκης άρχισαν νωρίς. Σχεδόν τρεις μήνες πριν από την έναρξή της, ο Γιώργος Σκιαδόπουλος διά του συνηγόρου του άρχισε να πλέκει την υπερασπιστική γραμμή. Η πνευματική αστάθεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό. Ακολούθησε αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ωστόσο δεν έγινε δεκτό.
Ο Σκιαδόπουλος καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Δράμας ως ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, την οποία τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ με ψήφους έξι κατά και μίας υπέρ απορρίφθηκε το ελαφρυντικό τού πρότερου έντιμου βίου. Ομόφωνα απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Κρίθηκε επίσης ένοχος για περιύβριση νεκρού, για ψευδή δήλωση τελεσθέντος κακουργήματος και για «ψευδή αναφορά στην Αρχή. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ισόβια.
Το 2002 στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 23 χρόνια λόγω πρότερου έντιμου βίου και καλής διαγωγής μετά την πράξη. Στη φυλακή φέρεται να ήταν υποδειγματικός κρατούμενος. Παρακολουθούσε μαθήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και βυζαντινής μουσικής.
Αρκετά νωρίς, το 2009, σχεδόν 10 χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Φέρεται να έχει παντρευτεί μία γυναίκα από τη Γουατεμάλα και μέχρι πρότινος ζούσε στην ελληνική επαρχία.
Photo credits: Evrokinissi