Ο 35χρονος επαγγελματίας skateboarder, Justin Bishop, στέκεται στην άκρη μιας ράμπας του skate, κρατώντας ελαφρά μια λεπτή μεταλλική ράβδο. Ακούει τον συναθλητή του να περνάει ξυστά από μια ράμπα και αναφωνεί: «Ουυυ, λίγο τραχύ». Ο Justin, άρχισε να χάνει την όραση του από μικρή ηλικία. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να έχει στο πλευρό του μερικούς από τους μεγαλύτερους αθλητικούς χορηγούς παγκοσμίως.

Ο Bishop, μεγάλωσε στο Las Vegas και ξεκίνησε το skateboarding στην ηλικία των δέκα, αφού είδε τον γειτονά του να πραγματοποιεί κόλπα με τη σανίδα του και σκέφτηκε πως ήταν ότι πιο κουλ είχε δει μέχρι τότε. Στο νέο ντοκιμαντέρ του Leo Pfeifer, το οποίο είναι αφιερωμένο σε εκείνον και την πορεία του στο άθλημα, ο Bishop περιγράφει πως χρειάστηκε να προπονείται στα ίδια κόπλα ξανά και ξανά για μήνες πριν τη συμμετοχή του στο πρώτο του τουρνουά, όπου και πήρε την πρώτη θέση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Justin Bishop (@justinthebishop)


Στα χρόνια που ακολούθησαν, η καριέρα του στο skateboarding συνάντησε αρκετές προκλήσεις. Όταν ήταν οχτώ χρονών, διαγνώστηκε με μια σπάνια εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Οι γιατροί, του είπαν ότι σταδιακά θα έχανε την όραση του με αποτέλεσμα την τύφλωση. Έτσι και έγινε.

Το επόμενο διάστημα, η όραση του έγινε τόσο αδύναμη που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά του (σε κατάστημα με είδη skate) και να σταματήσει την οδήγηση. Παρόλα αυτά, δεν σταμάτησε ούτε μέρα το skate, κινούμενος βάσει μνήμης, μέχρι ένα βράδυ, το 2011, όταν σταμάτησε να βλέπει για πάντα. Τώρα πια, μπορούσε να διακρίνει μόνο σκιές και θολές φιγούρες.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, επικεντρώνεται στο συναισθηματικό ταξίδι του Bishop στον κόσμο του skate, την ώρα που χάνει την όραση του και μαθαίνει από την αρχή πως να ζει τη ζωή του. Να σημειώσουμε πως χρησιμοποιεί εξοπλισμό παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιείται σε ταινίες του Hollywood, με σκοπό να δώσει την αίσθηση κινηματογραφικής ταινίας και όχι ενός ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στην αναπηρία κάποιου.

Μια δεκαετία αφότου έχασε την όραση του, ο Bishop διαγωνίζεται ξανά στο skating, με χορηγούς όπως η εταιρεία Zappos και αγωνίζεται να εντάξει το άθλημα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε σε διαφήμιση της Ruffles, στην οποία έλαβε μέρος και ο LeBron James.

Έμαθε από την αρχή να κάνει κόλπα με τη σανίδα του, ακόμη και kick flip, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που βγάζει ήχο όταν βρίσκεται κοντά του κάποιο εμπόδιο. Το μόνο για το οποίο μετανιώνει σήμερα, είναι που δεν κατάλαβε νωρίτερα πως είχε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Όταν είσαι τυφλός όλοι σε προστατεύουν. Μου έλειψε να είμαι απρόσεκτος. Μου έλειψε να καθορίζω εγώ τη μοίρα μου και το τι θα κάνω»

Πηγή: The New Yorker