Πριν από 1 χρόνο o χώρος προσωρινή φιλοξενίας Δήμου Αθηναίων Αδέσποτων Ζώων Δήμου Αθηναίων, «Καταφύγιο του Σωκράτη», άνοιξε στο Βοτανικό για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στους σκύλους που βρίσκονται για διάφορους λόγους στον δρόμο. Δεν πήρε το όνομά του από τον γνωστό αρχαίο φιλόσοφο, αλλά από τον πιο γνωστό ίσως αδέσποτο σκύλο της Αθήνας.

Ο μεγαλόσωμος Σωκράτης που έμοιαζε με λιοντάρι ήταν από τα πιο αγαπητά αδέσποτα του κέντρου της Αθήνας, αλλά δυστυχώς το 2020 ένα φορτηγό τον παρέσυρε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Όπως αναφέρει η Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων υπεύθυνη για τα ζώα «Δώσαμε το όνομα του Σωκράτη στο καταφύγιο, τόσο ως φόρο τιμής στη μνήμη όλων των αδέσποτων ζώων που χάνουν τη ζωή τους τόσο άδικα, όσο  και για να ενημερώνουμε τον κόσμο, μέσω της ιστορίας του Σωκράτη, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα αδέσποτα ακόμη και αν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο δρόμο όπως εκείνος…». Αυτή είναι η ζωή ενός αδέσποτου. Δεκάδες σκύλοι έρχονται στο καταφύγιο, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και ένα από τα πιο οργανωμένα δημοτικά καταφύγια. Μια πισίνα έχει τοποθετηθεί μόνο για τους σκύλους, όπου μαθαίνουν να κολυμπάνε, να παίζουν και να δροσίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια βόλτα που έκανα στο καταφύγιο ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι είναι από τα πιο ασφαλή που υπάρχουν. Δεν είναι απλά ένα μέρος που μαζεύει αδέσποτα απλά και μόνο για να μην βρίσκονται στο δρόμο.

Τόσο οι υπάλληλοι του καταφυγίου όσο και οι εθελοντές προσέχουν το κάθε σκύλο ξεχωριστά, δίνουν έμφαση στις ιδιαιτερότητές τους, μπαίνουν στα κλουβιά τους για να ελέγξουν αν έχουν στεγνές κουβέρτες και τοποθέτησαν νάιλον για να τα προστατεύσουν, ώστε να μην δημιουργείται «ρεύμα» και μπαίνει το κρύο. Λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών διαβίωσης σε ένα καταφύγιο, υπάρχει πρόνοια ώστε τουλάχιστον τα κουτάβια να φιλοξενούνται σε σπίτια εθελοντών, όπως έγινε πρόσφατα με 12 μωρά που βρέθηκαν πεταμένα στο δρόμο. Εξασφαλίζεται η 24ωρη παρακολούθηση των ζώων, χάρη στον κ. Λάμπρο, τον φύλακα που έχει αφιερώσει την ζωή του στα ζώα και μένει μέσα στο καταφύγιο, ξαγρυπνώντας πολλές φορές σε καταιγίδες και χιόνια.

Οι εθελοντές έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με του σκύλους στο καταφύγιο και κάθε γωνιά έχει τη δική της ιστορία. Από την ρόδα που κρέμεται προς τιμήν του «Ντράγκο», ενός σκύλου που εγκαταλείφθηκε όταν ανέβηκε σε μια κούνια και η οικογένειά του θεώρησε ότι έχει επιθετική συμπεριφορά, μέχρι και το κάθε κλουβί. Πολλοί σκύλοι είναι γέρικοι, και δυστυχώς μπορεί να περάσουν όλη τη ζωή τους σε ένα κλουβί, καθώς δύσκολα υιοθετεί κάποιος έναν «γεράκο». Ένας από αυτούς ήταν και ο «Λεωνίδας».

Παρόλα αυτά, λαμβάνουν πολλή αγάπη από τους ανθρώπους που σπεύδουν να βοηθήσουν. Όσοι τα έχουν ζήσει από όταν πρωτοήρθαν στο καταφύγιο τα βλέπουν να αλλάζουν χαρακτήρα, να γίνονται πιο φιλικά και σιγά σιγά να μην φοβούνται. Καθώς σε κοιτάνε στα μάτια και έρχονται κατά πάνω σου κουνώντας πέρα δώθε τις ουρές τους , σε καλούν να τα επιλέξεις. Κάποια είναι τόσο φιλικά που δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να έχουν περάσει πριν βρεθούν στο καταφύγιο. Κάποιες άλλες μουσούδες είναι πιο μελαγχολικές.

Συνήθως είναι εκείνα που λόγω ακραίας κακοποίησης δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν τους φόβους τους. «Έρχονται πολλά που βλέπεις τον φόβο στα μάτια τους. Πολλά έχουν κακοποιηθεί άσχημα, έχουν έρθει με πληγές και προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εθελοντές που έχει αφιερωθεί πλήρως στη λειτουργία του καταφύγιου.

Υπάρχουν και εκείνοι που αναγκάζονται να δώσουν τον σκύλο τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, για λόγους υγείας ή γιατί μπορεί να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν και πολλά καθαρόαιμα. Είναι και εκείνοι που γυρνάνε κάποιο που υιοθέτησαν για προσωπικούς λόγους. Όλοι οι σκύλοι πάντως είναι εμβολιασμένοι, αποπαρασιτωμένοι, στειρωμένοι και τους παρέχεται κάθε αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

Αυτά γίνονται με ευθύνη του Δήμου, με όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να ξέρουν εάν ένα σκυλάκι πρέπει να ακολουθήσει κάποια θεραπεία πριν στειρωθεί. Έτσι τους χαρίζουν μια 2η ευκαιρία, μια νέα οικογένεια. Παρέχεται επίσης μονοετές συμβόλαιο ενδονοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης, από την εταιρία wedo.insure, για την κάλυψη βασικών ιατρικών αναγκών.

Οι δράσεις των εθελοντών

Το θέμα είναι να μην τα αφήνεις στη μοίρα τους. Για αυτό τα βγάζουν βόλτα για να κοινωνικοποιηθούν, ώστε όταν θα βρεθούν με την νέα τους οικογένεια, να έχουν αποκτήσει οικειότητα με τους ανθρώπους και με τους υπόλοιπους σκύλους. Η πρώτη εθελοντική δράση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. Σκοπός είναι να έρθουν κοντά οι άνθρωποι με τους σκύλους και αυτοί να εξοικειώνονται στο να βγαίνουν βόλτα με τον οδηγό. Έτσι μπορούν να γίνουν πιο κοινωνικά, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να υιοθετηθούν.

Οι εθελοντές κάνουν μια εξωτερική δράση τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, ώστε ο κόσμος του δήμου να γνωρίσει τους σκύλους και το καταφύγιο. Χάρη στη βόλτα στην Ακρόπολη, στο Θησείο ή στη Δεξαμενή, οι ίδιοι οι σκύλοι περνούν καλύτερα τη μέρα τους. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει είτε υιοθετώντας, είτε με το να γίνει εθελοντής. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν άλλωστε. Αν ο κόσμος αρχίσει να υιοθετεί από καταφύγια και φιλοζωικές και όχι να αγοράζει, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους της Αθήνας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια!

Ένας επιπλέον λόγος είναι πως τα ζώα που υιοθετούνται είναι όλα στειρωμένα (ή με υποχρέωση στείρωσης, μέσα στο συμβόλαιο υιοθεσίας, όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία αν είναι κουτάβια) οπότε δεν μπορούν να «δημιουργήσουν» νέα αδέσποτα.

καταφύγιο

Περίπου 100 σκύλοι βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο καταφύγιο, που σημαίνει ότι η ανάγκη για περισσότερους εθελοντές και υιοθεσίες είναι τεράστια. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί, με υπεύθυνη δήλωση, να φιλοξενήσει έναν σκύλο μέχρι 15 ημέρες. Έτσι του δίνεται η δυνατότητα να έρθει σε επαφή μαζί του και να διαπιστώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει με την υιοθεσία.

Αυτό αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία, για την εξοικείωση των ανθρώπων με τους σκύλους και την αποφυγή επιστροφών. Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς (4830/2021) όποιος θέλει να παραδώσει τον δεσποζόμενο σκύλο του στον Δήμο θα πρέπει να πληρώσει ένα παράβολο 300 ευρώ και του απαγορεύεται η δυνατότητα απόκτησης νέου ζώου για τρία χρόνια.

Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση είναι ότι πολλοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, φεύγουν με έναν σκύλο. «Προσπαθούν να σώσουν έναν σκύλο, καθώς σε χώρες του εξωτερικού σπάνια υπάρχουν αδέσποτα. Συχνά συνδυάζουν την εθελοντική δράση με τις διακοπές, για αυτό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημειώθηκαν οι περισσότερες επισκέψεις και υιοθεσίες» τόνισε ένας από τους εθελοντές.

Μπορείς λοιπόν να γίνεις και εσύ εθελοντής συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ. Επίσης θα δεις όλα τα ζωάκια του καταφυγίου στo Ιnstagram, στο Facebook, στο TikTok ή στο επίσημο site: www.animalscityofathens.gr,