Αθήνα, Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004. Οι φυσιολογικές για την εποχή υψηλές θερμοκρασίας άφηναν αδιάφορους τους πολίτες της πρωτεύουσας, αφού το ενδιαφέρον όλων είχε μετατοπιστεί στο ραντεβού – ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η προσμονή πασπαλισμένη με ολίγη από αγωνία για την επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων, η οποία είχε μετατραπεί σε κάτι μεταξύ «εθνικού στοιχήματος» και ψύχωσης, κορυφωνόταν, καθώς την επομένη, 13 Αυγούστου, ήταν προγραμματισμένη η τελετή έναρξης.

…και στο βάθος Κεντέρης – Θάνου

Επί πολλούς μήνες, ο παγκόσμιος Τύπος μετέφερε τους φόβους για τρομοκρατική επίθεση, οι διάφορες tabloids προέβλεπαν φιάσκο, ενώ δεν έλειπαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για την επάρκεια των Ελλήνων να διοργανώσουν μια τέτοιου επιπέδου αθλητική διοργάνωση. Στο εσωτερικό της χώρας, από την άλλη, η αύρα ήταν εντελώς διαφορετική: Η αυτοπεποίθηση για τους «Καλύτερους Αγώνες στην ιστορία των Αγώνων» ήρθε να αυξηθεί με δύο ιστορικά γεγονότα για τους Έλληνες: Την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία και τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται στα αυτιά των σημερινών 20ήδων, αυτές οι δύο επιτυχίες βοήθησαν στο αφήγημα, «ενωμένοι τα καταφέρνουμε». Μέχρι τις ημέρες μας, άλλωστε, χρησιμοποιείται το παράδειγμα της άψογης συμπεριφοράς των Ελλήνων οδηγών, οι οποίοι σεβάστηκαν τις λωρίδες μετακίνησης των αθλητών και των παραγόντων -το «κυκλοφοριακό έμφραγμα» αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τους διοργανωτές. Το «μαύρο» που έριξε η ΕΡΤ στην πρώτη μετάδοση πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων -στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδα – Κορέας, είχε επιφέρει μια ανησυχία, με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ, Τζώννη Καλημέρη και τον διευθυντής λειτουργίας, Γιώργο Παπαμώκο να επιδεικνύουν μια σπάνια ευθιξία για τα ελληνικά στάρνταντς και να θέτουν την παραίτηση στους ανωτέρους τους -παραιτήσεις που δεν έγιναν αποδεκτές.

Ένα δράμα ξεκινά!

Είναι απόγευμα εκείνης της Πέμπτης, όταν σχεδόν ταυτόχρονα, όλα τα κανάλια διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν μια έκτακτη είδηση: Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου, οι Έλληνες θριαμβευτές των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ, αναζητούνται για να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ. Η WADA (διενεργεί παγκοσμίως τα αντι-ντόπινγκ τεστ) έχει δώσει διορία μιας ώρας στους δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες για να περάσουν το τεστ, στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας.

Κεντέρης Κώστας, αγώνες στίβου

Σταδιακά, κάποια ανησυχητικά στοιχεία έρχονται στο φως: Οι δύο ταχύτεροι Έλληνες εκείνη την εποχή, (χρυσό στα 200 μ. ο Κεντέρης στο Σίδνεϊ, αργυρό η Θάνου) είχαν περάσει τις πύλες του Ολυμπιακού Χωριού για να πάρουν τις διαπιστεύσεις τους και να ελέγξουν τα δωμάτιά τους. H WADA τους ψάχνει για να περάσουν από αντι-ντόπινγκ κοντρόλ, αλλά δεν καταφέρνει να τους εντοπίσει. Σύμφωνα με μάρτυρες, Κεντέρης και Θάνου αποχωρούν το απόγευμα, ενώ ήδη έχει κινητοποιηθεί η Υγειονομική Επιτροπή των Αγώνων. Αργότερα, ο Μανώλης Κολυμπάδης,  υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής, δηλώνει πως οι δύο αθλητές μπήκαν στο Ολυμπιακό Χωριό «σαν τρομαγμένα περιστέρια».

Οι ανησυχίες εντείνονται όταν γίνεται γνωστό πως οι Κεντέρης – Θάνου δεν είχαν εμφανιστεί για αντι-ντόπινγκ έλεγχο άλλες δύο φορές (Σικάγο, Τελ Αβίβ). Ένα τρίτο non-show ή άρνηση να υποβληθούν σε τεστ θα ήταν μοιραία για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Για τις επόμενες ώρες όλοι οι Αθηναίοι θα ψάχνουν τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Παρόλο που οι ειδοποιήσεις έχουν ισχύ μόνο όταν επιδίδονται χέρι με χέρι με τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα, η WADA επιμένει: «Έχουν μία ώρα προθεσμία». Τις ειδοποιήσεις έχει παραλάβει ο αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, Γιάννης Παπαδογιαννάκης.

Θάνου 2004

Με τον Χρήστο Τζέκο ανίκανο να εντοπίσει τους δύο αθλητές -εκ των υστέρων γίνεται γνωστό πως βρισκόντουσαν στο σπίτι του Κεντέρη με τα κινητά κλειστά, η Ελληνική αποστολή ζητά παράταση από τη ΔΟΕ γύρω στις 22.00. Ένα τέταρτο αργότερα υπάρχει η διαρροή πως η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ συνεδριάζει για τις επόμενες κινήσεις της.

Αντί για βάθρο… ΚΑΤ!

Με την προθεσμία να έχει παρέλθει ώρες πριν, μεταφέρεται η είδηση πως ο Χρήστος Τζέκος, προπονητής των δύο αθλητών και… «αρχιτέκτονας» των Ελληνικών επιτυχιών στον στίβο, εντοπίζει Κεντέρη – Θάνου στο σπίτι του πρώτου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο αθλητές κατευθύνονται προς το Ολυμπιακό Χωριό για να περάσουν από το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ. Στις 00.20 της η ΔΟΕ ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής της, στην οποία καλούνται οι Κεντέρης – Θάνου.

Κι ενώ η χώρα πίστευε πως θα πάει ανακουφισμένη για ύπνο, ένα νέο τουίστ ήρθε να προστεθεί σε ένα δράμα που αμαυρώνει το όλο πνεύμα των αγώνων: Η είδηση πως ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου είχαν ένα ατύχημα με τη μηχανή που οδηγούσε ο πρώτος, κάνεις τους Έλληνες να ξενυχτήσουν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ρεπόρτερ, ο Κεντέρης έχασε τον έλεγχο της μηχανής εξαιτίας λαδιών που υπήρχαν στο δρόμο με αποτέλεσμα την πτώση τους. Είναι μετά τη μία το πρωί όταν γίνεται γνωστό πως οι δύο «καταζητούμενοι» από τη WADA νοσηλεύονται στο ΚΑΤ. Κάθε σκέψη για να πραγματοποιηθεί το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ είναι πλέον περιττή, αφού πλέον τους έχουν χορηγηθεί φαρμακευτικές ουσίες.

Ωστόσο, είναι πολλοί που θεωρούν πως οι Κεντέρης – Θάνου θα τρέξουν κανονικά. Όχι, κανείς από αυτούς τους πολλούς δεν είναι αξιωματούχος της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή).

Η Έναρξη των Ολυμπιακών, όχι το τέλος του Δράματος

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκοσμίως, με τα media να μεταδίδουν πότε νέες πληροφορίες γύρω από την αποτυχημένη «απόδραση» των Κεντέρη – Θάνου και πότε εκτιμήσεις για την τελετή έναρξης. Τελετή έναρξης στην οποία ο Κώστας Κεντέρης θα είχε κομβικό ρόλο ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος -τελικά τη θέση του παίρνει ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.

Το βίντεο με τους μουδιασμένους Έλληνες πολίτες να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στην Αθήνα.

Ακόμη και οι Έλληνες είχαν μοιραστεί στα δύο: Στη μία πλευρά βρισκόντουσαν εκείνοι που υποστήριζαν πως Κεντέρης – Θάνου εξευτέλισαν τη χώρα με τη συμπεριφορά τους, ενώ οι «απέναντί» τους μιλούσαν για «κυνήγι μαγισσών» από τις παγκόσμιες αθλητικές δυνάμεις. Ωστόσο, στα δημοσιογραφικά γραφεία υπάρχουν συντάκτες που χαμογελούν ειρωνικά, συζητώντας για το ατύχημα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως γνώριζαν τι θα συμβεί, πολύ πριν συμβεί.

Το πρώτο ανακοινωθέν που εκδίδει το ΚΑΤ δεν κάνει τους πολίτες σοφότερους αναφορικά με τον τραυματισμό των δύο αθλητών. Είναι μάλιστα και ανυπόγραφο. Τα επόμενα θα είναι υπογεγραμμένα από τους θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι αναφέρουν πως ο μεν Κεντέρης υποφέρει από κεφαλαλγίες, ζάλη και τάση προς έμετο. Η Κατερίνα Θάνου είχε δύο κρίσεις υπογλυκαιμίας…

Κεντέρης Κώστας, 2004 ατύχημα

Μία περίπου εβδομάδα αργότερα θα γίνει γνωστό πως υπήρξε τηλεφώνημα «από ψηλά», 15 λεπτά πριν καταφτάσουν οι Κεντέρης – Θάνου, που ζητούσε τη νοσηλεία των δύο Ολυμπιονικών για τουλάχιστον 48 ώρες, «ό, τι και αν έχουν». Όταν συμπληρώθηκαν οι 48 ώρες και οι γιατροί γνωστοποίησαν στον αθλητή πως μπορεί να πάρει εξιτήριο, ο Κώστας Κεντέρης παραπονέθηκε εκ νέου για κεφαλαλγίες και τάση προς έμετο.

Και αν στην Ελλάδα υπάρχει διχογνωμία, στο εξωτερικό τα πράγματα είναι κρυστάλλινα. Ο υπόλοιπος πλανήτης ήταν πεπεισμένος πως οι Κεντέρης – Θάνου παίρνουν αναβολικά και πως όσα συνέβησαν στην Αθήνα, πέρα από τα κωμικοτραγικά του ατυχήματος, ήταν φυσιολογική εξέλιξη. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild ο αθλίατρος Αλεξάντερ Γιόντσεφ. «Μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ντοπαρισμένος. Η ιστορία βρωμάει ως τα ουράνια» δήλωσε ο πρώην γιατρός της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας. «Είχε πολλά σπυριά στο πρόσωπο και η φωνή του ήταν πολύ βαριά. Θα έπρεπε να τον είχαν πιάσει εδώ και πολύ καιρό». Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ίδιος είχε εξετάσει τον Κώστα Κεντέρη πριν δύο εβδομάδες, για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στον αχίλλειο τένοντα.

Παράλληλα, τα πρώτα δημοσιεύματα που αφορούν μια άλλη δραστηριότητα του Χρήστου Τζέκου και αφορούν την εισαγωγή περίεργων συμπληρωμάτων διατροφής. Οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων εντοπίζουν μια αποθήκη, ενώ οι δημοσιογράφοι ανασύρουν μια παλαιότερη δήλωσή του, που για πολλούς εξηγεί πολλά: «Ντοπαρισμένοι αθλητές θεωρούνται μόνο όσοι συλλαμβάνονται από τους ελέγχους».

Για την ιστορία, Κεντέρης και Θάνου δεν πιάστηκαν ποτέ ντοπαρισμένοι.

Με τα λάφυρα στο χέρι

Με τη ΔΟΕ να πιέζει και να καραδοκεί, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να αφήσει εκτός Ολυμπιακής αποστολής τους Κεντέρη – Θάνου, το Σάββατο 14 Αυγούστου, πετώντας το μπαλάκι στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ. Χρειάστηκαν 4,5 ώρες για να καταλήξουν σε αυτήν τη (μη) απόφαση. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου, ο οποίος ήταν υπέρ της άμεσης και οριστικής αποπομπής των δύο αθλητών.

Κεντέρης 2004

Ο δικηγόρος των Κεντέρη – Θάνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επιτίθεται στον Νικολάου: «Αισθάνομαι θλίψη και στενοχώρια που πρόεδρος της ΕΟΕ είναι ο Λάμπης Νικολάου. Δεν ζητήσαμε ευνοϊκή μεταχείριση. Ζητήσαμε δικαιοσύνη» δηλώνει και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως, όχι μόνο δεν είναι ντοπαρισμένοι οι δύο πελάτες του, αλλά και πως κανείς δεν τους έχει ζητήσει να περάσουν από έλεγχο. «Κανένα έγγραφο δεν έχει την υπογραφή τους. Για όλους, αν δεν υπάρχει άρνηση ή νόμιμη κοινοποίηση, δεν υπάρχει παράπτωμα» ισχυρίζεται.

Στις 17 Αυγούστου οι δύο αθλητές παίρνουν εξιτήριο. Έξω από το ΚΑΤ τους περιμένουν πλήθος δημοσιογράφων. «Τώρα με σταυρώνουν. Μετά τη σταύρωση, όμως έρχεται η ανάσταση», δηλώνει εξερχόμενος του ΚΑΤ ο Κώστας Κεντέρης, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Κατερίνα Θάνου.

Ό, τι και αν δηλώνουν, όμως, είναι ξεκάθαρο πως η ΔΟΕ έχει αποφασίσει πως οι Κεντέρης – Θάνου δεν πρόκειται να αγωνιστούν σε αυτούς τους Ολυμπιακούς. Το κάνει όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται η επίδειξη των τριών διαπιστεύσεων των πρωταγωνιστών, Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου, τις οποίες επεδείκνυε με καμάρι η υπεύθυνη Τύπου της ΔΟΕ, στη συνέντευξη τύπου της 18ης Αυγούστου. Εκεί όπου ο Φρανσουά Καράρ δήλωνε πως οι δύο αθλητές και ο προπονητής τους παρέδωσαν οικειοθελώς τις διαπιστεύσεις τους και δεν θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Κεντέρης

Τέλος με γιούχα

Στις 26 Αυγούστου θα έπεφτε μια και καλή η αυλαία για τον αθλητή Κώστα Κεντέρη. Το παράδοξο είναι πως δεν βρισκόταν καν εκεί, στο ταρτάν του ΟΑΚΑ. Πολλές χιλιάδες Ελλήνων είχαν αγοράσει εισιτήρια για τη συγκεκριμένη ημέρα, προσβλέποντας πως θα έχουν άφθονο υλικό για να διηγούνται σε φίλους και εγγόνια. Εν μέρει δικαιώθηκαν.

Το όνομα του Κεντέρη θα ακουγόταν από τις κερκίδες στον τελικό των 200 μέτρων, αλλά την επομένη η Ζιζέλ Ντέιβις, υπεύθυνη Τύπου της ΔΟΕ θα υποβάθμιζε το γεγονός. «Το συναίσθημα συνδέεται με τον αθλητισμό» απάντησε σε σχετική ερώτηση, για να συμπληρώσει: «Και προφανώς υπήρχαν έντονα συναισθήματα χθες στους θεατές». Δικαιολόγησε, μάλιστα, την απόφαση για αποκλεισμό από τη ΔΟΕ λέγοντας πως αποσκοπούν στο καλό των αθλητών και στην προστασία των Αγώνων, κάτι που, όπως υποστήριξε, «καταλαβαίνει η πλειοψηφία των θεατών».

Τα Μεθεόρτια

Τα δημοσιεύματα για συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ της ΔΟΕ και των Κεντέρη – Θάνου – Τζέκου δεν άργησαν να εμφανιστούν στον ελληνικό Τύπο. Σύμφωνα με τα Νέα, η οικειοθελής αποχώρηση από τους Αγώνες και η μη – τιμωρία ήταν το καλύτερο δώρο για τους αθλητές αφού οι χορηγοί δεν θα ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω. Από την άλλη, η ΔΟΕ, θα απέφευγε τον «πονοκέφαλο» που προκαλούσε ο διεθνής Τύπος για τους ατιμώρητους Έλληνες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τρεις τους, δικαιώθηκαν το 2011, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για το ατύχημα της 13ης Αυγούστου 2004. Ο Κώστας Κεντέρης, η Κατερίνα Θάνου, οι αυτόπτες μάρτυρες, οι γιατροί του ΚΑΤ και ο Χρήστος Τζέκος αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Πρωτόδικα τους είχαν επιβληθεί ποινές για «τη σκηνοθετημένη παράσταση» (με αναστολή): 31 μήνες για τους δύο αθλητές, 33 για τον προπονητή, 6-8 μήνες οι επτά γιατροί που υπέγραψαν τις βεβαιώσεις, 7-15 οι μάρτυρες.

Ο Χρήστος Τζέκος, όμως, «καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για κατοχή παράνομων σκευασμάτων. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου».

*Φωτογραφίες: Eurokinissi/Action Images