O Σκοτ Σμιθ, ένας γιατρός από την αμερικανική πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, θεωρεί τον εαυτό του τον πιο πετυχημένο «διαδικτυακό» γιατρό στον κόσμο. Το 2020 αποφάσισε να κλείσει το ιατρείο του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την χορήγηση συνταγών μέσω ίντερνετ. Σήμερα έχει πάνω από 3.000 πελάτες σε 44 διαφορετικές πολιτείες.

Η ιστορία αυτή θα ήταν καλή για ρεπορτάζ σχετικά με τη διείσδυση του διαδικτύου στη ζωή μας, αν ο δρ. Σμιθ δεν είχε ένα ακόμη ρεκόρ, πολύ πιο ανησυχητικό: Είναι ο γιατρός που εξέδωσε τις περισσότερες συνταγές για χορήγηση κεταμίνης στον κόσμο. Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει παραδεχτεί ότι ασχολείται πια αποκλειστικά με πελάτες που του ζητούν να τους χορηγήσει κεταμίνη. Μαζί του έχουν ασχοληθεί μεγάλα αμερικανικά δημοσιογραφικά μέσα, εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ έχει και δικό του κανάλι στο Youtube.

Από τα «μαύρα κανάλια» στο Skype

H κεταμίνη, μια από τις πιο ισχυρές ουσίες που χρησιμοποιείται ιατρικά για την πρόκληση και διατήρηση της αναισθησίας, εξελίσσεται πλέον σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη ζητούν όχι τόσο επειδή έχουν ανάγκη να ανακουφιστούν από τον πόνο, όσο για να βιώσουν την κατάσταση έκστασης που λένε ότι τους προκαλεί. Πρόκειται, δηλαδή, στην ουσία για ένα ναρκωτικό φάρμακο, το οποίο και εθισμό προκαλεί, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας όταν χορηγείται μακροχρόνια. Αυτό, όμως, δεν πτοεί χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να το αναζητούν, με όλες τις οδούς, νόμιμες ή παράνομες.

Για την ακρίβεια, η χορήγηση κεταμίνης πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 στις ΗΠΑ ήταν κάτι σχεδόν απαγορευμένο. Χορηγούνταν μόνο με ιατρική συνταγή και μετά από σχολαστική κλινική εξέταση του ασθενή. Όσοι είχαν ανακαλύψει την κεταμίνη και ήθελαν να την προμηθευτούν, το έκαναν μέσω των λεγόμενων «μαύρων καναλιών» του διαδικτύου, στα οποία πωλούνται και αγοράζονται σχεδόν τα πάντα.

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν και η πανδημία έπληξε τις ΗΠΑ με δεκάδες χιλιάδες θανάτους μηνιαίως, η νομοθεσία άλλαξε. Για τη διευκόλυνση των ασθενών, που θεωρούσαν επικίνδυνο να βγουν από το σπίτι τους για να εξεταστούν από γιατρό για να πάρουν τα φάρμακά τους, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να τους διευκολύνει με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγής, που στην Ελλάδα την αποκαλούμε άυλη συνταγογράφηση. Πλέον η εξέταση μπορούσε να γίνει και με μια ζωντανή επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή μέσω Skype, Zoom ή κάποιας τέτοιας εφαρμογής βιντεοκλήσης. Η χορήγηση τέτοιων ουσιών, λοιπόν, πέρασε στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού. Ο οποίος, βέβαια, από τη στιγμή που δεν είχε προσωπική σχέση με τον ασθενή, δεν ενδιαφερόταν και πολύ για το τι του χορηγούσε, αρκεί να έπαιρνε την αμοιβή του.

Δεκαπλασιάστηκαν οι χρήστες σε δύο χρόνια

Το παραθυράκι για την ιατρική, πλέον, χορήγηση κεταμίνης έγινε μπαλκονόπορτα. Οι χρήστες κεταμίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από περίπου 3.000 το 2020 σε περισσότερους από 35.000 το 2022. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος μειώθηκε. Οπωσδήποτε όταν έχουν ιατρική συνταγή το προμηθεύονται πολύ πιο φτηνά απ’ ότι μέσω των παράνομων «μαύρων καναλιών».

Η κεταμίνη ως φάρμακο συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962. Από το 1970, που εγκρίθηκε επισήμως η χορήγησή της στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σαν αναισθητικό στους τραυματίες του πολέμου του Βιετνάμ. Η κεταμίνη ως «ψυχαγωγικό φάρμακο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, χορηγείται τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή και συχνά αναφέρεται ως «Special K» για τις παραισθησιογόνες και διασπαστικές της επιδράσεις. Στην ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως ως αναισθητικό, αναλγητικό και αντικαταθλιπτικό. Η έξαρση της χορήγησής της, όμως, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια, εκτιμάται ότι έχει μικρή σχέση με αυτές τις αιτίες.

Επικίνδυνες παρενέργειες, χαλαρή η αντίδραση

Ο ιατρικός σύλλογος στις ΗΠΑ (FDA) έχει επανειλημμένα τονίσει τις παρενέργειες από την λήψη κεταμίνης. Από τις ανεπιθύμητες ψυχιατρικές αντιδράσεις (όπως η δυσφορία και οι παραισθήσεις) μέχρι την τοξικότητα του ουροποιητικού συστήματος και του ήπατος. Πολλοί ασθενείς εμφάνισαν κυστίτιδα, συχνοουρία, δυσουρία, πόνο κατά την ούρηση και αίμα στα ούρα.  Η ανοχή στην κεταμίνη αναπτύσσεται γρήγορα, ακόμη και με επαναλαμβανόμενη ιατρική χρήση, προκαλώντας τη χρήση υψηλότερων δόσεων. Ορισμένοι καθημερινοί χρήστες ανέφεραν συμπτώματα στέρησης, κυρίως άγχος, τρέμουλο, εφίδρωση και αίσθημα παλμών, μετά τις προσπάθειες διακοπής.

Παρά την επικινδυνότητα της αθρόας και ανεξέλεγκτης, όπως φαίνεται, κυκλοφορίας και χρήσης της κεταμίνης, ούτε ο FDA, ούτε το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ φαίνεται να είναι διατεθειμένα να πάρουν κάποιο μέτρο για τον περιορισμό της. Ήδη ακούγονται κάποιες φωνές για στροφή προς την κεταμίνη κυρίως ανθρώπων που έχουν σχέση με υπολογιστές και περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη. Οι γιατροί, όμως, είναι ελεύθεροι κι επίσης ανεξέλεγκτοι να αποφασίσουν από πολύ μακριά για την τύχη ενός ασθενούς τους. Το παράδειγμα του δρ. Σμιθ μπορεί να γίνει και ιατρικός κανόνας τα επόμενα χρόνια.

* Πηγή: New York Times