Πριν 4 χρόνια, ήταν ένα πλοίο 20 μέτρων που εντοπίστηκε στη Γαλικία στην Ισπανία. Μέσα του ήταν για 27 μέρες κρυμμένοι δύο άντρες από το Εκουαδόρ και ένας Ισπανός. Μαζί τους είχαν κονσέρβες με σαρδέλες, μπάρες πρωτεΐνης και σακούλες με προϊόντα τουαλέτας. Α, είχαν και τρεις τόννους κοκαΐνη που άξιζε 150 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό το περιστατικό δεν ήταν προφανώς μεμονωμένο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Πριν έναν μήνα, η ισπανική αστυνομία εντόπισε μια μεταφορά ναρκωτικών και πάλι στη Γαλικία. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς σταθμούς μεταφοράς από άλλες ηπείρους προς την Ευρώπη. Την Παρασκευή ήταν ένα ελληνικό πλοίο που πιάστηκε στην Ιταλία με 850 κιλά κοκαΐνη.
«Για πάνω από 20 χρόνια, οι ναρκέμποροί έχουν χρησιμοποιήσει υποβρύχια σκάφη για να φτάσουν την Αφρική και την Ευρώπη, αλλά αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι οι πρώτες που καταφέραμε να εντοπίσουμε. Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν», δηλώνει στο BBC ο Αντόνιο Μαρτίνεζ Ντουάρτε, επικεφαλής της Μονάδας Ναρκωτικών της Ισπανικής Αστυνομίας.
Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι «χειροποίητα», αυτοσχέδια, κατασκευάζονται από μηχανικούς στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου, κυρίως σε Γουιάνα και Σουρινάμ που βρίσκονται βόρεια στη Λατινική Αμερική. και εκτιμάται πως πρόκειται για εκατοντάδες δρομολόγια που έχουν γίνει στην Ευρώπη σε αυτό το διάστημα. Και μέσα από αυτά, γίνεται το μεγαλύτερο εμπόριο κοκαΐνης από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, λέγεται πως σε ένα σημείο στα Κανάρια Νησιά και στις Αζόρες, υπάρχει ένα νεκροταφείο υποβρυχίων που μετέφεραν κοκαΐνη, τα οποία βυθίζονται επίτηδες αφού έχει αποβιβαστεί το εμπόρευμα τους.
«Είναι μια σημαντική επιχείρηση. Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που βρήκαμε ποσότητα μεγαλύτερη του 1.5 τόνου κοκαΐνης σε μορφή πάστας», αναφέρει ο Ντουάρτε. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ωμής πάστας κοκαΐνης στην Ευρώπη. Από αυτές που έχουν εντοπιστεί, πάντοτε. Είναι τόσο πρωτοφανές που στην Ισπανία οι αστυνομικοί φώναξαν δημοσιογράφους να τους ενημερώσουν και κρέμασαν έξω από την ισπανική ακαδημία στην Άβιλα την ποσότητα.
Η κοκαΐνη-Σούπερμαν
«Αυτή η επιχείρηση επιβεβαιώνει επίσης τον σύνδεσμο μεταξύ των ναρκέμπορων της Κολομβίας και του Μεξικό που συνεργάζονται με τις ισπανικές συμμορίες», εξηγεί ο Ντουάρτε.
Η διαδικασία επεξεργασίας των ναρκωτικών έχει αντικατασταθεί από βαρέλια με χημικά, έναν φούρνο μικροκυμάτων, μια υδραυλική πρέσσα και κλίμακες, που είναι η πορεία από την πάστα στην τελική κοκαΐνη.
Μια τελική κοκαΐνη που μπαίνει σε καφέ συσκευασίες σε μέγεθος τούβλου, που φέρουν το σύμβολο του Σούπερμαν. Έχουν πλάκα πού και πού οι ναρκέμποροι.
Κάθε δέμα πωλείται στους εισαγωγείς μεταξύ 27 και 32.000 ευρώ και οι ίδιοι το πουλάνε σε δόσεις στην αγορά για διπλάσια τιμή. Ο μόνος περιορισμός στο κέρδος τους εξαρτάται από το αν θα κάνουν περαιτέρω επεξεργασία για να κόψουν μέρος της και να αντικαταστήσουν την κοκαΐνη με καφεΐνη ή γλυκόζη, που έχουν ίδια επίδραση. Άλλοι χρησιμοποιούν φάρμακο που δίνεται στα ζώα, για να μην έχουν σκουλήκια στο στομάχι τους.
Στο εργαστήριο στην Ποντεβέδρα στη Γαλικία, όπου μεταφέρεται η κοκαΐνη, παράγονται ως και 200 κιλά την ημέρα με ποσοστό καθαρότητας ως και 95%, δηλαδή το 5% είναι το νοθευμένο.
Σύμφωνα με το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ, η κοκαΐνη αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 ως το 2021 και έκανε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις πωλήσεις που έγιναν το 2016.
Η παραδοχή αδυναμίας των Αρχών
Μετά την Γαλικία, ένας δεύτερος σταθμός όπου το εμπόριο κάνει ορατή την δράση του, είναι το λιμάνι του Άντβερπ στο Βέλγιο. Εκεί, το 2022, κατασχέθηκαν συνολικά 110 τόνοι κοκαΐνης. Πρόκειται για μια ποσότητα που δεν επέτρεψε καν στους εμπόρους να προλάβουν να την καταστρέψουν γρήγορα. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις θέλουν μόνο το 10% της ποσότητας που φτάνει στο Άντβερπ να κατάσχεται και το υπόλοιπο 90% να πηγαίνει στην Ολλανδία για να διανεμηθεί στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ποσότητας.
Πρόκειται για μια μάχη που δεν κερδίζεται, σύμφωνα με αρμόδιο του λιμενικού στο Άντβερπ. Τα καρτέλ έχουν τρόπους να προκαλούν κομφούζιο. Μα θα είναι άνοιγμα πυρός για να αποπροσανατολίσουν, μα θα είναι απόπειρα απαγωγής δικαστικών όπως του Βέλγου Βενσάν Βαν Κίκενμπορε, πάντα θα βγάζουν κάτι από το μανίκι τους.
Ο γνωστός μας από την υπόθεση Καΐλη, Μισέλ Κλεζ, ο δικαστής που θεωρείται αδέκαστος και Τιμωρός των Βρυξελλών, έχει παραδώσει τα όπλα. «Είναι μια τεράστια περιουσία για τους ναρκοδιακινητές. Με ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, η οποία είναι ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να χρηματίζουν με άνεση εργαζόμενους στις προκυμαίες, αστυνομικούς και άλλους, πώς περιμένετε να έχουμε έλεγχο στις εγκληματικές οργανώσεις; Έχει χαθεί η μάχη», λέει με μια παραδοχή ήττας.
Το Βέλγιο μπορεί να είναι στο επίκεντρο της κρίσης με την κοκαΐνη, αλλά είναι το επίκεντρο της Ευρώπης. Κι ό,τι περάσει από εκεί, μετά βρίσκεται πολύ πιο δύσκολα. Και μετά, η Ασία και η Αφρική είναι εύκολοι στόχοι, όπου η αστυνόμευση είναι πιο…χαλαρή και τα όργανα της τάξης πιο ευέλικτα στο «λάδι».
* Πηγή: BBC