Πριν από χίλια χρόνια, στην ταραχώδη εποχή της κατάκτησης των Νορμανδών, μια γυναίκα ξεχώριζε ως εγκέφαλος της πολιτικής ίντριγκας και της εξαπάτησης. Η Mabel de Bellême, κόρη ενός από τους ισχυρότερους άρχοντες της Νορμανδίας και σύζυγος ενός εξέχοντος Άγγλου ευγενή, άσκησε σημαντική επιρροή και συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο.
Όμως η φιλοδοξία της και η αδίστακτη τακτική της θα την οδηγούσαν στην πτώση. Η Mabel de Bellême δολοφονήθηκε, πυροδοτώντας φήμες και εικασίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τι έκανε για να δολοφονηθεί; Της άξιζε αυτό που έπαθε;
Ποια ήταν η Mabel de Bellême;
Η Mabel de Bellême, ήταν μια Νορμανδή ευγενής που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1030 από τον Γουλιέλμος Α’ Τάλβας και την πρώτη του σύζυγο, Χίλντερμπουργκ. Ο Γουλιέλμος ήταν ένας ισχυρός Νορμανδός ευγενής και μέλος του Οίκου του Belleme που έλεγχε μεγάλο μέρος του Δουκάτου της Νορμανδίας κατά τον 10ο έως τον 12ο αιώνα.
Όταν πέθανε ο πατέρας της το 1060, η Mabel κληρονόμησε τα κτήματα του, καθιστώντας την μια πολύ ισχυρή γυναίκα. Αυτή η δύναμη μεγάλωσε το 1070 όταν πέθανε ο θείος της Yves, Επίσκοπος του Σεζ και Άρχοντας του Belleme. Με τον θάνατό του, τα υπόλοιπα κτήματα της οικογένειάς της και η πολιτική δύναμη που τους συνόδευε, έπεσαν στα χέρια της Mabel.
Εκτός από τον προσωπικό της πλούτο, μεγάλο μέρος της δύναμης της Mabel de Bellême προήλθε από τον γάμο της με τον Roger di Montgomerry, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο 1ος κόμης του Σριούσμπερι. Ο Roger ήταν το αγαπημένο παιδί του Δούκα Γουίλιαμ της Νορμανδίας, ο οποίος μόλις είχε διασχίσει τη Μάγχη και είχε κερδίσει άλλον έναν τίτλο: Γουλιέλμος ο Κατακτητής.
Ο Roger δεν είχε λάβει μέρος στην κατάκτηση της Αγγλίας καθώς είχε μείνει πίσω στη Νορμανδία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε ενεργήσει ως συν-αντιβασιλέας μαζί με τη σύζυγο του Γουλιέλμου, την Ματίλντα της Φλάνδρας. Είχε κερδίσει ακόμα περισσότερο την εύνοια του Γουλιέλμου συνεισφέροντας 60 πλοία στην αρχική δύναμη εισβολής του Γουλιέλμου.
Ο Roger και η Mabel de Bellême ταξίδεψαν στην Αγγλία το 1067 και ο Γουίλιαμ τους αντάμειψε δίνοντάς του τον τίτλο του κόμη του Σροπσάιρ και πολλά κτήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στο Domesday Book – είναι το κατάστιχο καταγραφής των αποτελεσμάτων της μεγάλης απογραφής που έγινε ύστερα από εντολή του Γουλιέλμου του Κατακτητή το 1085 – το 1086 και κάλυψε το μεγαλύτερο τμήμα της Αγγλίας και τμήματα της Ουαλίας.
Η Mabel de Bellême και ο σύζυγός της ήταν δύο από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Νορμανδική Αγγλία.
Πώς κέρδισε τη φήμη της;
Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τον Mabel προέρχονται από την Historica Ecclesiastica, που γράφτηκε από τον Άγγλο Χρονικογράφο και Βενεδικτίνο μοναχό Όρντερικ Βιτάλις. Ο Όρντερικ έγραψε ότι η Mabel de Bellême ήταν μια βαθιά φιλόδοξη και αδίστακτη γυναίκα που δεν έπρεπε να την εμπιστεύονται, περιγράφοντάς την ως «μικρή, πολύ ομιλητική, έτοιμη να κάνει το κακό, οξυδερκή και αστεία, εξαιρετικά σκληρή και τολμηρή».
Τι έκανε όμως για να της αξίζει τέτοια φήμη; Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Mabel de Bellême ήταν μια γυναίκα που θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να κέρδισει αυτή και η οικογένειά της.
Για παράδειγμα, ήταν απίστευτα εκδικητική. Η οικογένειά της είχε μια ιστορική κόντρα με την οικογένεια Giroie, μια άλλη οικογένεια ισχυρών Νορμανδών ευγενών.
Η κόντρα των δυο οικογενειών είχε ξεκινήσει, όταν ο πατέρας της ακρωτηρίασε τον William fitz Giroie στο τραπέζι του γάμου του. Χρόνια αργότερα, ο Mabel αποφάσισε να σκοτώσει τον κληρονόμο του, Arnold de Esfour.
Το έκανε αυτό πείθοντας τον Δούκα Γουίλιαμ ότι ο Arnold ήταν άπιστος. Είπε στον Γουίλιαμ να κατασχέσει μέρος των κτημάτων του Arnold και να τα δώσει σε εκείνη και τον σύζυγό της. Πράγμα που το έκανε.
Αυτό το σχέδιο λειτούργησε μέχρι το 1063, όταν ο Δούκας υποσχέθηκε να συγχωρήσει τον Άρνολντ και να αποκαταστήσει τα εδάφη του. Αυτό οδήγησε την Mabel de Bellême να προσπαθήσει να σκοτώσει τον Arnold.
Το έκανε δηλητηριάζοντας το κρασί του, το οποίο αρνήθηκε να πιει. Δυστυχώς, ο κουνιάδος της ήπιε το κρασί αντ’ αυτού και πέθανε λίγο αργότερα. Απτόητη, δωροδόκησε τον καμαριέρη του Arnold για να τον δηλητηριάσει, κάτι που έκανε με επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια του 1064 επισκέφτηκε επανειλημμένα το αβαείο του Σαιντ-Εβρού μαζί με μια μεγάλη ακολουθία στρατιωτών. Το Αβαείο ήταν υποχρεωμένο να φιλοξενήσει αυτήν και τους άντρες της, γεγονός που επιβάρυνε εξαιρετικά τους περιορισμένους πόρους του Αβαείου.
Η Mabel de Bellême δεν τα πήγαινε καλά με τους κληρικούς και έκανε ό,τι μπορούσε για να τους «βγάλει από το μέση».
Όταν ο ηγούμενος, Θεόδωρος, της είπε για τη σκληρότητά της, τον απείλησε ότι θα επιστρέψει με μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα. Ο ηγούμενος την προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει άποψη, θα υποφέρει. Υποτίθεται ότι εκείνο το βράδυ τρομοκρατήθηκε και αναγκάστηκε να φύγει από το αβαείο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είχε πάρει το μάθημά της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Mabel συνέχισε με την πονηριά της να κλέβει τους άλλους ευγενείς με αποτέλεσμα να χάνουν τις περιουσίες τους.
Το 1077 ο Δούκας κατάφερε να καταλάβει με τη βία τα κληρονομικά εδάφη του Hugh Bune, ενός αντίπαλου ευγενή. Δυστυχώς για τη Mabel de Bellême, δεν κατάφερε να τον βγάλει από την μέση. Δύο χρόνια αργότερα η Mabel έμενε στο κάστρο Μπουρ στη Νορμανδία όταν ο Hugh και τα τρία αδέρφια του μπήκαν κρυφά μέσα σε αυτό.
Καθώς η Mabel έβγαινε από το μπάνιο, ο Hugh όρμησε και την αποκεφάλισε με το σπαθί του. Η Μέιμπελ θάφτηκε τρεις μέρες αργότερα στο Τρόαρν της Νορμανδίας.
Πολλές από τις πληροφορίες που έχουμε για τη Mabel προέρχονται από μεσαιωνικούς χρονικογράφους, οι οποίοι ήταν συχνά προκατειλημμένοι στις αφηγήσεις τους.
Φαίνεται επίσης ότι μεγάλο μέρος της φήμης της Mabel οφείλεται στις ενέργειες των γιων της. Είχαν επίσης τη φήμη των σκληρών δολοφόνων και πρωτοστάτησαν στην αποτυχημένη εξέγερση κατά του βασιλιά Ερρίκου Α’ το 1102.
Παρά το γεγονός ότι η έζησε πριν από περισσότερα από 900 χρόνια, η ιστορία της Mabel de Bellême συνεχίζει να σαγηνεύει ιστορικούς και μελετητές σήμερα.
* Με πληροφορίες από normandythenandnow.com