Στην εποχή μας ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι ο Elon Musk, σύμφωνα με το Forbes, με περιουσία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποιος είναι όμως ο πλουσιότερος των πλουσιότερων, που κάνει τον Musk και τον Bezos να μοιάζουν μικροί; Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία, είναι ένας Αφρικανός αυτοκράτορας, ο Mansa Musa, κάτοχος μιας αμύθητης περιουσίας.
Ήταν Βασιλιάς του Μάλι τον 14ο αιώνα και σύμφωνα με το Time, η περιουσία του ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου όλων των εποχών, του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλίου Αυγούστου Καίσαρα. Ο Musa ήταν τόσο πλούσιος, που όπως αναφέρουν ιστορικοί, παραλίγο να καταστρέψει την οικονομία της Αιγύπτου με την ελεημοσύνη που μοίραζε σε πτωχούς κατά τη διέλευσή του από το Κάιρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η βασιλεία του οδηγήθηκε στην παρακμή.
Ανέβηκε στο θρόνο του Μάλι στη δυτική Αφρική το 1312 όταν ο προκάτοχός του και αδερφός του, Αμπού Μπακρ Β΄ χάθηκε στη θάλασσα στη διάρκεια ενός ταξιδιού για να βρει την άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Αμπού Μπακρ Β΄ ξεκίνησε το ταξίδι του με έναν στόλο 2.000 πλοίων και χιλιάδες άνδρες και γυναίκες και σκλάβους. Ποτέ δεν επέστρεψαν. Μερικοί ιστορικοί, όπως ο Αμερικανός ιστορικός Ivan Van Sertima, υποστηρίζουν ότι έφτασαν στη Νότια Αμερική.
Το 2012, ο αμερικανικός ιστότοπος Celebrity Net Worth, έγραψε ότι η περιουσία του Mansa Musa ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η περιουσία του είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια. Πάντως το βασίλειο του Μάλι αναπτύχθηκε όσο κυβερνούσε. Προσάρτησε 24 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τιμπουκτού. Το βασίλειο είχε έκταση από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τον σύγχρονο Νίγηρα, καταλαμβάνοντας τμήματα της σημερινής Σενεγάλης, Μαυριτανίας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Γκάμπια, Γουινέα-Μπισάου, Γουινέας και Ακτής Ελεφαντοστού.
Το βασίλειο του άνθιζε όσο τα ευρωπαϊκά έθνη είχαν πληγεί από εμφυλίους πολέμους και η φτώχεια μάστιζε λόγω έλλειψης πόρων. Όσο επεκτεινόταν η αυτοκρατορία του, τόσο έβλεπε τον πλούτο του να αυξάνεται. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Βρετανικού Μουσείου κατείχε σχεδόν τον μισό χρυσό του πλανήτη. Πολλά αγαθά βρίσκονταν επίσης στην επικράτειά του.
Παρότι η αυτοκρατορία του Μάλι είχε τόσο χρυσό και ήταν μια από τις πιο δυνατές, το ίδιο το βασίλειο δεν ήταν πολύ γνωστό. Αυτό άλλαξε όταν αποφάσισε να πάει για προσκύνημα στη Μέκκα, περνώντας από την έρημο Σαχάρα και την Αίγυπτο με 60.000 άνδρες. Τον συνόδευσαν οι αυλικοί και αξιωματικοί του, στρατιώτες, κήρυκες, γελωτοποιοί, έμποροι και 12.000 σκλάβοι. Όλοι τους ήταν ντυμένοι με μετάξι και ενδύματα με χρυσά μπροκάρ, ενώ κρατούσαν χρυσά ραβδιά. Όταν το καραβάνι έφτασε στο Κάιρο, μπόρεσαν πραγματικά να επιδείξουν τον πλούτο τους.
Ο Mansa Musa έκανε εντύπωση στο Κάιρο που ο Αl-Umari, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη 12 χρόνια μετά τον βασιλιά του Μάλι, αφηγήθηκε πόσο πολύ μιλούσαν για αυτόν οι κάτοικοι της πόλης. Η τρίμηνη παραμονή του προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της τιμής του χρυσού στην περιοχή για 10 χρόνια, καταστρέφοντας την οικονομία, λόγω της αλόγιστης σπατάλης που έκανε.
Κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του, ο Mansa Musa πέρασε ξανά από την Αίγυπτο, και σύμφωνα με ορισμένους, προσπάθησε να βοηθήσει την οικονομία της χώρας επαναγοράζοντας μέρος του χρυσού με εκβιαστικά επιτόκια από τους Αιγύπτιους δανειστές. Άλλοι λένε ότι ξόδεψε τόσα πολλά που του τελείωσε ο χρυσός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων του και του λαού.
Λέγεται ότι αφού επέστρεψε από τη Μέκκα, έφερε μαζί του αρκετούς μουσουλμάνους λόγιους καθώς και τον αρχιτέκτονα και ποιητή Abu Es Haq es Saheli, από την Ανδαλουσία. Μάλιστα λένε ότι του έδωσε 200 κιλά χρυσό για τον σχεδιασμό ενός φημισμένου τεμένους στο Τιμπουκτού. Συνέβαλε στην ανάπτυξη της πόλης, η οποία μετατράπηκε σε «φάρος» εκπαίδευσης που προσέλκυε σπουδαστές από διάφορα μέρη του κόσμου. Έχτισε πολλά σχολεία και βιβλιοθήκες, βοηθώντας την εκπαίδευση στη Δυτική Αφρική. Παρόλα αυτά η ιστορία της αυτοκρατορίας του παραμένει ελάχιστα γνωστή εκτός της Δυτικής Αφρικής.
Έμεινε γνωστός για την υπερβολική γενναιοδωρία του, η οποία τον κατέστρεψε. Σε έναν καταλανικό χάρτη του 1375, υπάρχει ένα σχέδιο ενός Αφρικανού βασιλιά να κάθεται σε έναν χρυσό θρόνο στην κορυφή του Τιμπουκτού – ένα Αφρικανικό El Dorado τότε-, κρατώντας ένα κομμάτι χρυσού στο χέρι του.
Ο Mansa Musa απεβίωσε το 1337, σε ηλικία 57 ετών, η αυτοκρατορία του πέρασε σε στους γιους του που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το βασίλειο ενωμένο. Τα μικρότερα κράτη διαλύθηκαν και η αυτοκρατορία κατέρρευσε.
Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες στην ιστορία
Mansa Musa (1280-1337, βασιλιάς της αυτοκρατορίας του Μάλι) ανυπολόγιστος πλούτος
Αύγουστος Καίσαρας (63 π.Χ.-14 μ.Χ., Ρωμαίος αυτοκράτορας) 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια
Zhao Xu (1048-1085, αυτοκράτορας Shenzong του Song στην Κίνα) ανυπολόγιστος πλούτος
Ακμπάρ Α’ (1542-1605, αυτοκράτορας της δυναστείας των Μουγκάλ της Ινδίας) ανυπολόγιστος πλούτος
Andrew Carnegie (1835-1919, Σκωτσέζος-Αμερικανός βιομήχανος) 372 δισ. δολάρια
John D Rockefeller (1839-1937) Αμερικανός επιχειρηματίας) 341 δισεκατομμύρια δολάρια
Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ (1868-1918, Τσάρος της Ρωσίας) 300 δισεκατομμύρια δολάρια
Mir Osman Ali Khan (1886-1967, Ινδός βασιλιάς) 230 δισεκατομμύρια δολάρια
William The Conqueror (1028-1087) 229,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Μουαμάρ Καντάφι (1942-2011, μακροχρόνιος ηγεμόνας της Λιβύης) 200 δισεκατομμύρια δολάρια