Στον απόηχο της τεράστιας δημοτικότητας του μίνι σειρά «Monster: The Jeffrey Dahmer Story», που ανέβηκε στο Netflix για πρώτη φορά το 2022, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, ο Ράιαν Μέρφι και ο Ίαν Μπρέναν επιστρέφουν με μια νέα σεζόν της σειράς Monster που εξερευνά τις ζωές και τα εγκλήματα των διαβόητων αδελφών Μενέντεζ.

Στη μίνι σειρά τα αδέρφια Μενέντεζ υποδύονται οι πρωτοεμφανιζόμενοι Νίκολας Τσάβες και Κούπερ Κοχ, ενώ ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Κλόι Σεβινί πρωταγωνιστούν ως οι γονείς τους, Χοσέ και Κίτι. Ο Νέιθαν Λέιν αναλαμβάνει το ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου Ντομινίκ Ντουν και ο Άρι Γκρέινορ υποδύεται τη δικηγόρο ποινικής υπεράσπισης Λέσλι Άμπραμσον.

Το Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, που στριμάρει από τις 19 Σεπτεμβρίου στο Netflix ακολουθεί την υπόθεση του Λάιλ και του Έρικ Μενέντεζ , οι οποίοι εφτά χρόνια μετά την αποτρόπαια δολοφονία των γονιών τους, μέσα στην υπερπολυτελή βίλα τους, στο Μπέβερλι Χιλς, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

«Ποτέ δεν με ενδιέφερε ο Τζέφρι Ντάμερ, το τέρας. Με ενδιέφερε αυτό που τον έκανε», είπε ο Μέρφι στο Variety το 2022.

Αδερφοί Μενέντεζ: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά του Netflix που αποθεώνουν όσοι την είδαν - Πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα;
(Photo credits: Ted Soqui/Sygma via Getty Images)

Τώρα, το «The Lyle and Erik Menendez Story» του Netlfix ερευνά για το ποια ήταν τα «πραγματικά τέρατα» στην υπόθεση Μενέντεζ. Η σειρά 9 επεισοδίων του Netflix εξετάζει εάν τα αδέλφια ήταν εν ψυχρώ δολοφόνοι που προσπαθούσαν να κληρονομήσουν την περιουσία της οικογένειάς τους, όπως υποστήριξε η εισαγγελία, ή ότι οι πράξεις τους προέκυψαν από φόβο για μια ζωή σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τους γονείς τους.

Ο Χοσέ Μενέντεζ ήταν ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ο οποίος πίεζε αφόρητα τους γιους του με τις απίστευτα υψηλές προσδοκίες του.

Γεννημένος στην Κούβα, ο Χοσέ Μενέντεζ μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν μόλις 16 ετών, παντρεύτηκε την Κίτι στα 19 του και εργάστηκε ως λαντζιέρης στο πολυτελές 21 Club στο Μανχάταν, ενώ ολοκλήρωσε το πτυχίο του στη λογιστική στο Queens College.

Στη συνέχεια ο Χοσέ Μενέντεζ μετακόμισε με την οικογένειά του από την Ανατολική Ακτή στη Δυτική, σε μια έπαυλη αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων που κάποτε κατοικούσε ο Έλτον Τζον. Ήταν ένα αμερικανικό παραμύθι το οποίο ο Λάιλ, ιδιαίτερα, υπερασπιζόταν και θαύμαζε – ακόμη και όταν ο πατέρας του ήταν ταυτόχρονα υπερήφανος και ελεγκτικός με τα αγόρια του, και φέρεται να τα πίεζε να αντικατοπτρίζουν την επιτυχία τους στο σχολείο και στο τένις, το άθλημα της επιλογής τους.

Οι δολοφονίες

Το βράδυ της 20ης Αυγούστου 1989, ο Λάιλ και ο Έρικ, τότε 21 και 18 ετών, μπήκαν στην έπαυλη της οικογένειάς τους στο Μπέβερλι Χιλς οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα και πυροβόλησαν θανάσιμα τους γονείς τους συνολικά 14 φορές. Οι δολοφονίες ήταν τόσο βίαιες που η αστυνομία αρχικά υποψιάστηκε είχε διαπραχθεί από τη Μαφία.

Τα αδέρφια ισχυρίστηκαν ότι επέστρεψαν στο σπίτι τους από τον κινηματογράφο για να βρουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς τους δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς.

Οι ερευνητές μέτρησαν πάνω από 14 τραύματα από πυροβολισμούς μεταξύ των θυμάτων, μεταξύ των οποίων ένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του πατέρα Μενέντεζ, το οποίο ουσιαστικά τον αποκεφάλισε, και ένα άλλο στο αριστερό μάγουλο της μητέρας Μενέντεζ, το οποίο κυριολεκτικά ανατίναξε το μάτι και τη μύτη της πρώην βασίλισσας της ομορφιάς.

Τα αδέρφια αρχικά κατηγόρησαν τη μαφία, αλλά η φρικιαστική υπερβολή έδειχνε περισσότερο ένα έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από το συναίσθημα παρά το έργο της μαφίας.

Ωστόσο, περίπου έξι μήνες μετά το έγκλημα, οι αρχές έλαβαν μια πληροφορία από μια πηγή: την Τζούνταλον Σμιθ (την οποία υποδύεται η Λέσλι Γκρόσμαν), η ερωμένη του ψυχολόγου του Έρικ, Ζερόμ Οζιέλ (Ντάλας Ρόμπερτς). Ο Σμιθ είπε στους αστυνομικούς ότι ο Έρικ ομολόγησε τους φόνους κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας του και ότι υπήρχαν ηχογραφήσεις.

Ο Έρικ, προφανώς παλεύοντας με το συναισθηματικό βάρος του εγκλήματός του, εκμυστηρεύτηκε πρώτα στον φίλο του, Κρεγκ Σινιαρέλι ότι αυτός και ο αδελφός του είχαν σκοτώσει τους γονείς του.

Εκεί παραδέχτηκε και πάλι την εμπλοκή του στους φόνους. Όταν ο Λάιλ ανακάλυψε την παραδοχή του αδελφού του, απείλησε να σκοτώσει τον Οζιέλ αν τους ανέφερε στις αρχές, μια τραμπούκικη ασφαλιστική πολιτική που τελικά λειτούργησε εις βάρος του.

Στη συνέχεια, στα τέλη Οκτωβρίου του 1989, ζήτησε να συναντηθεί με τον ψυχολόγο του Μπέβερλι Χιλς, Ζερόμ Οζιέλ , τον οποίο έβλεπε από τα περασμένα περιστατικά των διαρρήξεων.

Αδερφοί Μενέντεζ: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά του Netflix που αποθεώνουν όσοι την είδαν - Πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα;
(Photo credits: Ted Soqui/Sygma via Getty Images)

Η ερωμένη του Οζιέλ, Τζούνταλον Σμιθ, άκουγε από την αίθουσα αναμονής, καταγράφοντας τις κοινές ομολογίες. Ωστόσο, κρατούσε τις κασέτες για σχεδόν πέντε μήνες προτού επικοινωνήσει με την αστυνομία για να τους πει ότι η ομολογία του ενός Μενέντεζ είχε καταγραφεί σε μαγνητοταινία.

Τελικά, σχεδόν επτά μήνες μετά τη δολοφονία του Χοσέ και της Κίτι, η αστυνομία του Μπέβερλι Χιλς συνέλαβε τον Λάιλ Μενέντεζ.

Ο Έρικ παραδόθηκε κατά την επιστροφή του από μια διοργάνωση τένις στο Ισραήλ τρεις ημέρες αργότερα. Αν και χρειάστηκαν πολλές ακροάσεις για να πεισθεί ένα δικαστήριο ότι τμήματα των κασετών ήταν έγκυρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε τελικά ότι η πιθανότητα βίας απάλλαξε τον ιατρό από το απόρρητο μεταξύ γιατρού και πελάτη, και τα στοιχεία συνέβαλαν τελικά στο να οδηγηθούν οι νεαροί άνδρες στη φυλακή.

Οι κατηγορίες σχετικά με την εμπρηστική ανατροφή και την κακοποιητική συμπεριφορά των θυμάτων ήταν εκρηκτικές. Εκτός από τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι τα αδέλφια Μενέντεζ «γρονθοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν με ζώνες», οι δικηγόροι υποστήριξαν επίσης ότι ο Χοσέ Μενέντεζ κακοποιούσε και τους δύο γιους ξεκινώντας όταν ο Λάιλ ήταν επτά ετών και ο Έρικ έξι.

Διαβάστε επίσης: Netflix: Αποκάλυψε το επόμενο «Monster» μετά τον Τζέφρι Ντάμερ – Η ιστορία των αδερφών που δολοφόνησαν τους γονείς τους

Κοιτάζει στα μάτια το Dahmer Story: Η νέα σειρά του Netflix για δύο γονεοκτόνους είναι βάναυση για να την αντέξεις

Οι δίκες

Netflix

Όταν άρχισε η δίκη τους, στις 20 Ιουλίου 1993, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Λάιλ και ο Έρικ είχαν σκοτώσει τη μητέρα και τον πατέρα τους. Το ερώτημα ήταν γιατί.

Η εισαγγελία, με επικεφαλής τους αναπληρωτές εισαγγελείς Πάμελα Μπόζανιτς και Λεστερ Κουριγιάμα, υποστήριξε ότι οι δολοφονίες ήταν προμελετημένες και υποκινήθηκαν από απληστία. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι τα αδέρφια είχαν σχεδιάσει και πραγματοποιήσει τους φρικτούς πυροβολισμούς προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιουσίας των 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων των γονιών τους.

Η υπόθεσή τους ενισχύθηκε από το γεγονός ότι, τους μήνες μεταξύ των δολοφονιών και των συλλήψεών τους, ο Λάιλ και ο Έρικ ξόδεψαν μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων σε ένα αγοραστικό μπαράζ που περιελάμβανε, για τον Λάιλ, μια Porsche 64.000 δολαρίων, ένα Rolex και ένα εστιατόριο στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο πανεπιστήμιο όπου κάποτε ήταν φοιτητής.

Για τον Έρικ, ο οποίος αποφάσισε να μην φοιτήσει στο UCLA, όπως ήλπιζε ο πατέρας του, η εισροή πλούτου του επέτρεψε ταξίδια για την ανερχόμενη καριέρα του στο τένις, έναν προπονητή 50.000 δολαρίων ετησίως, ένα Jeep Wrangler και, σύμφωνα με τον συγγραφέα του Vanity Fair, τον Ντομινίκ Ντούν, μια επένδυση 40.000 δολαρίων σε μια ροκ συναυλία στο Παλλάντιουμ του Λος Άντζελες με έναν συνεργάτη που τελικά τον έκλεψε.

Μαζί, ο Έρικ και ο Λάιλ μετακόμισαν σε κομψά διαμερίσματα στην ακριβή περιοχή του Λος Άντζελες, Μαρίνα Ντελ Ρέι. Ήταν δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς την πολυτελή κινητικότητα του δίδυμου – η αστυνομία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή, χρησιμοποιώντας τις σπατάλες για να τεκμηριώσει τον σκεπτικισμό που υπήρχε για την αθωότητα των αδελφών.

Η υπεράσπιση, με επικεφαλής τον δικηγόρο Λέσλι Άμπραμσον (τον οποίο υποδύεται ο Άρι Γκρέινορ), αντέτεινε ότι τα αδέρφια είχαν ενεργήσει σε αυτοάμυνα μετά από χρόνια κακοποίησης και από τους δύο γονείς τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποτιθέμενη παρενόχληση και των δύο γιων του από τον Χοσέ . Αυτοί οι ισχυρισμοί υποστηρίχθηκαν από τη μαρτυρία δύο από τα ξαδέρφια των αδελφών, τον Άντι Κάνο και την Ντιάν Βάντερ Μόλεν που είπαν ότι ο Λάιλ και ο Έρικ τους είχαν μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά.

Οι δίκες ξεκίνησαν το 1993, με ξεχωριστούς ενόρκους για κάθε αδελφό, και μεταδόθηκαν από ένα σχετικά νέο καλωδιακό δίκτυο με την ονομασία Court TV, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μετατροπή του νομικού συστήματος σε ένα υβρίδιο ψυχαγωγίας και αθλητικού γεγονότος.

Το δίκτυο μετέδιδε όχι μόνο τις δίκες, αλλά και ατελείωτες ώρες ρεπορτάζ πριν και μετά τη διαδικασία κάθε ημέρας. Αυτό συνέβαλε στο να τροφοδοτηθεί μια εθνική εμμονή με μια υπόθεση που είχε όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης σαπουνόπερας σε ώρα αιχμής: Μια πλούσια οικογένεια που διαλύεται από σκάνδαλο, δύο όμορφοι και μυστηριώδεις νεαροί άνδρες, ένα φρικτό έγκλημα και άφθονο ψυχόδραμα.

Netflix

Μέσα στη δικαστική αίθουσα, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα αδέλφια Μενέντεζ κυνηγούσαν την κληρονομιά τους, αλλά ο Λάιλ και ο Έρικ είπαν ότι σκότωσαν σε αυτοάμυνα. Είπαν ότι ο πατέρας τους δεν είχε απλώς υψηλές προσδοκίες, αλλά ζούσαν με συναισθηματική κακοποίηση.

Ο Χοσέ, ισχυρίστηκαν ότι τους παρενοχλούσε για χρόνια – τον Λάιλ από την ηλικία των 6 έως 8 ετών και τον Έρικ από την ηλικία των 6 έως 18 ετών – ένας ισχυρισμός γεμάτος με γραφικές περιγραφές που σόκαρε το έθνος και δίχασε φίλους και μέλη της οικογένειας.

Ο δικηγόρος του Έρικ , Λέσλι Άμπραμσον, ο οποίος έγινε σταρ κατά τη διάρκεια της δίκης και συνεργάστηκε με τον δικηγόρο του Λάιλ , Τζέρανλτ Σάλεφ, υποστήριξε ότι οι δύο ενήργησαν σε αυτοάμυνα αφού μεγάλωσαν σε ένα τόσο βίαιο και τραυματικό σπίτι.

Ο Λάιλ , ο οποίος κατέθεσε γραφική μαρτυρία για την υποτιθέμενη συμπεριφορά του πατέρα του, είπε επίσης ότι είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Χοσέ για τη σεξουαλική επίθεση στην Έρικ λίγες ημέρες πριν από τους φόνους και εξέλαβε την οργισμένη απάντηση του πατέρα του ως απειλή θανάτου.

Η υπεράσπιση επιτέθηκε επίσης στην Κίτι ως ένα κουφάρι μιας γυναίκας που πάλευε με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά – η διαλυμένη σύζυγος και άχρηστη μητέρα, είπαν, είχε καταστραφεί από τις πολλές σχέσεις του Χοσέ.

Οι πρώτες δίκες διήρκεσαν έξι μήνες και κατέληξαν και οι δύο σε αδιέξοδες αποφάσεις των ενόρκων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αν ο Λάιλ και ο Έρικ ήταν ένοχοι για φόνο ή αν ενεργούσαν σε αυτοάμυνα. Αμέσως, ανακοινώθηκε ότι θα ξαναδικαστούν μαζί.

«Η πρώτη δίκη του Έρικ και του Λάιλ Μενέντεζ ήταν μια σαπουνόπερα τυλιγμένη μέσα σε ένα ψυχόδραμα», έγραψε η Αν Ο’Νιλ των Los Angeles Times για τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης γύρω από την υπόθεση.

Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήθηκε το 1995 και ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή, καθώς ο δικαστής Στάνλεϊ Γουίεσμπεργκ δεν επέτρεψε την είσοδο τηλεοπτικών καμερών στο δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε επίσης ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ότι ο Χοσέ είχε κακοποιήσει τους γιους του, κάτι που ήταν κεντρικό στοιχείο στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι τα αδέλφια σκότωσαν από φόβο.

Χρόνια αργότερα, μια ξαδέλφη των αδελφών Μενέντεζ δήλωσε στο ABC News ότι πίστευε ότι ο Λάιλ έλεγε την αλήθεια για τη σεξουαλική κακοποίηση, επειδή της είχε πει παρόμοια πράγματα όταν ήταν παιδί.

Τα δύο αδέρφια καταδικάστηκαν για δύο κατηγορίες φόνου πρώτου βαθμού στις 21 Μαρτίου 1996.

Καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς αναστολή, ο καθένας με δύο διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης, τον ίδιο Ιούλιο του Ο Λάιλ και ο Έρικ στάλθηκαν σε ξεχωριστές φυλακές μέχρι το 2018, όταν επανενώθηκαν και τους επετράπη να εκτίσουν τις ποινές τους στην ίδια φυλακή στο Σαν Ντιέγκο.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία προσφυγών που απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια της Καλιφόρνια, ο Λάιλ και ο Έρικ παραιτήθηκαν από το να περάσουν ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους φυλακισμένοι. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Λάιλ δήλωσε στο ABC News ότι είχε συμβιβαστεί με το έγκλημά του.

«Είμαι το παιδί που σκότωσε τους γονείς του και κανένα δάκρυ και καμία μεταμέλεια δεν το άλλαξε αυτό», είπε. «Το δέχομαι αυτό. Η ζωή σου είναι η ολότητά της… Δεν μπορείτε να την αλλάξετε. Απλά, έχεις κολλήσει με τις αποφάσεις που πήρες».

Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες αποκαλύψεις οδήγησαν τον δικηγόρο των αδελφών, Κλιφ Γκάρντνερ, να υποβάλει αίτηση ζητώντας νέα ακρόαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δίκη. Η πρώτη εξέλιξη στην υπόθεση συνέβη στις αρχές του 2023, όταν ο Ροι Ροσελό, πρώην μέλος του πορτορικανού boy band Menudo, εμφανίστηκε ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Χοσέ ως έφηβος, αφού ο τελευταίος υπέγραψε συμβόλαιο ηχογράφησης ως στέλεχος της RCA Records στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Μια δεύτερη αποκάλυψη ήρθε με τη μορφή μιας επιστολής που ο Γκάρντνερ λέει ότι έγραψε ο Έρικ τον Δεκέμβριο του 1988 στον ξάδερφό του, Άντι Κάνο, ο οποίος πέθανε το 2003. Η επιστολή υποτίθεται ότι περιγράφει λεπτομερώς τη σεξουαλική κακοποίηση του Χοσέ, διαβάζοντας, εν μέρει, «Προσπαθούσα να αποφύγω τον μπαμπά. Εξακολουθεί να συμβαίνει, Άντι , αλλά είναι χειρότερο για μένα τώρα… Κάθε βράδυ μένω ξύπνιος σκεπτόμενος ότι μπορεί να έρθει… Φοβάμαι… Είναι τρελός. Με έχει προειδοποιήσει εκατό φορές να το πω σε οποιονδήποτε, ειδικά στον Λάιλ».

Ο Γκάρντνερ ανέφερε την ένορκη κατάθεση του Ροσέλο και την υποτιθέμενη επιστολή του Έρικ ως νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι καταδίκες του Μενέντεζ πρέπει να ακυρωθούν. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το τι θα συμβεί στη συνέχεια της υπόθεσης.

* Πηγή: Time