Σπίτια που θυμίζουν οίκους παστόρων, οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα και άντρες  με ψάθινα καπέλα που οδηγούν κάρα με άλογα. Κι όμως αυτές οι εικόνες ανήκουν στο σήμερα. Οι Μεννονίτες βρίσκονται στην Μπελίζ του Γιουκατάν και η ζωή τους έχει παγώσει στο χρόνο.

Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, αποτελεί σπίτι για 12.000 περίπου Μεννονίτες, από τις πιο συντηρητικές χριστιανικές κοινότητες του κόσμου, που ζουν απομονωμένες και χωρίς την επιρροή της μοντέρνας τεχνολογίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και χωρίς ηλεκτρισμό.

Μεννονίτες

Πίσω στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, μέλη της προτεσταντικής σέχτας, μετοίκησαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, αναζητώντας απομονωμένες πεδιάδες, με στόχο να αποφύγουν την ενσωμάτωση τους με την ευρύτερη κοινότητα.

Οι αποικίες στην Μπελίζ, μετανάστευσαν από το Μεξικό, περίπου στα τέλη του 1950.

Έκτοτε, έχουν προσφέρει στην χώρα τους καρπούς της γεωργικής δουλειάς τους. Σήμερα, οι Μεννονίτες καταλαμβάνουν την τοπική παραγωγή πουλερικών και γαλακτοκομικών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού.

Περνώντας τον χρόνο τους στα οικογενειακά τους σπίτια και στις πεδιάδες, η ζωή τους φαίνεται να έχει παγώσει στον χρόνο. Ζουν αναχρονιστικά, σε σπίτια απαλλαγμένα από την τεχνολογία, με τις γυναίκες να φορούν φορέματα μιας άλλης εποχής και με ειδυλλιακούς ρυθμούς ζωής με επίκεντρο την οικογένεια.

Μεννονίτες

Λόγω της απαγόρευσης από το κράτος, να δημιουργήσουν τα δικά τους σχολεία, οι Μεννονίτες της Μπελίζ, έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης σε σχέση με άλλες αμερικανικές κοινότητες, με μόνο το 5% να έχει ολοκληρώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι κοινότητες τους βασίζονται κυρίως στην γεωργία.

Όπως και σε άλλα μέρη, οι αποικίες της Μπελίζ έχουν συντηρητικά αλλά και πιο προοδευτικά μέλη, τα οποία αντιμετωπίζουν διαφορετικά την τεχνολογία. Έτσι, προς έκπληξη όλων, κανείς μπορεί να δει έναν Μεννονίτη να κρατάει κινητό ή κάμερα.

Πηγή: CNN