Όποιος έχει Netflix, το έχει δει. Η σειρά Vikings ήταν μια από τις πιο epic σειρές που έχει παρουσιάσει η πλατφόρμα, όπως και η συνέχειά της, Valhalla. Η σειρά έφερε το ευρύ κοινό σε επαφή με τον σκανδιναβικό πολιτισμό, τη θρησκεία και τα έθιμα. Κάνοντας βουτιά λοιπόν στη ζωή των σκληροτράχηλων Vikings, δεν μπορείς να μην ασχοληθείς με τις περίτεχνες κόμες τους, τα βάρβαρα έθιμά τους, την πολεμική τους δεινότητα, τη θέση των γυναικών στην κοινωνία τους, τη θρησκεία τους – και τελικά ο Ράγκναρ ήταν αυτός που «ένωσε» όλες τις φυλές;
Αρχικά έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση πως οι Vikings πλένονταν μια φορά το εξάμηνο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν φτάσει στο σήμερα, έκαναν μπάνιο κάθε Σάββατο και άλλαζαν συχνά τα ρούχα τους. Οι άντρες είχαν κοντά μαλλιά και μικρές πλεξούδες ενώ πολλοί ξύριζαν τελείως τα μαλλιά τους και έκαναν μικρές πλεξούδες στα μούσια τους, ενώ οι γυναίκες έκαναν στην κορυφή του κεφαλιού τους μια εντυπωσιακή μακριά πλεξούδα.
Επιπλέον νομίζουμε ότι οι Vikings ήταν έθνος όπως λέμε Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες κλπ.
Για αρχή Viking σημαίνει πειρατής. Στα αρχαία Νορβηγικά το «vakingr» δεν δηλώνει κάποια υπηκοότητα αλλά επάγγελμα, ενώ στη γλώσσα των Σαξώνων Viking σημαίνει πειρατής. Οι Viking λοιπόν ήταν Δανοί, Σουηδοί, Ρως (ανάμειξη Σουηδών με Σλάβους), Νορμανδοί (ανάμειξη Νορβηγών, Δανών και Φράγκων) και οι Νορβηγοί. Ήταν ομάδες πολεμιστών, εξερευνητές και έμποροι.
Άλλη μια λανθασμένη εντύπωση που έχουμε από τις σειρές είναι ότι οι Vikings πήγαιναν στον πόλεμο με κερασφόρα κράνη, με βαρύ οπλισμό, με τεράστιους στρατούς και με πολλά νεύρα που τα έβγαζαν διαμελίζοντας τον εχθρό. Ας τα πάρουμε ένα- ένα.
Το κράνος Gjermundbu , το μόνο υπάρχον αυθεντικό κράνος των Vikings, δεν έχει κέρατα. Δεν υπάρχει κάποια απεικόνιση των κρανών που χρονολογούνται στην εποχή των Vikings με κέρατα. Υπάρχουν δύο ή τρεις αναφορές τελετουργικών πομπών όπου οι πολεμιστές φορούν κράνη με προεξοχές που τελείωναν με τυποποιημένα κεφάλια πουλιών ή που έμοιαζαν με φίδια- κι αυτό είναι όλο! Κι αν σκεφτεί κανείς λογικά, κατά τη διάρκεια της μάχης είναι εύκολο για τον εχθρό να αρπάξει τα κέρατα του κράνους και ρίξει κάτω τον πολεμιστή κατά τη διάρκεια της μάχης.
Δεν υπάρχει το concept του άβολου διπλού τσεκουριού όπως παρουσιάζεται στις σειρές. Τα τσεκούρια τους ήταν ελαφριά και τα χρησιμοποίησαν συνήθως με το ένα χέρι ενώ τα πιο κοινά όπλα που βρέθηκαν στις περιοχές των Vikings είναι τα ακόντια. Δεν είχανε όλοι οι Vikings τσεκούρια, το τσεκούρι ήταν σύμβολο κύρους. Γενικά όλοι οι υπόλοιποι πολεμούσαν με σπαθιά, τόξα, δόρατα ή ακόμα τσουγκράνες, δίκρανα και άλλα αγροτικά εργαλεία (αυτά για όσους δεν είχαν τα λεφτά για άλλα όπλα).
Επιπλέον τα πλοία τους θύμιζαν περισσότερο βάρκες που χωρούσαν 50-60 άτομα. Οι στρατοί τους λοιπόν αποτελούνταν από μερικές εκατοντάδες και όχι χιλιάδες όπως λανθασμένα πιστεύουμε.
Κι αυτή η βιαιότητα και οι ιαχές που βλέπουμε και κυρίως ακούμε στις σειρές είναι από τους λίγους μύθους που οκ- μπορεί να κρύβουν και μια αλήθεια. Οι Vikings ήταν πράγματι βίαιοι και αιμοσταγείς. Δεν ήταν όμως περισσότερο βίαιοι από τους στρατούς της εποχής εκείνης. Ο στρατός του Καρλομάγνου δεν σκότωσε μόνο περισσότερους ανθρώπους αλλά αφάνισε και ολόκληρες φυλές. Οι επίσημες πηγές αποδεικνύουν ότι ήταν πολύ πιο αιμοδιψής και σκληρός στρατός από τους Vikings. Η βαρβαρότητα που τους αποδόθηκε ήταν επειδή λεηλατούσαν εκκλησίες- όπως ακριβώς έκαναν και οι χριστιανοί με τους αρχαίους πολιτισμούς.
Η θέση των γυναικών στις κοινωνίες των Vikings μπορεί να μην ήταν όπως την παρουσιάζουν οι σειρές όμως είναι γεγονός ότι είχαν πολλά περισσότερα δικαιώματα από όσα θα μπορούσαν ποτέ να φανταστεί μια Γαλλίδα ή μια Αγγλίδα τον Μεσαίωνα. Για παράδειγμα είχαν το δικαίωμα να έχουν περιουσία, πλούτο και θέση από μόνες τους κι όχι μόνο μέσω του άντρα τους. Είχαν λόγο στη διαχείριση των περιουσιακών και των θεμάτων της οικογένειας. Δεν ήταν απλό να παρενοχλήσει κάποιος μια γυναίκα στην εποχή των Vikings καθώς η κοινωνία τους έδειχνε μεγάλο σεβασμό στις γυναίκες στο θέμα αυτό και η παρενόχληση γυναικών συνιστούσε μια ιδιαίτερα επιλήψιμη πράξη, με αυστηρή τιμωρία (συνήθως σε μορφή αυτοδικίας από μέλη της οικογένειάς της και όχι από δικαστήριο).
Το καλύτερο για το τέλος. Ήταν τελικά ο Ράγκναρ Λοθμπροκ ένας απλός αγρότης που κατάφερε να γίνει βασιλιάς και να ενώσει όλες τις φυλές; Και ναι και όχι!
Η “Ιστορία του Ράγκναρ Λόθμπροκ” αναφέρει ότι ο Ράγκναρ Λόθμπροκ ήταν γιος του βασιλιά της Σουηδίας, Σίγκουρντ Ίρινγκ. Άρα έγινε βασιλιάς κληρονομικώ δικαίω κι όχι επειδή πάλεψε με τον τότε βασιλιά και νίκησε. Από εδώ και πέρα περιπλέκεται το πράγμα καθώς υπάρχουν πολλοί θρύλοι και πολλές ιστορίες που δεν συμφωνούν μεταξύ τους είτε σαν γεγονότα είτε χρονολογικά.
Η κεντρική παράδοση περιγράφει έναν ήρωα Viking που λεγόταν Ράγκναρ (η κάτι παρόμοιο) που προκάλεσε χάος στην Ευρώπη τα μέσα του 9ου αιώνα και ήταν πατέρας πολλών διάσημων γιων, όπως οι Άιβαρ ο Ασπόνδυλος, Μπιόρν ο Σιδηρόπλευρος, Χάλφνταν Ράγκναρσον, Σίγκουρντ ο Φιδομάτης και Ούμπα, ενώ μεγαλύτερος γιος του δεν ήταν ο Μπιόρν αλλά ο Άιβαρ. Ο Ντέιβιντσον έγραψε το 1979 πως τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχτεί τουλάχιστον μέρος της ιστορίας του Ράγκναρ και είναι βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα. Η Κάθριν Χόλμαν, από την άλλη μεριά, συμπεραίνει πως αν και οι γιοί του είναι ιστορικές φιγούρες, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο Ράγκναρ έζησε ποτέ και φαίνεται πως είναι ένα μείγμα από διάφορες ιστορικές φιγούρες και απλή λογοτεχνική επινόηση.