Αν ποτέ αποφασίσεις να ταξιδέψεις στην Νέα Ορλεάνη σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς το Napoleon House ένα απο τα πλέον ιστορικά μπαρ της πόλης. Μπορεί τελικά ο Ναπολέων να μην έμεινε ποτέ εκεί αλλά το μέρος έμεινε γνωστό ως το σπίτι του Ναπολέων.
Παρόλο που ο Ναπολέων δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στις ΗΠΑ, οι ταξιδιώτες στη Νέα Ορλεάνη μπορούν ακόμα να δουν σύνδεση του με την πόλη και να μάθουν περισσότερα για την ματαιωμένη επιθυμία του να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Αμερική.
Χτισμένο το 1815, είναι ένα από τα εννέα πρωτότυπα κτίρια της πόλης και εξακολουθεί να διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του 19ου αιώνα, από τα ανώμαλα δάπεδα έως τις παλιές οροφές από σανίδες πεύκου.
Η ιστορία του κτηρίου
Στις αρχές του 1800 στην Νέα Ορλεάνη υπήρχαν πολλοί γάλλοι μετανάστες και πιστοί υποστηρικτές του Ναπολέοντα. Αναμεσά τους και ο Νικολά Γιρό γεννημένος στο Δουκάτο της Σαβοΐας, ένα τμήμα της βορειοδυτικής Ιταλίας που προσαρτήθηκε από τη Γαλλία. Ο Γιρό έφτασε στην Νέα Ορλεάνη ενώ βρισκόταν σε Ισπανική αποικιακή κυριαρχία (1763-1803). Ταβερνιάρης και λαθρέμπορος προτού καταφέρει τελικά να γίνει επιτυχημένος έμπορος, ο Γιρό εξελέγη δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης το 1812.
Ο πλούσιος δήμαρχος , αγόρασε πολλά ακίνητα στην πόλη. Το 1814, στην οδό Chartres, αγόρασε ένα μεγάλο σπίτι – το μέρος που τώρα είναι γνωστό ως Σπίτι του Ναπολέοντα .
Μετά την καταστροφική εισβολή στην Ρωσσία το 1812, ο Ναπολέων ηττήθηκε το 1813 από έναν συνασπισμό της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Σουηδίας. Αφού παραιτήθηκε απο τον θρόνο του , εξορίστηκε στο ιταλικό νησί Έλβα για να δραπετεύσει έναν χρόνο μετά για να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο του. Με την επιστροφή του οι παλιοί του εχθροί ήθελαν να τελειώνουν μαζί του με αποτέλεσμα την θρυλική μάχη του Βατερλό.
Ο Ναπολέων ζήτησε από την Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλίας να ετοιμάσει μια φρεγάτα με την οποία θα μπορούσε να επιβιβαστεί για τη συνταξιοδότησή του στην Αμερική. Η γραπτή διαταγή προς τον καπετάνιο του πλοίου δεν έφτασε ποτέ και ο Ναπολέων έφτασε μόνο μέχρι την δυτική ακτή της Γαλλίας.
Μετά από αρκετές μέρες προσπαθώντας να αναθέσει σε διάφορους καπετάνιους να τον μεταφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνελήφθη από τους Άγγλους και εξορίστηκε για δεύτερη φορά, στο βαριά φρουρούμενο νησί της Αγίας Ελένης στον Νότιο Ατλαντικό εκεί όπου πέθανε απομονωμένος και άρρωστος το 1821.
Ο θρύλος του Ναπολέοντα στην Νέα Ορλεάνη
Απομεινάρια του ναπολεόντειου παρελθόντος υπάρχουν σε όλη τη Νέα Ορλεάνη. Ο Leathem ( ιστορικός του Louisiana State Museum) εξήγησε: «Ο Pierre-Benjamin Buisson, ένας Γάλλος τοπογράφος που πολέμησε ως λοχαγός πυροβολικού υπό τον Ναπολέοντα, ονόμασε τον κεντρικό δρόμο Λεωφόρος Ναπολέοντα. Υπάρχουν δρόμοι που ονομάζονται Marengo, Milan, Jena, Austerlitz, ονόματα που σχετίζονται με μεγάλες νίκες του Ναπολέοντα. »
Η Ιστορική Συλλογή της Νέας Ορλεάνης έχει μια σειρά από αντικείμενα που σχετίζονται με τον Ναπολέοντα. Εκτός από την αλληλογραφία του για την αναδρομή της Λουιζιάνα από την Ισπανία στη Γαλλία, μπορείτε επίσης να δείτε μικροσκοπικά πορτρέτα του αυτοκράτορα και της αγαπημένης του συζύγου, Josephine.
Το Κρατικό Μουσείο της Λουιζιάνα έχει μια κεντημένη μέλισσα από το φόρεμα της στέψης του Ναπολέοντα, καθώς και μια χάλκινη μάσκα θανάτου – μια από τις εννέα χυτές από τον αρχικό γύψο – που έγινε από τον γιατρό του γάλλου , Δρ Francesco Antommarchi, και χαρίστηκε στην πόλη το 1834.
*Πηγή : BBC