Στη βάση του συνιστά ακόμη μια ιστορία του τύπου «τόσα δίνω, πόσα θες». Με άλλα λόγια, πρόκειται για θέμα προσφοράς, ζήτησης, συνθηκών και «θέλω». Κυνικό από τη μία, προβληματικό από την άλλη. Ουσία είναι πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι του αγγλικού ΕΣΥ (NHS) ή γενικότερα των επαγγελματών υγείας, κάνουν στροφή στην καριέρα τους για να βρουν την οικονομική… υγειά τους στη φιλόξενη και προσοδοφόρα πλατφόρμα του OnlyFans.

Για τους μη γνωρίζοντες, είναι μια συνδρομητική υπηρεσία, γνωστή κυρίως για τη δημιουργία περιεχομένου για ενήλικες. Δεν είναι απαραίτητο το περιεχόμενο να είναι σεξουαλικό – αλλά τις περισσότερες φορές είναι.

Η διαφορά στο πόσα λεφτά βγάζουν είναι τεράστια. Από 10 λίρες (11,7 ευρώ) την ώρα ως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μπορεί να περάσουν ως και στις 1.000 λίρες ημερησίως (1167 ευρώ). Κι όλο αυτό από το σπίτι τους (ή και σε εξωτερικούς χώρους, γιατί όχι…), απλώς τραβώντας βίντεο και φωτογραφίες. Στην κλίμακα του «από σέξι ως πορνό». Μεγάλος πειρασμός αν το δεις αποκλειστικά βάσει εισοδήματος.

Και δεν μένει εκεί. Η διαφορά στο πόσες ώρες μπορείς να φας δουλεύοντας, είναι επίσης μεγάλη. Από τα εξαντλητικά ωράρια του νοσοκομείου και τους περιορισμούς της μισθωτής εργασίας, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται ξαφνικά να γίνονται αφεντικά του εαυτού τους. Ορίζουν το χρόνο τους όπως επιθυμούν και πληρώνονται αδρά για τις εργατοώρες τους.  

Η Μικαέλα Όγκιλβι βγάζει πάνω από 1.000 λίρες τη μέρα
Η Μικαέλα Όγκιλβι εργάζεται παράλληλα στο Onlyfans και έχει έναν συμπληρωματικό μισθό 1.000 λιρών

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν δεν πρέπει να υποτιμώνται

Βέβαια η άνωθεν πραγματικότητα είναι η μία πτυχή της κατάστασης. Η ρόδινη, ας την πούμε. Το να πουλάς εικόνες του σώματός σου (και όχι το ίδιο σου το σώμα, έχει προφανώς μεγάλη διαφορά) δεν είναι κάτι το απλό ή το 100% ασφαλές.

Για όσους εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο απαιτείται ύψιστη προφύλαξή και προσοχή. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να είναι προσεκτικοί όταν μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή stalkers (άτομα με παρενοχλητική παρακολούθηση), απατεώνων και άλλων ατόμων με κακοποιητικές προθέσεις.

Το ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι καταγράφεται ως γεγονός και μέσα από την αύξηση των εγκληματικών ενεργειών που σχετίζονται με το αντικείμενο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της βρετανικής Αστυνομίας. Είναι μια ανησυχία άλλωστε που μοιράστηκε δημοσίως πρόσφατα και το συλλογικό όργανο των Αγγλίδων εργατριών του σεξ.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας

Καθώς προείπαμε ωστόσο, το θέμα κατά βάση είναι χρηματικό. Οι μισθοί στο NHS έχουν υποστεί μειώσεις τα τελευταία χρονιά. Την ίδια ώρα το κόστος ζωής ακριβαίνει – στην Αγγλία και παντού, εδώ που τα λέμε. Ηθικά ομιλώντας, υπάρχουν πολλοί που θα εκφράσουν από ζωηρές ενστάσεις ως αποδοκιμασία για την επιλογή των ανθρώπων αυτών. Αλλά το ζήτημα δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε το NHS και διάρρευσε στον Τύπο τον περασμένο Μάρτιο, αν δεν υπάρξει ένα μαζικό κύμα προσλήψεων, ως το 2036 θα λείπουν από το σύστημα περί τα 570.000 άτομα προσωπικό – νοσοκόμοι, γιατροί, οδοντίατροι και πάει λέγοντας!  

NHS Onlyfans Βρετανία
Η Χόλι Μάνρο είναι μια από τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις

Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας εργάζονται περί το 1,6 εκατ. άνθρωποι. Η έυρυθμη κατά το δυνατόν λειτουργία εξαρτάται πολύ από το προσωπικό που έρχεται από το εξωτερικό. Είναι πολύτιμη η συγκεκριμένη βοήθεια, αλλά σε βάθος χρόνου δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε η δέουσα επιλογή.

Αν δεν αλλάξει κάτι, το NHS σε λίγα χρόνια δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ολοένα μεγαλύτερου ηλικιακά πληθυσμού της Αγγλίας. Οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα θα στρέφονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι άλλοι όμως;

Η πανδημία του κορονοϊού, σαρωτική και χαώδης, έφερε πολλούς εργαζομένους του τομέα της υγείας στα όρια τους. Έβγαλε στη φόρα με το χειρότερο δυνατό τρόπο όλες τις ελλείψεις που υπήρχαν, σε υποδομές και προσωπικό. Οι αρχές πάντως, δεν έδειξαν να συγκινούνται. Και πολλοί εργαζόμενοι ένιωσαν πως δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουν να παλεύουν σε ένα περιβάλλον που δεν τους προσφέρει κατά διάνοια αυτό που αναζητούν, από πλευράς απολαβών και συνθηκών.

Πώς το OnlyFans έγινε διέξοδος για ορισμένους

Σε τέτοια ευάλωτη ψυχολογικά φάση, η «ευκολία» του OnlyFans ήρθε να προβάλει για ορισμένους ως ένα τεράστιο αντίπαλο δέος. Μια «χώρα της φαντασίας» που τα όνειρα μπορεί να βγουν ξανά στο προσκήνιο.

Η αγγλική ιστοσελίδα Daily Mail έκανε την έρευνά της και συνομίλησε με ορισμένους από όσους έχουν τολμήσει τη μετάβαση από το NHS στο OnlyFans. Αναζητώντας κίνητρα, προθέσεις αλλά και ένα τρόπον τινά manual.

Αρχικά λοιπόν, μίλησε με δύο νεαρές γυναίκες, πρώην τραυματιοφορείς. Η 26χρονη Κέιλι Γούιντερσον και η 28χρονη Έμιλι Ρόουζ είναι ζευγάρι και δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο άλλαξε η ζωή τους χάρη στο OnlyFans.

NHS Onlyfans Βρετανία

Αμφότερες υπέφεραν από ακραία εξουθένωση και κρούσματα ψυχολογικής κατάρρευσης δουλεύοντας σε βάρδιες που έφταναν ως και τις 15 ώρες ενώ εργάζονταν στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης,

Ισχυρίζονται ότι είναι τώρα «εκατομμύρια φορές πιο ευτυχισμένες» και ότι βγάζουν τέσσερις φορές περισσότερα από αυτά που κέρδιζαν στο NHS, που ήταν περίπου £11 την ώρα. Ήταν η Γούιντερσον αυτή που έκανε την αρχή στο OnlyFans, τον Μάρτιο του 2022 και ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2023, η Ρόουζ. Από τον επόμενο μήνα, άνοιξαν έναν κοινό λογαριασμό στην πλατφόρμα.

«Περιμένουμε ότι πολλοί ακόμη θα εγκαταλείψουν το NHS τα επόμενα χρόνια και θα βρουν άλλους τρόπους να βγάλουν χρήματα οι οποίοι δεν θα είναι καταστροφικοί για τη ψυχική και σωματική τους ισορροπία. Αρκετοί το κάνουν ήδη μέσω του OnlyFans, αλλά φοβούνται να δείξουν τα πρόσωπά τους και να πάρουν την απόφαση να παραιτηθούν. Το κρατάνε ως συμπληρωματικό έσοδο. Αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα κάνουν το άλμα», υποστηρίζουν.

Όσον αφορά την περίοδο τους στο NHS, θυμούνται τα εξής: «Και οι δύο απολαύσαμε πραγματικά τις προκλήσεις. Καμία μέρα δεν ήταν ποτέ η ίδια και μπορέσαμε να κάνουμε μια ουσιαστική διαφορά τις ζωές των ανθρώπων, ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown».

Και πώς αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη στροφή καριέρας; «Είδαμε άλλους ανθρώπους να αλλάζουν τη ζωή τους χάρη στην πλατφόρμα. Ως τραυματιοφορείς βγάζαμε πολύ λίγα χρήματα και δεν υπήρχε ισορροπία ανάμεσα στο εργασιακό και στο προσωπικό κομμάτι.

Ως ζευγάρι, καταλάβαμε το Φεβρουάριο του 2023 πως ήταν η ώρα να κάνουμε κάτι. Χάσαμε την ευκαιρία που τόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν αυτήν την πλατφόρμα κατά τη διάρκεια του lockdown επειδή εξακολουθούσαμε να εργαζόμαστε τότε στο NHS. Και δεν μας έπαιρνε να το αργήσουμε κι άλλο».

Αυτήν τη στιγμή διαθέτουν κατά μέσο όρο 1.000 συνδρομητές, «αλλά αυτό ανεβαίνει και κατεβαίνει, όπως θα πουν όλοι οι δημιουργοί του OnlyFans», εξηγούν.

Και συνεχίζουν: «Δεν επικεντρωνόμαστε τόσο στους αριθμούς, όσο στο να δημιουργήσουμε εξαιρετικό περιεχόμενο και να έχουμε σύνδεση με τους συνδρομητές μας. Το OnlyFans είναι υπέροχο γιατί μπορείς να προγραμματίσεις το περιεχόμενο εκ των προτέρων, ώστε να μπορείς πραγματικά να εστιάσεις στην ευημερία σου και στις ημέρες ξεκούρασης σου.

Αφιερώνουμε δύο ημέρες την εβδομάδα στη δημιουργία και την επεξεργασία περιεχομένου και στη συνέχεια προγραμματίζουμε τα πράγματα έτσι, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα Σαββατοκύριακα μας – κάθε Σαββατοκύριακο. Πρόσφατα επίσης αγοράσαμε ένα τροχόσπιτο και ξοδεύουμε πολύ χρόνο γυρνώντας σε διάφορες παραλίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

NHS Onlyfans

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν το πώς να ξεχωρίσουν το ψηφιακό από το real life της σχέσης τους: «Έπρεπε να μάθουμε πώς να διαχωρίζουμε το OnlyFans από την προσωπική μας σχέση και να θυμόμαστε να περνάμε χρόνο σαν ζευγάρι. Δίνουμε στους ανθρώπους πρόσβαση στη σχέση μας, αλλά αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια πράγματα που είναι μόνο για εμάς».

Και όσον αφορά το τι λέει η κοινωνία; «Δεν μας νοιάζει. Αυτή είναι η ζωή μας και κάνουμε αυτό που μας κάνει ευτυχισμένες. Αν οι άνθρωποι επιλέγουν να μην μας στηρίζουν λόγω της δουλειάς μας, είναι αντανάκλαση της δικής τους συναισθηματικής τους νοημοσύνης και όχι της δικής μας».

Δίνουν μάλιστα και συμβουλές προς επίδοξους… OnlyFansers, τονίζοντας πως η υπομονή είναι αρετή και ότι δεν θα βρέξει λεφτά από τη μία μέρα στην άλλη: «Αν δεν προσελκύσετε το κοινό σας, δεν θα πετύχετε τίποτα. Ξεκινήστε χτίζοντας τις πλατφόρμες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε πραγματικά την έρευνά σας πριν κάνετε το άλμα».

OnlyFans: Από μισθό ενός μηνός σε 24 ώρες μέχρι απελευθερωτική εμπειρία και dolce vita στην Ισπανία

Ο 25χρονος Τζέιμς Κάου είναι ένα άλλο παράδειγμα. Δούλεψε 6 χρόνια ως βοηθός σε μονάδα φροντίδας για ασθενείς με άνοια. Το Μάρτιο του 2021 παραιτήθηκε. Η πανδημία τον είχε διαλύσει σωματικά και ψυχικά, αναγκαζόταν να δουλεύει ώρες ατέλειωτες κάτω από εξόχως αντίξοες συνθήκες.

Στην αρχή ήταν διστακτικός, αλλά τελικά του έγινε όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσει την προοπτική και τις δυνατότητες. «Τις πρώτες 24 ώρες στο OnlyFans είχα βγάλει το μισθό ενός μήνα, που ήταν περίπου 1.200 ευρώ για full time στο NHS. Δεν είχα πια καμία ανησυχία για το ποια ήταν για μένα η σωστή επιλογή. Τον πρώτο μήνα είχα ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο μισθό μου στο NHS», εξηγεί, τονίζοντας μάλιστα πως έχει την πλήρη στήριξη των γονιών του για τη δουλειά που κάνει.

NHS Onlyfans Βρετανία

Έχει 900 συνδρομητές πια (τους οποίους χρεώνει με 12 λίρες το μήνα) και όλα τώρα εξαρτώνται από το πόσες ώρες θέλει αυτός να δουλεύει και τι περιέχομεν δημιουργεί. Αυτό δεν σημαίνει πως δουλεύει λίγο. Υπάρχουν μέρες που το πάει ως και 16 ώρες. Πρέπει γαρ να υπάρχει αλληλεπίδραση, να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον. Αλλά αυτή τη φορά βλέπει πως αυτό που κάνει έχει οικονομικό αντίκρισμα. Και όπως λέει «έχω απόλυτη αυτονομία και ελευθερία στο πώς δουλεύω».

Η Μικαέλα Ότζιλβι από μεριάς της, ήταν κοινωνική λειτουργός του NHS, αλλά τώρα κερδίζει έως και 1.000 £ την εβδομάδα στο OnlyFans. Η 32χρονη, η οποία έχει επίσης μεταπτυχιακό στην κοινωνική εργασία ενηλίκων, ένιωσε πως ο ρόλος της έγινε «καταθλιπτικός» και μετά από μια σειρά γεγονότων τον Φεβρουάριο του 2023, άρχισε να αναζητά νέο εισόδημα.

«Δεν ήμουν ευτυχισμένη – ήμουν πραγματικά σε φάση κατάθλιψης πηγαίνοντας στη δουλειά. Έχεις μεγάλη ευθύνη ως κοινωνικός λειτουργός, επομένως δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με μισή καρδιά».

Μια σειρά γεγονότων πυροδότησαν την απόφασή της: «Στο δρόμο για το σπίτι, ένα ασθενοφόρο χτύπησε στο πλάι του αυτοκινήτου μου καθώς έβγαινε από μια διασταύρωση – καταστρέφοντάς το εντελώς. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσα να πάω πια στη δουλειά μου.

Επίσης, ένας από τους πελάτες μου πέθανε. Πέθανε σε ένα οίκο ευγηρίας, αλλά ήθελε να μείνει στο σπίτι και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις για να βοηθήσεις τους ανθρώπους».

Από όταν παράτησε το NHS, έχει φτάσει τους 20.000 followers στο Instagram και τους 30.000 στο TikTok. Αλλά λεφτά βγάζει από το OnlyFans – περισσότερες από 1.000 λίρες την εβδομάδα, όπως λέει! Ισχυρίζεται μάλιστα πως βρίσκεται στο πρώτο 2% των εσόδων της υπηρεσίας.

«Το απολαμβάνω, είναι μια απελευθερωτική εμπειρία. Νιώθω πως έχω ξανά τον έλεγχο. Μερικές φορές με επηρεάζει και νιώθω κάπως φτηνή. Μερικές φορές επίσης, ανησυχώ τι πιστεύουν οι άνθρωποι για μένα. Αλλά δεν είμαι πόρνη. Στην πραγματικότητα, δεν έχω καν σχέση αυτήν την εποχή».

Για κάποιους άλλους, όπως στην περίπτωση της Χόλι Μανρό, η μετάβαση στο OnlyFans δεν σήμαινε απλώς μια καλύτερη ζωή, αλλά και μετανάστευση. Από τη Βρετανία στην Ισπανία και συγκεκριμένα τη Μαρμπέγια.

NHS Onlyfans

Η 26χρονη Αγγλίδα δούλευε ως κατ’ οίκον βοηθός ηλικιωμένων, έως και 60 ώρες την εβδομάδα. Τα θυμάται κάπως έτσι: «Πήγαινα σε πολλά σπίτια για πραγματικά λίγα χρήματα. Φυσικά, υπάρχουν κομμάτια σε αυτό που μου λείπουν. Μου άρεσε η δουλειά μου. Αλλά έπαιρνα μόνο 8 λίρες την ώρα».

Τώρα, χρεώνοντας τους συνδρομητές περίπου 9,2 ευρώ το μήνα, κατατάσσεται στο κορυφαίο 8% όλων των λογαριασμών OnlyFans, Το μηνιαίο εισόδημά της ποικίλλει ανάλογα με το ποσά επιλέγει να δημοσιεύσει.

«Πληρώνομαι και ουσιαστικά δεν κάνω τίποτα. Απλώς κάθομαι στο τηλέφωνό μου για μερικές ώρες και αυτό είναι. Κάθε μέρα σηκώνομαι, πηγαίνω στην παραλία, για ψώνια και γυρίζω σπίτι. Δεν μου λείπει καθόλου η Αγγλία και δεν σκέφτομαι στιγμή να γυρίσω».

Αυτοί που φοβούνται (ακόμα;) να γίνουν πιο τολμηροί

Και οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ανθρώπων που δεν φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους ή είναι πιο τολμηροί στα επαγγελματικά τους βήματα. Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι στο NHS ή σε άλλες κρατικές μονάδες υγείας, έχουν δημιουργήσει ανώνυμους λογαριασμούς στο OnlyFans ενώ εξακολoυθούν να εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα. Σε πλατφόρμες όπως το Reddit ολοένα περισσότεροι αναζητούν συμβουλές για το πώς να τολμήσουν την αλλαγή καριέρας.

Μια μεσήλικη ανύπαντρη μητέρα από το Ανατολικό Γιορκσάιρ, γνωστή μόνο ως @kkutiepie, στέλνει φωτογραφίες και βίντεο σε άντρες στην υπηρεσία παράλληλα με τη δουλειά της ως υγειονομικός. Η γυναίκα αυτή προσφέρει επίσης συμβουλές σε ζευγάρια των οποίων η σεξουαλική ζωή έχει γίνει μπαγιάτικη.

 «Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι τρελό, αλλά αυτό έχει να κάνει με το να ενδυναμώσω τον εαυτό μου ως γυναίκα και τελικά να κάνω κάτι για μένα, που θέλω να κάνω. Αυτή είναι μια πραγματική απελευθέρωση για μένα, έχει να κάνει με τον έλεγχο της ζωής μου και της ανεξαρτησίας μου και να μην βασίζομαι σε κανέναν άλλον οικονομικά ή συναισθηματικά. Με αυτή τη μυστική δουλειά μπορώ να κρατήσω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας και να μην αναγκαστώ να ζητήσω από κανέναν άλλο βοήθεια ή χρήματα», εξηγεί.

Μια πενιχρή αύξηση μισθού του NHS δεν της άφησε άλλη επιλογή παρά να στραφεί στο OnlyFans, όπως είπε, καθώς ο μισθός της δεν της αρκούσε για να πληρώσει νοίκι και λογαριασμούς, ενώ δεν ήθελε να ζητήσει από κανέναν χρήματα.

Γιατί το είπαμε, το ξαναλέμε, όλα από αυτό ξεκινούν κι εκεί καταλήγουν. Πόσα βγάζεις από τη δουλειά σου και με ποιες συνθήκες. Και ναι, το πώς μπορείς αυτό να το αλλάξεις είναι πολύ προσωπικό ζήτημα. Αλλά καταπώς φαίνεται, σε κοινωνίες όπως η αγγλική,. το OnlyFans προβάλει όλο και περισσότερο ως λύση για αυτούς που τολμούν και δεν έχουν ηθικούς ή άλλου τύπου ενδοιασμούς.