Περιεχόμενα
- Η νέα πολιτική ορθότητα τάσσεται υπέρ των αντρών
- Μια κοινωνία διακρίσεων
- Όταν ο Φεμινισμός στοχοποιείται…
- Η πρόοδος του φεμινιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια
- Η πλευρά των αντι-φεμινιστών
- Τα κυβερνόντα κόμματα στη μέση μιας μεγάλης διαμάχης
- Οι προκλητικές τακτικές του Νοτιοκορεάτη ηγέτη Bae
- Το νοτιοκορεάτικο κίνημα #MeToo είναι ένα από τα πιο ισχυρά της Ασίας
- Είναι τελικά οι άντρες Νοτιοκορεάτες εξιλαστήρια θύματα του φεμινιστικού κινήματος;
Σεούλ. Εμφανίζονται κάθε φορά που γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στη σεξουαλική βία και στις φυλετικές διακρίσεις στη Νότια Κορέα. Δεκάδες νεαροί άντρες, κυρίως μαυροντυμένοι, κοροϊδεύουν τις διαδηλώτριες. Φωνάζουν και τραγουδούν, γδούπος γδούπος, μιμούμενοι τον ήχο που κάνουν τα…«άσχημα φεμινιστικά γουρούνια» όταν περπατούν.
«Έξω όσες μισούν τους άντρες!» φωνάζουν. «Ο φεμινισμός είναι ψυχική ασθένεια!»
Στους δρόμους, τέτοιου είδους διαδηλώσεις, μπορούν να διαλυθούν εύκολα από τέτοιου είδους επιθέσεις ρητορικής. Ωστόσο, το διαδίκτυο ενισχύει τα αντι-φεμινιστικά κινήματα, που βρίσκουν μεγαλύτερο κοινό στην επιβολή της νοτιορεάτικης κοινωνίας και πολιτικής.
Αυτοί οι άντρες ακτιβιστές, έχουν στοχοποιήσει οτιδήποτε σχετικό με το φεμινιστικό κίνημα. Πρόσφατα, ανάγκασαν ακόμη και ένα πανεπιστήμιο να ακυρώσει μια διάλεξη γυναίκας που κατηγορήθηκε από τους ίδιους για μισανδρισμό.
Έχουν ήδη απειλήσει επιχειρήσεις για μποϊκοτάρισμα. Ζήτησαν μάλιστα από εταιρείες, να κατεβάσουν διαφημίσεις που απεικονίζουν δάχτυλα, αφού πιστεύουν πως γελοιοποιούν το μέγεθος του αντρικού μορίου.
Επιπλέον, έχουν στοχοποιήσει την κυβέρνηση που προωθεί τη φεμινιστική ατζέντα. Ζητούν από αντίπαλους υποψηφίους για την προεδρία να υποσχεθούν πως θα προβούν σε μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Φυλετικής Ισότητας και Οικογενείας, που μετράει ήδη 20 χρόνια από την ίδρυση του.
Η νέα πολιτική ορθότητα τάσσεται υπέρ των αντρών
Η Νότια Κορέα αναλογίζεται μια νέου είδους πολιτική ορθότητα, η οποία ενισχύεται από εξοργισμένους νεαρούς άντρες, που μεγαλοποιούν καθετί που θεωρούν ότι υπονομεύει τις δικές τους ευκαιρίες . Στο μυαλό τους, οι φεμινίστριες είναι ο νούμερο ένα εχθρός.
Η ανισότητα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της Νότιας Κορέας. Ένα έθνος με βαθιά οικονομική αβεβαιότητα, που τροφοδοτούν η ραγδαία άνοδος τιμών στα σπίτια, η έλλειψη ευκαιριών για εργασία και το μεγάλο χάσμα στους εργασιακούς μισθούς.
«Δεν μισούμε τις γυναίκες και δεν εναντιωνόμαστε στην προώθηση των δικαιωμάτων τους». Ισχυρίζεται ο Bae In-kyu, 31 ετών, ηγετικό μέλος των Αλληλέγγυων Αντρών, μια από τις πιο ενεργές αντι-φεμινιστικές ομάδες της χώρας.
«Οι φεμινίστριες όμως βλάπτουν την κοινωνία μας.»
Η ομάδα, αντιτάσσεται των διαδηλώσεων και διατηρεί κανάλι στο Youtube με 450.000 εγγεγραμμένους. Για τα μέλη της, το να είσαι φεμινιστής σημαίνει πως μισείς τους άντρες.
Το motto τους κάποτε ήταν «Μέχρι τη μέρα που θα εξοντώσουμε όλες τις φεμινίστριες!»
Οι επιθέσεις ενάντια στον φεμινισμό στη Νότια Κορέα φαίνεται πως εντείνονται.
Μια κοινωνία διακρίσεων
Η Νότια Κορέα έχει το μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή μισθού ανάμεσα στα δύο φύλα. Λιγότερο από το 1/5 των νομοθετών του κράτους είναι γυναίκες. Μόνο το 5.2% των γυναικών καταφέρνουν να γίνουν διοικητικά μέλη σε επιχειρήσεις, σε σύγκριση με το ποσοστό του 28%, που αντιστοιχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κι όμως, οι περισσότεροι άντρες νεαρής ηλικίας στη χώρα, ισχυρίζονται πως οι άντρες είναι εκείνοι που απειλούνται και περιθωριοποιούνται. Ανάμεσα στους Νοτιοκορεάτες που διανύουν τη δεκαετία των 20, περίπου το 79% δηλώνει πως έχει υπάρξει θύμα σοβαρής φυλετικής διάκρισης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Μάιο.
«Υπάρχει μια κουλτούρα μισογυνισμού στις ανδροκρατούμενες διαδικτυακές κοινότητες, που παρουσιάζει τις φεμινίστριες ως μισανδρίστριες και σκορπάει τον φόβο προς τους φεμινιστές.». Αναφέρει η Kim Ju-hee, μια νοσοκόμα 26 ετών, που δρα ως διοργανώτρια διαδηλώσεων κατά των αντι-φεμινιστών.
Το κίνημα του αντι-φεμινισμού στη Νότια Κορέα, έχει αρκετές εμπρηστικές πεποιθήσεις, κοινές με τα δεξιά λαϊκιστικά κινήματα της Δύσης. Γυναίκες που είναι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην έκτρωση, αποκαλούνται καταστροφείς της οικογένειας. Οι φεμινίστριες δεν είναι ήρωες της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, αλλά ρατσίστριες.
Όταν ο Φεμινισμός στοχοποιείται…
Στη Νότια Κορέα, οι γυναίκες και οι φεμινίστριες αποτελούν δύο από τους πιο κοινούς στόχους για διαδικτυακές επιθέσεις μίσους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αντεπίθεση αυτή, αντιπροσωπεύει τον διαχωρισμό τους από τις προηγούμενες γενιές.
Οι Νοτιοκορεάτες μεγαλύτερης ηλικίας, αναγνωρίζουν πως η περιθωριοποίηση των γυναικών, ωφέλησε την πατριαρχική τους κουλτούρα. Δεκαετίες πριν, όταν η χώρα είχε έλλειψη σχεδόν σε όλα, από τροφή μέχρι μετρητά, οι γιοι ήταν πιο πιθανό να εγγραφούν στην ανώτερη εκπαίδευση.
Σε κάποιες οικογένειες, οι γυναίκες, δεν επιτρεπόταν να φάνε στο ίδιο τραπέζι με τους άντρες. Τα νεογέννητα κορίτσια ονομάζονταν Mal-ja (δηλαδή Τελευταία Κόρη). Τέλος, η επιλεκτική έκτρωση, ανάλογα με το φύλο του παιδιού, ήταν αρκετά σύνηθες φαινόμενο.
Η πρόοδος του φεμινιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια
Όσο η χώρα ανέρχεται οικονομικά, τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν, πια, μακρινή ανάμνηση. Οι οικογένειες τώρα προικίζουν τις κόρες τους. Περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση έναντι των αντρών. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας στην κυβέρνηση και οπουδήποτε αλλού.
Ωστόσο οι ισορροπίες είναι ακόμη πολύ λεπτές.
«Οι άντρες των 20 είναι βαθιά δυστυχισμένοι. Θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα της αντίστροφης διάκρισης και είναι οργισμένοι που πρέπει να πληρώσουν το τίμημα των φυλετικών διακρίσεων, που δημιουργήθηκαν στις προηγούμενες γενιές». Δηλώνει ο Oh Jae-ho, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Gyeonggi, στη Νότια Κορέα.
Η πλευρά των αντι-φεμινιστών
Αν οι πιο γηραιοί άντρες θεωρούσαν πως οι γυναίκες είχαν ανάγκη από προστασία, οι νεότεροι άντρες τις θεωρούν ισχυρούς ανταγωνιστές σε μια σκληρή αγορά εργασίας
Οι αντι-φεμινιστές, ισχυρίζονται, συνήθως, πως οι άντρες αδικούνται επειδή πρέπει να καθυστερήσουν την εύρεση εργασίας, για να ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά στρατιωτικά τους καθήκοντα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τον εργασιακό τους χώρο μετά τη γέννηση του παιδιού τους και πολλά από τα οικιακά καθήκοντα βαραίνουν αποκλειστικά εκείνες.
«Τι περισσότερο θέλετε; Σας δώσαμε μέχρι και τον δικό σας χώρο στο μετρό, στο λεωφορείο, στο πάρκινγκ», έγραψε ο ράπερ San E, στο τραγούδι του με τίτλο Feminist, το 2018. Ο ίδιος, έχει φανατικούς ακόλουθους, πολλοί από τους οποίους είναι νεαροί αντι-φεμινιστές.
«Τα κορίτσια δεν χρειάζονται πρίγκιπα! Πληρώνουν το μισό σπίτι όταν παντρευτούμε.»
Τα κυβερνόντα κόμματα στη μέση μιας μεγάλης διαμάχης
Οι φυλετικές διαμάχες, έχουν εισχωρήσει στη μάχη για προεδρία στη Νότια Κορέα, που πια έχει μετατραπεί σε διαγωνισμό για τους νέους ψηφοφόρους.
Με την φωνή των αντι-φεμινιστών να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, κανένας δημοφιλής υποψήφιος δεν επιλέγει να μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Moon Jae-in. Ο ίδιος, πριν πέντε χρόνια είχε δηλώσει πως είναι φεμινιστής.
Ο Yoon Suk-yeol, υποψήφιος του αντίπαλου συντηρητικού κόμματος People Power Party (Κόμμα Ανθρώπινης Ισχύος), υποστήριξε το κίνημα των αντι-φεμινιστών, όταν κατηγόρησε το Υπουργείο Φυλετικής Ισότητας πως αντιμετωπίζει τους άντρες σαν πιθανούς σεξουαλικούς εγκληματίες.
Υποσχέθηκε αυστηρότερες ποινές για όσους κατηγορούν αδίκως άντρες για σεξουαλικά εγκλήματα, παρότι κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τις γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα από το να μιλήσουν.
Παρόλα αυτά, ο κος. Yoon ενέταξε τον περασμένο μήνα, μια διακεκριμένη 31χρονη ηγέτιδα φεμινιστικής ομάδας, ως σύμβουλο καμπάνιας. Μία κίνηση που έγινε περισσότερο για να κατευνάσει τις ανησυχίες πως το κόμμα του απομάκρυνε τις γυναίκες ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με το νόμο, ο κος. Moon δεν μπορεί να ξαναεκλεχτεί. Ο υποψήφιος του δημοκρατικού του κόμματος, Lee Jae-myung, προσπάθησε να προσεγγίσει τον νεαρό αντρικό πληθυσμό λέγοντας: « Όπως οι γυναίκες δεν θα έπρεπε ποτέ να αντιμετωπίζονται διαφορετικά εξαιτίας του φύλου τους, έτσι ούτε και οι άντρες θα έπρεπε να υποφέρουν από οποιουδήποτε είδους διάκριση επειδή είναι άντρες.»
Ο κος.Lee βλέπει την φυλετική διαμάχη ως ένα μεγάλο πρόβλημα, που οδηγεί στη μείωση ευκαιριών εργασίας. Συγκρίνει δε, τους νεαρούς Νοτιοκορεάτες με κοτόπουλα που προσπαθούν να μην πέσουν από μια πολυπληθή φωλιά.«Πρέπει να μεγαλώσουμε τη φωλιά, επαναφέροντας την ανάπτυξη.» είχε δηλώσει στο παρελθόν.
Οι προκλητικές τακτικές του Νοτιοκορεάτη ηγέτη Bae
Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι νέοι άντρες υποστηρίζουν το είδος του υπερβολικά προκλητικού και συχνά θεατρινίστικου ακτιβισμού, με πρωτοστάτες, ομάδες σαν την Men on Solidarity (Αλληλέγγυοι ‘Αντρες).
Ο ηγέτης τους, κος.Bae εμφανίστηκε σε μια πρόσφατη φεμινιστική διαδήλωση ως Joker από τα κόμικ “Batman” και άρχισε να πυροβολεί με νεροπίστολο. Την ίδια ώρα, ακολουθούσε γυναίκες διαδηλώτριες κάνοντας πως – όπως δήλωσε ο ίδιος- σκοτώνει μύγες.
Δεκάδες χιλιάδες οπαδών του, έχουν παρακολουθήσει τις δημόσιες τακτικές του, μέσω live streaming. Έστειλαν μάλιστα και δωρεές. Κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ομιλίας του τον Αύγουστο, ο κος.Bae, συνέλεξε 9εκ. won ($7,580) μέσα σε μόλις τρία λεπτά.
Το νοτιοκορεάτικο κίνημα #MeToo είναι ένα από τα πιο ισχυρά της Ασίας
Από την άλλη, οι ακτιβίστριες που έχουν αφιερωθεί στα γυναικεία δικαιώματα, φοβούνται πως η άνοδος του αντι-φεμινισμού μπορεί να εμποδίσει, ακόμη και να διακόψει την πρόοδο που έχει γίνει με πολύ αγώνα τα τελευταία χρόνια στην προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων στη Νότια Κορέα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αγωνιστεί για να νομιμοποιήσουν τις εκτρώσεις και ξεκίνησαν ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα #MeToo στην Ασία.
Η Lee Hyo-lin, 29 ετών, λέει πως η λέξη φεμινίστρια έχει καταλήξει να θεωρείται τόσο βρώμικη που οι γυναίκες που επιλέγουν να έχουν κοντά μαλλιά ή κουβαλούν κάποιο μυθιστόρημα φεμινίστριας συγγραφέως, κινδυνεύουν με εξωστρακισμό.
Όταν ήταν μέλος ενός K-pop συγκροτήματος, δήλωσε πως άντρες συνεργάτες της, σχολίαζαν συχνά το σώμα της. Την αποδοκίμαζαν, λέγοντας πως εγκατέλειψε τη γυναικεία πλευρά της, όταν πήρε βάρος.
«Το ζήτημα του #MeToo είναι αποτέλεσμα του να είσαι γυναίκα στη Νότια Κορέα. Τώρα είναι που θέλουμε να μιλήσουμε αλλά εκείνοι θέλουν να σιωπήσουμε. Είναι εξοργιστικό.»
Είναι τελικά οι άντρες Νοτιοκορεάτες εξιλαστήρια θύματα του φεμινιστικού κινήματος;
Στην απέναντι όχθη του πολιτισμικού αυτού πολέμου, είναι οι νεαροί άντρες με μια λίστα παραπόνων. Ανησυχίες που αναζωπυρώνονται από ανδροκρατούμενα φόρουμ. Έχουν επικεντρωθεί στις εξαιρέσεις κάποιων λανθασμένων κατηγοριών, με στόχο να δώσουν αξιοπιστία σε μια μεγαλύτερη αντι-φεμινιστική ατζέντα.
Ο Son Sol-bin, πωλητής μεταχειρισμένων επίπλων, ήταν 29 ετών, όταν η πρώην σύντροφός του τον κατηγόρησε για βιασμό και για απαγωγή της, το 2018. Διαδικτυακά trolls ζήτησαν την στείρωση του, όπως ανέφερε ο ίδιος. Η μητέρα του, ανακάλυψε τηλεοπτικό υλικό κλειστού κυκλώματος, που εν τέλει απέδειξε πως οι κατηγορίες προς τον γιο της δεν ήταν αληθείς.
«Η φεμινιστική επιρροή άφησε ένα σύστημα τόσο προκατειλημμένο ενάντια στους άντρες, που η αστυνομία πήρε την κατάθεση μιας γυναίκας και λίγα δάκρυα, ως επαρκή απόδειξη για να κλείσει έναν αθώο άντρα στη φυλακή». Είπε ο κος. Son, ο οποίος ξόδεψε οκτώ μήνες στη φυλακή πριν αθωωθεί. «Νομίζω πως αυτή η χώρα έχει τρελαθεί».
Όταν ο κύριος Son ανταπέδωσε τα δάκρυα σε πρόσφατη αντι-φεμινιστική πορεία, άλλοι νέοι άντρες φώναξαν:«Να είσαι δυνατός! Είμαστε στο πλευρό σου».
Πηγή: New York Times