Η είδηση της έκρηξης δύο drones επάνω από το Κρεμλίνο ήταν εκείνη με την ταχύτερη διασπορά παγκοσμίως αυτήν την εβδομάδα, με τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου να εντείνονται.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μόσχα, με το Κίεβο να αρνείται τάχιστα και κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, που πυροδότησε ανησυχία και σκεπτικισμό σε όλο τον κόσμο.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προχώρησε παραπέρα, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή στην υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον», είπε ο Πεσκόφ. «Και το Κίεβο κάνει αυτό που του λένε».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν την Ουκρανία να επιτεθεί εκτός των συνόρων της. «Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.
Η πιθανότητα να οργάνωσαν την επίθεση αξιωματούχοι στη Μόσχα με το βλέμμα στην πιθανή ρωσική αντίδραση, αναφέρεται στην ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Η πιθανότητα δύο drones να αποφύγουν τον εντοπισμό και να φτάσουν στο Κρεμλίνο είναι «εξαιρετικά απίθανη», σημείωσε.
Όταν ρωτήθηκε πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να παρακάμψουν τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Μόσχας, ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι ειδικοί το διερευνούν. «Αυτό είναι ένα θέμα για εις βάθος ανάλυση από τους ειδικούς μας», είπε. «Θα κάνουν τη δουλειά τους».
Πολύ Σκληρός για να πεθάνει
Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, χωρίς ποτέ να υπάρχει πλήρης διασταύρωση των πληροφοριών, ο Ρώσος πρόεδρος έχει βρεθεί στο στόχαστρο δολοφονικών επιθέσεων άλλες πέντε φορές.
Ήταν στις 22 Μαΐου του 2022 όταν ο υποστράτηγος Κιρίλο Μπουτάνοφ, αρχηγός της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του στην Ukrainska Pravda ότι πραγματοποιήθηκε μια ανεπιτυχής απόπειρα κατά της ζωής του Ρώσου Προέδρου. Ο ίδιος δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, απλά τοποθέτησε γεωγραφικά και χρονικά την επιχείρηση δολοφονίας: ήταν στον Καύκασο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν έγινε τίποτε άλλο γνωστό, αφού ο Μπουτάνοφ ισχυρίστηκε πως «αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να γίνουν δημόσιες».
Η αποκάλυψη, ωστόσο, δεν είχε το αντίκτυπο που θα προσδοκούσε η Μόσχα και πολλοί θεωρούν πως είναι ένα αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση, θέλοντας να πείσει τους Ρώσους πολίτες για το ορθό της κήρυξης του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Άλλωστε, κάθε κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται μελετημένη και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Είναι γνωστό πως ο Ρώσος πρόεδρος έκανε καριέρα σε μια από τις πιο σκληρές μυστικές υπηρεσίες του κόσμου, την KGB, οπότε έχει τη γνώση τόσο να στήνει όσο και να φέρει εις πέρας επιχειρησιακά σχέδια.
Στο πλαίσιο των όσων καλά έχει μάθει και εφαρμόσει ο σύγχρονος «Τσάρος», φωτογραφικό υλικό με παράξενα κινητά που δεν ανιχνεύονται ή σωσίες του προέδρου, κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο, ενισχύοντας το προφίλ του «άτρωτου ηγέτη». Οι μύθοι που έχουν χτιστεί γύρω από το όνομά του τον τοποθετούν στη σφαίρα του «super hero -χωρίς την κάπα» ή σε αυτήν του Ρώσου «Τζακ Νόρις»… «Ο Πούτιν έπαιξε ρωσική ρουλέτα με έξι σφαίρες και νίκησε», τύπου.
Επόμενη στάση στις απόπειρες: 27 Φεβρουαρίου 2012, λίγες ημέρες πριν από τις Ρωσικές εκλογές, Ρωσικές και Ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν στην Οδησσό δύο άντρες οι οποίοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το φιλοκυβερνητικό κανάλι «Κανάλι 1». Ως «εγκέφαλο» οι Ρώσοι δείχνουν τον Τσετσένο ηγέτη των ανταρτών, Ντόκου Ουμάροβ.
Το αφήγημα ωστόσο μοιάζει βγαλμένο από το μάνιουαλ, «Πώς να κερδίσεις τις εκλογές όταν είσαι πανίσχυρος». Η KGB είναι μετρ στη διαχείριση του αισθήματος του φόβου και οι πιθανότητες να ήταν σοβαρό το ενδεχόμενο της απόπειρας δολοφονίας ήταν τόσο ασθενικό, το οποίο κανείς δεν πήρε στα σοβαρά.
Είκοσι χρόνια πίσω, τον Οκτώβριο του 2003, οι The Sunday Times φέρνουν στο φως την είδηση πως η Σκότλαντ Γιάρντ απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ρώσου προέδρου. Οι δύο Ρώσοι που συνελήφθησαν, φερόμενοι ως αποστάτες αξιωματικοί της FSB (της υπηρεσίας που διαδέχτηκε την KGB με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης), σχεδίαζαν να πυροβοληθεί ο Πούτιν από ελεύθερο σκοπευτή. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δύο άνδρες ηλικίας 40 και 36 ετών συνελήφθησαν από αξιωματικούς της SO13 (το τμήμα της αντιτρομοκρατικής) το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου στο κέντρο του Λονδίνου μετά από καταγγελίες για αδικήματα βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας του 2000», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ διευκρίνισε πως οι δύο άντρες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ημέρες, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αυτό έγινε με την προϋπόθεση να επιστρέψουν στη Ρωσία. Βολικό;
Το 2002, ο Πούτιν κρατάει τα ηνία της χώρας του για μόλις δύο χρόνια. Η επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, δεν «βγάζει» κάποια σοβαρή είδηση, μέχρι που ένα αυστραλιανό μέσο, να μεταδώσει την είδηση πως ένας Ιρακινός συνελήφθη. Τα σενάρια συνομωσίας για τη δολοφονία του πληθαίνουν αργότερα, εμφανίζοντας τον συλληφθέντα να έχει διασυνδέσεις με το Αφγανιστάν και τις δυνάμεις των Τσετσένων ανταρτών.
Λίγους μήνες αργότερα, αποκαλύπτεται πως Ρώσοι αξιωματούχοι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, στόχος του οποίου θα ήταν το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στον αυτοκινητόδρομο -κοντά στο Κρεμλίνο, τον οποίο χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο Ρώσος ηγέτης, υποτίθεται πως αξιωματούχοι ανακάλυψαν 40 κιλά εκρηκτικών. Σύμφωνα με το αφήγημα, τα εκρηκτικά αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την ανατίναξη του προεδρικού αυτοκινήτου. Για την ιστορία, οι συσκευές εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.
Τι να πιστέψει κανείς από όλα αυτά; Όλα είναι θέμα οπτικής.