Σε δύο παλαιότερα κείμενα, είχαμε γράψει για την υβριστοφιλία αλλά και το πώς το ίντερνετ ρομαντικοποιεί τους serial killers. Η υβριστοφιλία είναι η ονομασία του όρου που δόθηκε από τον ψυχολόγο και σεξολόγο John Money και έχει ρίζα από την ελληνική λέξη, ύβρις. Οι ειδικοί άρχισαν να μελετούν αυτή τη διαταραχή όταν οι καταδικασμένοι δολοφόνοι και βιαστές δέχονταν χιλιάδες ερωτικά γράμματα από θαυμάστριες με την περίπτωση του Τεντ Μπάντι που λάμβανε αμέτρητα γράμματα, εσώρουχα και γuμνές φωτογραφίες από γυναίκες, να είναι η πιο χαρακτηριστική.
Τώρα, όσον αφορά την ρομαντικοποίηση των serial killers, μια σχετική έρευνα έχει δείξει ότι εμπιστευόμαστε ενστικτωδώς άτομα που θεωρούμε ελκυστικά, επομένως είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε μια σειρά όπως το Monster του Ντάμερ ή το Extremely Wicked του Tεντ Μπάντι και να μην αισθανθούμε κάποιου είδους συμπόνια όταν οι ίδιοι οι ηθοποιοί που τους υποδύονται, θεωρούνται από μεγαλό μέρος του κοινού, ελκυστικοί.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Μιλάμε για κατά συρροή δολοφόνους και ο πράξεις τους δεν έγιναν στο πλαίσιο κάποιου σεναρίου για το Netflix, αλλά στην πραγματική ζωή. Η κοινωνία μας, όμως, εξακολουθεί να δείχνει ενδιαφέρον και να θέλει να μάθει περισσότερα για αυτούς και η απόδειξη είναι όλες οι ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και οι σειρές εκεί έξω. Και αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να εστιάζουμε στο πρόβλημα και όχι στο πώς έχουν έχουν γίνει με τα χρόνια μέρος της ποπ κουλτούρας. Γιατί ως τέτοιοι παρουσιάζονται.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Provocateur.gr