Από 2.500 ως 3.000 είναι τα μωρά που γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ουκρανία και δεν μένουν στην αγκαλιά της γυναίκας που τα έφερε στον κόσμο. Η Ουκρανία είναι χώρα-πρωταθλήτρια σε παρένθετες εγκυμοσύνες και είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτές τις 25 ημέρες πολέμου, έχουν γεννηθεί 19 μωρά μέσω παρένθετης κύησης και βρίσκονται όλα σε υπόγειο καταφύγιο, όπου τα φροντίζουν οι νοσοκόμες, μέχρι να είναι αρκετά θωρακισμένα ως οργανισμοί, ώστε να μπουν σε οχήματα και να μεταφερθούν στα σύνορα. Εκεί θα τα περιμένουν οι νέοι τους γονείς.

Δεν είναι όμως αυτή η κατάληξη όλων. Για αρκετές απ΄αυτές τις 19 περιπτώσεις, οι γονείς που τα «παρήγγειλαν», δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και να παραλάβουν τα μωρά τους.

Η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια χώρα με πολλές παρένθετες μητέρες. Είναι και ένας κόμβος για χώρες της Ασίας που στέλνουν μωρά παρένθετης κύησης εκεί για να τα παραλάβουν οι Ευρωπαίοι γονείς τους. Η πορεία βέβαια δεν είναι μόνο προς τη Δύση. Κάποια μωρά κατευθύνονται προς την Κίνα και την Άπω Ανατολή ή την Αυστραλία.

Οι γονείς των 19 μωρών, καθώς δε θέλουν να ρισκάρουν να πάνε στην Ουκρανία, έχουν πληρώσει γυναίκες για να τα φροντίσουν. Έτσι, αυτά θα παραμείνουν στα καταφύγια του Κιέβου μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Εξάλλου, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να γίνει και η γραφειοκρατία για να περάσουν επίσημα στα χέρια τους τα νεογέννητα.

Σε φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει, τα νεογέννητα κοιμούνται, είναι φασκιωμένα, χασμουριούνται, έχουν για κρεβάτι τους στρώματα και μαξιλάρια που έχουν απλωθεί στο έδαφος. Οι γυναίκες που τα φροντίζουν, τα παίρνουν στην αγκαλιά τους και τα νανουρίζουν. Μια άλλη ταΐζει ένα μωρό ενώ παράλληλα φτιάχνει πρωινό και καφέ για όσους ενήλικες βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο. Άλλοι αλλάζουν τις πάνες στα μωρά στο αυτοσχέδιο δωμάτιο φροντίδας. Τα μωρά πίνουν γάλα από μπουκάλια, δεν θηλάζονται. Όλα γίνονται με βάρδιες και με κάθε έναν να έχει μια συγκεκριμένη δουλειά σχετικά με τα νεογέννητα.

Στην Ουκρανία η διαδικασία παρένθετης κύησης έχει ένα κόστος κοντά στα 50.000 ευρώ και σε αντίθεση με τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η παρένθετη μητέρα δεν έχει νομικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα βγει από τη μήτρα της, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών μπορεί να το κρατήσει για να το φροντίσει. Στην Ουκρανία αυτή η διαδικασία έχει γίνει μέρος της οικονομίας, μέρος ακόμα και του τουρισμού. Είναι μια υπηρεσία που παρέχεται κατά κόρον.

Στη διάρκεια της πανδημίας αυτή η «κρατική βιοτεχνία» αναδείχθηκε περισσότερο, καθώς τα κλειστά σύνορα και η απαγόρευση ταξιδιών, δεν επέτρεψαν σε γονείς να πάνε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Πρόκειται για εκατοντάδες περιπτώσεις, οι οποίες στη διάρκεια του πολέμου αυξήθηκαν. Σύμφωνα με τον οργανισμό Growing Families, πάνω από 100 ζευγάρια από 12 χώρες έχουν απευθυνθεί για να ζητήσουν βοήθεια ώστε να πάρουν τα μωρά τους από το πεδίο μάχης.

Πολλά ζευγάρια αναζητούν παρένθετες μητέρες ή τα έμβρυα τους στην Ουκρανία

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δύο Βρετανών, του Metaish και της Manisha Parmar. Οι δυο τους ήταν στο Κίεβο όταν άρχισε ο πόλεμος. Είχαν πάει για να παραλάβουν τα νεογέννητα δίδυμά τους, τον Sai και την Amaya. Τα μωρά ήταν σε ένα υπόγειο καταφύγειο στην πρωτεύουσα, κάτω από μια πολυκατοικία. Αφού πήραν τα μωρά, κατάφερα να φύγουν από τη χώρα κάνοντας ένα οδικό ταξίδι 17 ωρών και αφού περπάτησαν για αρκετές ώρες σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, με τα μωρά τους τυλιγμένα σε αποσκευές.

Η Jessie και ο Jacob Boeckmann από την Αμερική, ήταν στην Ουκρανία μερικά 24ωρα πριν την εισβολή και μετέφεραν το νεογέννητο μωρό τους στα σύνορα με την Πολωνία με το που γεννήθηκε, στις 22 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο 24ωρα πριν αρχίσει ο πόλεμος.

Η Jessica και ο Kevin van Nooten ταξίδεψαν από την Μελβούρνη ως την Ουκρανία για να πάρουν την κόρη τους Alba. Μόλις την περασμένη εβδομάδα μπόρεσαν να βρεθούν στα σύνορα, αφού πέρασαν αρκετές ημέρες κολλημένοι στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Όσο μαίνεται ο πόλεμος, η ανησυχία δεν είναι μόνο για τα νεογέννητα, αλλά και για τα έμβρυα που είναι φυλαγμένα σε ειδικά ψυγεία σε υπόγεια καταφύγια στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. προτείνουν να τα μεταφέρουν εκτός χώρας οι μητέρες που τα γέννησαν.

Η Yiva Johansson, επίτροπος Εσωτερικών της Ε.Ε., εξέφρασε την ανησυχία της για παιδιά από παρένθετες μητέρες που μετά τη γέννησή τους κατέληξαν σε ορφανοτροφεία. «Στη διάρκεια της πανδημίας πολλά από τα νεογέννητα μωρά δεν παρελήφθησαν και έχουν μείνει εκεί. Γι΄αυτό τώρα μεταφέρονται για φροντίδα σε ορφανοτροφεία. Από το ξεκίνημα της εισβολής όμως, πολλά ορφανοτροφεία εγκαταλείφθηκαν κι έτσι δε γνωρίζει κανείς που είναι τώρα τα παιδιά»

Ο Sam Everingham παγκόσμιος επικεφαλής του Growing Families, εξηγήσε ότι «είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ε΄χουμε καθημερινά τηλεφωνήματα από ζευγάρια που έχουν τις παρένθετες μητέρες ή τα έμβρυα στην Ουκρανία και είναι απελπισμένα για πληροφορίες».

Πηγή: Dailymail

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Σύροι παραστρατιωτικοί στο πλευρό της – Ετοιμάζουν εκστρατεία στην Ουκρανία

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν ξανά βόμβα σε καταφύγιο – 400 πολίτες κρύβονται εκεί

Ρωσία: Ποιο είναι το «κρυμμένο» χαρτί της – Πώς μπορεί να εμπλέκεται η Κίνα