Το ντοκιμαντέρ της Pamela Anderson «Pamela, a love story», είναι η τρανή απόδειξη πως εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να κρεμάμε ταμπέλες πάνω από τα κεφάλια των διασημοτήτων, με γνώμονα τα όσα ακούμε και διαβάζουμε από τα μέσα ενημέρωσης. Η Pamela χρειάστηκε δύο ώρες για να αποδομήσει πλήρως την γνώμη που έχουν σχηματίσει μέσα στα χρόνια όλοι για εκείνη. Το sex symbol της δεκαετίας του ’90, η «ξανθιά βόμβα» του Χόλιγουντ, η φαντασίωση κάθε άντρα (και γυναίκας) είναι το πιο γνώριμο παράδειγμα γυναίκας που έχει υποστεί τον μισογυνισμό μέχρι το μεδούλι. Αν αυτό συνέβαινε στο σήμερα, βέβαια, θα ήταν μη αποδεκτό.

Φιλική, αμακιγιάριστη, ελαφρώς ατημέλητη, πλέον παρατηρεί από μακριά το παρελθόν της.Έχοντας ζήσει μια καριέρα διεθνούς εμβέλειας, κυνηγητά από παπαράτσι, φωτογραφίσεις για το Playboy αλλά και για αμέτρητα περιοδικά, συμμετοχές σε σειρές και ταινίες, η ζωή της έμοιαζε να κινείται σε τροχιά ιλιγγιώδους ταχύτητας.Τώρα, απολαμβάνει την ηρεμία στο Ladysmith του Καναδά, γυρίζει τον χρόνο πίσω στον Ryan White – τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ- και συλλογίζεται τα οξυδερκή μέσα ενημέρωσης που την «κατακρεούργησαν» πολλάκις κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

«Έχεις βάλει εμφυτεύματα;», «Είσαι στο playboy και στο Baywatch, σε απασχολεί η ιδέα της εκμετάλλευσης;», «Έχεις δείξει στα παιδιά σου τις φωτογραφίσεις σου στο Playboy;», είναι μόνο ορισμένες ερωτήσεις από αυτές που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ, με αποκορύφωμα τη δήλωση «ευχαριστώ που με δέχτηκες να σε πηδήξουν στην κάμερα μια τελευταία φορά», δήλωση που έγινε μετά την κυκλοφορία του sex tape της. Τα περισσότερα talk show της εποχής την γελοιοποιούσαν χωρίς κανένα δισταγμό. Η ίδια με όπλο το αμήχανο χαμόγελό της, επέλεγε τη σιωπή ή απαντούσε πως «δεν είναι ένα θέμα για να αστειευτεί κανείς». Λάθος ή σωστό δεν έχει σημασία. Άλλωστε δεν αποκαλεί τον εαυτό της «θύμα», γνώριζε από την αρχή που βάδιζε. Ίσως αυτό όμως να την έκανε συμπαθή, το ότι δεν εμπορευματοποίησε τίποτα.

Το «Pamela, a love story» είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό ντοκιμαντέρ που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό στο Netflix. Που στο τέλος αντιλαμβάνεσαι με πικρία πως η Pamela ήταν (και είναι) μια αθεράπευτα ρομαντική ψυχή – παρά το γεγονός ότι κακοποιήθηκε και βιάστηκε- που κυνήγησε τα όνειρά της, που δεν δίστασε να δουλέψει 18 ώρες την ημέρα, προκειμένου να φτάσει στην κορυφή, και τελικά να έχει μείνει στην ιστορία ως «η θεά του σεξ».

Ένα κορίτσι, λοιπόν, που ξεκίνησε από μια μικρή πόλη, μεγαλωμένη με δύο γονείς που τσακώνονταν συνέχεια και με 4ετή κακοποίηση από την νταντά της. Η πρόταση για το Playboy ήρθε απρόσμενα, μετά από έναν αθλητικό αγώνα, όταν οι κάμερες έδειξαν στις γιγαντοοθόνες «το κορίτσι με τη μπλε ζώνη» και παρά τη δυσκολία να περάσει από τον Καναδά στην Αμερική, τελικά βρήκε τον τρόπο της.

Οι πύλες του παραδείσου άνοιξαν διάπλατα για εκείνη, αλλά κυρίως γιατί ήταν πρόθυμη να φωτογραφίζεται γυμνή. Βέβαια, για την ίδια δεν ήταν τίποτα παράλογο, φορούσε παπούτσια στις φωτογραφίσεις γιατί ένιωθε με αυτά πως ήταν ντυμένη και όπως είπε «απλά συνόδευα τα στήθη μου». Ήθελε να μοιάσει στα μοντέλα που πόζαραν στα εξώφυλλα του Playboy, από τότε που ήταν μικρή, τότε που τα έβρισκε κάτω από τα κόμικ του πατέρα της με τον Donald Duck.

Η υποκριτική μπήκε στη ζωή της με το Baywatch. Μια επιτυχημένη σειρά τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Η φήμη της εκτοξεύτηκε. Ένιωθε άτρωτη και θεωρούσε πως όλα μπορούσε να τα φέρει τέλεια εις πέρας. Η απότομη πτώση στο σερί των επιτυχιών που τη συνόδευε, ήρθε με το Barb Wire. Η ταινία δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά την Pamela εκείνη την περίοδο την ένοιαζε μόνο η αποβολή του πρώτου της παιδιού.

Το πρώτο παιδί με τον Tommy Lee. Αυτή η σχέση που την στιγμάτισε αν μη τι άλλο. Τον παντρεύτηκε 4 ημέρες αφότου τον γνώρισε, πάνω στην τρέλα και των δύο. Ήταν η πιο σοβαρή σχέση στη ζωή της. Απόκτησε μαζί του δύο παιδιά. Ένας τρελός έρωτας, που πέρασε από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, μέχρι που κατέληξε στην ενδοοικογενειακή βία. Αναμφίβολα το sex tape έβαλε το ληθαράκι για να πάρουν την κάτω βόλτα, αλλά η ζήλεια του Lee οδήγησε τα πράγματα στα άκρα. Τα red flags βέβαια υπήρχαν, αλλά δεν τα είχε διαβάσει νωρίτερα.

Pamela Anderson

Το sex tape που έφερε το βαθύ πλήγμα στην καριέρα της

Το sex tape έχει στιγματίσει την Pamela Anderson, περισσότερο από τον Tommy Lee που επίσης ήταν στο βίντεο. Ήταν το μοναδικό θέμα στο ντοκιμαντέρ που ήταν απρόθυμη να αναλύσει εκτενώς. Ο δημόσιος χλευασμός της της έφερνε μνήμες από τον βιασμό της όταν ήταν παιδί, ειδικά όταν κυκλοφόρησε η σειρά από το Hulu, Pam & Tommy. Η σειρά την κατέστρεψε και σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό.

Σε αντίθεση με άλλες κυρίες της σόουμπιζ, όπως η Kim Kardashian και η Paris Hilton, η Pamela Anderson υπέστη ένα βαθύ πλήγμα στην καριέρα της. Η κυκλοφορία του ταξίδεψε αστραπιαία σε κάθε υπολογιστή και για την ακρίβεια έγινε το πρώτο viral βίντεο σε μια περίοδο που το ίντερνετ ήταν στις απαρχές του και εισχωρούσε τότε στις ζωές των ανθρώπων. Ως dvd μπορείς να ελέγξεις με κάποιον τρόπο την κυκλοφορία του, ως μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ, τα χέρια είναι δεμένα και νιώθεις απλά ένα έρμαιο.

Η Pamela αυτό ήταν. Κατηγορήθηκε πως ήταν εκείνη που το έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά στην πραγματικότητα εκλάπη από έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού τους στη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Έγινε πρωτοσέλιδο με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για διαρροή έναντι αμοιβής. Αλλά όχι μόνο δεν έβγαλε χρήματα – για την ακρίβεια έβγαλαν όλοι οι άλλοι εκτός από αυτήν-, επλήγη και η καριέρα της.

Η διάρρηξη του sex tape

Τη δεκαετία του ’90, η Pamela Anderson και ο Tommy Lee ήταν από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια. Το sex tape συνέβαλε βέβαια κατά πολύ στην περαιτέρω δημοσιότητά τους. Ήταν στιγμές που είχαν γυρίσει οι δυο τους, στο ταξίδι του μέλιτος. Τότε που όπως λέει η Pamela «κυκλοφορούσαμε συνέχεια γυμνοί». Η κασέτα περιλάμβανε διάφορες στιγμές του ζευγαριού που ενώθηκαν και μαζί κι ένα 10 λεπτο σεξ.

Η διάρρηξη έγινε από το γκαράζ στην έπαυλη τους, στο Μαλιμπού. Το ζευγάρι είχε αποφασίσει να κάνει ανακαίνιση προσλαμβάνοντας μια ομάδα ανθρώπων. Ο Tommy Lee όμως δεν έμεινε ευχαριστημένος με έναν ηλεκτρολόγο και τον απέλυσε χωρίς να τον πληρώσει. Πρόκειται για τον Rand Gauthier, που προκειμένου να τον εκδικηθεί έκλεψε την κασέτα, χωρίς ποτέ να του επιβληθούν κυρώσεις.

Στην πραγματικότητα όμως, η Pamela ήταν εκείνη που την «πλήρωσε». Τούτου λεχθέντος, ο Lee ήταν ένας ροκ σταρ που συνόρευε με την τρέλα, πράγμα αποδεκτό για εκείνη τη δεκαετία. Είναι άξιο αναφοράς μάλιστα, το γεγονός ότι δεχόταν σχόλια θαυμασμού, εξαιτίας των… προικισμένων του προσόντων.

Την εκδίκηση του ο Gauthier την ετοίμαζε για μήνες. Ο αρχικός του σκοπός ήταν να κλέψει το χρηματοκιβώτιο, στο οποίο υπήρχαν μέσα οικογενειακές φωτογραφίες, κοσμήματα και ένα λευκό μπικίνι που φορούσε η Pamela στον γάμο της με τον Lee. Όμως ανακάλυψε κάτι άλλο που θα αποδεικνυόταν χρυσωρυχείο. Την κασέτα σεξουαλικού περιεχομένου. Για δύο πρόσωπα τόσο διάσημα, τα χρήματα θα έφταναν να ζήσουν μέχρι και τα δισέγγονά του.

Την έδωσε σε στούντιο πορνό του Βόρειου Χόλυγουντ όπου εργαζόταν παλαιότερα και ο παραγωγός έφτιαξε αντίγραφα για να την πουλήσουν. Κι ενώ κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί τους, τελικά συμφώνησε ο μαφιόζος Ιταλός Peraino, δίνοντας τους 50.000 δολάρια για να καλύψει τη διανομή της ταινίας στο διαδίκτυο.

Pamela και Lee αντιλήφθηκαν πως η κασέτα έλειπε δύο μήνες αργότερα. Το ζευγάρι έκανε μήνυση εναντίον όλων όσων πίστευαν ότι είχαν στην κατοχή τους την κασέτα, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Penthouse που μόλις είχε αποκτήσει αντίγραφα. Το περιοδικό κυκλοφόρησε όμως, με στιγμιότυπα του βίντεο στο εξώφυλλο, τον Ιούνιο του 1996.

Η μήνυση εις βάρος του Penthouse απορρίφθηκε από δικαστή του Λος Άντζελες διότι σύμφωνα με εκείνον οι εικόνες δεν ήταν «ιδιωτικές». Η Pamela είχε ποζάρει πολλές φορές γυμνή στο Playboy, επομένως δεν ήταν αδίκημα το ότι κυκλοφορούσαν παντού επιπλέον προσωπικές της στιγμές.

Η Pamela αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποσύρει τη δίκη γιατί δεν άντεχε άλλο το άγχος των δικαστηρίων, καθώς ήταν έγκυος στο δεύτερο της παιδί και είχε ήδη βιώσει μία αποβολή. Παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα της κασέτας στον ιδρυτή του Internet Entertainment Group ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.

Το sex tape σημείωσε πωλήσεις 77 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Αυτές ήταν μόνο οι νόμιμες πωλήσεις.

Η σειρά «Pam and Tommy» που έριξε αλάτι στη πληγή

«Γιατί επαναφέρει κάτι τόσο παλιό που ξέρεις ότι ρήμαξε κάποιον;», αναρωτήθηκε η Pamela στο ντοκιμαντέρ. Το χειρότερο κομμάτι στη ζωή της έγινε κωμωδία στο Hulu, στη σειρά «Pam and Tommy». Οκτώ επεισόδια μιας ακριβοπληρωμένης μυθοπλασίας για μια υποσημείωση της δεκαετίας του ’90, που όσο… γαργαλιστική κι αν ήταν, δεν έπρεπε να βγει χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Η σειρά καταδεικνύει με τον πιο εμβριθή τρόπο πώς ένα τέτοιο θέμα τα σύγχρονα ήθη, εξαπλώθηκε από το ίντερνετ. Για την Pamela ήταν όμως αλάτι στην πληγή. Δεν την είδε ποτέ και ούτε πρόκειται, γιατί όπως εξηγεί η ίδια «κανείς δεν ξέρει τι περνούσαμε τότε». Εκείνη την εποχή βέβαια, η Pamela έστρεψε την προσοχή της στο Μπρόντγουεϊ που έπαιζε τη Ρόξι Χαρτ. Η ερμηνεία της στο μιούζικαλ συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές.

Η Pamela παντρεύτηκε 5 φορές στη ζωή της, ήθελε συνεχώς να ερωτεύεται, αλλά αυτό που τη στεναχωρεί μέχρι και σήμερα ήταν η αποτυχία του γάμου της με τον Tommy Lee. Επιζητούσε μια κανονική και παραδοσιακή οικογένεια για τους γιους της, αλλά δεν το κατάφερε. Συγκινείται όταν βλέπει τις παλιές προσωπικές της στιγμές με τον Lee και δηλώνει πως ήταν, είναι και θα είναι ο μεγάλος της έρωτας. Για την ίδια είναι λες και πέρασε από έναν τυφώνα, αλλά επιβίωσε. Δεν πιστεύει πως έχει τελειώσει η ιστορία της, αλλά δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά.