Οι Peaky Blinders επέστρεψαν για την έκτη, και τελευταία, σεζόν, γράφοντας τον επίλογο στην ιστορία της οικογένειας Shelby. Το επιτυχημένο αστυνομικό δράμα, συμπαραγωγής BBC και Netflix, σημείωσε τεράστια επιτυχία, ρίχνοντας φως στη συμμορία που διείσδυσε στην υψηλή κοινωνία στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1920. Σημειώνεται πως στο Netflix θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουνίου.
Στην πραγματική ζωή, όμως, οι Peaky Blinders, ήταν μια διαβόητη συμμορία του Μπέρμιγχαμ που η δράση της απασχόλησε τη δεκαετία του 1890. Χρόνια πριν, δηλαδή, από αυτό που είδαμε στη σειρά. Ήταν μπλεγμένη σε τυχερά παιχνίδια και ληστείες, ενώ κυριαρχούσε η βία τους και το στιλ τους, για τα οποία και τότε κατήχαν τα προτωσέλιδα των εφημερίδων.
Ο δημιουργός της σειράς, Steven Knight, εμπνεύστηκε για τους Peaky Blinders από τον μπαμπά του, που όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο History Extra, οι ιστορίες του του έδωσαν το όραμα και την έμπνευση για τη σειρά. «Μια από τις ιστορίες που με έκαναν πραγματικά να θέλω να γράψω τους Peaky Blinders ήταν αυτή που μου είπε ο μπαμπάς μου… Ο μπαμπάς του του έδωσε ένα μήνυμα και του είπε: «Πήγαινε να το δώσεις στους θείους σου»… Ο μπαμπάς μου χτύπησε την πόρτα και υπήρχε ένα τραπέζι με περίπου οκτώ άντρες… άψογα ντυμένους, φορώντας καπέλα και με όπλα στις τσέπες τους.Το τραπέζι ήταν καλυμμένο με χρήματα…«Ακριβώς αυτή η εικόνα – καπνός, ποτό και αυτοί οι άψογα ντυμένοι άντρες σε αυτή την παραγκούπολη στο Μπέρμιγχαμ – σκέφτηκα, αυτή είναι η μυθολογία, αυτή είναι η ιστορία και αυτή είναι η πρώτη εικόνα με την οποία άρχισα να δουλεύω».
Οι αληθινοί Peaky Blinders
Μια συμμορία του δρόμου, που προσπαθούσε να κυριαρχήσει ενάντια της φτώχειας της περιόδου, όπως πολλές ακόμη. Τα περισσότερα από τα μέλη ήταν νεαροί άνδρες, ακόμα και 12 ετών, που προφανώς δεν είχαν τις φιλοδοξίες του Tommy. Διέπραξαν πολλές ληστείες και συγκρούσεις με αντίπαλες συμμορίες, ενώ επιτέθηκαν και στην αστυνομία. Κι αν η βία ενάντια στους άλλους ήταν τρομακτική, οι καυγάδες μεταξύ τους ήταν ακόμη χειρότεροι. Ο θείος του Knight είπε (στο The Mirror) ότι σε έναν αγώνα μεταξύ δύο Peaky Blinders: «Δεν νοιάζονταν ο ένας για τα μάτια, τα αυτιά, τον λαιμό του άλλου. Ήταν σαν τα σκυλιά που τσακώνονταν».
Το ξεχωριστό τους στυλ συμβόλιζε το τι θα ήθελαν να φοράνε και το στάτους που διεκδικούσαν. Επιπλέον, οι αληθινοί Peaky Blinders αποτελούνταν από διάφορες συμμορίες και ήταν κάθε άλλο παρά μία και μοναδική οικογένεια παρανόμων. Εγκληματίες όπως ο Thomas Gilbert έκαναν το «label» να είναι τόσο χαρακτηριστικό για την πόλη του Μπέρμιγχαμ. Πρακτικά, ήταν «οικογένεια» μόνο υπό την έννοια του ανήκειν στην ίδια ομάδα παρανόμων, χωρίς να μοιράζονται κοινό αίμα ή να διέπονται από κάποιον κώδικα τύπου “ομερτά” όπως οι γκάνγκστερς στο Sopranos και στις ταινίες του Godfather.
Με την πάροδο του χρόνου, οι Peaky Blinders στην πραγματική ζωή άρχισαν να αναφέρονται στους εαυτούς τους ως «sloggers», εκείνους δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί έτσι από τη φτώχεια, την ανέχεια και τις παραγκουπόλεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η συμμορία των νέων διατηρούσε την ίδια εμφάνιση και τις ίδιες εγκληματικές δραστηριότητες αλλά κυρίως από ανάγκη, και χωρίς οργανωμένο σχέδιο για να αποκτήσουν τεράστια δύναμη στο Μπέρμιγχαμ. Οι πραγματικές συμμορίες Peaky Blinders διαλύθηκαν σιγά-σιγά λόγω της ενασχόλησης των νέων στον αθλητισμό, στις τέχνες και σε άλλες δραστηριότητες που τους κρατούσαν απασχολημένους.
Ποιοι ήταν στην πραγματικότητα;
Υπήρχαν μερικά μέλη της συμμορίας που πέτυχαν μια κάποια φήμη στο Μπέρμιγχαμ για τα εγκλήματα τους. Ο Tommy Shelby είναι πιθανότατα βασισμένος στον Kevin Mooney, γνωστός και ως Thomas Gilbert, ο οποίος ήταν γνωστός για την συνεχή αλλαγή του επώνυμού. Στο απόγειο της δύναμης της πραγματικής συμμορίας, ο Thomas Gilbert ήταν ο αρχηγός. Η αληθινή ιστορία πίσω από τα εγκλήματα των Peaky Blinders δεν είναι τόσο συγκλονιστική όσο η σειρά. Ο Harry Fowles, ή «Baby-faced Harry», συνελήφθη επειδή έκλεψε ένα ποδήλατο. Το πρώτο άτομο που ονομάστηκε Peaky Blinder ήταν ένας άνδρας που ονομαζόταν Henry Lightfoot. Ο Henry πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που ταιριάζει με τον χαρακτήρα του Tommy.
Άλλα πραγματικά μέλη των Peaky Blinders περιλαμβάνουν τους Earnest Haynes, Stephen McNickle και Billy Kimber. Ο Haynes συνελήφθη για διάρρηξη σε σπίτι και έμεινε στη φυλακή για ένα μήνα. Ο Billy Kimber είναι ένας από τους μοναδικούς χαρακτήρες της πραγματικής ζωής που εμφανίζεται και στη τηλεοπτική σειρά και τον υποδύεται ο ηθοποιός Charlie Creed-Miles. Αφού μπήκε στους Peaky Blinders, ο Billy δημιούργησε τους Birmingham Boys. Στη σειρά ο Kimber εμφανίζεται ως αντίπαλος του Tommy, ωστόσο στη πραγματικότητα οι Birmingham Boys ξεπέρασαν τους Blinders τη δεκαετία του 1910.
Η οικογένεια Shelby μπορεί να μη βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αλλά ο κόσμος που εμφανίστηκε στη σειρά αντικατοπτρίζει την πραγματική κοινωνία του Μπέρμιγχαμ της δεκαετίας του 1920. Για παράδειγμα, ο αστέρας του κινηματογράφου Τσάρλι Τσάπλιν εμφανίζεται στη 2η σεζόν του Peaky Blinders, κάτι που είναι λογικό επειδή ο πραγματικός ήταν πράγματι ντόπιος του Μπέρμιγχαμ, με ανατροφή Τσιγγάνων. Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός Τσάπλιν θα γνώριζε πλήρως ότι οι Peaky Blinders έφτασαν στην ακμή τους, δεκαετίες πριν. Στην 6η σεζόν του Peaky Blinders η Lizzie Shelby (Natasha O’Keefe) φωνάζει σε μια ομάδα παιδιών να προσέξουν μη χαλάσουν έναν προβολέα ταινιών επειδή ήταν δώρο από τον ίδιο τον Τσάρλι Τσάπλιν.
Στη 5η σεζόν του Peaky Blinders, ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, ο Tommy Shelby συνάπτει μια συνεργασία με τον Oswald Mosley (Sam Claflin). Ο Oswald Mosley όντως σχημάτισε τη Βρετανική Ένωση Φασιστών, αλλά το έπραξε το 1932 και όχι το 1929 όπως αναφέρεται στη σειρά. Αν και δεν υπήρξε απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του, το 1940 τραυματίστηκε σε επίθεση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η 5η σεζόν του Peaky Blinders παρουσιάζει επίσης τον ναρκέμπορο Brilliant Chang ο οποίος κάνει μια συμφωνία διανομής οπίου με τον Tommy. Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Brilliant Chang είναι ότι διηύθυνε ένα κινέζικο εστιατόριο στο Μπέρμιγχαμ και δημοσίως αναφερόταν ως ο «βασιλιάς του οπίου».
Ακόμα κι αν οι Peaky Blinders της πραγματικής ζωής δεν είχαν μεγάλη επιρροή στην κοινωνία του Μπέρμιγχαμ, η τηλεοπτική σειρά προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που εστιάζει στο «τι θα μπορούσε να είχε γίνει». Οι περισσότεροι ιστορικοί, αν όχι όλοι, αναφέρουν ότι οι πραγματικοί Peaky Blinders δεν έκρυβαν ξυράφια στα καπέλα τους, ενώ πολλοί έχουν αναφέρει πως ο Knight και η σκηνοθετική ομάδα του, δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται πολύ καλά τη γλώσσα και τις συνήθειες των Ρομά της εποχής.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr
Dorothea Puente: Η γιαγιάκα με το «αγγελικό» πρόσωπο που ξεπάστρεψε μισή ντουζίνα ανθρώπους
Με πληροφορίες από Screenrant