«Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της κυριαρχίας που έχουν πλέον περάσει σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την τήρηση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών, καθώς και των βασιλείων και εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο».
Στην πρώτη ομιλία του μετά τον θάνατο της βασίλισσας ο Κάρολος αν και σαφώς συγκινημένος, έδειξε αποφασισμένος να παραμείνει στον θρόνο μέχρι το τέλος της ζωής του όπως ακριβώς και η μητέρα του. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ελισάβετ, ο Κάρολος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε κλίμα αμφισβήτησης καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την κατάργηση της μοναρχίας.
Μία ουσιώδη διαφορά που έχει με την μητέρα του είναι και το γεγονός ότι εκείνη υπηρέτησε το Στέμμα σε πολύ νεαρή ηλικία, σε μία Μεγάλη Βρετανία που έβγαινε από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και είχε ανάγκη το παραμύθι. Νέα, άφθαρτη και καλά προετοιμασμένη για τον νέο της ρόλο υπήρξε από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες. Με πραότητα αλλά και αποφασιστικότητα στην διάρκεια της θητείας της αντιμετώπισε πολλές οικονομικοπολιτικές αλλαγές αλλά και οικογενειακά σκάνδαλα με μεγαλύτερα το διαζύγιο του γιού της και φυσικά τον θάνατο της Νταϊάνα. Συνεπώς, ο νέος βασιλιάς απέχει πολύ από το προφίλ του αψεγάδιαστου ηγέτη ενώ το παλάτι έχει ακόμα νωπές πληγές από τις αποκαλύψεις του Πρίγκιπα Άντριου που τον οδήγησαν σε απομάκρυνση αλλά και την απόφαση του ζεύγους Μέγκαν-Χάρι να ζήσουν μακριά από το βασιλικό περιβάλλον.
Για τον Κάρολο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η υπαρκτή απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο που προκύπτει από το κίνημα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Η απόλυτη ενασχόλησή του είναι να κρατήσει ανέπαφο το σωματείο. Η άποψή του είναι ότι αν καταλήξει να είναι ο βασιλιάς της Αγγλίας, τότε το βασίλειο θα μειωνόταν και θα γινόταν τεράστιο ζήτημα όσον αφορά την παγκόσμια κατάστασή μας». Για τον λόγο αυτό αφού ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς από το Συμβούλιο Προσχώρησης, ο Κάρολος πραγματοποίησε μια περιοδεία στις τέσσερις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Σκωτίας, όπου η βασίλισσα βρισκόταν στον καθεδρικό ναό του St. Giles στο Εδιμβούργο για περίπου 24 ώρες.
Αναφορικά με τα Μπαρμπέιντος ο Κάρολος χαιρέτησε την απόφαση τους για ένα δημοκρατικό καθεστώς λέγοντας: «Το νησί χάραξε το δρόμο του με εξαιρετικό σθένος». Η Τζαμάικα σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμά της, στο δημοκρατικό πολίτευμα όπως και άλλα κράτη. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο φόβο για περαιτέρω απαξίωση της βασιλείας. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Κάρολος όσο και τα παιδιά του επισκέφτηκαν τα τελευταία χρόνια το Σύδνεϋ με τον Χάρι και την Μέγκαν να ανακοινώνουν εκεί ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί.
Ωστόσο οι ειδικοί, βλέπουν πολύ θετικά την δημοφιλία του Γουίλιαμ και της Κέιτ οι οποίοι φαίνεται να ενσαρκώνουν την ιδανική βασιλική οικογένεια διατηρώντας χαμηλό προφίλ και μένοντας αφοσιωμένοι στα καθήκοντα τους. Ακόμα και οι επιλογές που έχουν κάνει στην ανατροφή των παιδιών τους δείχνει ότι προσπαθούν να τα μεγαλώσουν σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό περιβάλλον.
Στον αντίποδα οι σχέσεις του Χάρι και της Μέγκαν με το παλάτι συνεχίζουν να είναι ψυχρές καθώς οι δηλώσεις του ζευγαριού έχουν προκαλέσει συχνά αμηχανία και έχουν γίνει εξώφυλλα σκανδαλοθηρικών περιοδικών. Η συνάντηση που είχαν με τον Κάρολο και την Καμίλα χαρακτηρίστηκε από πολλές άβολες στιγμές και ήταν μικρότερης διάρκειας από αυτήν που είχε αρχικά οριστεί. «Ο Χάρι μπήκε με αγκαλιές και τις καλύτερες προθέσεις και είπε ότι ήθελε να καθαρίσει τον αέρα», σύμφωνα με έναν οικογενειακό φίλο. «Στην πραγματικότητα τους πρότεινε να χρησιμοποιήσουν έναν διαμεσολαβητή για να προσπαθήσουν να λύσουν τα πράγματα, κάτι που προκάλεσε σύγχυση στον Κάρολο και την Καμίλα». Ο Γουίλιαμ από την άλλη είναι πιο αποξενωμένος από ποτέ καθώς θεωρεί ότι ο αδερφός του τον εγκατέλειψε.
Η στάση όλων των μελών της οικογένειας θα κρίνει σημαντικά την συνέχεια της μοναρχίας η οποία σε κάθε περίπτωση έχει χάσει πολύ από την αίγλη της και έχει αναγκαστεί να γίνει πιο γήινη, πιο φειδωλή, πιο κοντά στην πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κάρολος επιθυμεί μία λιγότερο δαπανηρή τελετή στέψης σε αντίθεση με εκείνη της μητέρας του.
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Κι όμως η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν gamer: Το παιχνίδι που ήταν εθισμένη και η χρυσή κονσόλα που είχε
Πρίγκιπας Χάρι: Γιατί αφαίρεσαν τα αρχικά της βασίλισσας Ελισάβετ από τη στολή του